Mødedato: 24.11.2004, kl. 10:30

Opfølgning og udmøntning af budget 2005

Opfølgning og udmøntning af budget 2005

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. november 2004

 

 

16.      Opfølgning og udmøntning af budget 2005

  J.nr. U5/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      forslaget til udmøntning af budgettet for 2005 godkendes

 

at      der etableres en bufferpulje for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ansvarsområde på 17,0 mio. kr.

 

 

RESUME

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 7. oktober 2004 (BR 369/04) budgettet for 2005, herunder tekniske ændringsforslag til budgettet (BR 461/04), der efterfølgende er indarbejdet i det samlede budget for 2005.

 

Den samlede nettoramme for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2005 er herefter    4.375.485.000 kr., eksklusive finansposter på – 509.000 kr.

 

Forvaltningen har udarbejdet forslag til udmøntning af de aktiviteter, som følger af budget 2005, og indeholdt heri er forslag til etablering af en bufferpulje på 17,0 mio. kr. 

 

Desuden er det i budgetvedtagelsen for 2005 besluttet, at forvaltningen skal gennemføre analyser og beslutningsgrundlag til:

 

·        en idrætsskole

·        et grundlag for en naturvidenskabsskole

·        fremme af dialogen mellem kommunens folkeskoler og privatskoler

·        alkoholpolitisk handleplan i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen

 

Forvaltningen vil i samarbejde med berørte parter efterfølgende fremlægge planer for udmøntningen.

 

Af budgettet fremgår endvidere, at parterne er enige i at vurdere behovet for at tilføre yderligere midler til voksenelevløn til elever på sosu-skolen medio 2005.

 


SAGSBESKRIVELSE

Det vedtagne budget for 2005 fordelt på bevillinger fremgår af bilag 1 incl. de af udvalget foreslåede budgetomflytninger jf. beslutning på mødet den 17. november 2004.

 

 

1.                  Rammebelagte driftsbevillinger

 

Udmøntningen af driftsbudgettet foretages af forvaltningen.

 

Budgetudmeldinger til skoler og institutioner - herunder taxameterbevillinger - vil som udgangspunkt finde sted i overensstemmelse med de nuværende retningslinier.

 

I overensstemmelse med beslutningerne i udvalget og Borgerrepræsentationen er der på en række poster ændringer i forhold hertil.

 

For hovedparten af posterne vil ændringerne direkte blive indarbejdet i udmeldingen af budgettet for 2005.

 

På følgende områder indstiller forvaltningen forslag til udmøntning:

 

Antallet af lærernes undervisningstimer i folkeskolen

 

Udmøntningen af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2005 indeholder følgende budgetændringer, der direkte påvirker det antal undervisningstimer, den enkelte lærer i gennemsnit skal undervise i skoleåret 2005/2006 set i forhold til skoleåret 2004/2005:

 

·        Folkeskolelærernes undervisningstid hæves med ½ time om ugen svarende til 20 årlige timer.

 

·        Antallet af arbejdsdage i skoleåret 2005/2006 er en dag mindre end i skoleåret 2004/2005, hvilket svarer til et fald i den årlige undervisningstid pr. lærer på ca. 5 timer.

 

Dertil kommer, at den gennemsnitlige undervisning tid pr. lærer vil blive påvirket af udmøntningen af f.eks. den særlige bevilling til magnetskoler m.m., jf. nedenfor.

 

Ændringen af den gennemsnitlige årlige arbejdstid pr. lærer vil indgå i forhandlingen med den faglige organisation om aftalerne vedrørende skoleåret 2005/2006.

 

 

Magnetskoleprojektet

 

Der er i budgettet for 2005 afsat 5,0 mio. kr. til Magnetskoleprojektet. Der henvises i øvrigt til sag nr. U235/04 om fordeling af et- og tosprogede elever på  de københavnske folkeskoler, som også behandles på dette udvalgsmøde.

 

 

Undervisningsmidler

 

Der er afsat ekstra  2,5 mio. kr. til Center for Undervisningsmidler i 2005, heraf hidrører 1,5 mio. kr. fra udvalgets omprioritering af budgettet og 1,0 mio. kr. fra budgetforliget for 2005.

