Revideret helhedsplanskitse for Nyboder Skole
Revideret helhedsplanskitse for Nyboder Skole
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. juni 2002
5. Revideret helhedsplanskitse for Nyboder Skole
UUU 252/2002 J.nr. U104/02
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget tager forslag til revideret helhedsplanskitse for Nyboder Skole til efterretning
at det videre arbejde med realiseringen af planen afventer den helhedsvurdering af skoleudbygningen i hele kommunen, som forelægges for udvalget i september 2002 samt prioriteringen af anlægsbudgettet for 2003
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremlagde på møde i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 5. december 2001 (sag nr. UUU 380/2001) et forslag til en helhedsplanskitse samt 2 alternative forslag til udbygning af Nyboder Skole. De to alternative forslag, indeholdt mere nybyggeri end forudsat i plangrundlaget, hvorfor de ikke kunne anbefales af forvaltningen. Anlægsbudgettet for den af forvaltningen anbefalede helhedsplanskitse var 57,2 mill. kr. De to alternative forslag havde et budget på henholdsvis 82,2 mill. kr. og 80, 8 mill. kr.
Af høringssvarene fra byggeudvalget, skolebestyrelse og bestyrelsen ved det tilknyttede fritidshjem "Villaen" fremgik, at der ikke var enighed om det af forvaltningen anbefalede forslag, ligesom skolebestyrelsen udtrykte kritik af den forudgående proces. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på den baggrund, at forvaltningen skulle genoptage drøftelserne med skolen med henblik på at opnå enighed om et nyt forslag. Efterfølgende blev det besluttet at afvente ansættelse af ny skoleinspektør, og arbejdet i byggeudvalget blev derfor først genoptaget i april måned 2002 med henblik på forelæggelse for Uddannelses- og Ungdomsudvalget inden sommerferien.
På baggrund af de nye drøftelser med byggeudvalget fremlægges herved ny helhedsplanskitse, hvori der er fortaget en række ændringer således, at der nu er enighed om at fremlægge ét forslag. Skolen udbygges som i den tidligere helhedsplanskitse til en 2 sporet skole inkl. en specialklasserække og en ny KKFO med 4 grupper.
Derudover er det en forudsætning for den reviderede plan, at den eksisterende specialtandlægeklinik flyttes fra Nyboder Skole, hvorved der skabes mere plads i de eksisterende bygninger. Endvidere etableres en ny musik- og motoriksal oven på skolens eksisterende lille sal. Skolens eksisterende gymnastiksale inddrages og nyindrettes bl.a. ved at indskyde nye etagedæk. Til erstatning etableres en ny multihal på arealet nord for skolen (mod Den Fri udstillingsbygning). Derudover tilgodeses skolens og fritidshjemmets ønsker om at samle og omplacere en række funktioner mere hensigtsmæssigt.
De samlede anlægsudgifter til realisering af den reviderede helhedsplanskitse skønnes til i alt 70,5 mill. kr. Merudgifterne på i alt 13,3 mill. kr. i forhold til den tidligere fremlagte plan skyldes primært et større bygningsareal og øgede omrokeringer, herunder indretning af nye faglokaler med henblik på en samlet mere hensigtsmæssig struktur. Endvidere er medtaget ca. 2,5 mill. kr. til et ikke tidligere kendt behov for fugtrenovering af terrændækket i bygningens stueetage.
Til ovennævnte beløb skal lægges udgifterne til flytning af specialtandklinikken. Der er i samarbejde med Stevnsgades Skole udarbejdet en plan for flytning af tandklinikken hertil. Udgifterne skønnes til ca. 4,6 mill. kr. Der vil i givet fald blive fremlagt særskilt indstilling herom.
Det indstilles til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget tager forslaget til revideret helhedsplanskitse for Nyboder Skole til efterretning, og at det videre arbejde med realiseringen af planen afventer den helhedsvurdering af skoleudbygningen i hele kommunen, som forelægges for udvalget i september 2002 samt prioriteringen af anlægsbudgettet for 2003.
SAGSBESKRIVELSE
Som led i handleplan 2001 indledte forvaltningen i sommeren 2001 arbejdet med en helhedsplanskitse for Nyboder Skole således, at skolen kunne udbygges til en fuld 2-sporet skole uden 10. klasse med en 2-sporet taleklasserække (0-5. klasse) samt KKFO med 4 grupper. Det eksisterende fritidshjem "Villaen" opretholdes uændret.
