Mødedato: 27.04.2005, kl. 08:15

Genåbning af Gasværksvejens Skole

Genåbning af Gasværksvejens Skole

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. april 2005

 

 

8.      Genåbning af Gasværksvejens Skole

  J.nr. U12/05

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsud­valget, at udvalget indstiller til Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen,

 

at    Gasværksvejens Skole genåbnes som tosporet folkeskole med fritidsinstitution fra skoleåret 2006/07

 

at    Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ansøger Undervisningsministeriet om dispensation fra folkeskolelovens § 24 om, at en skole skal omfatte mindst 3 sam­menhængende klassetrin i skolens opstartsperiode 2006/07 og 2007/08

 

at    rode 47, 48, 165, 166, 167, 168, 171, 172, 173 og 174 overføres fra grunddi­striktet for Oehlenschlægersgades Skole til Gasværksvejens Skole med virkning fra indskrivning til skoleåret 2006/07

 

at     rode 179 overføres fra grunddistriktet for Enghave Plads Skole til grunddistriktet for Oehlenschlægersgades Skole med virkning fra indskrivning til skoleåret 2006/07

 

at     undervisning af de ældste klassetrin (8. og 9. klasse) på Oehlenschlægersgades Skole henlægges til lokaler på Gasværksvejens Skole for en kortere årrække

 

at    forslaget forinden sendes til høring hos skolebestyrelserne på Vesterbro, Den Classenske Legatskole i Indre By, samt Fællesrådet for Folkeskolen og Fællespædagogisk Råd

 

 

 

RESUME

 

Med brev af 25. februar 2005 har Indenrigs- og Sundhedsministeriet godkendt Bor­gerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. februar 2005 om samling af Køben­havns Kommunes Voksenuddannelsescenter og Social- og Sundhedsskolen i Vogn­mag ergade.

 

Herved kan KVUC-afdelingen på Gasværksvej frigøres til folkeskoleformål for at imødekomme det stigende behov for tilvejebringelse af et nyt skoletilbud i den cen­trale del af Vesterbro.

 

På denne baggrund foreslås, at Gasværksvejens Skole genåbnes som en 2 sporet fol­keskole med fritidsinstitution fra skoleåret 2006/07. Skolen opbygges over årene til en fuldt klassetrinsdækkende skole, men alene med børnehaveklasse i 2006/07. Det forudsætter Undervisningsministeriets godkendelse, hvilket forventes.

   

Med indstillingen foreligger endvidere forslag om fastlæggelse af et grunddistrikt for skolen.

 

På Oehlenschlægersgades Skole er der i de se­nere år dannet flere klasser og optaget flere fritidsgrupper, end bygningen kan rumme. For at afhjælpe dette kapacitetspres foreslås det, at undervisningen på de ældste klassetrin henlægges til lokaler på Gasværksvejens Skole for en kortere årrække.

 

Det foreslås, at forslagene sendes til høring hos de berørte skoler og i Fællesrådet for Folkeskolen og Fællespædagogisk Råd.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

På baggrund af vigende elevunderlag og søgning besluttede Borgerrepræsentationen 14. juni 1995 at afvikle Gasværksvejens Skole i den centrale/østlige del af Vesterbro Skoledistrikt. I denne forbindelse blev det tilkendegivet, at Gasværksvejens Skole genåbnes som folkeskole, såfremt behovet måtte vise sig efter byfornyelsen. Herefter blev Gasværksvejens Skole afviklet med virkning fra 1. august 1996, og bygningen har siden huset hovedafdelingen af Københavns Voksen Uddannelses Center (KVUC).

 

Som følge af byfornyelsen er der sket en markant ændring i elevunderlaget og søg­ning til skolerne i denne del af distriktet. Byfornyelsen har medført en betragtelig stigning i børnefamilier og dermed i antallet af skolesøgende børn. Området dækkes i dag af Oehlenschlægersgades Skole. Endvidere modtager Matthæusgades Skole og Den Classenske Legatskole i Indre By også en del elever fra området. De seneste 2 – 3 år har disse tre skoler måttet optage flere klasser, end skolerne er beregnet til.