 

Forvaltningen foreslår, at dette beløb sammen med det beløb, der hidtil fra Center for Undervisningsmidler er stillet til rådighed for indkøb på skolebibliotekerne på de enkelte skoler fra og med 2005, udmeldes direkte til skolerne som en særlig driftsramme til folkeskolerne.

 

Beløbet foreslås fordelt med et grundbeløb og et beløb pr. elev i overensstemmelse med den praksis, der hidtil har været anvendt på CU.

 

Udviklingsmidler

 

Midlerne til folkeskoleområdet afsættes for at styrke udviklingsindsatsen, herunder delvis dækning af udgifterne til nye aktiviteter. Der henvises til indstillingen om udviklingsprogrammer  (U179/04) på udvalgsmødet den 3. november 2004.

 

 

Legepladspulje

 

Der er i 2004 og 2006 og frem bevilget 3,0 mio. kr. ekstra til vedligeholdelse af legepladser på skoler og fritidshjem.

 

Udvalget har på sit møde den 3. november 2004 godkendt principperne for prioritering af legepladspuljen (U187/04). Der er fremlagt forslag til en justering på dette udvalgsmøde.

 

 

Noitargetni – omvendt integration på Nørrebro

 

Det  fremgår af budgetforliget for 2005, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget skal sikre forældreaktiviteterne i projekt Noitargetni for at sikre fortsat indskrivning af danske elever på Nørrebros skoler. Der afsættes et beløb på 0,5 mio. kr. til aflønning af medarbejdere i projektet.

 

 

Kolonidage på fritidsinstitutioner og klubber m.fl.

 

Fritidsinstitutioner og klubber vil i budgetudmeldingen for 2005 ikke som hidtil få udlagt midler til koloni.

 

De institutioner, der vælger at gennemføre kolonidage i 2005 skal forlods søge om dækning af udgifterne inden for den samlede ramme i forvaltningen på 12,2 mio. kr.  til kolonidage for fritidshjem og klubber m.fl.

 

I forbindelse med tildeling af midler til kolonidage vil forvaltningen anvende et beregnet nettobeløb pr. barn pr. døgn udfra niveauet fra tidligere år.

 

I budgetudmelding for 2005 vil proceduren blive beskrevet for fritidshjem/KKFO og klubber.

 

 

Klubområdet, midler til opsøgende og socialt arbejde

 

Der er afsat 4,6 mio. kr. til styrkelse af det opsøgende sociale arbejde.

 

Den endelige udmøntning af de afsatte midler til opsøgende og socialt arbejde skal ses i sammenhæng med det arbejde, der pågår med at udarbejde en ny ressourcemodel på klubområdet.

 

Der henvises i denne forbindelse til beslutning truffet på fællesudvalgsmødet den 17. november 2004 mellem Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

It folkeskoler og gymnasier

 

IT-kørekort på gymnasier og hf-kurser

 

Der er afsat 1,6 mio. kr. Gymnasiereformen, og hf-reformen stiller krav om nye og varierede arbejds- og undervisningsformer, som i høj grad er understøttet af IT. Gymnasier og hf-kurser i Københavns Kommune benytter sig af den pædagogiske IT-platform Fronter, og IT-kørekortet skal være med til at optimere lærernes pædagogiske brug af Fronter i undervisningen. IT-kørekortet vil således være værdifuldt for skolernes omstilling til de nye krav og behov som følge af reformerne.

 

IT-kørekortet er en netbaseret efteruddannelse i IT-pædagogik, som integrerer brugen af Fronter og styrker lærernes kompetence til den pædagogiske anvendelse af  IT. Uddannelsen vil bestå af en kombination af obligatoriske og valgfri moduler, og den er fleksibel i indhold og tilrettelæggelse, således at den imødekommer den enkelte lærers behov, og således at lokale prioriteringer og efteruddannelsesbehov kan tilgodeses. IT-kørekortet forudsætter medfinansiering fra skolen.

 

Bevillingen udmøntes i skoleåret 2005/06.