På baggrund af byggeudvalgets arbejde blev der på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 5. december 2001 fremlagt 3 modeller. En helhedsplanskitse samt 2 alternative forslag, som var udarbejdet for efter ønske fra skolen at belyse mulighederne for at skaffe mere plads på skolen ved nybyggeri. Forvaltningen kunne ikke anbefale de alternative forslag, da de enten forudsatte opførelse af et kompliceret nybyggeri på lejet areal på baneskråningen eller ikke kunne godkendes af planmyndighederne.
Det kan i den forbindelse oplyses, at skolen, der i bydelsatlasset er vurderet med høj bevaringsværdi, har været tæt på en fredning. En udbygning af skolen, der forudsætter nybyggeri, vil af denne årsag og på grund af den særlige placering ved Den Fri udstillingsbygning, Nyboder mm. kræve udarbejdelse af en lokalplan.
På baggrund af høringssvar fra såvel skolebestyrelsen som forældrebestyrelsen ved fritidshjemmet "Villaen", hvor det fremgik, at der var utilfredshed med den fremlagte helhedsplanskitse og ikke mindst den forudgående proces, besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at drøftelserne med skolen omkring helhedsplanskitsen skulle genoptages. Der har i den forbindelse været afholdt et møde med deltagelse af repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, skolens bestyrelse, den nye skoleleder og en række lærere.
Byggeudvalget genoptog først arbejdet i april 2002, idet det blev besluttet at afvente ansættelse af inspektør og afholdelse af en pædagogisk weekend samt afklaring af en række forudsætninger for den reviderede plan. Byggeudvalget har bestået af repræsentanter fra forvaltningen, Nyboder Skole og fritidshjemmet "Villaen". Arkitektfirma og designere har været rådgivere. Der har været en god dialog i byggeudvalget, som på relativ kort tid har lavet det nye forslag.
Et gennemgående tema i skolens bemærkninger til den tidligere helhedsplanskitse var manglende plads på skolen i forhold til de planlagte funktioner. Det er derfor besluttet at revidere arealforudsætningerne i helhedsplanskitsen med forslag om at flytte den nuværende tandreguleringsklinik fra skolen. Herved forøges skolens disponible areal med godt 300 m2. Også den tidligere helhedsplanskitse indeholdt en inddragelse af de eksisterende gymnastiksale og etablering af en ny multihal, men der er i den justerede plan sket en yderligere arealforøgelse på i alt ca. 100 m2 ved også at indskyde et fuldt dæk i den nordlige gymnastiksal.
Derudover har der fra skolens side været lagt vægt på at få indplaceret en række gruppe- og fællesrum samt at få skabt en mere hensigtsmæssig struktur herunder bl.a. at skabe bedre vilkår for indskolingen, natur- og teknikfagene.
Som følge heraf er der i den nye helhedsplanskitse foretaget en del ændringer og omflytninger af en række eksisterende funktioner i forhold til den tidligere skitse, hvilket blandt andet betyder, at en række af de nuværende funktioner, bl.a. administration og faglokaler samles og flyttes til andre lokaler på skolen. KKFO og indskoling samles i de nederste etager mod syd i bygningen, og udskolingen samles i tagetagen, blandt andet ved inddragelse af tandreguleringsklinikkens lokaler. Herved skabes samlet en langt mere hensigtsmæssig struktur på skolen, samtidig med, at en række fagområder moderniseres. Som led i planen indrettes endvidere et nyt pædagogisk servicecenter, som ikke findes på skolen i dag, ligesom der sker en forbedring af toiletfaciliteter og en ny indretning af udearealerne.
Arealforøgelsen og de øgede omflytninger og moderniseringer vil medføre en stigning i anlægsudgifterne på i alt ca. 13,3 mill. kr. i forhold til den tidligere fremlagte – men ikke godkendte - helhedsplanskitse således, at de samlede udgifter til gennemførelse af helhedsplanen nu vil udgøre 70,5 mill. kr. mod tidligere 57,2 mill. kr. Heri er indregnet i alt ca. 2,5 mill. kr. til afhjælpning af fugtproblemer i stueetagen, som først for nylig er konstateret.
Projektet
Multisal
Et vigtigt element i helhedsplanskitsen er etableringen af en ny fleksibel multisal på den offentlige boldbane nord for skolen. Salen, som er på ca. 500 m2, kan opdeles i to mindre sale og anvendes til idræt, men også til fællesarrangementer for skolen. Multisalen erstatter de 2 eksisterende gymnastiksale og opfylder samtidig skolens behov for en stor fællessal, som ellers ikke ville kunne etableres indenfor de nuværende bygningsmæssige rammer. Den nye multisal forbindes med skolen via en let mellembygning, som giver adgang til omklædningsfaciliteter i kælderen.
