Mødedato: 30.11.2005, kl. 08:15

Redegørelse for Strandvejsskolens økonomi

Se alle bilag

Redegørelse for Strandvejsskolens økonomi

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. november 2005

 

 

4.      Redegørelse for Strandvejsskolens økonomi

  J.nr. 273658

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget tager forvaltningens redegørelse i forbindelse med Strandvejsskolens økonomiske situation til efterretning 

 

                     

 

 

RESUME

Som følge af Strandvejsskolens økonomiske situation og skolebestyrelsens foretræde for Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 9. november 2005 i forbindelse dermed, er forvaltningen blevet bedt om at redegøre for sagen. 

 

Forvaltningen har gennemgået de møder og den korre­spon­dance, der har været mellem forvaltningen og ledelsen af Strandvejsskolen om skolens økonomi siden 2002 til i dag. Derudover redegøres for henholdsvis skolebestyrelsens og skolelederens kompetencer og ansvar i relation til skolens økonomi. Forvaltningen har i den forbindelse gennemgået beslutningsreferater fra skolebestyrelsesmøderne i samme periode med henblik på at undersøge, hvorvidt skolebestyrelsen løbende er gjort bekendt med skolens økonomi. Endelig har forvaltningen oplistet en handleplan for Strandvejsskolens økonomi.   

 

Forvaltningen indstiller, at udvalget tager forvaltningens redegørelse i forbindelse med Strandvejsskolens økonomiske situation til efterretning. 

 


SAGSBESKRIVELSE

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 9. november 2005 havde skolebestyrelsen fra Strandvejsskolen ønsket foretræde for udvalget med henblik på at redegøre for skolens økonomiske situation. Efterfølgende besluttede udvalget, at der skulle foreligge en redegørelse fra forvaltningen på mødet den 30. november 2005.

 

På den baggrund har forvaltningen gennemgået den møderække og den korre­spon­dance, der har været mellem forvaltningen og ledelsen af Strandvejsskolen om skolens økonomi siden 2002.

 

Af møderækken og korrespondancen fremgår det, at Strandvejsskolens ledelse allerede i foråret 2003 fra forvaltningens side blev gjort opmærksom på et stort overforbrug på skolen svarende til 1,3 lærerstilling samt et underskud på skolens vikarkonto på lidt over 100.000 kr. Den oparbejdede gæld på skolen skyldes hovedsageligt et forsøg med fællesledelse på skolen med fire konstituerede lærere, der havde fungeret indtil den tidligere skoleleders indsættelse.

 

Skolen er gentagne gange i 2003 blevet bedt o m at nedbringe skolens timeforbrug. Der er desuden indgået en aftale mellem forvaltningen og skolen fra april 2003 om, at skolen skulle nedbringe timeforbruget med 300 timer årligt de kommende år, således, at skolens merforbrug ville blive nedbragt. Der blev i den forbindelse tillige af forvaltningen ydet en nedskrivning på 170 timer til nedsættelse af restgælden. Det fremgik af denne aftale, at det ville tage skolen mellem 6 og 7 år at afdrage gælden, idet skolen kun så sig i stand til at afdrage 300 timer pr. år. Timeopgørelserne for det afsluttede skoleår viser imidlertid efterfølgende, at timeforbruget ikke er blevet nedbragt. Skolen opfordres derfor af forvaltningen til endnu en gang at gennemgå deres resurseforbrug med henblik på at nedbringe restgælden. 

 

Ved den nye skoleleders tiltræden gennemgås timerestopgørelser og vikarforbrug med skolen. Muligheder for nedbringelse af skolens overforbrug drøftes, ligesom uklarheder om gældens størrelse søges afdækket. Undersøgelserne viser, at der ikke kan peges på en entydig forklaring. En af årsagerne er store vikarudgifter i forbindelse med tjenestemandssager og langtidssyge lærere. Disse situationer belaster vikarkontoen på skolen, idet de dagpengerefusioner, der modtages, ikke fuldt ud dækker udgifterne. Der har endvidere været etableret et flexjob på skolen, som ikke opfyldte betingelserne for refusion, ligesom der har været et større forbrug af lærerresurser end de udmeldte resurser giver grundlag for.