 

 

IT i folkeskolen

 

Der er afsat 2,5 mio. kr. Beløbet udmøntes i foråret 2005, når der er overblik over de økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune af de statslige initiativer, fx IT på 3. klassetrin.

 

 

Lønsumsstyring - selvforvaltning af lønbudgetter hos skoler og fritidsinstitutioner

 

Udvalget besluttede den 22. september 2004 (U73/04), at alle skoler og institutioner med virkning fra den 1. januar 2006 skal overgå til lønsumsstyring på gennemsnitsløn. Sagen forventes behandlet i Borgerrepræsentationen den 25. november 2004.

 

Endvidere besluttede udvalget, at det igangværende lønsumsstyringsforsøg bliver permanent, med gennemsnitsløn pr. 1. januar 2005 i forhold til de skoler og institutioner, som allerede nu er tilknyttet forsøget.

 

Herudover indgår de skoler, hvor der er truffet beslutning om udvidet administrativ ledelse ligeledes i lønsumsstyring på gennemsnitsløn pr. 1. januar 2005.

 

Skoler og institutioner, der allerede nu ønsker at overgå til lønsumsstyring på gennemsnitsløn pr. 1. januar 2005, vil have mulighed for dette.

 

Der er en skole og en institution, der har ønsket at benytte denne mulighed.

 

 

Lønsumsstyring - selvforvaltning af lønbudgetter på gymnasie- og hf-området.

 

I overensstemmelse med beslutningen på udvalgsmødet den 3. november 2004 fremlægges på dette udvalgsmøde forslag om lønsumsstyring på gymnasie- og hf-området.

 

Besparelse ved indkøb

 

Budgettet forudsætter, at udnyttelsen af indgåede indkøbsaftaler giver besparelser på samlet 12,8 mio. kr.

 

Besparelserne udmøntes ved at udmelde en reduktion på ca. 2 % svarende til reduktionen i konti til skoler, institutioner og forvaltning m.m.

 

 

Prisfremskrivninger

 

Budgettet forudsætter, at der alene sker udmelding af prisfremskrivning på bygningsvedligeholdelse, undervisningsmidler og inventar m.m.

 

Økonomiforvaltningen har udmeldt en revideret forventet prisudvikling fra 2004 til 2005 på 1,84%.

 

Dette skøn er 0,46 % mindre end forudsat ved beregning af den i budgettet indarbejdede besparelse. De 0,46 % svarer til 2,4 mio. kr. (undtaget vedligeholdelse af bygninger, inventar og undervisningsmidler m.m.).

 

Forvaltningen foreslår, at den i budgettet indarbejdede besparelse fordeles fuldt ud på de områder, der er omfattet af besparelsen uanset at dette indebærer, at beløbet i 2005 bliver lavere end tildelingen i 2004.

 

Forvaltningen foreslår, jf. nedenfor, at prisfremskrivningen i 2005 ekstraordinært reduceres med ca. 0,5 % til dækning af merudgifterne på daghøjskoleområdet.

 

 

Personale i centralforvaltningen

 

Budgettet forudsætter, at der spares 1,8 mio. kr. på lønbudgettet i 2005 i den centrale forvaltning som led i den samlede plan for årene 2003-2006.

 

Der er tidligere godkendt en udmøntningsplan, der er forelagt udvalget til orientering den 9. april 2004, og som indeholder de flerårige konsekvenser for de enkelte områder i den centrale forvaltning.

 

Trykkeriet på Artillerivej 126 lukker den 31.december 2004 med deraf følgende  reduktion af de administrative ansatte.

 

 

Rengøring

 

Besparelsen på 3,5 mio. kr. i 2005 (se i øvrigt U53/04) forventes opnået ved, at der ændres på institutioners rengøringsnormering, når nye metoder tages i brug. Den samlede konsekvens forventes først fuldt implementeret i 2007.

 

 

Daghøjskoler

 

I forbindelse med budgetforliget for 2005 blev det besluttet at afsætte 5,0 mio. kr. i 2004 og 2005 til understøttelse af initiativer med henblik på at bringe daghøjskolernes økonomi i balance.

