Mødedato: 27.02.2002, kl. 15:00

Tilknytning af fritidshjem til private skoler

Tilknytning af fritidshjem til private skoler

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. februar 2002

 

13. Tilknytning af fritidshjem til private skoler

UUU 108/2002 J.nr. U46/02

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at forslag om etablering af skoletilknytning ved Al Quds Skolen, Bjørns Internationale Skole, Svanevejens Privatskole og Ingrid Jespersens Privatskole sendes til høring på de berørte institutioner

at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bemyndiges til efterfølgende at etablere yderligere skoletilknytning af fritidshjem ved privatskoler ud fra de af Indenrigsministeriet angivne retningslinier, hvis der opstår behov herfor

 

RESUME

På baggrund af en konkret klage fra en borger har Indenrigsministeriet meddelt Københavns Kommune, at det strider mod lighedsgrundsætningen, at Københavns Kommune ikke har foretaget en konkret vurdering af, hvorvidt der er behov for skoletilknytning ved de enkelte privatskoler.

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 4. oktober 2001 at godkende Uddannelses- og Ungdomsudvalgets indstilling om at etablere skoletilknytning ved de københavnske privatskoler, hvor der efter en konkret vurdering er behov herfor.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund gennemgået behovet for skoletilknytning ved samtlige 46 privatskoler med børn i fritidshjemsalderen i Københavns Kommune i henhold til de af Indenrigsministeriet fastsatte retningslinier.

I henhold til de af Indenrigsministeriets fastsatte retningslinier er Københavns Kommune ikke forpligtet til at etablere skoletilknytning ved 41 af privatskolerne. Ved disse skoler er der enten kun ganske få børn, som ønsker en offentlig fritidshjemsplads, eller også har skolen pladsgaranti i egen skolefritidsordning.

1 privatskole har allerede tilknyttet et offentligt fritidshjem. Ved Bjørns Internationale Skole, Al Quds Skolen, Svanevejens Privatskole og Ingrid Jespersens Privatskole er der ud fra en konkret vurdering behov for at etablere skoletilknytning.

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

På baggrund af en klage fra en borger fra Indre Østerbro har Indenrigsministeriet behandlet Københavns Kommunes anvisningspraksis i forbindelse med fordeling af fritidshjemspladser.

Borgeren har klaget over, at Københavns Kommune giver børn, som går i folkeskole, fortrinsret til fritidshjemsplads i skoletilknyttede fritidshjem frem for børn, som går i privatskole.

I forbindelse med Indenrigsministeriets behandling af sagen har Københavns Kommune oplyst følgende vedrørende Københavns Kommunes anvisningspraksis:

I midten af 80'erne blev det lovgivningsmæssigt muligt at etablere skolefritidsordninger efter folkeskoleloven i lighed med privatskolernes pasningsordninger. Københavns Kommune ønskede imidlertid at bibeholde fritidshjemmene efter den daværende bistandslov, nu serviceloven.

Københavns Kommune besluttede derfor at tilknytte de omkringliggende fritidshjem til de enkelte folkeskoler for at opnå dels en trafiksikker skolevej for de mindste elever dels en udbygning af samarbejdsrelationerne mellem den enkelte folkeskole og de omkringliggende fritidshjem.

Københavns Kommunes pladsgaranti på fritidshjemsområdet omfatter alle københavnske børn. Privatskolebørnene tilbydes fritidshjemsplads i nærheden af deres skole eller bopæl.

Privatskolebørnene ønsker imidlertid ofte at benytte den ved privatskolen oprettede skolefritidsordning sammen med deres klassekammerater uanset bopælskommune. De københavnske privatskolebørn efterspørger traditionelt ikke kommunens fritidshjem i større omfang.

Ved brev af 26. april 2001 har Indenrigsministeriet truffet beslutning om, at det strider mod lighedsgrundsætningen, at Københavns Kommune i forbindelse med etablering af skoletilknytningsordningen i midten af 1980'erne ikke har foretaget en konkret vurdering af behovet for etablering af skoletilknytning ved de enkelte skoler i kommunen, herunder privatskoler.

Indenrigsministeriet anmodede derfor Københavns Kommune om at bringe anvisningsreglerne i overensstemmelse med lovgivningen. Dette kan ske ved, at der ved samtlige privatskoler i kommunen bliver foretaget en konkret vurdering af, hvorvidt der er behov for skoletilknytning. Ved vurderingen kan blandt andet indgå, hvor mange københavnske børn, der går i privatskole, og som har eller ønsker fritidshjemsplads.

Samtidig kan det i vurderingen indgå, hvor mange børn, der har eller har mulighed for at få en plads i et andet pasningstilbud, herunder en privat pasningsordning, som tilgodeser de samme hensyn til en trafiksikker skolevej og samarbejdsrelationerne mellem skolen og pasningsordningen.

Alternativt kan anvisningen bringes i overensstemmelse med lovgivningen ved, at Københavns Kommune ophæver skoletilknytningen.

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 19. september 2001 besluttede udvalget at indstille til Borgerrepræsentationen, at Københavns Kommune vil etablere skoletilknytning ved de københavnske privatskoler, hvor der efter en konkret vurdering er behov herfor. Borgerrepræsentationen godkendte udvalgets indstilling på mødet den 4. oktober 2001. Ved brev af 25. oktober 2001 meddelte Indenrigsministeriet Borgerrepræsentationen, at ministeriet på denne baggrund ikke vil foretage sig yderligere i sagen.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har undersøgt behovet for etablering af skoletilknytning til samtlige privatskoler i Københavns Kommune. Ved behovsvurderingen er der taget udgangspunkt i de retningslinier, Indenrigsministeriet har angivet, herunder hvor mange københavnske børn i den enkelte privatskole, som har eller ønsker en plads i et offentligt tilbud.

