Decentralisering af økonomien på gymnasier og hf-kurser
Decentralisering af økonomien på gymnasier og hf-kurser
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. april 2000
6. Decentralisering af økonomien på gymnasier og hf-kurser
UUU 125/2000 J.nr. U79/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at økonomien decentraliseres på gymnasier og hf-kurser efter nedenstående retningslinier
at decentraliseringen træder i kraft pr. 1. januar 2001
RESUME
Med henblik på en øget decentralisering og selvforvaltning på gymnasie- og hf-området er der udarbejdet forslag til en budgetmodel, der indeholder de overordnede principper for budgetudmelding samt aktivitets- og økonomiberegninger.
Forslaget er udarbejdet på baggrund af "Rapport om budgetstyring på gymnasie- og hf-området", der beskriver mulighederne for øget decentralisering og selvforvaltning. Rapporten, der er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for rektorer og forvaltningen, anbefaler på baggrund af erfaringer fra andre amter at gennemføre en udvidet decentralisering.
Efterfølgende er der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for forvaltningen, rektorerne og de forskellige medarbejdergrupper på gymnasierne. Arbejdsgruppen indstiller, at decentraliseringen iværksættes, og at arbejdsgruppen inddrages i arbejdet med forberedelse og implementering af decentraliseringen, og at der foretages en evaluering et år efter iværksættelsen.
"Rapport om budgetstyring på gymnasie- og hf-området" og arbejdsgruppens indstilling af 21. december 1999 har været til høring hos bestyrelserne på gymnasier og hf-kurser og arbejdsgruppen, som har udarbejdet indstillingen af 21. december 1999. Høringsmaterialet er drøftet i Gymnasie- og HF-Rådet den 10. april 2000.
SAGSBESKRIVELSE
I Københavns Kommune selvforvaltes en mindre del af budgettet af gymnasier og hf-kurser, mens størstedelen (ydre vedligeholdelse og lønninger) administreres af forvaltningen. Lønbudgettet udgør ca. 80% af det samlede budget for gymnasie- og hf-området. Institutionerne har alene ansvaret for personaleposterne.
I de fleste øvrige amter er man på forskellige tidspunkter overgået til selvforvaltning af det meste af området på nær den udvendige bygningsmæssige vedligeholdelse, men dog suppleret af et antal centrale amtslige puljer.
På denne baggrund blev der i foråret 1999 på initiativ af såvel forvaltning som rektorer igangsat et arbejde med henblik på at undersøge mulighederne for øget decentralisering og selvforvaltning på gymnasie- og hf-området. Arbejdet blev forankret i en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for rektorer og forvaltning, der havde til opgave at vurdere det hensigtsmæssige i øget selvforvaltning og på baggrund heraf opstille modeller til beregning af det enkelte gymnasiums og hf-kursus' budgetramme. Arbejdsgruppen færdiggjorde i efteråret 1999 vedlagte "Rapport om budgetstyring på gymnasie- og hf-området".
Arbejdsgruppens vurderinger og anbefalinger
Den eksisterende selvforvaltning
Den aktuelt anvendte nøgletalsmodel for gymnasie- og hf-området fungerer tilfredsstillende, og der er i hovedtræk ikke behov for en omfordeling mellem skolerne af de midler, som ligger i de eksisterende selvforvaltningsbudgetter.
Lønbudgetter
Der er afgørende fordele ved udlægning af hele lønbudgettet – såvel til lærerløn som til teknisk administrativt personale. Der henvises til, at denne selvforvaltning erfaringsmæssigt giver de største muligheder for at optimere ressourceanvendelsen.
Bygningsvedligeholdelse
Arbejdsgruppen foreslår følgende:
- den udvendige vedligeholdelse (klimaskærm) og vedligeholdelsen af de tekniske anlæg varetages fortsat centralt af forvaltningen
- hovedparten af de øvrige udgifter til bygningernes drift, f.eks. puljer til indbrud, hærværk eller udearealer sammen med midler til energi o.l. flyttes fra forvaltningen til den enkelte skole
- den indvendige vedligeholdelse varetages fortsat decentralt
- større om- og tilbygninger samt renovering af faglokaler varetages fortsat centralt
Centrale puljer
Arbejdsgruppen har drøftet behovet for centrale puljer udover den udvendige vedligeholdelse og en gensidig vikarforsikringsordning. Arbejdsgruppen konkluderer, at det ud fra en helhedsbetragtning er hensigtsmæssigt at fastholde nedenstående puljer centralt i forvaltningen:
- Centrale IT-midler i CI
- Puljen til prioritering af en særlig indsats overfor 2-sprogede elever
- Udviklingspuljen, som bl.a. bruges til at prioritere initiativer i forhold til Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 1999
- Udgifterne til specialundervisning for handicappede elever, som kan være meget store og varierende for den enkelte skole
- Bufferpuljen til nye opgaver
Budgetoverførsler
En optimering af ressourceudnyttelse forudsætter, at der er mulighed for at overføre midler fra det ene år til det næste, samt at der er ubegrænset overførselsmulighed mellem de enkelte budgetdele. Det giver mulighed for prioritering af større anskaffelser og langsigtet planlægning.