 

Baggrunden for disse ekstrabevillinger er, at der i 2004 forventes et finansieringsbehov på 10,0 mio. kr. udover allerede afsatte midler til dette område.

 

Budgetvedtagelsen indebar en forhøjelse af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme med 5,0 mio. kr. til aktiveringsområdet til anvendelse på daghøjskolerne, men derudover indebar det bagvedliggende budgetforlig, at Familie- og Arbejdsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget skal afsætte 2,5 mio. kr. hver i 2004 og 2005 til daghøjskoleområdet.

 

Det understreges, at der med budgetaftalen alene er taget stilling til 2004 og 2005, og at det vil være nødvendigt at tage spørgsmålet op om daghøjskoler i forbindelse med drøftelserne om budgetforslag 2006.

 

De budgetmæssige konsekvenser i 2005 vil for Uddannelses- og Ungdomsudvalget betyde en merudgift på 2,5 mio. kr. på daghøjskoleområdet, og forvaltningen stiller forslag om, at denne merudgift i 2005 finansieres ved en ekstra reduktion af beløbet til skoler, institutioner og forvaltning m.m. svarende til en nedskrivning på ca. 0, 5 pct.

 

Med hensyn til udvalgets finansiering af de 2,5 mio. kr. i 2004 henvises til indstilling om frigivelse af midler fra bufferpuljen på udvalgets møde den 17. november 2004 (U134/04). 

 

 

Produktionsskoler

 

I 2005 kan der forventes satsstigninger på produktionsskolerne, idet størrelsen på bidragssatsen, som Københavns Kommune betaler, afhænger af antallet af årselever på alle landets produktionsskoler.

 

Beregningen af bidragssatsen er betinget af antallet af årselever, og desto flere der undervises, jo højere bliver bidragssatsen.

 

På denne baggrund er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere omfanget af en evt. stigning i den kommunale bidragssats på produktionsskoler.

 

Når de økonomiske konsekvenser af en eventuelle satsændringer kendes, vil forvaltningen orientere udvalget og samtidig om nødvendigt søge om frigørelse af midler fra bufferpuljen.

 

Det bemærkes, at der for øjeblikket føres forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og staten om etablering af en ny afregningsmodel, hvor der i stedet opereres med en fast sats pr. årselev.

 

De t er endnu for tidligt at beregne på eventuelle økonomiske konsekvenser, men så snart der foreligger konkret materiale, vil beregningerne blive foretaget, og udvalget orienteret, jf. ovenfor.

 

 

NEMKonto

 

Ved indførelsen af NemKonto fra 1. januar 2005 er forudsat en administrativ besparelse på 1,567 mio. kr.

 

Forvaltningen foreslår, at udmøntningen af de administrative besparelser sker i forhold til udmeldte midler til administration på skoler og institutioner m.m.

 

 

Indførelse af gebyr – Dansk som andet sprog for voksne udlændinge

 

På udvalgets møde den 1. september 2004 blev der forelagt et revideret forslag til budget 2005 (J. nr. U5/04).

Af indstillingen fremgår, at Økonomiforvaltningen anfører, at der som følge af ændring af integrationsloven vedr. hjemmel til  opkrævning af gebyr for selvforsørgende deltagere i danskundervisning, bortfald af timetilskud til deltagere, der ikke er omfattet af integrationsloven og mulighed for højskoleophold reduceres udvalgets budgetramme for 2005 med - 4.452.000 kr.

Vedrørende gebyrer, har udvalget på mødet den 21. april 2004 besluttet at undlade at opkræve gebyrer for deltagelse i danskuddannelse fra borgere, der er selvforsørgende og ikke er omfattet af integrationsloven.

Til trods for udvalgets beslutning er det fastholdt, at udvalgets budgetramme for såvel 2004 som 2005 skal nedskrives med de indtægter, der kunne opnås jf. også indstilling (U121/04) om forventet regnskab for 2004.

På udvalgets møde den 22. september 2004 forelagde forvaltningen endnu en indstilling om orientering om budget 2005 (U158/04).

