Mødedato: 25.02.2004, kl. 15:00

Forslag til timeudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning ( §20, stk. 2)

Forslag til timeudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning ( §20, stk. 2)

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. februar 2004

 

 

2.      Forslag til timeudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning ( § 20, stk. 2)

  J.nr. U209/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    forslag til timeudmeldingsmodellens fase 1 for den vidtgående specialundervisning (folkeskolelovens § 20, stk. 2) godkendes

 

 

 

 

 

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 19. november 2004 at sende forslaget til en ændret ressourceudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning efter folkeskolelovens §20, stk. 2 til høring i Det Fælles Pædagogiske Råd, Fællesrådet for Folkeskolen, Det Regionale Udvalg, de involverede skolers/klasserækkers bestyrelser samt Det Sociale Brugerråd. Forvaltningen har modtaget 18 høringssvar.

 

En sammenskrivning af høringssvarene viser, at forslaget med hensyn til dets overordnede formål, at gøre fordelingen af ressourcerne inden for den vidtgående specialundervisning mere gennemskuelig og tidssvarende, opnår en generel tilslutning.

 

En del høringssvar fremfører, at der eksisterer reelle begrundelser for det øgede timeforbrug inden for området og udtrykker derfor en bekymring for at den vidtgående specialundervisning med indførsel af modellens fase 2, med hensyn til kvalitet i undervisningen samt muligheder for de enkelte læreres mulighed for deltagelse i ikke undervisningsrelaterede opgaver som f.eks. forældresamarbejde, påvirkes negativt.

 

De fleste høringssvar efterlyser en synliggørelse af mulighederne for øget efter-/videreuddannelse blandt lærerne og peger samtidigt på et stigende behov herfor.

 

Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at fase 1 implementeres for skoleåret 2004/2005, medens implementeringen af fase 2 vil blive taget op til vurdering i forvaltningen i efteråret 2004.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har haft en ny ressourceudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning efter folkeskolelovens § 20, stk. 2 til høring. Inden for den vidtgående specialundervisning undervises elever, der ikke kan modtage deres undervisning på almindelige folkeskoler og som derfor skal modtage undervisning i særligt tilrettelagt et undervisningstilbud.

 

 

Modellen har til formål:

·        at synliggøre sammenhæng mellem elevvisitation, normeringssystem og budget/økonomi

·        at skabe objektive og synlige kriterier for ressourcetildeling inden for den vidtgående specialundervisning efter § 20, stk. 2

·        at skabe en mere enkel og gennemskuelig model for ressourceudmelding på § 20, stk. 2 området

·        at skabe en model der kan anvendes som grundlag for en nemmere overgang til lønsumsstyring

 

Baggrunden for at udarbejde en ny ressourceudmeldingsmodel er, at ressourcetildelingen til den vidtgåe nde specialundervisning, der udføres efter folkeskolelovens § 20, stk. 2., har siden særforsorgens udlægning i 1980 været udmeldt ud fra en konkret vurdering fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). Ressourcerne til området har derfor ikke været tildelt ud fra en fælles og gennemskuelig model.

 

 

Sammenskrivning af høringssvarene

Følgende er en sammenskrivning af indkomne høringssvar. Bilag 2 repræsenterer en mere detaljeret sammenskrivning af samtlige høringssvar, hvor alle for indstillingen relevante forhold er ekstraheret.

 

Næsten alle er mere eller mindre udtalt positive overfor modellens grundlæggende formål. Fastlæggelsen af et fælles normeringsnøgletal på 600 årlige undervisningstimer pr. lærer pr. år (fase 1) bliver således ikke særligt berørt i høringssvarene.

 

En del svar rejser problemstillinger, som her samles i temaer og i nogle særlige spørgsmål og forhold:

 

1)                     Modellen vil betyde manglende ressourcer til undervisning.

2)                     Modellen vil i sin fase 2 betyde forringelser i lærernes tid til andre aktiviteter end undervisning ( -øvrige opgaver).

3)                     Mulighederne for dække det påtrængende behov for efter-/videreuddannelse er i forslaget ikke  synliggjort tilstrækkeligt.

4)                     Særlige forhold eller ændringsforslag.

5)                     Øvrige forhold nævnt i høringssvarene.

