Mødedato: 28.08.2002, kl. 08:00

Rekruttering og fastholdelse i forhold til Social- og Sundhedsuddannelserne og arbejdspladserne

Rekruttering og fastholdelse i forhold til Social- og Sundhedsuddannelserne og arbejdspladserne

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. august 2002

 

6. Rekruttering og fastholdelse i forhold til Social- og Sundhedsuddannelserne og arbejdspladserne

UUU 382/2002 J.nr. U137/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager "Redegørelsen om rekruttering og fastholdelse i forhold til Social- og Sundhedsuddannelserne i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og arbejdspladserne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen" til efterretning

 

RESUME

På baggrund af uddannelses- og personalesituationen på pleje- og omsorgsområdet har sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø, familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard og uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard indledt et samarbejde om at styrke rekrutterings- og fastholdelsesindsatsen på området. En tværsektoriel arbejdsgruppe har udarbejdet en redegørelse om rekruttering og fastholdelse på uddannelser og arbejdspladser på pleje- og omsorgsområdet med henblik på at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for nødvendige initiativer.

Redegørelsen indeholder en række indsatsområder, som munder ud i konkrete anbefalinger. Indsatsområderne er delt op i: Rekrutteringsindsats, fastholdelse på Social- og sundhedsuddannelserne, fastholdelse på pleje- og omsorgsområdets arbejdspladser samt lovgivningsmæssige og tværsektorielle barrierer.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Arbejdskraftsituationen indenfor pleje- og omsorgssektoren i Københavns Kommune vil blive tiltagende mere kritisk de kommende år. Fakta om personalets aldersfordeling indenfor området viser, at 29 % af de ansatte er over 50 år, mens kun 18 % er under 30 år. Hertil kommer en markant vigende søgning til social- og sundhedsuddannelserne.

Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø, familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard og uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard har i foråret 2002 indledt et samarbejde for at få belyst, hvilke initiativer der kan tages med henblik på at afhjælpe manglen på social- og sundhedsmedarbejdere og dermed løse en stor del af problemerne på hjemmehjælpsområdet. De tre borgmestre har udarbejdet et fælles kommissorium for arbejdet med henblik på at tilvejebringe et beslutningsgrundlag for initiativer til at afhjælpe uddannelsessituationen. Til dette arbejde er der blevet nedsat en tværsektoriel arbejdsgruppe på tværs af de tre forvaltninger, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Den tværsektorielle arbejdsgruppe har udarbejdet en redegørelse, som indeholder en række anbefalinger for forskellige indsatsområder.

Redegørelsen blev præsenteret af de tre borgmestre på et pressemøde d. 12. august 2002. I det følgende er redegørelsens indhold fremstillet i hovedtræk.

Redegørelse: Rekruttering og fastholdelse i forhold til

  • Social- og Sundhedsuddannelserne i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og
  • Arbejdspladserne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen

Redegørelsen er struktureret i 4 fokusområder:

  • Rekrutteringsindsatsen – herunder forbedring af ældreområdets omdømme
  • Fastholdelse på social- og sundhedsuddannelserne
  • Fastholdelse på pleje- og omsorgsområdets arbejdspladser
  • Lovgivningsmæssige og tværsektorielle barrierer.

Indenfor hvert fokusområde beskrives en række initiativer og anbefalinger. Størstedelen af initiativerne understøtter hinanden og skal ses i en indbyrdes sammenhæng.

Nedenfor er kort beskrevet de vigtigste overskrifter, indsatsområder og anbefalinger.

 

Rekruttering: Målgrupper og indsats

Initiativ i forhold til alle målgrupper: Det anbefales, at der nedsættes en tværsektoriel samarbejds- og koordinationsgruppe, for at optimere effekten af de forskellige initiativer gennem koordinering af arbejdet.

Voksne:

Det anbefales - som ét af de vigtigste inititiver -, at der bevilges driftsmidler på 10,0 mio. kr. pr. år til voksenelevløn på SOSU-hjælperuddannelsen for ansøgere, som opfylder kriterierne for voksenelevløn i Københavns Kommune. Desuden anbefales det, at effekten af ordningen evalueres i 2004.