Relationerne mellem forvaltning og skolerne
Bortset fra ændringer knyttet til budgetmodellen, den udvidede selvforvaltning og decentralisering vil relationerne mellem skoler og forvaltning være uændret. Der foreslås månedlige møder med drøftelser om selvforvaltningsmodellen mellem forvaltning og skoler det første år.
Evaluering
Det foreslås, at modellen evalueres et år efter iværksættelse af decentraliseringen med henblik på justeringer.
Budgetmodel
Forvaltningen har i samarbejde med ledere fra skolerne udarbejdet en budgetmodel, der indeholder de overordnede principper for budgetudmelding og aktivitets- og økonomiberegninger med nødvendige betingelser for iværksættelse. Modellen tildeler ressourcer på grundlag af elev- og klassetal, lærernes anciennitet, bygningsstandarter m.v. På Vesterbro Enkeltfags-HF fortsætter den nuværende taxameterstyring.
Arbejdsgruppe med medarbejderrepræsentanter
Efterfølgende er der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for forvaltningen, rektorerne og de forskellige medarbejdergrupper på gymnasierne. Arbejdsgruppens kommissorium var med udgangspunkt i den foreliggende rapport at udarbejde forslag til implementeringen af decentraliseringen af budgettet på gymnasie- og hf-området.
Arbejdsgruppen har på denne baggrund anbefalet, at:
- økonomien decentraliseres, som beskrevet i rapporten
- arbejdsgruppen i forbindelse med planlægningen og forberedelsen får mulighed for at behandle ressourceopgørelsen og alle de ønskede tekniske spørgsmål
- tidspunktet for ikrafttræden fastlægges, når arbejdsgruppen har opstillet en plan for forberedelse og implementering af decentraliseringen
- der afsættes de nødvendige ressourcer til planlægning og implementering af decentraliseringen
- arbejdsgruppens bemærkninger og synspunkter indgår i det videre arbejde med decentraliseringen
- der foretages en evaluering af decentraliseringen efter 1 år
Arbejdsgruppen bemærker i øvrigt, at
- der sandsynligvis er hensigtsmæssige adfærdsændringer som konsekvens af at lægge ressourcerne ud til gymnasier og hf-kurser og betoner vigtigheden af at inddrage medarbejderne i budgetbehandlingen på skolerne
- det er vigtigt med en udligning for vikarbudgettet – evt. at puljen vil ligge mere hensigtsmæssigt i forvaltningen
- Såfremt det kan nås at opstille en troværdig plan og at forberedelsen kan gennemføres på en ordentlig måde, er man indstillet på igangsættelse den 1. august 2000. Arbejdsgruppen forventer at blive inddraget i det forberedende arbejde i foråret. Flere medlemmer i arbejdsgruppen mener, at igangsættelsen bør vente til 1. januar 2001
Decentraliseringen af økonomien på gymnasier og hf-kurser er ressourceneutral. Der må forventes en omfordeling mellem centrale og decentrale administrative ressourcer.
"Rapport om budgetstyring på gymnasie- og hf-området", arbejdsgruppens indstilling af 21. december 1999 samt forvaltningens udkast til udvalgsindstilling har været sendt til høring til bestyrelserne på gymnasier og hf-kurser og arbejdsgruppen den 23. februar 2000 med høringsfrist til den 7. april 2000. Bestyrelserne på de 9 gymnasier og hf-kurser og Sekretærkredsens og inspektorernes medarbejderrepræsentanter i arbejdsgruppen har afgivet høringssvar. Høringsmaterialet har endvidere været forelagt til drøftelse på Gymnasie- og HF-Rådsmødet den 10. april 2000.
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Indstilling til Direktionen om "Decentralisering på gymnasie-/hf-området" af 21. december 1999
- Bilag 2: Sammenfatning af høringssvarene
- Bilag 3: De indkomne høringssvar
- Bilag 4: Rapport om budgetstyring på gymnasie- og hf-området, efteråret 1999
Peter Rasmussen
Birgit Smedegård