 

Endelig skal det nævnes, at Det Fælles Pædagogiske Råd i sit svar argumenterer for ikke at kunne anbefale modellen, mens Fællesrådet for Folkeskolen udtrykker en betænkelighed ved de steder, hvor man fratager ressourcer.

 

Nogle af de forhold som problematiseres retter sig i særlig grad mod baggrundsmaterialet til indstillingen af den 19. november 2003 og dennes bilag 5 (nu bilag 1). Det er forvaltningens opfattelse, at en række diagnostiske overvejelser har ført til, at man har fået et mere avanceret syn på nogle funktionsområder, som bl.a. børnenes kontaktevne og urolige adfærd. Forvaltningen tager det som en selvfølge, at undervisningen fortsat tillempes den enkelte elevs behov.

 

En del elever med dette handicap var placeret i specialskoler i Københavns Amt indtil 1998. Men ressourcetildelingen i København er siden da forøget væsentligt i forhold til netop børn med autisme og multihandicappede børn. Den foreslåede reduktion i timetallet på en del af specialskolerne kan naturligvis være generende for den pågældende skole, men forvaltningen vurderer, at der fortsat vil være en forsvarlig ressource til stede.

 

Forvaltningens stillingtagen til høringssvarene

 

Ad. 1) Modellen vil betyde manglende ressourcer til undervisning:

 

Forslaget til ny timeudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning er baseret på gennemsnitlige betragtninger af behovet for lærerressourcer til de enkelte undervisningstilbud ved specialskoler, overgangsgruppe ved Frederiksgård Skole og klasserækker ved distriktsskoler. Forslaget skaber i forhold til den nuværende ti ldeling tydelige sammenhænge mellem antal elever og det gennemsnitlige undervisningsbehov pr. elev i de enkelte undervisningstilbud/klasserækker og de samlede tildelte lærer- og ledelsesressourcer. Den konkrete vurdering af den enkelte elevs behov for ekstra undervisningslektioner i forbindelse med enkeltintegration ændres ikke.

 

Forslaget tager udgangspunkt i ressourcetildelingen i indeværende skoleår 2003/04. Forslaget tilsigter, at der årligt kan foretages justeringer begrundet i ændrede elevtal.

 

Det Fælles Pædagogiske Råd foreslår en mere detaljeret model, som sikrer en tildeling af lærerressourcer i forhold til konkrete vurderinger af hvert enkelt elev inklusiv tilknyttet bistand fra andre personalegrupper. Det er forvaltningens opfattelse, at det ikke vil fremme ønsket om en gennemskuelig ressourcetildeling til såvel den enkelte skole som skolerne på tværs. Gennemførsel af enkeltvis konkrete vurderinger af eleverne vil desuden være meget tidskrævende for skolerne, PPR og forvaltningen. En mere detaljeret model for tildeling af ressourcer vil uundgåeligt forudsætte flere indbyggede nøgletal i modellen og flere centralt bundne midler.

 

Med forslaget er det netop et ønske at skabe bedre muligheder for planlægning på skolerne i forhold til timetildeling. En af forudsætningerne herfor er, at ressourcetildelingen foretages udfra kendte og gennemskuelige principper indenfor og mellem de enkelte skoleår.

 

Det Fælles Pædagogiske Råd antyder, at forslaget kunne tilsigte en besparelse indenfor den vidtgående specialundervisning. Det er ikke intentionen. Forslaget er ressourceneutral for Københavns Kommune. Uddannelses- og omstillingspuljen svarende til henholdsvis 1,61 lærerpost (fase 1) og henholdsvis 2,06 lærerpost (fase 2) skal ikke ses som besparelser, idet puljen genanvendes i forhold til den vidtgående specialundervisning. Forslaget betyder en større omfordeling af de nuværende ressourcer både i dens første og anden fase mellem specialskolerne, overgangsgruppen ved Frederiksgård Skole og klasserækkerne ved distriktsskolerne.

  

 

Ad. 2) Modellen vil betyde forringelser i lærernes tid til andre aktiviteter end undervisning (øvrige opgaver):

 

Fra fase 1 kommer det gennemsnitlige undervisningstimetal for lærerne ved den vidtgående specialundervisning på samme niveau (600 timer pr. år pr. lærer) uanset om undervisningen foretages på specialskole eller i klasserække ved distriktsskole.

 

Den enkeltintegrerede vidtgående specialundervisning udmeldes fortsat efter de hidtidige principper for distriktsskolerne.

