Kalkule 2000 - kvartalsregnskab
Kalkule 2000 - kvartalsregnskab
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2000
2. Kalkule 2000 - kvartalsregnskab
UUU 297/2000 J.nr. U122/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at vedlagte regnskabsprognose og regnskab for årets tre første kvartaler godkendes og fremsendes til Økonomiudvalget
at forslag til mål for resultatopfølgning godkendes og fremsendes til Økonomiudvalget
RESUME
Økonomiforvaltningen har i brev af 4. oktober 2000 indkaldt udvalgenes og forsøgs-bydelenes vurdering af forventet regnskab 2000 i forhold til de af Borgerrepræsentationen afgivne bevillinger. Endvidere indkaldes udvalgenes og forsøgsbydelenes regnskab for de første tre kvartaler af 2000. I forlængelse heraf kan udvalgene og bydelene fremsende anmodning om tilsagn om overførsel af bevillinger mellem 2000 og 2001.
Udvalgene og forsøgsbydelene skal foretage en vurdering af forløbet af de enkelte rammebevillinger og indberette større afvigelser i forhold til forudsætningerne i det vedtagne budget 2000. Forventes der en overskridelse af en bevilling, skal årsagen hertil angives, og der skal anvises kompenserende mindreudgifter på andre rammebevillinger.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på det foreliggende grundlag vurderet det forventede regnskab for 2000, jf. bilag 2. Kvartalsregnskabet udviser i forhold til det kvartalsopdelte budget et mindreforbrug på i alt 25,2 mill. kr., jf. bilag 3.
I indstillingen om halvårsregnskabet indgik forventningen om en tillægsbevilling som følge af ligestilling mellem private og offentlige arbejdsgivere med hensyn til sygedagpenge. Denne er ikke behandlet, men Økonomiforvaltningen har oplyst, at forslaget vil blive fremsat i november.
Derudover foreslår forvaltningen, at der frigøres i alt 2,64 mill. kr. fra bufferpuljen til dækning af uundgåelige merudgifter på en række områder, jf. særskilt sag.
Ligeledes af særskilt sag fremgår forvaltningens forslag til overførsel mellem 2000 og 2001.
Kalkulen viser under disse forudsætninger, at det samlede budget for 2000 incl. tillægsbevillinger på de rammestyrede områder vil blive overholdt.
Der er dog på nuværende tidspunkt en mindre usikkerhed omkring enkelte poster i regnskabet f.eks. betalinger til/fra andre (amts)kommuner, energiområdet samt lønninger.
De kvartalsvise regnskabsprognoser (kalkuler) har hidtil primært fokuseret på, om de økonomiske rammer i budgettet bliver overholdt.
Økonomiudvalget besluttede den 15. august 2000, at regnskabsprognoserne fremover også skal indeholde redegørelser for mål og resultater på udpegede serviceområder samt om de aktivitetsforudsætninger, som ligger til grund for budgettet, forventes overholdt.
Forvaltningen peger på mål og resultater på udvalgte områder og vil i forbindelse med aflæggelse af regnskabet udarbejde en redegørelse, der sammenholder den faktiske udvikling på aktivitetsområderne med den budgetterede.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 14. oktober 1999 budgettet for 2000. Den samlede nettoramme for Uddannelses- og Ungdomsudvalget udgør 2.696.790.000 kr.
Efterfølgende er Uddannelses- og Ungdomsudvalget netto tildelt i alt 72,9 mill. kr. i tillægsbevillinger af Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget, herunder overførsler fra 1999, jf. bilag 2.
I forbindelse med halvårsregnskabet søgtes ikke-disponerede anlægsmidler på i alt 29 mill. kr. overført til budgettet for 2001. Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget har givet tilsagn herom.
Desuden har Økonomiforvaltningen oplyst, at efterregulering af besparelser i forbindelse med ligestilling af offentlige og private arbejdsgivere med hensyn til sygedagpenge vil indgå i Økonomiforvaltningens forslag om tillægsbevillinger. Økonomiforvaltningen har meddelt, at forslaget vil blive fremsat i november 2000. Efterreguleringen forventes at medføre en udvidelse af budgetrammen for 2000 på 2,7 mill. kr.
