Målsætninger for gymnasier og hf-kurser
Målsætninger for gymnasier og hf-kurser
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. februar 2004
12. Målsætninger for gymnasier og hf-kurser
J.nr. U28/04
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,
at forslag til "Målsætninger for gymnasier og hf-kurser i København" godkendes
at forslag til "Målsætninger for gymnasier og hf-kurser i København" sendes til høring på gymnasier, hf-kurser, Gymnasie- og HF-rådet, Intergrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg
RESUME
Forslag til "Målsætninger for gymnasier og hf- kurser i København" er udarbejdet af en arbejdsgruppe med deltagelse af forvaltning og relevante interessenter på gymnasie- og hf-området.
Det foreslås, at forslaget sendes til høring på gymnasier, hf-kurser, Gymnasie- og HF-rådet, Intergrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg .
Målsætningerne fokuserer på elevdemokrati, kompetenceudvikling, det interkulturelle møde, it, tidssvarende fysiske rammer og ledelses- og organisationsudvikling. Målsætningerne vil efterfølgende blive fulgt op af konkrete indsatsområder.
De nye målsætninger er en revision af de hidtil gældende
"Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser
2001-2003". Indholdet er derfor ikke ændret grundlæggende i forhold til
målsætningerne fra tidligere. Efter en række interessenters ønske er formen dog
en anden. Der er sket en forenkling af disposition og sprog. Målsætningerne
bringes nu i et selvstændigt kort dokument.
SAGSBESKRIVELSE
Køreplan
Forslaget til "Målsætninger for gymnasier og hf kurser i København" er en revision af eksisterende "Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 2001-2003". De er udarbejdet med henblik på ikrafttræden pr. 1. 8. 2004.
Forslaget (bilag 1) sendes til høring på gymnasier, hf-kurser, Gymnasie- og HF-rådet, Intergrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg.
En vedtagelse af nye målsætninger vil, efter behandling af høringssvarene, kunne foreligge til behandling i udvalget primo maj 2004 til efterfølgende behandling i Borgerrepræsentationen.
Arbejdsproces
Det foreliggende forslag til målsætninger er udarbejdet i et samarbejde mellem forvaltning og relevante interessenter på gymnasie- og hf-området. En ad hoc arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for elever/kursister, forældre-, rektorer lærere og forvaltningen har i en fælles dialog gennemarbejdet forslaget til målsætningerne. En række eksisterende udvalg med repræsentanter for skolerne har i øvrigt været inddraget i processen og givet bidrag til forslaget
Forslagets baggrund:
Store dele i de eksisterende "Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 2001-2003" er langsigtede og tager udgangspunkt i undervisningsministeriets 4-årige udviklingsprogram fra 1999. Udviklingsprogrammet har dannet grundlag for den siddende regerings lovforslag til nye gymnasie- og hf-reformer i efteråret 2003 vedtaget i folketinget i februar 2004. Det betyder, at der indholdsmæssigt hovedsageligt er foretaget en redigering og forenkling af de eksisterende københavnske målsætninger med en inddragelse af:
· lovforslagene om reformer på gymnasie- og HF-området
· skolernes status på de eksisterende mål og indsatområder og
· skolernes udviklingsplaner gældende for perioden 2003-2006.
Indhold og form
I det vedlagte forslag til målsætninger er målsætningsarbejdet indledningsvis sat i sammenhæng med gymnasiers og hf-kursers arbejde med kvalitetsudvikling i øvrigt.
Det uddannelsespolitiske udgangspunkt for de københavnske målsætninger og visioner præciseres i et selvstændigt afsnit. De meget store udfordringer, som skolerne forventes at stå over for efter reformernes ikrafttræden 2005, er derefter kort beskrevet.
Forslaget til målsætninger indledes med en række meget langsigtede visioner, som sætter retning for et københavnsk fremtidsscenarium. De efterfølgende målsætninger sætter fokus på 6 tværgående målsætninger med konkrete tiltag, som de kommende år skønnes at kunne bidrage til den samlede visions realisering. Det drejer sig om målsætninger for:
· elev- og kursistdemokrati,
· kompetenceudvikling for elever, lærere og ledere,
· det interkulturelle og internationale møde,
· inddragelse af it i relation til læring og skoleudvikling,
· udvikling af læringsmiljøer og tidssvarende fysiske rammer og
· for skolernes ledelses- og organisationsudvikling.
Målsætningerne forventes efterfølgende at blive fulgt op af konkrete, mere kortsigtede indsatsområder med handle- og evalueringsplaner. Vedtagelse af de langsigtede målsætninger med de efterfølgende tidsafgrænsede indsatsområder indebærer således - i modsætning til tidligere – at der bliver to faser. Denne justering er sket med henblik på gøre målsætningsprocessen og arbejdet med indsatsområder mere dynamisk og gennemskuelig og med henblik på at etablere ensartede procedurer for skoler og institutioner herunder gymnasier og hf-kurser.
De nye målsætninger er en revision af de hidtil gældende
"Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser
2001-2003". Indholdet er derfor ikke ændret grundlæggende i forhold til
målsætningerne fra tidligere. Efter en række interessenters ønske er formen dog
en anden. Der er sket en forenkling af disposition og sprog. Målsætningerne
bringes nu i et selvstændigt kort dokument.
Økonomi
Godkendelse af forslaget har ingen direkte økonomiske konsekvenser, da det forudsættes, at nogle målsætninger kan realiseres ved omprioriteringer indenfor de eksisterende rammer, mens andre som f.eks. modernisering og kapacitetsudvidelse af skolerne vil skulle indarbejdes i de kommende budgetforslag.
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
Høring
Forslaget sendes til høring på gymnasier, hf-kurser, Gymnasie- og HF-rådet, Intergrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg med høringsfrist den 19. april 2004.
BILAG
VEDLAGT
· Forslag til "Målsætninger for gymnasier og hf-kurser i København"
Peter Rasmussen
Ann Granum