 

Tiden til øvrige opgaver udmeldes i forslaget på basis af den samlede ressource, således, at tiden til øvrige opgaver udgør differencen mellem nettoarbejdstiden for en lærerpost og de 600 årlige timer til undervisning pr. lærer. En lærer ved klasserækker og overgangsklassen ved Frederiksgård Skole bruger i nuværende skoleår gennemsnitligt 2003/04 684 årlige timer til undervisning. Med forslagets fase 1 tilføres der med andre ord yderligere 84 timer pr. lærerpost til løsning af øvrige opgaver.

 

Omvendt forholder det sig med Skolen i Ryparken, Strandparkskolen og Øresundsskolen, hvor det gennemsnitlige undervisningstimetal med fase 1 vil stige, og hvor der i fase 2 vil ske omfordeling af ressourcerne fra de nævnte skoler samt Skolen på Kastelsvej, hvor der fra PPR foreslås en ændring af nøgletallene for ugentlige lektioner pr. elev. Konsekvensen for de nævnte skoler vil være, at tiden til øvrige opgaver  her formindskes.

 

Hvis denne konsekvens, som også høringssvar fra de ovennævnte skoler peger på skal undgås, vil det betyde en merudgift i budget 2005 og 2006 (se under økonomi situation 1).    

 

Ad. 3) Mulighederne for at dække det påtrængende behov for efter-/videreud-dannelse er i forslaget ikke synliggjort tilstrækkeligt:

 

Svarene refererer til forslagets uddannelses- og omstillingspulje svarende til henholdsvis 1,61 lærerpost (fase 1) og henholdsvis 2,06 lærerpost (fase 2), hvor det anføres, at ressourcen isoleret set i sig selv er beskeden og ikke dækkende for behovet. Forvaltningen er bevidst om det dokumenterede efterslæb, der eksisterer med hensyn til efter-/videreuddannelse i den vidtgående specialundervisning, der kommer til udtryk i stort set alle høringssvarene.

 

Ad. 4) Særlige forhold eller ændringsforslag:

 

Nøgletallene for ugentlige lektioner pr. elev ved Ungdomsskolen i Utterslev er beregnet på at fastholde de nuværende tildelte lærer- og ledelsesressourcer. De beregnede nøgletal for tilbud 1 og 2 er henholdsvis 2,5 % og 1,9 % højere end de tilsvarende nøgletal for de tre specialskoler - Skolen i Ryparken, Strandparkskolen og Øresundsskolen. Forslaget fra bestyrelsen på Ungdomsskolen i Utterslev om at øge nøgletallene for tilbud 1 og 2 til henholdsvis 8,5 og 11,6 ugentlige lektioner vil medføre en ressourceforøgelse og dermed merudgift (se under økonomi situation 2).

 

Der er kun tilknyttet talepædagoger direkte til skolerne ved Strandparkskolen og taleklasserækkerne ved Nyboder Skole. Den øvrige vidtgående specialundervisning får talepædagogisk bistand fra PPR. I fase 2 indgår ressourcerne til talepædagogisk bistand til taleklasserækkerne ved Nyboder Skole, som en del af nøgletallet på 5,5 ugentlige lektioner pr. elev. Forslaget fra skolebestyrelsen for Nyboder Skole om et nøgletal på 6,5 ugentlige timer vil medføre en ressourceforøgelse og dermed merudgift (se under økonomi situation 3).

 

Nøgletallet for ugentlige lektioner pr. elev for tilbud 1 ved Skolen i Charlottegården ændres undtagelsesvis i fase 1 fra 7,3 til 7,55 for at undgå en samlet reduktion af de tildelte lærerressourcer til skolen i forslagets fase 1. Ændringen omfatter ikke det tilsvarende tilbud ved Matthæusgades Skole. I forslagets fase 2 sidestilles nøgletallene for de to tilbud til 8,0 ugentlige lektioner pr. elev. 

 

Ændringen i ressourcerne til vikardækning til 10% af forslagets ressourcer til undervisningstiden omfatter specialskolerne, klasserækkerne og overgangsgruppen ved Frederiksgård Skole, men ikke den enkeltintegrerede vidtgående specialundervisning ved distriktsskolerne.

 

 

Ad. 5) Øvrige forhold nævnt i høringssvarene.