Samtidig har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i overensstemmelse med Indenrigsministeriets retningslinier undersøgt, hvorvidt de københavnske børn, som går i privatskole, har eller har mulighed for at få en plads i privatskolens egen pasningsordning.

Som det fremgår af vedlagte liste, er der i alt 46 privatskoler i Københavns Kommune. Af listen fremgår endvidere antallet af børn, som benytter offentlige fritidshjem opgjort på hver enkelt privatskole.

Ved 33 af disse skoler efterspørger kun et meget begrænset antal københavnske børn (mellem 0 og 6) et offentligt pasningstilbud. I henhold til Indenrigsministeriets retningslinier er Københavns Kommune ikke forpligtet til at etablere en skoletilknytning til disse privatskoler, idet der ved vurdering af behovet for skoletilknytning kan tages hensyn til hvor mange børn, der har eller har ønske om en plads i et offentligt pasningstilbud.

Ved de sidste 13 privatskoler er der et større antal københavnske børn, der benytter et offentligt pasningstilbud. I henhold til Indenrigsministeriets retningslinier er Københavns Kommune alene forpligtet til at etablere skoletilknytning ved disse privatskoler, hvis disse børn ikke har eller har mulighed for at få en plads i privatskolens egen pasningsordning.

Ved 8 af de 13 privatskoler er der en skolefritidsordning på skolen, som har pladsgaranti for skolens børn. Københavns Kommune er således ikke forpligtet til at etablere skoletilknytning ved disse skoler, idet børnene på privatskolen har eller har mulighed for at få en plads i skolens egen fritidsordning.

Af de resterende 5 private skoler har Det Kongelige Vajsenhus gennem mange år været skoletilknyttet et nærliggende fritidshjem.

Ingrid Jespersens Privatskole har en skolefritidsordning tilknyttet skolen. Skolen tilbyder pasning i skolens pasningsordning, indtil børnene kan tilbydes plads i en offentlig institution. Ved indskrivningen i skolen opfordres forældrene til at lade deres barn skrive på venteliste til et offentligt fritidshjem, idet skolens pasningsordning alene kan tilgodese behovet hos de mindste fritidshjemsbørn. Af pædagogiske grunde har forældrene således et stort behov for at få børnene indskrevet i et offentligt fritidshjem.

Hovedparten af børnene på Ingrid Jespersens Privatskole benytter enten offentligt fritidshjem eller er skrevet på venteliste til en plads i et offentligt fritidshjem. Børnene på Ingrid Jespersens Privatskole benytter hovedsageligt fritidshjemmet på Blegdamsvej 31. Børnene har traditionelt benyttet privatskolens pasningsordning, indtil der er blevet en ledig plads på fritidshjemmet på Blegdamsvej.

Det er forvaltningens opfattelse, at Københavns Kommune ud fra Indenrigsministeriets retningslinier er forpligtet til at etablere skoletilknytning på Ingrid Jespersens Skole, idet skolens pasningsordning alene er baseret på at modtage de mindste fritidshjemsbørn, indtil de kan få tilbudt en plads i et offentligt fritidshjem.

Ved 3 privatskoler, Bjørns Internationale Skole, Svanevejens Privatskole og Al Queds Skole er der ingen skolefritidsordning. Københavns Kommune er således forpligtet til at etablere skoletilknytning ved disse 3 skoler.

Ud fra en konkret vurdering af behovet for skoletilknytning ved hver enkelt privatskole er der således behov for etablering af skoletilknytning ved følgende privatskoler: Bjørns Internationale Skole, Al Quds Skolen, Svanevejens Privatskole og Ingrid Jespersens Privatskole.

Det er forvaltningens vurdering, at Rymarksvej 11 bør skoletilknyttes til Bjørns Internationale Skole, Lundtoftegade 43 bør skoletilknyttes Svanevejens Privatskole, Rørsangervej bør skoletilknyttes Al Quds Privatskole og Ingrid Jespersens Privatskole bør skoletilknyttes fritidshjemmene på Blegdamsvej 31 og 102. I forvaltningens vurdering er der taget hensyn til følgende: Kapaciteten på de omkringliggende fritidshjem, afstanden mellem fritidshjem og skole, samt hvilke fritidshjem privatskolebørnene er indskrevet på.

I forbindelse med opfyldelsen af pladsgarantien på fritidshjemsområdet for skoleåret 2002-2003 vil der blive taget højde for, at der etableres skoletilknytning ved ovenstående fritidshjem.

Der er ingen merudgifter på konto 5.15.1 Fritidshjem, idet børnene fra de privatskoler, hvor der etableres skoletilknytning i forvejen benytter de kommunale fritidshjem.

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

På linie med etablering af skoletilknytning ved folkeskoler skal forældrebestyrelserne og bestyrelserne i de fritidshjem, som foreslås skoletilknyttet, høres. Høringsfristen er 6 uger. Samtlige private skoler vil blive orienteret om forslaget om tilknytning af fritidshjem til private skoler.

 

BILAG VEDLAGT

  • oversigt over københavnske privatskolebørns benyttelse af fritidshjemspladser opgjort på hver enkelt privatskole

 

 

 

Peter Rasmussen

Marie Thun

 

 

Til top