Multisalens placering og rummelighed er drøftet med planmyndighederne.
Stueetage
I sydfløjen (mod "Villaen") og hovedfløjen (mod banen) placeres indskolingsområdet og KKFO´en med tilhørende lokale til administration og personalefaciliteter. Den eksisterende lille sal i forlængelse af hovedfløjen indrettes i stueplan til et stort musiklokale. Mellem salen og hovedfløjen etableres cafe/madudlevering. I nordfløjen mod boldbanen indrettes et fleksibelt værkstedsområde til træ, billedkunst og håndarbejde med direkte udgang til skolegården.
Portbygningen mod Øster Voldgade indrettes til kontor og omklædning for skolebetjent- og rengøringspersonale.
1. sal
Sydfløjen forbeholdes indskolingen med børnehavegruppe og indskolingsværksted. I hovedfløjen er der indrettet 6 basislokaler omkring et fællesrum. Denne organisering gentages på 2. og 3. sal. Fællesrummet kan anvendes til grupperum, edb-arbejdspladser og eventuelt køkken og kan opdeles yderligere med fleksibelt inventar. I Nordfløjen indrettes der et par grupperum, og ved etablering af nyt etagedæk i den øverste del af den gamle gymnastiksal et nyt pædagogisk servicecenter.
Oven på den eksisterende lille sal i forlængelse af hovedfløjen bygges en ny sal til musik- og motorikundervisning og i tilknytning hertil lokaler til sundhedsplejerske og fysioterapeut (taleklasserækken).
2.sal
I sydfløjen mod "Villaen" placeres skolens samlede administration og kontor til skolepsykolog og talepædagog for såvel normal- som taleklasserækken. Hovedfløjen benyttes til basislokaler og grupperum (for mellemtrinnet). I nordfløjen over pædagogisk servicecenter indrettes personalerum/lærerværelse til den samlede skole inkl. KKFO´en. I tilknytning hertil indrettes et pædagogisk værksted.
3. sal
I syd og hovedfløjen indrettes basislokaler og grupperum til mellemtrinet. I nordfløjen etableres et sammenhængende fagområde for fysik og natur/teknik.
4. sal (tagetage)
I sydfløjen (tidl. tandreguleringsklinik) samt en del af hovedfløjen indrettes basisområde for udskoling. Det nuværende hjemkundskabslokale i midten af hovedfløjen bibeholdes men nyindrettes således, at det udover at være hjemkundskabslokale tillige vil kunne fungere som cafe for udskolingen.
Udearealer
Der er fra Vej & Park givet tilsagn om, at "trekantarealet" syd for skolen under en række forudsætninger kan inddrages til skolens friarealer, ligesom skolen kan benytte den offentlige "boldbane" nord for skolen til skolebrug.
I forbindelse med helhedsplanskitsen er der ikke udarbejdet et egentligt forslag til indretning af udearealerne, men der er i anlægsøkonomien afsat midler til en forbedring af friarealerne. Det videre arbejde med indretning af friarealerne vil foregå i samarbejde med skolen.
Tidsplan
Udbygningen af Nyboder Skole kræver, at der laves lokalplan for området, hvilket tager ca. 1 år.
Det er vurderingen, at der først efter udarbejdelse og fremlæggelse af et lokalplanforslag (forventeligt i foråret 2003) bør søges om kapitalbevilling til igangsættelse af projektering. Projekteringen afsluttes medio 2004 - dvs. at et evt. byggeri tidligst vil kunne påbegyndes om ca. 2 år. 1. etape af byggeriet vil kunne afsluttes medio 2005 – de efterfølgende etaper i 2006 og 2007 afsluttende med friarealerne i sommeren 2007.
Såfremt kapacitetsproblemerne gør det nødvendigt, vil der eventuelt være mulighed for at gennemføre en separatudflytning af tandklinikken og indretning af de tidligere kliniklokaler uafhængigt af den øvrige helhedsplan.
Det indstilles, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget tager forslaget til revideret helhedsplanskitse for Nyboder Skole til efterretning, og at det videre arbejde med realiseringen af planen afventer den helhedsvurdering af skoleudbygningen i hele kommunen, som forelægges for udvalget i september 2002 samt prioriteringen af anlægsbudgettet for 2003.
Under forudsætning af udvalgets godkendelse af helhedsplanskitsen vil der blive rettet henvendelse til Plan og Arkitektur med anmodning om udarbejdelse af en lokalplan for området.