 

Som følge heraf er der udført afhjælpende foranstaltninger på skolerne og en bety­delig udbygning af fritidshjemmene tilknyttet skolerne. Det er forvaltningens vurde­ring, at mulighederne for afhjælpende foranstaltninger og især mulighederne for ud­bygning af fritidshjemmene er udtømt.

 

Da der således ikke er mulighed for at udbygge de eksisterende skoler i området til fuldt ud at dække behovet, vedtog Uddannelses- og Ungdomsudvalget allerede 12. maj 2003 en principbeslutning om at genåbne Gasværksvejens Skole.

 

På denne baggrund foreslår forvaltningen, at Gasværksvejens Skole genåbnes som en tosporet folke­skole med fritidsinstitution i skoleåret 2006/07. Det foreslås, at Gasværksvejens Skole genåbnes med to børnehaveklasser samt fritidsinstitution. Undervisningsmini­steriet har tilkendegivet, at der såfremt der ansøges, kan det forventes, at der gives dispensation fra folkeskolelovens § 24 omhandlende mindst tre sammenhængende klassetrin, idet der er tale om genåbning af en skole, der på sigt opnår mindst tre sammenhængende klassetrin.

 

Overgangsperiode

Gasværksvejens Skole foreslås genåbnet med to børnehaveklasser og fritidsinstitution den 1. august 2006. Det følgende skoleår 2007/08 indskrives igen to børnehaveklasser og Gasværksvejens Skole vil således med årene vokse op til en tosporet skole med fuldt sammenhængende klassetrin fra børnehaveklasse til og med 9. klassetrin. Der vil således blive en overgangsperiode med få klasser på skolen, hvor der ansættes le­delse og indskolingsteam, der nedsættes skolebestyrelse samtidig med, at der udarbejdes pædagogisk profil, og skolen ombygges til folkeskole med fritidsinstitution.

 

Dispensation i 2006/07 og 2008/09.

Idet skolen genåbnes med to børnehaveklasser forudsættes, at Undervisningsmini­steriet giver dispensation fra folkeskolelovens bestemmelser om, at et skole skal have mindst 3 sammenhængende klassetrin. Der vil i dette tilfælde være tale om, at ansøge om dispensation for skoleåret 2006/07 og 2007/08, idet Gasværksvejens Skole i disse to skoleår har henholdsvis et klassetrin og to klassetrin. I skoleåret 2008/09 vil Gasværksvejens Skole være vokset til tre sammenhængende klassetrin og dermed fungere inden for rammerne af folkeskolelovens bestemmelser. Undervis­ningsministeriet har over for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen tilkendegivet, at der kan forventes dispensation, idet der er tale om genåbning af en skole, der i lø­bet af en årrække vil være fuldt klassetrinsdækkende.

 

Ledelse og indskolingsteam

Forud for genåbningen af Gasværksvejens Skole ansættes en skoleleder samt lærer­team og fritidshjemspersonale til indskolingen. Personalet kan udbygges årligt i takt med klassetrinsudviklingen på skolen. Skoleledelsen og lærerteam til indskoling og fritidspersonalet ansættes i løbet af forår/sommer 2006 efter gældende procedure.

 

Tidlig forældreinddragelse

Tillige foreslås, at forældre til kommende skolebørn på Gasværksvejens Skole tidligt inviteres til informationsmøde om genåbningen af Gasværksvejens Skole, herunder inviteres til at deltage i opbygningen af skolens egen skoleprofil s ammen med sko­lens personale.

 

I efteråret (november) 2005 begynder indskrivningen af elever til børnehaveklas­serne på Gasværksvejens Skole. I forbindelse med skolebestyrelsesvalget i foråret 2006 vælges en skolebestyrelse for Gasværksvejens Skole. Skolebestyrelsen vil blandt andet indtræde i byggeudvalg med skolens ledelse og forvaltningen.

 

Forældrene gives hermed mulighed for en tidlig inddragelse i opbygningen af den nye skole. Forældrene kan således i høj grad præge opbygningen af skoles profil og grundlæggelse af skolekulturen mv.

 

Der er endvidere mulighed for at etablere en referencegruppe bestående af forældre til kommende skolebørn med bopæl i grunddistriktet.