Borgere med anden etnisk baggrund:

Det anbefales, at der etableres forskellige forforløb og forbederedelseskurser målrettet disse borgere med henblik på at lette overgangen til SOSU-uddannelserne og/eller arbejdspladserne.

Registrerede ledige med en fortid indenfor området:

Det anbefales at styrke brugen af jobtræning gennem et aktivt samarbejde mellem AF og forvaltningernes institutioner.

Unge under 25 år:

Det anbefales, at der etableres en rekrutteringspatrulje samt at rekrutteringsindsatsen gennem de etablerede kanaler (erhvervs- og studievejledning, praktikophold, åbent hus-arrangementer, studenterjobs) styrkes.

Forbedring af ældreområdets omdømme:

Det anbefales, at den professionelle pressehåndtering forbedres, og at information om og kommunikation indenfor området styrkes.

 

Fastholdelse af elever på social- og sundhedsuddannelserne

SOSU-skolen arbejder i forlængelse af reformen pr. 1. januar 2002 på at gøre uddannelserne mere tiltrækkende for en bredere målgruppe bl.a. ved at

  • tilbyde mere differentierede og individuelle uddannelsesforløb
  • tilbyde støtte til forskellige målgrupper på uddannelsen (vejledning, praktikstøtte, differentierede uddannelsesindgange, specialpædagogisk bistand, fordybelsesmoduler)

  • styrke vejledning af etniske elever.

Det anbefales, at skolen fortsætter dette arbejde.

Derudover anbefales en række initiativer i forhold til praktikperioden og en øget sammenhæng mellem skole og praktik:

  • introduktionsforløb for praktikperioden
  • ansættelse af uddannelseskoordinatorer
  • styrkelse af praktikvejlederkurser

 

Fastholdelse på arbejdspladsen

Pleje- og omsorgsområdet skal sikres som en attraktiv arbejdsplads for nuværende og kommende medarbejdere. Der anbefales en række initiativer, som kan være med til at forbedre trivslen på jobbet: lederudvikling, karrieremuligheder, netværksdannelse, kompetenceudvikling, fokus på fysisk velvære, beklædning, udviklingssamtaler og systematisk uddannelses- og efteruddannelsesplanlægning. Desuden anbefales initiativer i forhold til mere fleksibel arbejdstidstilrettelæggelse, herunder et forsøg med den svenske 3+3-model.

Lovgivningsmæssige og tværsektorielle barrierer

Efter reformen af SOSU-uddannelserne blev engelsk obligatorisk grundfag, hvilket kan være en barriere i forhold til elever, der har svage forudsætninger i engelsk. Undervisningsministeren har nu givet mulighed for at dispensere for engelskundervisning, hvis en elev ikke er rustet til det. I stedet kan eleven modtage ekstra undervisning i dansk.

Der vurderes ikke at være tværsektorielle barrierer mellem arbejdsmarkedstilbudene og Social- og Sundhedsskolen, der forhindrer eller formindsker rekrutteringen til Social- og Sundhedsskolen. På andre områder anbefales det, at samarbejdet mellem centrene for offentlig jobtræning og SOSU-skolen styrkes, samt at skolen sammen med AF-Storkøbenhavn styrker samarbejdet om markedsføring af støttemuligheder, rotationsprojekter og andre muligheder for efteruddannelse.

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Rapporten angiver en række anbefalinger. Den eneste anbefaling, der direkte angiver et beløb, er forslaget om voksenelevløn på social- og sundhedshjælperuddannelsen til 10 mio. kr.

De konkrete udgifter i forbindelse med de øvrige anbefalinger samt udgiften til voksen-elevløn forventes drøftet af de respektive udvalg i forbindelse med budgetforhandlingerne i efteråret 2002.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

  • Redegørelsen "Rekruttering og fastholdelse i forhold til Social- og Sundhedsuddannelserne i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Arbejdspladserne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen"

 

 

Bo Andersen Grethe Munk Peter Rasmussen

 

 

Til top