Mødedato: 25.02.2004, kl. 15:00

Mål- og resultatstyring - Social- og Sundhedsskolen

Mål- og resultatstyring - Social- og Sundhedsskolen

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. februar 2004

 

 

11.      Mål- og resultatstyring - Social- og Sundhedsskolen

  J.nr. U25/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      mål- og resultatstyringsrapporten vedrørende Social- og Sundhedsskolen godkendes

 

 

 

RESUME

 

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål- og resultater inden for udvalgets budgetområder. På denne baggrund har Uddannelses- og Ungdomsudvalget foreløbig behandlet mål- og resultatstyringsrapporter omhandlende 1) observationskolonier, 2) anvendelse af centrale udviklingsmidler, 3) bygningsdrift inden for folkeskoleområdet, 4) folkeskolens øvrige driftsområder, 5) lærerressourcer / personale i folkeskolen, 6) Center for Vejledning og 7) bygningsdrift inden for fritidshjems- og klubområdet, 8) Ungdomsskolen samt 9) personaleressourcer til fritidshjem og KKFO.

 

Med henblik på beskrivelse af udvalgets øvrige budgetområder er der udarbejdet vedlagte mål- og resultatstyringsrapport vedrørende Social- og Sundhedsskolen (SOSU-skolen).

 

Det foreslås, at der med udgangspunkt i målområdet "Service til borgerne" fastsættes en målsætning om at sikre en øget rekruttering til Social- og Sundhedsskolen via arbejde med rekrutteringstiltag og udvikling af fleksibelt optag. Det foreslås ligeledes, at der med udgangspunkt i målområdet "Håndtering af mangfoldighed" fastsættes en målsætning om fastholdelse af eleverne på uddannelserne blandt andet ved en styrkelse af elevernes uddannelsesplaner med læringsaftaler.

 

Forvaltningen vil i 2004 fremlægge yderligere mål- og resultatstyringsrapporter. Det forventes, at samtlige budgetområder er beskrevet inden for mål- og resultatstyringskonceptet over en fireårig periode.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skal være øget fokus på anvendelse af de afsatte ressourcer, herunder fastlæggelse af politiske mål, opstilling af krav til forvaltningerne om resultater samt opfølgning på, om de opstillede mål- og resultatkrav er gennemført.

På baggrund heraf pegede Økonomiudvalget i forbindelse med indkaldelse af budgetbidrag for 2003 på, at der skal igangsættes et arbejde med målsætninger i budgettet. De overordnede rammer for dette arbejde er bl.a. følgende:

·        målsætningerne for udvalgene skal være dækkende og balancerende og dække de væsentligste serviceområder

·        målsætningerne skal være præcise

·        økonomi og mål skal være sammenhængende

Sigtet med omlægningen er at skabe en klarere sammenhæng mellem bevillinger og aktiviteter/mål indenfor hvert aktivitetsområde i budgettet. Samtidig er der et behov for politisk at kunne følge resultaterne af de afsatte bevillinger, og der er behov for at skabe en større gennemsigtighed i budgettet og anvendelse af midlerne.

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål- og resultater inden for udvalgets budgetområder. På denne baggrund har Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlet 8 mål- og resultatstyringsrapporter vedrørende observationskolonier, anvendelse af centrale udviklingsmidler, bygningsdrift inden for folkeskoleområdet, folkeskolens øvrige driftsområder, lærerressourcer/personale i folkeskolen, Center for Vejledning, bygningsdrift inden for fritidshjems- og klubområdet, Ungdomsskolen samt personaleressourcer til fritidshjem og KKFO.

 

Mål- og resultatstyring – Social- og Sundhedsskolen

 

Vedlagte mål- og resultatstyringsrapport vedrørende SOSU-skolen er et led i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning om at beskrive og vurdere mål og resultater indenfor udvalgets budgetområder.

