Mødedato: 29.10.2003, kl. 15:30

Etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune - høring

Etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune - høring

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. oktober 2003

 

 

11.      Etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune - høring

  J.nr. U174/03

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget godkender udkast til høringssvar til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling om borgerrådgiverfunktionen

 

 

RESUME

 

 

I sit møde den 15. september 2003 besluttede Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at sende forslag om etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune til høring i de stående udvalg, Det rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet, ældrerådene og Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation inden der afgives endelig indstilling til Økonomiudvalget.

 

Forud for beslutningen om etableringen af borgerrådgiverfunktionen har der været nedsat en projektgruppe, der har udarbejdet rapporten "Etablering af en uafhængig klagefunktion – muligheder og modeller", hvori forskellige muligheder for en klagefunktion beskrives. 

 

Forvaltningen indstiller, at forslag til udvalgets høringssvar godkendes. Det fremgår  bl.a. af udkast til høringssvar, at udvalget støtter borgerrådgiverfunktionen i klagesagsbehandlingsfunktionen og vejvisnings- og  konsulentfunktionen samt at udvalget imødeser tilbagemeldinger fra borgerrådgiveren om borgerhenvendelser. 


SAGSBESKRIVELSE

 

I sit møde den 15. september 2003 besluttede Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at sende forslag om etablering af en borgerrådgiverfunktion i Københavns Kommune til høring i de stående udvalg, Det rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet, ældrerådene og Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation inden der afgives endelig indstilling til Økonomiudvalget.

 

Der henvises til vedlagte bilag i form af beslutningsprotokol af 15. september 2003 for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling.

 

Det fremgår bl.a. heraf, at der forud for beslutningen om etableringen af borgerrådgiverfunktionen har været nedsat en embedsmandsgruppe med deltagelse fra alle Københavns Kommunes forvaltninger, som har udarbejdet vedlagte bilag "Etablering af en uafhængig klagefunktion – muligheder og modeller".

 

Forvaltningen foreslår, at udvalget afgiver nedenstående høringssvar til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling.

 

Udkast til udtalelse:

"Det er Uddannelses- og Ungdomsudvalgets vurdering, at en uafhængig klagefunktion kan medvirke til at skabe overblik over klagesager, sætte fokus på god forvaltningsskik, bedre sprogbrug og udbrede god og ensartet forvaltningsskik i kommunen, samt varetage konsulentfunktioner med hensyn til at omlægge uhensigtsmæssige sagsgange og hjælpe borgere, der er "kommet i klemme i systemet" ved at gå i dialog med den pågældende forvaltning med henblik på, at der findes en rimelig løsning.

 

Udvalget imødeser desuden borgerrådgiverens tilbagemeldinger til udvalget om forbedringsmuligheder, som borgerhenvendelserne kan give anledning til. Dette kan være medvirkende til en øget videndeling i kommunen og dermed give mulighed for udvikling af kommunens virksomhed.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget ser imidlertid også en række afgrænsningsproblemer ved etablering af  en borgerrådgiverfunktion.

 

Som det er beskrevet i rapporten er ansvaret for myndighedsudøvelsen - det vil sige retten til at fastlægge ret og pligt for borgerne - placeret i udvalgene. Udvalgene handler på vegne af Borgerrepræsentationen, der er den øverste myndighed i kommunen. Borgerrådgiveren kan derfor ikke efterprøve de afgørelser, som udvalgene og deres respektive forvaltninger træffer. Inden for uddannelsesområdet har lovgivningen i vidt omfang fastlagt, hvilke klagemuligheder, der findes. På samme måde vil klager over serviceniveauet inden for skole- og fritidsområdet forsat ligge inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ansvarsområde.   

 

Den enkelte borgmester har ansvaret for varetagelsen af den administrative ledelse af de enkelte forvaltninger. Borgerrådgiverens kompetence i forhold til "klagesagsbehandling" vil derfor vedrøre henvendelser vedrørende personalets optræden, klager over selve sagsbehandlingen og klager over den faktiske forvaltningsvirksomhed i kommunen, fx dagpasning og undervisning.

 

Det er Uddannelses- og Ungdomsudvalgets vurdering, at der kan være en risiko for, at klagesystemet med en borgerrådgiverfunktion kan komme til at fremstå mere uoverskueligt for den enkelte borger, idet der ikke vil være tale om et enstrenget klagesystem. Det kan forventes, at en stor del af de henvendelser, som kommer til Borgerrådgiveren, vil skulle behandles inden for eksisterende klagemuligheder, hvorved borgeren blot sendes videre.

 

Det må forventes, at der i de fleste tilfælde vil være gået et længere forløb forud, inden borgeren kontakter borgerrådgiverfunktionen, idet det forudsættes, at borgeren klager over afgørelsens materielle indhold, forinden der rettes henvendelse til Borgerrådgiveren. På dette tidspunkt vil borgeren formentlig være informeret både skriftligt og mundtligt om lovgivning, klageveje m.v. Den beskrevne opgave "vejvisning" vil dog i sådanne tilfælde kunne udgøre en supplerende funktion i forhold til forvaltningens information.

 

Det er vigtigt for udvalget, at borgeren komm er til at opleve en forbedring i klagesagsbehandlingen generelt i kommunen. Derfor opfordrer udvalget til, at Borgerrådgiveren indgår i et samarbejde med forvaltningerne om kortlægning og information om de forskellige klagemuligheder.

 

Udvalget kan i øvrigt anbefale, at Borgerrådgiveren kan behandle diskriminationsklager over kommunen samt tilbyde mægling i tilknytning til disse sager, samt nedsættelsen af et Borgerrådgiverudvalg under Borgerrepræsentationen."

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1:  Brev af 16. september 2003 fra Sekretariatet for Demokrati- og Service med bilag

·        Bilag 2: Rapporten "En uafhængig klagefunktion – muligheder og modeller"

 

 

 

                                    

 

                                          Peter Rasmussen                                                      

                                                                                           Lene Munck

 


 


Til top