Tilpasninger på døgninstitutionsområdet som følge af budgetvedtagelsen for 2004
Tilpasninger på døgninstitutionsområdet som følge af budgetvedtagelsen for 2004
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for Fællesmøde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget onsdag den 29. oktober 2003
7. Tilpasninger på døgninstitutionsområdet som følge af budgetvedtagelsen for 2004
J.nr. U203/03 - FA558/03
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at nedenstående tilpasning af døgninstitutionsområdet for børn og unge med særlige behov gennemføres
RESUME
I forbindelse med budgetvedtagelsen for 2004 er det besluttet at gennemføre en tilpasning af kapaciteten på en række dø gninstitutioner. Udover de økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, der er nævnt specifikt i budgetvedtagelsen, har tilpasningen en række konsekvenser for Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Der må forventes en række kompenserende besparelser således, at tilpasningen samlet set ikke vurderes at ville medføre merudgifter for Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med budgetvedtagelsen for 2004 er det vedtaget at gennemføre en tilpasning af kapaciteten på en række døgninstitutioner. Nedenfor gennemgås de enkelte tilpasninger, der har konsekvenser for Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
1.
Arildsgård
Med henblik på at efterkomme den meget betydelige efterspørgsel efter dagbehandlingspladser (kombineret socialpædagogisk behandling og undervisning) omlægges døgninstitutionen Arildsgård til dagbehandlingsinstitution med 24 pladser.
Omlægningen vil medføre en begrænset anlægsmæssig udgift på 1,7 mill. kr., der vil skulle godkendes af det almennyttige boligselskab, der råder over lokalerne. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholder denne udgift, jf. budgetvedtagelse for budget 2004.
Udgiften til skoledelen udgør ca. 2,7 mill. kr. årligt. Dette svarer til en undervisningspris på 112.500 kr. årligt pr. plads. Uddannelses- og Ungdomsudvalget afholder udgiften.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget må forvente kompenserende besparelser dels på undervisning til de børn og unge, der p.t. er anbragt på Arildsgård og dels til køb af private dagbehandlingstilbud.
Omlægningen forventes at være klar til august 2004.
2.
Jacob Michaelsens
Minde
Døgninstitutionen Jacob Michaelsens Minde er en døgninstitution uden intern skole. Institutionen har i en længere periode haft meget vanskeligt ved at få skoleplaceret deres børn i Søllerød Skolevæsen. I forbindelse med budgetvedtagelse er det besluttet at etablere en intern skole i eksisterende lokaler på institutionen med plads til 12 elever.
Der vil i denne forbindelse være en begrænset anlægsudgift på i alt 0,6 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholder denne udgift, jf. budgetvedtagelse for budget 2004.
Den forøgede driftsudgift til skoledelen beløber sig til 1,6 mill. kr. årligt. Dette svarer til en undervisningspris på 133.333 kr. årligt pr. plads. Uddannelses- og Ungdomsudvalget afholder udgiften.
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets udgift kompenseres af tilsvarende besparelser på køb af skoletilbud i Søllerød Kommune samt de private tilbud, der benyttes pt.
Etableringen af den interne skole forventes klar til sommeren 2004, eller så snart den nuværende aftale med Søllerød Kommune kan opsiges.
3.
Nærumgård
Døgninstitutionen Nærumgård er en døgninstitution uden intern skole. Institutionen har i en længere periode haft meget vanskeligt ved at få skoleplaceret deres børn i Søllerød Skolevæsen. I forbindelse med budgetvedtagelsen, er det besluttet at etablere en intern skole i eksisterende lokaler på institutionen.
Der vil i denne forbindelse være en begrænset anlægsudgift på i alt 0,6 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholder denne udgift, jf. budgetvedtagelse for budget 2004.
Den forøgede driftsudgift til skoledelen beløber sig til ca. 1,3 mill. kr. årligt. Dette svarer til en undervisningspris på 108.333 kr. årligt pr. plads. Uddannelses- og Ungdomsudvalget afholder udgiften.
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets udgift kompenseres af tilsvarende besparelser på køb af skoletilbud i Søllerød Kommune samt de private tilbud, der benyttes p.t.
Etableringen af den interne skole forventes klar til sommeren 2004, eller så snart den nuværende aftale med Søllerød Kommune kan opsiges.
4. Øvrige skoletilbud til socialt udsatte unge under 18 år
<
span style='mso-bidi-font-weight:bold'>I forbindelse med
oprettelsen af to nye institutioner i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regi
dels for unge kriminelle dels for unge misbrugere har Uddannelses- og
Ungdomsforvaltningen fået en henvendelse fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
om at etablere et undervisningstilbud på disse to institutioner i Ungdomsskolens
regi. Det er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vurdering, at dette tilbud
vil ligge inden for samarbejdsaftalen mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
I tabellen nedenfor ses de samlede undervisningsudgifter i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2004.
Tabel: Samlede undervisningsudgifter i budget 2004
Note: Der er anvendt den aftalte fordeling af
skoleudgifter jf. aftalen om overførsel af budget og ansvar mellem Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Den samlede udgift for Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil udgøre 5,6 mill. kr. årligt.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget må forvente kompenserende besparelser dels på undervisning til de børn og unge, der p.t. er anbragt på Arildsgård og dels på køb af skoletilbud i Søllerød Kommune. Herudover vil der være besparelse til køb af de private dagbehandlingstilbud, der benyttes p.t. Samlet set vurderes det, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget ikke vil få merudgifter som følge af tilpasningen. Ligeledes forventes der samlet set ikke at være flere børn og unge, der skal have et undervisningstilbud som følge af tilpasningsplanen.
Forvaltningerne vil vurdere de budgetmæssige forhold som følge af tilpasningerne, når regnskabet for 2004 foreligger.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
Ingen
Grethe Munk Peter Rasmussen