Mødedato: 27.08.2003, kl. 08:15

Københavns Økologiske Sunde Skolemad (KØSS)

Københavns Økologiske Sunde Skolemad (KØSS)

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. august 2003

 

 

11.      Københavns Økologiske Sunde Skolemad (KØSS)

  J.nr. U156/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    orienteringen om  Københavns Økologiske Sunde Skolemad KØSS tages til efterretning

 

at    der indgås aftale med en privat leverandør om produktion og levering af en varm frokostret til 23 skoler i perioden september 2003 - april 2004

 

at    der til levering af en varm frokostret i denne periode frigøres 140.000 kr. fra udvalgets bufferpulje i 2003, og at 140.000 kr. finansieres i forbindelse med udmøntning af budget 2004

 

at     en samlet redegørelse vedrørende organiseringen og økonomien i Københavns Økologiske Sunde Skolemad KØSS forelægges for udvalget inden udgangen af november måned 2003

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på mødet den 9. maj 2001 etableringen af bespisningsordninger på skolerne i Københavns Kommune.

 

Ifølge udrulningsplanen, som udvalget godkendte på mødet den 4. december 2002, skal der inden udgangen af 2005 tilbydes sund og økologisk skolemad til eleverne på samtlige folkeskoler og specialskoler i København, i alt til cirka 30.000 elever. Ifølge planen for skolemadsprojektet er der støttemidler til skolerne i de første 3 år, derefter udfases projektet til selvfinansiering.

 

I forbindelse med mødet den 13. august 2003 fik Uddannelses- og Ungdomsudvalget udleveret et notat vedrørende planlagte ændringer i skolemadsprojektet. Disse ændringer er ikke effektueret, og skolemadsprojektet forløber dermed som skitseret i udvalgsindstillingen af 4. december 2003. Centralkøkkenet i De Gamles By har dog fået konstateret skimmelsvamp i nogle kølerum, hvilket bevirker, at køkkenet først kan producere skolemad i april 2004.

 

Forvaltningen foreslår, at der indgås aftale med en privat leverandør om produktion og levering af en varm frokostret til 23 skoler i perioden september 2003 – april 2004. Det foreslås, at der frigøres 140.000 kr. fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bufferpulje til levering af en varm frokostret til skolerne i denne periode og at 140.000 finansieres I forbindelse med udmøntning af budget 2004.

 

Forvaltningen vil inden udgangen af november 2003 fremlægge en samlet redegørelse vedrørende den fremtidige organisering samt økonomien i skolemadsprojektet.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på mødet den 9. maj 2001 etableringen af bespisningsordninger på skolerne i Københavns Kommune.

 

Ifølge udrulningsplanen, som udvalget godkendte på mødet den 4. december 2002, skal der inden udgangen af 2005 tilbydes sund og økologisk skolemad til eleverne på samtlige folkeskoler og specialskoler i København, i alt til cirka 30.000 elever.

 

I forbindelse med mødet den 13. august 2003 fik Uddannelses- og Ungdomsudvalget udleveret et notat vedrørende planlagte ændringer i skolemadsprojektet. Disse ændringer er ikke effektueret, og skolemadsprojektet forløber dermed som skitseret i udvalgsindstillingen af 4. december 2002. Enkelte skoler i Brønshøj/Husum/Tingbjerg (Brønshøj Skole, Bellahøj Skole, Korsager Skole, Husum Skole, Grøndalsvængets Skole, Holbergskolen og Voldparkens Skole) har, af hensyn til den demokratiske proces på skolen og afklaring af den endelig placering af skoleboden, udskudt deres deltagelse i skolemadsprojektet til efteråret 2003. Udskydelsen er i alle tilfælde aftalt mellem den enkelte skole og forvaltningen.

 

Køkkenkapacitet

Med hensyn til det videre forløb har Sundhedsforvaltningen oplyst, at de ikke kan producere varm mad til alle skolerne.

