Ændringer af skoledistriktsinddelingen
Ændringer af skoledistriktsinddelingen
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 27. april 2005
7. Ændringer af skoledistriktsinddelingen
J.nr. U16/05
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at rode 58 og 59 overføres fra grunddistriktet for Øster Farimagsgades Skole til Grunddistriktet for Nyboder Skole fra skoleåret 2006/07
at rode 336 overføres fra grunddistriktet for Skolen på Islands Brygge til grunddistriktet for Amager Fælled Skole fra skoleåret 2006/07
at forslag om ændringer i grunddistriktsinddelingen forinden sendes til høring hos skolebestyrelserne for Øster Farimagsgades Skole, Nyboder Skole, Skolen på Islands Brygge og Amager Fælled Skole
RESUME
På baggrund af udviklingen i elevunderlaget og søgning til folkeskolerne m.v. foretager Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen hvert år en vurdering af behov og muligheder for justeringer af inddelingen af skole- og grunddistrikter.
I år er denne vurdering endvidere foretaget i lyset af magnetskolekonceptet og søskendehensynet, idet disse også har indvirkning på behovet for justeringer af grunddistriktsinddelingen.
Den aktuelle udvikling taler alene for en mindre tilpasning af grunddistrikterne ved Øster Farimagsgades Skole, Nyboder Skole, Skolens på Islands Brygge og Amager Fælled Skole.
Forslagene skal inden en eventuel vedtagelse sendes til høring hos skolebestyrelserne for Øster Farimagsgades Skole, Nyboder Skole, Skolens på Islands Brygge og Amager Fælled Skole.
SAGSBESKRIVELSE
På baggrund af udviklingen i elevunderlaget, søgning til skolerne, magnetskoleprojektet og søskendehensynet foreslås, at der foretages en beskæring af grunddistriktet for Øster Farimagsgades Skole på Indre Østerbro og en beskæring af grunddistriktet for Skolen på Islands Brygge på Vestamager.
Øster Farimagsgades Skole og Nyboder Skole
Øster Farimagsgades Skole på Indre Østerbro har gennem en længere periode været presset af elever, hvilket også blev fremhævet i forbindelse med distriktsændringerne på Indre Østerbro sidste år.
Beslutningen om, at Øster Farimagsgades Skole indgår i magnetskoleprojektet og skal reservere pladser til integration af tosprogede elever fra Nørrebro, ventes at øge elevpresset på skolen. Beslutningen om, at lade Øster Farimagsgades Skole indgå i magnetskoleprojektet, forudsatte da også, at skolens grunddistrikt skulle beskæres for at skabe plads til de tosprogede elever. Senest har indførelsen af søskendehensynet forstærket behovet for at beskære skolens grunddistrikt.
I den forbindelse har Uddannelses- og Ungdomsudvalget spurgt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, om der er mulighed for at benytte lokaler i Dronning Louisegården til skoleformål. Hertil har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget svaret, at der er muligheder for at benytte lokaler i dagtimerne til skoleformål. Der er således ikke mulighed for en egentlig udvidelse af skolen.
Forvaltningen har desuden haft overvejelser om, hvorvidt Øster Farimagsgades Skole fortsat kan indgå i magnetskoleprojektet. Det har været overvejet at lade Jagtvejens Skole på Nørrebro erstatte Øster Farimagsgades Skole som Magnetskole. Idet dette dog forudsætter, at hjælpeklasserækken på Jagtvejens Skole flyttes, og skolen udvides til en tosporet skole, kan denne ide ikke fremmes. En udvidelse af Jagtvejens Skole vil dels være bekostelig og vil samtidigt medføre, at skolen får en betydelig overkapacitet. Med denne overkapacitet vil Jagtvejens Skole have rigelig plads til at optage de mange etsprogede danske elever på Nørrebro, der søger skolen. En udvidelse af Jagtvejens Skole indebærer dermed en betydelig risiko for en utilsigtet skævvridning af fordelingen af et- og tosprogede elever på Nørrebro, stik imod hensigten med magnetskolekonceptet.
På denne baggrund vil den eneste mulige løsning være at beskære skolens grunddistrikt, som oprindeligt forudsat.