 

I rapporten gennemgås skolens samlede opgaveportefølje, der omfatter følgende hovedaktiviteter:

 

·        Undervisning på Grundforløb

 

·        Undervisning på SOSU-hjælperuddannelsen

 

·        Undervisning på SOSU-assistentuddannelsen

 

·        Undervisning på Pædagogisk Grunduddannelse (PGU)

 

·        Studievejledning

 

·        Åbent Læringscenter                               

 

Med udgangspunkt i ovenstående aktivitetsområde er der udvalgt to målområder: "Service til borgerne" og "Håndtering af mangfoldighed". For hvert målområde er fastsat en målsætning.

 

Målsætning 1 drejer sig om at sikre en øget rekruttering til SOSU-skolen via arbejde med rekrutteringstiltag og udvikling af fleksibelt optag.

 

Målsætning 2 er fokuseret omkring fastholdelse af eleverne på uddannelserne ved en styrkelse af elevernes uddannelsesplaner med læringsaftaler.

 

I læringsaftalen præciseres, hvilke mål inden for de faglige og personlige kompetencer der er aktuelle for den enkelte elev, hvordan eleven arbejder for at opnå målene, hvorunder vejledningsbehovet fastsættes, og hvad det lærte kan bruges til.

 

Sammen med arbejdet med at modul-opdele uddannelserne er videreudviklingen af den individuelle uddannelsesplan et forsøg på i højere grad at tage højde for ansøgeres og elevers individuelle behov.

 

Der er formuleret resultatkrav på kort, mellemlangt og langt sigt med tilhørende aktiviteter.

 

Det skal bemærkes, at der ud over de udvalgte målområder sideløbende arbejdes med andre aktiviteter, som tilsammen understøtter opfyldelsen af SOSU-skolens visioner og målsætninger.

 

Målsætning 1: SOSU-skolen vil skabe og bevare de bedste uddannelsestilbud til aktuelle og nye målgrupper med henblik på at tilgodese behovet for kvalificeret arbejdskraft på social- og sundhedsområdet

 

Mål på kort sigt (2004):                         I 2004 er optaget øget med 15%        

Der udarbejdes og gennemføres rekrutteringstiltag (jf. virksomhedskontrakten)

                                                                

Mål på mellemlangt sigt (2007):      I 2007 er optaget øget med 50%

SOSU-skolens uddannelsestilbud tilrettelægges, så det afspejler de individuelle uddannelsesplaner og de integrerede læringsaftaler

 

Mål på langt sigt (2013):                        I 2014 kan alle med de rette forudsætninger starte en SOSU-uddannelse indenfor en måned således, at dimensioneringen kan opfyldes 100%

                                                                  Alle elever kan optages fleksibelt året rundt og få en individuel og moduliseret uddannelse, der tilgodeser merit, erhvervsarbejde eller særlige behov i øvrigt samtidig med, at elevernes faglige studiemiljø og fællesskab sikres.

 

Målsætning 2: SOSU-skolen vil arbejde på at hæve gennemførelsesprocenten

hos alle elever                

 

Mål på kort sigt (2004):                         I 2004 har alle elever, der starter på de ordinære uddannelser til SOSU-hjælper og SOSU-assistent i 2003-2004 udarbejdet læringsaftaler

                                            Der udarbejdes og implementeres fastholdel-

sesinitiativer (jf. virksomhedskontrakten)

                                                                

 

Mål på mellemlang sigt (2007):       I 2007 har alle elever en elektronisk uddannelsesplan med integrerede læringsaftaler

                                                                 Alle elever på SOSU-hjælperuddannelsen og SOSU-assistentuddannelsen skal have udarbejdet en personlig uddannelsesplan med integrerede læringsaftaler og have forskellige niveauer af adgang til planen og aftalerne elektronisk

                                                                

 

Mål på lang sigt (2013):                         I 2014 er alle SOSU-uddannelser fuldt moduliserede således, at eleven selv sammensætter sit uddannelsesforløb

