Mødedato: 26.01.2005, kl. 08:15

Medlemsforslag om politisk plan for udviklingen af Københavns skoler

Medlemsforslag om politisk plan for udviklingen af Københavns skoler

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. januar 2005

 

 

4.      Medlemsforslag om politisk plan for udviklingen af Københavns skoler

  J.nr. U22/05

 

 

INDSTILLING

 

Per Bregengaard har anmodet om, at følgende punkt optages på udvalgets dagsorden:

 

"Enhedslisten foreslår, at Enhedslistens politiske plan for udviklingen af Københavns skoler med en årlig budgetforbedring på 50 mio. kr. indgår i drøftelserne af PISA-undersøgelsen.

 

 

En styrkelse af efter- og videreuddannelsesindsatsen: I alt 10 mio. kr. pr år.

Indsatsen inden for lærernes efteruddannelse skal fortsættes og styrkes. Målet er en generel dygtiggørelse af lærerne - også således at lærere med særlig uddannelse og funktioner kan vejlede kolleger. Ressourcerne til efteruddannelse af lærere udgør i år i alt ca. 34 mio. kr. Heri indgår indsatsen inden for tosprogsområdet, som i forhold til tidligere er ekstraordinær stor i 2004 og 2005 19 mio. kr.

Følgende felter indgår:

Fortsat uddannelse af læsevejledere. Indsatsen blev påbegyndt i sidste skole år. Indsatsen inden for læsning øges med særlig fokus på læsning over hele skoleforløbet og ved inddragelse af læseteknikker i kurser i naturfag og matematik, herunder evaluering af elevernes udbytte af undervisningen.

Fortsat uddannelse af AKT-vejledere (ekspertise i forhold til børn med Adfærds-, Kontakt- og Trivselsproblemer). Hensigten er, at skoler som helhed, såvel som den enkelte lærer skal blive dygtigere til at løse AKT-problemer, hvilket er fremmende for et godt og roligt undervisningsmiljø.

Fortsat uddannelse af lærere i "dansk som andetsprog" og kulturmøde. Indsatsen sker både i forhold til lokale "eksperter" inden for området og skal også være en bred indsats i forhold den almindeligere lærer.

Uddannelse i skole/hjemsamarbejde med henblik på at skabe en bedre dialog med en højere grad af fokus på elevernes læring, herunder sprog, brug af evalueringsværktøjer og forældreinddragelse.

Uddannelse med fokus på kernefaglighed i fagene dansk, matematik og naturfag, herunder også fagenes dannelsesmæssige og kulturelle aspekter.

Efteruddannelser tilrettelægges på en måde, så skoler får mulighed for at identificere "best practice" og etablere stærke faglige miljøer i skolen og på tværs af skolerne i netværk og via studiekredse, samt at lærere underviser hinanden med fokus på elvernes læring og det generelle - anerkendende - læringsmiljø.

 

Øget tid til skole- og hjemsamarbejde og evaluering. I alt 7 mio. kr.

Som et led i at styrke forældrenes inddragelse i skolernes arbejde styrkes skole-hjemsamarbejdet således, at der i højere grad gives mulighed for at imødekomme både forældrenes og skolernes behov for mødet. I den forstærkede indsats indgår en forventning om, at lærere og børnehavneklasseledere i højere grad får mulighed for at indkalde forældrene, når der er behov, og desuden hjemmebesøg. I dag er det normalt, at der afsættes ca. 40 min. pr. barn pr. år til skole/hjemsamtaler. Fremover afsættes der i gennemsnit 1 time pr. barn til individuelt skole/hjemsamarbejde (ca. 2,2 mio. kr.)

Evalueringen af undervisningen skal styrkes og må ses i nøje sammenhæng med efteruddannelsesaktiviteterne. Evaluering drejer sig om den enkelte lærers arbejde i forhold til den enkelte elev (og hjemmet), i forhold til lærerteamet og til skolen som helhed. Gennem dette udvikles skolekulturen  i retning af en lærende organisation med sparring og vejleding af hinanden  og udveksling af erfaringer om "best practise".

 

Ny ledelsesstruktur. I alt 18 mio. kr.

Som følge af Københavns Kommunes beslutning om indførelse af ny ledelsesstruktur på skolerne og som opfølgning på blandt andet OECD Reveiw i foråret 05, hvor det anbefales at styrke den pædagogiske ledelse, foreslås det hermed, at ledelsesstrukturen implementeres med fuldt gennemslag i løbet af 2006. Den ny ledelsesstruktur vil gennem ansættelsen af administrative ledere aflaste skoleinspektøren for administrativt arbejde således, at vedkommende kan koncentrere sig om pædagogisk og personalemæssig ledelse.

Den ny ledelsesstruktur understøttes med relevant kursusvirksomhed for ledere.

 

Undervisningsmidler. I alt 10 mio. kr.

Det er vigtigt for elevernes dygtiggørelse, at der eksisterer relevante undervisningsmidler. Rammen foreslås øget med ca. kr. 350 pr. elev.

 

Forbedringer af faglokaler. I alt 5 mio. kr.

Gode lokalemæssige forhold er af væsentlig betydning for god undervisning.

 

Forudsætningen for Enhedslistens politiske plan er, at der ikke gennemføres nedskæringer på skolerne, og at vedligeholdelsesindsatsen fastholdes på budget 2005-niveau."

 

 

 

 

RESUME

 

Per Bregengaard (Ø) har fremsat forslag om, at udvalget drøfter Enhedslistens politiske plan for udviklingen af Københavns skoler i forbindelse med behandlingen af PISA-undersøgelsen.


SAGSBESKRIVELSE

 

Per Bregengaard (Ø) har fremsat forslag om, at udvalget drøfter Enhedslistens politiske plan for udviklingen af Københavns skoler i forbindelse med behandlingen af PISA-undersøgelsen.

 


 


Til top