 

Lærerressourcer i forhold til undervisning og støtte af de tosprogede elever i den vidtgående specialundervisning er rejst af Det Fælles Pædagogiske Råd, Strandparkskolen, Skolen i Ryparken og Ungdomsskolen i Utterslev. De nuværende særlige ressourcer til undervisning og støtte af de tosprogede elever er ikke medtænkt i modellen. Strandparkskolen, Øresundsskolen og Ungdomsskolen i Utterslev får 2003/04 tildelt særlige ressourcer ud over de i timeudmeldingen angivne til det ekstra arbejde med tosprogede elever.

 

Forældresamarbejdet med tosprogede forældre er mere tidskrævende end i almindelighed, men det er forvaltningens vurdering, at de nævnte ressourcer er tilstrækkelige.  

 

Ledelsesressourcerne til klasserækkerne indgår ikke i modellen, da disse ressourcer indgår som del af de samlede ledelsesressourcer ved distriktsskolerne.

 

Forvaltningen foreslår, at fase 1 i den nye model implementeres med virkning for skoleåret 2004/2005. 

 

I efteråret 2004 vil forvaltningen tage op til vurdering, om forslag til en fase 2 skal fremlægges. Vurderingen vil blive baseret på det vedtagne budget for 2005.

 

Økonomi

 

Med forslaget til ressourcetildelingsmodel har udgangspunktet været at udarbejde en udgiftsneutral model, som tager højde for ændringer inden for området uden, at det medfører en samlet forøget driftsudgift. Dette medfører, at der sker en omfordeling mellem skolerne. Det er forvaltningens vurdering, at den foreslåede model er mere gennemskuelig og bygger på objektive kriterier samt fører til en fordeling af ressourcerne inden for området, som er mere rimelig. Det er ligeledes vurderingen, at modellen bedre vil kunne anvendes i en fremtidig planlægning af den vidtgående specialundervisning.

 

Ressourceudmeldingsmodellen er som nævnt udarbejdet som udgiftsneutral og kræver således ikke, at der tilføres området flere ressourcer, medmindre der ønskes en styrkelse af indsatsen inden for den vidtgående specialundervisning. Hvis man i fase 2 ønsker at fastholde den foreslåede ressourceforbedring for klasserækkerne og  Skolen i Charlottegården, uden at disse ressourcer overflyttes fra andre skoler for elever med behov for vidtgående specialundervisning, vil dette medføre en udgiftsforøgelse for skoleåret 2005/06 på 10,06 lærerposter.

 

Dette forøgede ressourceforbrug vil i givet fald skulle behandles i forbindelse med forslag til budget 2005. En forøgelse af ressourcerne på 10,06 lærerposter er ensbetydende med et øget forbrug på ca. 3,8 mio. kr. regnet ud fra priser i 2004.

 

De i høringssvarene nævnte ændringsforslag til ny timeudmeldingsmodel vil have følgende økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune (alle tal regnet i 2004 priser og for 2005 gælder det ikke hele året (5/12)):

 

 

Situation 1:

 

Fastholdelse af elevfaktorer i fase 2 for Strandparkskolen, Øresundsskolen, Skolen i Ryparken, Frejaskolen og Skolen på Kastelsvej:

 

Vil medføre en merudgift i 2005 (5/12):                  4,19 lærerpost = 1,6 mio. kr.

Vil medføre en merudgift i 2006:                           10,06 lærerpost = 3,8 mio. kr.

 

Situation 2:

 

Forslaget fra bestyrelsen ved Ungdomsskolen I Utterslev om at øge nøgletallene for tilbud 1 og 2:

 

Vil medføre en merudgift i 2005 (5/12):                  0,41 lærerpost = 0,2 mio. kr.

Vil medføre en merudgift i 2006:                              0.99 lærerpost = 0,4 mio. kr.

 

 

Situation 3:

 

Forslaget fra skolebestyrelsen for Nyboder Skole om et nøgletal på 6,5 ugentlige timer:

 

Vil medføre en merudgift i 2005 (5/12):                  2,04 lærerpost = 0,8 mio. kr.

Vil medføre en merudgift i 2006:                              4,90 lærerpost = 1,8 mio. kr.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Indstilling og beslutningsprotokol fra udvalgets møde den 19. november 2003 med bilag

·        Bilag 2: Forvaltningens sammenskrivning af indkomne høringssvar

·        Bilag 3: Indkomne høringssvar

 

 

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Lise Poulsen

 

 

 

 


 


Til top