Tillægsbevillinger efter halvårsregnskabet
Efter halvårsregnskabet er budgettet reguleret på følgende poster:
IT-ydelser
Der er indført ny intern betalingsordning for IT-ydelser i kommunen. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetramme er som følge heraf reduceret med 475.000 kr.
Ændrede statslige regler (DUT)
I forbindelse med halvårsregnskabet var der ikke sket endelig afklaring af følgende forhold:
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetramme er nu forøget som følge heraf
- Deltagerbetaling på AVU og enkeltfags-hf:
Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 14. juni 2000, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme for 2000 skal reduceres med den opnåede merindtægt ved forøgelsen af deltagerbetalingen. Forvaltningen har vurderet eventuelle merindtægter i sammenhæng med finansieringsomlægningen i forbindelse med lediges henvisning til enkeltfagsundervisning fra kommuner og Arbejdsformidling, som medførte rammereduktioner i budgettet for 2000. På grund af driftsproblemer med de administrative systemer - bl.a. AMANDA - hersker der stor usikkerhed om de budgetmæssige konsekvenser af omlægningen, og det er forvaltningens aktuelle vurdering, at der ikke på nuværende tidspunkt er grundlag for at foretage yderligere reduktioner på rammen til enkeltfagsundervisning. Det skal understreges, at der i rammen for 2001 er indregnet konsekvenserne af såvel forøgelse af deltagerbetalingen som finansieri ngsomlægningen.
Forventet regnskab
Der er jf. bilag 2 afvigelser på enkelte poster, men samlet forventes et mindreforbrug på 54,7 mill. kr. Dette beløb foreslås overført til 2001, jf. særskilt sag.
Kvartalsregnskab
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på grundlag af udskrifter fra KØR opstillet et regnskab for de tre første kvartaler af 2000. Dette fremgår af bilag 3.
Der er i kvartalsregnskabet gennemført en periodeopdeling af det forventede forbrug, herunder effekter af demografi, mellem(amts)kommunale betalinger og lønpuljer. Kvartalsregnskabet er dog fortsat behæftet med usikkerhed, da periodeopdelingen af budgettet i et vist omfang beror på et skøn.
Mål og resultater
Økonomiudvalget besluttede den 15. august 2000, at udvalgene fremover skal redegøre for mål og resultater på udpegede serviceområder i de kvartalsvise indberetninger til Økonomiudvalget. Hermed vil regnskabsprognoserne, som hidtil har fokuseret på overholdelse af de økonomiske rammer i budgettet, i overensstemmelse med Økonomiudvalgets beslutning ved behandlingen af regnskabet for 1999, blive ledsaget af en fokusering på målstyring af ikke-finansielle forhold.
Økonomiudvalgets beslutning indebærer, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget ved behandlingen af regnskabsprognosen for 3. kvartal 2000 fastlægger 5-7 mål/resultatkrav i budget 2000, som udvalget vil følge op på i regnskab 2000, i form af konkrete målinger af indsatsen. De valgte mål skal så vidt muligt allerede ved 3. kvartals regnskabsprognose have været genstand for konkrete målinger.
Valget af mål i regnskabsprognosen er ikke bindende. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har mulighed for at vælge flere eller andre mål i det endelige regnskab for 2000.
Forvaltningen foreslår, at der vælges følgende mål:
Økonomiudvalgets beslutning indebærer videre, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget skal redegøre for om de aktivitetsforudsætninger, der ligger til grund for budget 2000, forventes overholdt.
Redegørelsen skal koncentrere sig om de områder, hvor den faktiske udvikling afviger væsentligt fra forudsætningerne, og kan endvidere omfatte aktivitetsforudsætninger på områder, som udvalget prioriterer højt.
Forvaltningen foreslår, at forvaltningen – i lighed med tidligere år - udarbejder en redegørelse om aktivitetsforudsætninger sammenholdt med den faktiske udvikling, der omfatter :
Økonomi
Ingen yderligere bemærkninger
Høring
Ingen
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
Peter Rasmussen
Søren Stahl Nielsen