 

Af indstillingen fremgår, at sagen om gebyrer for danskundervisning til voksne indvandrere har været behandlet i Borgerrepræsentationen, og at sagen er henvist til Økonomiudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget og vil blive taget op efterfølgende. Udvalget tog orienteringen til efterretning.

 

Sagen forventes behandlet i Økonomiudvalget i november 2004. Efterfølgende vil sagen blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

 

Gymnasiereformen

 

Gymnasie- og hf-reformen, der blev vedtaget i folketinget den 28. maj 2003 indebærer, at der med virkning fra 1. august 2005 sker ændringer i de indholdsmæssige og styringsmæssige rammer for disse områder.

 

Forvaltningen arbejder sammen med gymnasie- og hf-området om at udmønte ændringerne, således at de kan træde i kraft den 1. august 2005.

 

Der foreligger et forståelsespapir mellem De amtskommunale Parter og Undervisningsministeriet om de økonomiske og styringsmæssige konsekvenser af gymnasiereformen på det amtskommunale område.

 

Af denne aftale fremgår, at der er en fælles forståelse for, at reformen for så vidt angår det almene gymnasium og hf (inklusive hf – enkeltfag) samlet set vil kunne gennemføres udgiftsneutralt inden for de nuværende amtskommunale rammer, forstået som samme gennemsnitlige udgift pr. elev.

 

Som en konsekvens heraf indgår det endvidere i det fælles forståelsespapir, at reformen ikke giver anledning til bloktilskudsregulering som en følge af det udvidede totalbalanceprincip (DUT – reguleringer).

 

I drøftelserne med gymnasier og hf om reformens gennemførelse i Københavns Kommune har forvaltningen arbejdet udfra princippet om udgiftsneutralitet.

 

 

KVUC

 

I budgettet for 2005 er indarbejdet en besparelse på 1,0 mio. kr. på Københavns Voksen Uddannelses Center.

 

Besparelsen udmøntes som en reduktion af taxametret, og forvaltningen har aftalt udmøntningen med KVUC.

 

 

Andet:

 

COPY-DAN

 

Nye aftaler mellem COPY-DAN, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har resulteret i, at den fremtidige betaling sker pr. elev, og ikke som hidtil efter faktiske kopieringer.

 

Den nu indgåede aftale på folkeskoleområdet anslås at medføre yderligere omkostninger til undervisningsmateriale på ca. 1,3 mio. kr.

 

Forvaltningen vurderer, at de kommende forhandlinger med COPY-DAN om gymnasie- og hf området vil resultere i budgetmæssige konsekvenser i 2005, men det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at estimere en beløbsmæssig størrelse, idet forhandlingerne endnu ikke er afsluttet.

 

På begge områder forventes de stigende udgifter at skulle dækkes inden for rammen på henholdsvis folkeskole og gymnasie- og hf-området.

 

 

2.                  Rammebelagte anlægsbevillinger

 

På de rammebelagte anlægsområder vil forvaltningen løbende fremlægge indstillinger om anlægsprojekter.

 

På gymnasieområdet er der i 2005 bevilget 7,0 mio. kr. til yderligere udvidelser i skoleåret 2005/2006 med henblik på en uændret klassekvotient. I denne forbindelse gøres opmærksom på, at udvalget havde ønsket 15,0 mio. kr. til dækning af udgifterne for 2005.

 

Forvaltningen vil forelægge udvalget planerne på de nu godkendte vilkår via indstillinger.

 

3. Bufferpulje

 

Erfaringerne for de foregående år viser, at der kan være behov for at tage beslutninger i udvalget om at disponere ikke øremærkede midler til at dække ikke budgetlagte,  uundgåelige og uforudsete merudgifter.

 

På denne baggrund foreslår forvaltningen, at der fortsat afsættes en bufferpulje i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Bufferpuljen med forslag foreslås etableret på samme måde som for 2004, jf. bilag 2.

 

 

Økonomi

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

-

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Vedtaget budget for 2005

·        Bilag 2: Finansiering af bufferpuljen

 

 

 

 

                  Peter Rasmussen

                                                                 Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 


 


Til top