Den aktuelle søgning til Øster Farimagsgades Skoles 2 børnehaveklasser er på 60 elever (incl. søskende). Den aktuelle søgning til skolen er højere end normalt, og erfaringen viser da også, at nogle elever falder fra inden skolestart i august. Således faldt 7 elever fra i indeværende skoleår i perioden januar til august. Forvaltningen følger udviklingen nøje, men selv med et lignende frafald til kommende skoleår vil der være behov for at beskære skolens grunddistrikt.
Det foreslås derfor at overføre rode 58 og 59 til Nyboder Skole. Med overførelsen af disse to roder til Nyboder Skole fjernes et elevunderlag på ca. 22 elever per årgang (hvoraf ca. 15 elever per årgang søger Øster Farimagsgades Skole). På baggrund af søgningen til Nyboder Skole vurderes, at denne skole kan bære udvidelse af sit grunddistrikt. Med overførelsen af de to roder til Nyboder Skole vil børnenes vej til distriktsskolen blive forlænget med 3 – 400 m.
Skolen på Islands Brygge og Amager Fælled Skole
På baggrund af byudviklingen i nordlige del af Ørestad, Ny tøjhus og Havnestad ses allerede nu en væsentlig forøgelse af elevunderlaget i området omkring Skolen på Islands Brygge.
Allerede inden de planlagte boliger i området øst for metrolinien, - Universitetskvarter og Karen Blixen Parken m.m. er færdigetableret, er der flyttet en del elever til området. En analyse af skolesøgningen i disse boligområder viser, at eleverne i højere grad søger til den nærliggende Amager Fælled Skole end til den fjernere beliggende grunddistriktsskole, som er Skolen på Islands Brygge.
Skolen på Islands Brygge har allerede, før boligerne på Ny Tøjhus og Havnestad er færdigt etableret, en passende søgning til de kommende tre spor. Samlet set ventes en boligforøgelse i området på op til 3000 boliger.
Amager Fælled Skole mangler derimod søgning til denne skoles tre spor. Med forslaget om at overføre rode 336 til grunddistriktet for Amager Fælled Skole understøttes det nuværende søgningsmønster i området, og samtidigt understøttes søgningen generelt til Amager Fælled Skole.
Ændring af bilag III til styrelsesvedtægten for
folkeskolen
Hvis forslaget vedtages foretages ændring af styrelsesvedtægtens bilag III om skolestrukturen.
Øvrige skoler med kapacitetsproblemer
Forvaltningen har endvidere iagttaget et elevpres på Jagtvejens Skole på Indre Nørrebro, Hanssted Skole i Valby, samt Den Classenske Legatskole i Indre By og Sortedamsskolen, Heibergskolen og Langelinieskolen på Indre Østerbro. Det er vurderingen, at elevpresset på Den Classenske Legatskole samt skolerne på Indre Østerbro skyldes en højere stigning i andelen af elever, der søger folkeskolen, end oprindeligt forudsat. Især ses en generel stigning i søgningen til folkeskolerne på Indre Østerbro. Forvaltningen følger denne udvikling i søgningen nøje. Har stigningen en vedholdende karakter, kan elevpresset på disse skoler ikke løses alene med distriktsændringer, men forudsætter en udbygning af skolekapaciteten i dette skoledistrikt. Elevpresset på Jagtvejens Skole, Sortedamsskolen, Heibergskolen, Langelinieskolen og Hanssted Skole skyldes dog hovedsageligt søskendehensynet, og elevpresset på disse skoler ventes at aftage, idet antallet af mindre søskende aftager ved disse skoler med årene.
I forbindelse med forslag om genåbning af Gasværksvejens Skole på Vesterbro, indstilles i en særskilt sag på dette møde forslag om fastlæggelse af grunddistrikt for denne skole.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
Forslaget er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Forslaget om at overføre rode 58 og 59 fra grunddistriktet for Øster Farimagsgades Skole til Grunddistriktet for Nyboder Skole sendes til høring hos skolebestyrelserne for de berørte skoler, og forslaget om at overføre rode 336 fra grunddistriktet for Skolen på Islands Brygge til grunddistriktet for Amager Fælled Skole udsendes i høring hos skolebestyrelserne for de berørte skoler med 6 ugers høringsfrist.
BILAG
VEDLAGT
· Kort over den forslåede ændring ved Øster Farimagsgades Skole og Nyboder Skole og den foreslåede ændring ved Skolen på Islands Brygge og Amager Fælled Skole samt oversigt over gader i rode 58 og 59
Peter Rasmussen
Michael
H. Olsen