Økonomi
Den anslåede udgift til gennemførelse af den justerede helhedsplanskitse udgør 70,5 mill. kr. Hertil skal der afsættes et beløb til genhusning af den nuværende specialtandlægeklinik på ca. 4,6 mill. kr., som der vil blive fremlagt særskilt indstilling om.
Det videre arbejde med realiseringen af planen afventer den helhedsvurdering af skoleudbygningen i hele kommunen, som forelægges for udvalget i september 2002 samt prioriteringen af anlægsbudgettet for 2003.
Høring
Skolebestyrelsen og forældrebestyrelsen ved fritidshjemmet "Villaen" har været repræsenteret i byggeudvalget. Der vedlægges høringssvar fra fritidshjemmet, skolebestyrelsen, fra pædagogisk råd og fra taleklasserækken På trods af arealforøgelsen i den fremlagte helhedsplanskitse ønsker skolebestyrelsen tilført yderligere areal til bl.a. flere grupperum og et ekstra musiklokale. Det foreslås, at hovedbygningens gangarealer inddrages i basislokalerne ved, at der på bygningens bagfacade mod banen påbygges en glasbygning.
Forvaltningen skal i den forbindelse oplyse, at der i den fremlagte planskitse er regnet med etablering af i alt 16 grupperum/fællesrum af varierende størrelse. Det skal samtidig understreges, at den foreslåede glaspåbygning har været behandlet i byggeudvalget. Det blev her oplyst, at den ikke kunne godkendes af planmyndighederne, ligesom udgifterne til glaspåbygningen inkl. ombygning af gangarealer og basislokaler var ret omfattende (16-18 mill. kr.).
Det skal ligeledes oplyses, at skolens ønske om etablering af et tredie lokale til brug for musik/motorikundervisning først er fremkommet i forbindelse med høringsskrivelsen og ikke har været rejst tidligere i arbejdet. Det har i såvel den tidligere helhedsplanskitse som i den nuværende været forudsat, at det i forhold til skolens kapacitet var tilstrækkeligt med 2 musiklokaler, hvoraf det ene tillige kunne anvendes til motorikbane for taleklasseeleverne. I forbindelse med arbejdet med den nu fremlagte planskitse har forvaltningen i samarbejde med skolens ledelse overfor byggeudvalget dokumenteret, at der var sammenhæng mellem skolens fremtidige kapacitet og antallet af faglokaler.
Skolebestyrelsen (fritidshjemmets bestyrelse) peger derudover på behovet for, at der i forbindelse med den planlagte udbygning sker en forbedring af friarealerne, og at der bliver gjort noget ved trafiksikkerheden omkring skolen.
Miljøvurdering
De væsentligste miljøkonsekvenser ved realiseringen af helhedsplanskitsen for Nyboder Skole vil være knyttet til driften og anvendelsen af den udbyggede skole, herunder især øget el og varmeforbrug som følge af øget areal samt forbedringer af indeklimaet i de nye og ombyggede lokaler. På grund af skærpede krav i byggelovgivningen og forvaltningens indsats for opnåelse af energibesparelser forventes dog et mindre energiforbrug i de nye bygninger end i tilsvarende lokaler i eksisterende bygninger.
I forbindelse med byggeprojektets gennemførelse kan der opstå støv- og støjgener for skolens elever og personale især i de etaper, som indebærer ombygningsarbejder. Der vil dog blive lagt vægt på forebyggelse af sådanne gener allerede under planlægningen af projektets gennemførelse.
Nyboder Skole råder i dag kun over begrænsede udearealer. Derfor vil en kvalitativ forbedring af skolens udearealer blive prioriteret højt. Nyboder Skole er desuden placeret i et område med stor trafikbelastning. Skolebestyrelsen og forældrebestyrelsen har derfor også haft særlig opmærksomhed rettet mod trafiksikkerheden på børnenes skolevej, bl.a. på grund af skolens placering ved Øster Voldgade. I forbindelse med projekteringen af udearealerne vil Nyboder Skoles eget arbejde med trafiksikkerhed, støjafskærmning mv. eventuelt kunne inddrages.
Endelig bør det nævnes, at den eksisterende skolebygning samt bunkerne under skolens boldbane og lille gymnastiksal er klassificerede som bevaringsværdige. Dette forhold samt det forhold, at skolen både er nabo til Nyboder og til Den Fri Udstillingsbygning, betyder, at indpasning af skolens nye bygninger i det lokale bymiljø vil få betydelig vægt.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Høringssvar skolebestyrelsen inkl. bilag
- Bilag 2: Høringssvar fritidshjemmet "Villaen"
- Bilag 3: Resume af helhedsplanskitsen, inklusiv situationsplan og etageplaner
Peter Rasmussen Jørn Larsen