 

Ombygning af Gasværksvejen

Gasværksvejens Skole skal ombygges for at imødekomme de bygningsmæssige principper for en folkeskole. Foruden fritidsinstitution skal der indrettes velegnede basisområder, genetableres fagområder, herunder en gymnastiksal. Endvidere etab­leres kontor og lærerfaciliteter i bygningen. Ombygningen opdeles i etaper begyn­dende med etablering af indskolingsområdet, herunder børnehaveklasselokaler og fritidsinstitution. Den samlede ombygningsperiode ventes at forløbe over en år­række.

 

Afhjælpning af forholdene ved Oehlenschlægersgades Skole

Da Oehlenschlægersgades Skole gennem de senere år har optaget flere klasser og fritidsgrupper, end bygningen kan rumme foreslås, at Oehlenschlægersgades Skole for en afgrænset årrække henlægger undervisningen på de ældste klassetrin til Gas­værksvejens Skole, hvor der vil være de fornødne faglokaler til rådighed, inden der træffes beslutning om en eventuel udbygning af Oehlenschlægersgades Skole.

 

Grunddistrikt

Gasværksvejens Skole ligger i midten af Oehlenschlægersgades Skoles grunddi­strikt.

 

På baggrund af en drøftelse med repræsentanter for Oehlenschlægersgades Skole og Matthæusgades Skole samt Enghave Plads Skole foreslås, at Oehlenschlægersgades Skoles grunddistrikt opdeles i en nordlig og en sydlig del langs Istedgade.

 

Den nordlige del overføres til grunddistriktet for Gasværksvejens Skole og den syd­lige del bibeholdes som grunddistrikt for Oehlenschlægersgades Skole.

 

Med denne opdeling af grunddistriktet opnås et fordeling af elevunderlaget mellem de to skoler, som afspejler en afbalanceret fordeling af befolkningssammensætnin­gen. Endvidere vil eleverne bosat i den østlige del af Gasværksvejens grunddistrikt få lettere og mere trafiksikker skolevej til Gasværksvejens Skole og dermed en na­turlig tilskyndelse til at vælge Gasværksvejens Skole frem for Den Classenske Le­gatskole i Indre By, der også er presset af stor elev søgning.

 

 

Økonomi

 

Omkostningerne til ombygning af Gasværksvejens Skole til folkeskole med fritids­institution afholdes inden for rammerne af Børneplanen, hvorefter der i "Udbyg­ningsoversigt 2004 – 2007" er afsat et samlet beløb på 18,4 mio. kr. i perioden frem til 2007. Det indledende planlægningsarbejde vil blive iværk­sat snarest, idet udgiften hertil (ca. 300.000 kr.) vil blive indeholdt i en anlægsbevil­ling, som forelægges i forbindelse med en helhedsplan for skolens ombygning.

 

Ud over de driftsudgifter, der direkte dækkes via demografitildelingen, udløser åbningen af Gasværksvejens Skole faste udgifter på i alt 2,5 mio. kr. på årsbasis. Udgiften vedrører ledelse, teknisk/administrativt personale, skatter, afgifter m.m.

 

Udgiften i 2006 skønnes i alt, at udgøre 1,5 mio. kr.

 

Disse udgifter forudsættes dækket indenfor den samlede demografitildeling til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Forslaget om genåbning af Gasværksvejens Skole som tosporet folkeskole med fri­tidsinstitution udsendes i høring hos skolebestyrelserne på Vesterbro, skolebestyrel­sen for Den Classenske Legatskole, samt Fælles rådet for folkeskolen og Fællespædagogisk Råd.

 

Forslaget om ændringer i grunddistriktsinddelingen udsendes i høring hos skolebe­styrelsen for Oehlenschlægersgades Skole og Enghave Plads Skole.

 

Forslaget om Oehlenschlægersgades Skole midlertidige henlæggelse af undervisnin­gen af 8. og 9. klassetrin til Gasværksvejens Skole udsendes til høring på Oehlen­schlægersgades Skole.

 

Der fastsættes en 6 ugers høringsfrist for forslagene.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Kort der viser forslag om grunddistriktsinddelingen

 

 

 

 

         Peter Rasmussen                          

                                                                  Michael H. Olsen

 


 

Til top