Mødedato: 25.10.2000, kl. 09:00

Kapitalbevilling til projektering af ny skole på Indre Østerbro

Kapitalbevilling til projektering af ny skole på Indre Østerbro

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2000

 

8. Kapitalbevilling til projektering af ny skole på Indre Østerbro

UUU 303/2000 J.nr. U169/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses– og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

at der gives kapitalbevilling på 7.820.000 kr. til projektering mv. af en ny skole på Indre Østerbro

RESUME

Uddannelses- Ungdomsudvalget godkendte på udvalgsmødet den 16. august 2000 forslag til byggeprogram, tidsplan og etapedeling for den nye skole på Indre Østerbro. Med henblik på igangsætning af projekteringen fremlægges hermed et forslag til kapitalbevilling på i alt 7.820.000 kr. med henblik på afholdelse af de nødvendige udgifter til forberedelse, planlægning og projektering i 2000 og 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Byggeprogrammet for den nye skole på Indre Østerbro er baseret på etablering af en 2-sporet skole med en integreret fritidsordning med 8 grupper, svarende til 176 pladser, samt tandklinik med 3 stole. Der er ikke regnet med 10. klasse og specialklasser på skolen på grund af de begrænsede byggemuligheder. Med den planlagte fritidsordning vil der være fuld dækning for pladsbehovet for elever fra børnehaveklasse til og med 3. klasse.

Skolen struktureres, så indskoling og fritidsordning placeres i Randersgade 12 (nu Højskolen i Randersgade) og mellemtrin, overbygning og administration placeres i Randersgade 10 (den tidligere Sociale Højskole). Nybyggeri indeholdende gymnastiksal og basislokaler til indskoling og fritidsordning placeres langs Gl. Kalkbrænderivej, hvilket imødekommer kravet i lokalplanen for området om, at ny bebyggelse placeres som randbebyggelse mod Gl. Kalkbrænderivej.

Den planlagte placering af nybyggeriet forudsætter erhvervelse/magelæg af 2 private villaer på Gl. Kalkbrænderivej. Der forhandles i samarbejde med Økonomiforvaltningen om overtagelse af villaerne, men det er endnu ikke lykkedes at få en aftale i stand med ejerne. Der har i forbindelse med udarbejdelsen af programmet været enighed om, at man ville få den bedst mulige udformning af den nye skole ved inddragelse af de 2 private villaer.

Såfremt forhandlingerne om erhvervelse af villaerne ikke lykkes, er det planen at placere det nødvendige nybyggeri til henholdsvis gymnastiksal og basislokaler mv. i adskilte bygninger inde på grunden til Randersgade 10 og12.

Etableringen af den nye skole forudsætter endvidere genhusning af Højskolen i Randersgade, der i øjeblikket har til huse i Randersgade 12. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i juni måned anmodet en ejendomsmægler om at finde forslag til erstatningslokaler til Højskolen, men det har endnu ikke været muligt at fremskaffe egnede erstatningstilbud.

Byggeprogrammet m.m. for den nye skole blev godkendt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 16. august 2000, ligesom byggeprogrammet enstemmigt er godkendt af Indre Østerbro Bydelsråd.

I overensstemmelse med EU-s tjenesteydelsesdirektiv er valget af rådgiver udbudt i EU-licitation (begrænset udbud). Endeligt valg af rådgiver vil finde sted ultimo oktober 2000, hvorefter der i henhold til tidsplanen skal skrives kontrakt, og projekteringen påbegyndes. Hovedprojekt forventes at foreligge medio 2001, hvorefter selve byggeriet (1. etape ) igangsættes.

Projekteringen af skolen vil foregå i samarbejde med et byggeudvalg med deltagelse af repræsentanter fra bydelen.

Etapedeling og foreløbig tidsplan ser således ud:

Fase Tidsplan Ibrugtagning

Valg af rådgiver

Projektering

Oktober 2000

Oktober 2000 – medio 2001

 

 

  1. etape:
  2. Randersgade 12

    Nybyggeri

Medio 2001 – medio 2002

Medio 2002

 

  • etape:
  • Randersgade 10

    Medio 2002 – medio 2003

    Medio 2003

    Myndighedsforhold

    Byggeriet af skolen forudsætter dispensation fra den gældende lokalplan for området. Det er en forudsætning for en gennemførelse af byggeriet, at Plandirektoratet efter naboorientering giver de nødvendige dispensationer. Der har løbende været drøftelser med Plandirektoratet vedrørende projektet.

    Gårdrydningskontoret i Bygge- og Teknikforvaltningen arbejder for tiden med planer om etablering af et fælles gårdanlæg i karréen, hvor den nye skole er beliggende. Planerne for gårdanlægget vil i samarbejde med Gårdrydningskontoret blive koordineret med planerne for den nye skole.