Den individuelle elektroniske uddannelses-

plan og de integrerede læringsaftaler er af-

stemt med de individuelle optag og uddannel-

sesforløb

 

 

Proces for mål- og resultatstyringsrapport og samspil mellem virksomhedskontrakt og mål- og resultatstyringsrapport

 

Mål- og resultatstyringsrapporten vedrørende SOSU-skolen er udarbejdet, så den tager udgangspunkt i de overordnede rammer for mål- og resultatstyring, herunder Københavns Kommunes værdigrundlag, de 10 fokusområder for ledelse samt Borgerrepræsentationens og Økonomiudvalgets vedtagelser om kommunens økonomiske politik.

 

Rapporten er blevet til i et projektsamarbejde mellem SOSU-skolen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. SOSU-skolen har via en intern proces sikret medarbejdernes inddragelse.

 

Med henblik på at sikre samspil mellem mål- og resultatstyringsrapport og den etårige virksomhedskontrakt, som blev indgået mellem SOSU-skolen og direktionen for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, justeres den kommende virksomhedskontrakt pr. 1. august 2004 i overensstemmelse med vedlagte rapports mål- og resultatkrav.

 

Økonomi

Opfyldelse af de opstillede resultatkrav forventes at ske indenfor SOSU-skolens eksisterende budgetramme.

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

Høring

 

Mål- og resu ltatstyring i Social- og Sundhedsskolen har været sendt til høring i Fællesbestyrelsen for Social- og Sundhedsuddannelserne i Hovedstaden på Fællesbestyrelsens møde den 26. januar 2004.

 

Fællesbestyrelsen betoner i høringssvaret, at man ønsker, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget afventer den endelige politiske behandling af resultatkravene, til der er udarbejdet forslag til en ny dimensionering på social- og sundhedsuddannelserne i Hovedstadsområdet. Der er her tale om resultatkravene for målsætningen "SOSU-skolen vil skabe og bevare de bedste uddannelsestilbud til aktuelle og nye målgrupper med henblik på at tilgodese behovet for kvalificeret arbejdskraft på social- og sundhedsområdet."

 

Forvaltningen vurderer, at det er vigtigt, at skolen allerede nu påbegynder arbejdet med opfyldelse af resultatkravene. Forvaltningen finder resultatkravene på kort og mellemlangt sigt relevante uagtet den gældende dimensionerings validitet, idet disse resultatkrav forpligter skolen til at øge optaget med henholdsvis 15% og 50% i forhold til skolens nuværende optag.

 

Det må desuden forventes, at der er udarbejdet en ny dimensionering inden 2014, hvor resultatkravet på langt sigt er møntet mod at opfylde dimensioneringen 100%.

 

Fællesbestyrelsen anbefaler, at der indarbejdes en beskrivelse af de procentvise resultatkrav dels vedrørende et mindsket frafald, dels vedrørende genoptaget af elever i forbindelse med rapportens målsætning "Social- og Sundhedsskolen vil arbejde på at hæve gennemførelsesprocenten hos alle elever".

 

Fællesbestyrelsen ønsker, at behandlingen af disse resultatkrav afventer defineringen af en landsdækkende frafaldsstatistik i regi af Amtsrådsforeningen.

 

Forvaltningen er bekendt med, at Amtsrådsforeningen har nedsat en arbejdsgruppe, som er ved at definere en fælles metode til opgørelse af frafald. Dette arbejde forventes færdigt til sommer.

 

Forvaltningen anbefaler, at resultatkravene for fastholdelse bibeholdes i Mål- og Resultatstyringsrapporten, men at der indarbejdes procentvise resultatkrav vedrørende frafald i den fornyede virksomhedskontrakt pr. 1. august 2004.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Mål- og resultatstyringsrapport – Social- og Sundhedsskolen

·        Bilag 2: Høringssvar fra Fællesbestyrelsen for Social- og Sundhedsuddannelser i Hovedstaden

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Søren Stahl Nielsen         

 

 

 

                                      

 

 


 


Til top