 

På nuværende tidspunkt producere Centralkøkkenet i Bystævneparken varm mad til 17 skoler, jf. udrulningsplanen: Frederikssundsvejens Skole, Grundtvigskolen, Bispebjerg Skole, Vanløse Skole, Hyltebjerg Skole, Kirkebjerg Skole, Rødkilde Skole, Katrinedals Skole, Bellahøj Skole, Utterslev Skole, Korsager Skole, Brønshøj Skole, Voldparkens Skole og Tingbjerg Skole. Holbergskolen starter medio september 2003, mens Husum Skole og Grøndalsvængets Skole er planlagt til opstart umiddelbart efter efterårsferien 2003. Køkkenet har herefter ikke yderligere produktionskapacitet.

 

Det skal bemærkes, at ovenstående skoler ikke får leveret varm mad i perioden fra sommerferiens afslutning til medio september 2003 hvilket bl.a. skyldes at menuerne bliver justeret efter årstiderne og at der erfaringsmæssigt ikke er efterspørgsel efter varm mad i sommerperioden.

 

Det er planlagt, at Centralkøkkenet i De Gamles By skal producere varm mad til de 15 nye skoler: Sundpark Skole, Østrigsgades Skole, Sønderbro Skole, Peder Lykke Skolen, Amager Fælled Skole, Dyvekeskolen, Højdevangens Skole, Gerbrandskolen, Sundbyøster Skole, Bavnehøj Skole, Ellebjerg Skole, Oehlenslægersgades Skole, Matthæusgades Skole, Enghave Plads Skole og Alsgades Skole, som starter skoleboder i løbet af 2. halvår 2003. Ifølge udrulningsplanen skulle Skolen ved Sundet samt Ny Carlsberg Vejens Skole ligeledes starte op i 2. halvår af 2003. Opstarten på disse skoler bliver forsinket grundet fredningsmæssige forhold og en eventuel strukturændring.

 

Endvidere har køkkenet i Plejehjemmet Skt. Joseph hidtil produceret mad til følgende skoler: Blågårdskolen, Hellig Kors Skole, Stevnsgades Skole, Sjællandsgades Skole, Havremarkens Skole, Hillerødgades Skole, Rådmandsgades Skole og Jagtvejens Skole. Denne produktion er planlagt til overtagelse af Centralkøkkenet i De Gamles By fra september 2003.

 

Den 31. juli 2003 modtog forvaltningen besked om, at Centralkøkkenet i De Gamles By har skimmelsvamp i nogle af deres kølerum, og derfor ikke kan producere varm skolemad før april 2004.

 

Forvaltningen forhandler derfor p.t. med en privat leverandør om en eventuel produktion og leverance af varm skolemad til de skoler, som Centralkøkkenet i De Gamles By har forpligtigelsen overfor. Såfremt den varme ret skal bibeholdes i perioden, hvor Centralkøkkenet i De Gamles By bliver klargjort til at kunne rumme hele skolemadsproduktionen, vil ekstraomkostningerne beløbe sig til ca. 35.000 kr. pr. måned.

 

Alternativt kan der serveres en kold frokostanretning i stedet for den varme, indtil Sundhedsforvaltningen kan rumme den samlede produktion af skolemaden herunder den varme mad. Dette forventes at være tilfældet pr. 1. april 2004.

 

Det videre forløb

Forvaltningen vil inden udgangen af november måned 2003 forelægge en samlet redegørelse vedrørende organiseringen og økonomien i Københavns Økologiske Sunde Skolemad KØSS.

 

 

Økonomi

 

Servering af varm mad på de berørte skoler vil i overgangsfasen september 2003 – april 2004 udløse en merudgift på 35.000 kr. pr. måned svarende til et samlet beløb på 140.000 kr. i 2003 og 140.000 kr. i 2004. 

 

Beløbet på 140.000 kr. kan i givet fald i 2003 afholdes af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bufferpulje, konto 6.51.1 Sekretariat og forvaltning. Finansiering af beløbet på 140.000 kr. i 2004 vil i givet fald blive taget op i forbindelse med udvalgets udmøntning af budget 2004.

 

Alternativt kan servering af en kold frokostanretning på de berørte skoler afholdes inden for den økonomiske ramme for KØSS projektet, Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01. Folkeskoler.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Ingen

 

 

 

                                         Peter Rasmussen

                                                            Dorrit Christensen

 

 

 


 


Til top