    Magelæg med Staten om Randersgade 10

    Med henblik på etableringen af den nye skole, er der indgået en magelægsaftale med Staten om Randersgade 10 (den Sociale Højskole), der i stedet overtog de kommu-nale ejendomme Fælledvej 12/Ravnsborggade 11. Magelægget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 27. januar 2000. Det var en forudsætning for magelægget, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samtidig forpligtede sig til at indrette ejendommene i Fælledvej/Ravnsborggade til brug for Danmarks Sygeplejerskehøjskole, så brugerne kunne flytte ind i lokalerne i juli måned d.å.

    Udgifterne til indretningen blev skønnet til i alt 15,2 mill. kr. (BR 6.4.2000, sag nr. 25), hvoraf Staten betalte 8,0 mill. kr.

    Som følge af omstændighederne ved magelægget samt den meget korte frist for den relativt omfattende ombygning af Fælledvej/Ravnsborggade, var det nødvendigt at projektere sideløbende med selve ombygningen og sideløbende med indhentning af de nødvendige myndighedsgodkendelser, hvilket har medført en væsentlig usikkerhed i vurderingen af den endelige økonomi i projektet.

    Ombygningen er imidlertid nu stort set afsluttet med et vellykket resultat, og brugerne er flyttet ind i lokalerne i overenstemmelse med tidsplanen.

    Den økonomiske usikkerhed i projektet kombineret med en række uforudsigelige forhold bl.a. statiske problemer i bindingsværksbygningen mod Fælledvej, asbestsanering, udbedring af kloaker, øgede udgifter til opstilling af elevatorer m.m. har imidlertid medført, at de endelige indretningudgifter nu kan opgøres til i alt 16,525 mill. kr. – svarende til et merforbrug på i alt 1,325 mill. kr.

    Der er anvist dækning for overskridelsen inden for rammerne af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens samlede anlægsbudget for 2000.

    Økonomi

    De samlede anlægsudgifter for den nye skole er anslået til 86 mill. kr. ekskl. udgifter til genhusning af Højskolen i Randersgade (Randersgade 12), eksklusive magelægget med Staten og evt. erhvervelse af de 2 private villaer.

    Udgifterne forventes fordelt med:

    år 2000 ca. 3 mill. kr.

    år 2001 ca. 19 mill. kr.

    år 2002 ca. 43 mill. kr.

    år 2003 ca. 21 mill. kr.

    I alt ca. 86 mill. kr.

    I første omgang søges alene kapitalbevilling til udgifterne til planlægning og projektering af skolen – i alt 7,820 mill. kr. Kapitalbevilling til byggeri af 1. etape af skolen forventes fremsat medio 2001.

    Den samlede udgift til planlægning og udarbejdelse af projektforslag samt hovedprojekt for 1. etape for den nye skole udgør 7.820.000 kr.

    Der kan anvises dækning for de samlede udgifter i 2000 på i alt 2.890.000 kr. på budgettet for år 2000 under det for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 3.01.3 (folkeskoler) og 5.15.3 (fritidshjem) afsatte rådighedsbeløb fordelt med henholdsvis 2.460.000 kr. og 430.000 kr.

    Der kan anvises dækning for de samlede udgifter i 2001 på i alt 4.930.000 kr. på budgettet for år 2001 under det for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 3.01.3 (folkeskoler) og 5.15.3 (fritidshjem) afsatte rådighedsbeløb fordelt med henholdsvis 4.190.000 kr. og 740.000 kr.

    Udgifterne til genhusning af Højskolen i Randersgade, overtagelse af de 2 private villaer på Gl. Kalkbrænderivej og magelæg med Staten (vedr. den Sociale Højskole, Randersgade 10) skønnes til i alt ca. 24 mill. kr. Der vil blive søgt særskilt bevilling til genhusning af Højskolen i Randersgade og til evt. erhvervelse af de 2 private villaer, når konkrete forslag foreligger. Magelægget med Staten er tidligere godkendt.

     

    Høring

    Indstillingen vedr. kapitalbevilling til projektering af den nye skole på Indre Østerbro har været forelagt Indre Østerbro Bydelsråd til høring. Der vil foreligge en udtalelse fra bydelsrådet ved Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af sagen.

    Byggeprogrammet for den nye skole er tidligere godkendt af Indre Østerbro Bydelsråd.

     

    BILAG VEDLAGT

    • Bilag 1:Situationsplan ny skole (inkl. magelæg/køb villaer)

    • Bilag 2:Situationsplan ny skole (ekskl. magelæg/køb villaer)

     

     

    Peter Rasmussen

    Jørn Larsen

     

    Til top