 

Skolebestyrelsens og skolelederens kompetencer

Skolebestyrelsen skal, jf. Folkeskolelovens § 44 stk. 3, godkende skolens budget inden for de økonomiske rammer, der er fastlagt for skolen. Dette fremgår også af § 6 stk. 3 i Styrelsesvedtægten for Folkeskolen i Københavns Kommune. I bemærkningerne til Styrelsesvedtægten står endvidere, at skolebestyrelsens godkendelse af skolens budget sker efter oplæg fra skolelederen.

 

I praksis sker det på den måde, at der hvert år udmeldes et rammebudget til den enkelte skole, hvori nøgletal til de enkelte bevillingsområder indgår, fx el, varme, undervisningsmidler, vedligeholdelse m.v. Fordelingen af den udmeldte ramme besluttes lokalt, men skolen kan selvsagt ikke undlade at betale el, varme m.v.  Skolebestyrelsen beslutter principper for anvendelsen.

 

I forhold til løndelen er det således, at for skoler, som ikke er på lønsumsstyring,  godkender skolebestyrelsen hvert forår timefordelingen på skolen. Det vil sige, hvor mange timer den enkelte klasse skal undervises i det kommende skoleår. Det er skoleledelsen, der udarbejder forslag til timefordelingen inden for Undervisningsministeriets og Borgerrepræsentationens rammer derfor.

 

På baggrund af timefordelingen planlægger skoleledelsen fagfordelingen, som bliver styrende for, hvor mange timer, skolen vil anvende i det kommende skoleår. Løndelen (timedelen) har ikke tidligere været en del af det budget, som skolebestyrelsen forelægges, idet løndelen ikke har været en del af rammen til selvforvaltning under det fleksible budget. Det bliver det med lønsumsstyring. Det vil derfor i mange tilfælde være således, at kun driftsbudgettet har været synligt for skolebestyrelsen, da driftsbudgettet godkendes særskilt.

 

Det bør imidlertid gøres klart for skolebestyrelsen i foråret, såfremt skoleledelsen i timefordelingen har planlagt at anvende flere timer, end der vil blive udmeldt centralt fra. Endvidere bør der efter skoleårets afslutning gives en status i forhold til forbruget, således, at der kan redegøres for, hvis der har været forhold som fx sygdom, barsel m.v., der har medført, at der er anvendt flere timer end udmeldt.

 

Forvaltningen har gennemgået beslutningsreferater fra skolebestyrelsesmøderne på Strandvejsskolen fra marts 2002 til september 2005 med henblik på at undersøge, hvorvidt skolebestyrelsen løbende er gjort bekendt med skolens økonomi. Det kan dog ikke ud fra referaterne ses, hvorvidt der løbende er orienteret om planlagt eller efterfølgende opstået merforbrug af timer.  

 

Handleplan

Forvaltningen har i svarbrev til skolebestyrelsen af 1.11.2005 tilkendegivet, at Strandvejsskolen vil blive højt prioriteret ved tildeling af ressourcer til en administrativ leder i forbindelse med udmøntning af budget 2006. Det agter forvaltningen at efterkomme.

 

Forvaltningen har ikke nogen centrale puljer til at dække eventuelle merforbrug på timeresten på skolerne. Forvaltningen ønsker derfor at indgå en konkret aftale med skolen om afdrag af gælden på en måde, der i mindst muligt omfang forringer det pædagogiske tilbud.

 

Forvaltningen drøfter med skolen, hvorledes der allerede i 2005 kan ske afdrag på gælden. Vakante stillinger i efteråret 2005 indebærer, at der kan afdrages 200.000 kr.

 

I forbindelse med overgang til lønsumsstyring den 1. januar 2006 kan skolen i højere grad disponere og planlægge i forhold til den samlede lønsum. Skolen vil få udmeldt lønnen som gennemsnitsløn og får derved mulighed for at kunne disponere i forhold til afvikling af timegælden.

 

Forvaltningen vil endvidere fremover sikre, at aftaler om nedbringelse af gæld også effektueres. Forvaltningen vil som led i etableringen af den nye Børne- og Ungdomsforvaltning etablere procedurer for budgetoverholdelse, som også sikrer, at bestyrelserne inddrages.  

 

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Oversigt over korrespondance i forbindelse med Strandvejsskolens økonomiske forhold

 

 

Peter Rasmussen                                   

                                                                                       Ann Granum

 

 

 


 

Til top