Lønsumsstyring på gymnasie- og hf-området
Lønsumsstyring på gymnasie- og hf-området
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. november 2004
15. Lønsumsstyring på gymnasie- og hf-området
J.nr. U197/04
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at den nuværende lønsumsstyringsmodel på gymnasier og hf-kurser udvides pr. 1. januar 2005 til at omfatte samme muligheder og vilkår som gældende på
skole- og institutionsområdet
at lønbudgetterne udmeldes som gennemsnitsløn med en 2-årig solidarisk udligningsordning
at udvalget forelægges en statusredegørelse vedrørende selvforvaltningen af løn-
budgetterne ultimo 2005
RESUME
Som konsekvens af kommunalreformen overgår gymnasier og hf-kurser fra Københavns Kommune til selveje under staten pr. 1. januar 2007, og efterfølgende som taxameterstyrede institutioner pr. 1. januar 2008.
Det er forventeligt, at staten vil indføre en form for taxameterstyring, der indebærer, at gymnasierne reelt årligt vil få udmeldt en samlet ramme, der ikke reguleres i forhold til den faktiske lønudvikling på den enkelte uddannelsesinstitution.
Forvaltningen anbefaler, at gymnasier og HF – kurser underlægges de samme udvidede muligheder som de vedtagne vilkår for lønsumsstyring på skole- og institutionsområdet.
Forvaltningen foreslår, at der etableres en overgangsordning i perioden fra indførelse af lønsumsstyring pr. 1. januar 2005 til statens overtagelse af gymnasier og HF – kurser pr. 1. januar 2007.
Det foreslås, at lønbudgetterne udlægges til selvforvaltning på de 8 institutioner pr. 1. januar 2005 og, at
· lønbudgetterne udmeldes som gennemsnitsløn
· Uddannelses- og Ungdomsudvalget forelægges en statusredegørelse vedrørende selvforvaltningen af lønbudgetterne ultimo 2005
De samlede økonomiske rammer på gymnasier og hf-kurser ændres ikke som følge af forslaget, idet forvaltningen vil sikre omkostningsneutralitet på det samlede gymnasie- og hf-område.
Gymnasier, hf-kurser og Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) har meddelt, at de anbefaler modellen som foreslået af forvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Gymnasier og hf-kurser har de seneste par år modtaget budgetudmeldinger fra forvaltningen som en form for lønsumsstyring hvor:
· budgetudmelding af løn sker på faktisk løn
· det ikke er muligt at overflytte midler fra løn- til driftsrammen og omvendt
Derved har der ikke været den samme økonomiske styringsmæssige mulighed i forhold til drift og løn, og det enkelte gymnasium og/eller hf-kursus har ikke kunnet bruge de muligheder for større økonomisk råderum, som er indeholdt i den lønsumsstyringsmodel, der af udvalget er vedtaget på skole- og institutionsområdet med virkning fra den 1. januar 2005.
Fordele ved udlægning af lønmidler som gennemsnitsløn
Det er forventeligt, at gymnasier og hf-kurser vil blive underlagt en budgetmæssig ramme, hvor der højst reguleres for antallet af elever pr. år, når staten overtager ansvaret for området. Det er også forventeligt, at der ikke vil blive fastsat en takst pr. elev pr. gymnasium, men snarere en takst gældende for hele landet.
Den nuværende ordning, hvor de enkelte gymnasier i Københavns Kommune bliver reguleret for antal elever, størrelse af indendørsareal, størrelse af udendørsareal, og den helt konkr ete udvikling i de ansattes løn, forventes dermed ikke opretholdt.
En overgangsordning, hvor gymnasierne får udmeldt budgetter på baggrund af gennemsnitslønnen inden for Københavns Kommune, vil give mulighed for styringsmæssig tilpasning til den taxameterstyring, som staten forventes at indføre på området i lighed med den nuværende økonomiske styring af en række uddannelsesinstitutioner i statsligt regi.
Udmelding af budgetter på baggrund af den gennemsnitlige løn give mulighed for større selvstændigt råderum i forhold til disponering inden for den samlede budgetramme. Det er endvidere forvaltningens erfaring, at de administrative rutiner og ressourcer allerede er tilrettelagt således, at de vil være i stand til at underbygge og sikre muligheden for det anførte større selvstændige økonomiske råderum.
Det er forvaltningens vurdering, at der sikres større selvstændigt økonomisk råderum for området som helhed ved at ændre den nuværende administrative praksis for budgetudmelding fra lønsumsstyring på faktisk løn til lønsumsstyring på gennemsnitsløn. Der gives samtidig gymnasier og hf-kurser mulighed for at omplacere udmeldte budgetmidler fra løn- til driftsrammen og omvendt.
Modtagne kommentarer vedrørende forslaget
Forvaltningen har løbende i nøgletalsudvalget med repræsentanter fra rektorkredsen og de faglige organisationer på området drøftet muligheden for en udvidelse af den bestående lønsumsstyring.
Det er forvaltningens vurdering, at der alene er tale om en mindre justering af den administrative styringsmodel, da gymnasier og hf-kurser allerede er underlagt lønsumsstyring. Det er dermed også forvaltningens vurdering, at forslaget ikke skal i høring, før der kan træffes beslutning i sagen.
På udvalgets møde den 3. november 2004 havde Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) foretræde for udvalget, og fremførte bl.a. følgende bemærkninger i forhold til lønsumsstyring og processen m.m.:
1. Forvaltningen har ikke inddraget bestyrelser, medarbejdere og faglige organisationer
2. Forvaltningen har ikke orienteret Hovedsamarbejdsudvalget (HSU)
3. At der i forvaltningen og administrativt på gymnasie- og hf-området skal bruges uforholdsmæssigt mange ressourcer på indførelse af lønsumsstyring til gennemsnitsløn, hvilket anses for uhensigtsmæssigt i lyset af, at det samlede område overgår til staten pr. 1. januar 2007.
Forvaltningens bemærkninger
Inddragelse af bestyrelser,
medarbejdere og faglige organisationer
Forvaltningen har hele tiden udmeldt budgetter til gymnasie- og hf-området som lønsumsstyrede enheder, idet lønnen dog har været udmeldt som faktisk løn.
Forvaltningen finder, at forslaget ikke har en karakter, der nødvendiggør høring af bestyrelser, medarbejdere eller faglige organisationer.
Det er forvaltningens vurdering, at der ved denne administrative ændring ikke har været anledning til at drøfte beslutningen i HSU. I lyset af de anførte bemærkninger vil forvaltningen tage beslutningen op til drøftelse på næstkommende møde i HSU.
Forvaltningens
ressourceforbrug
Det er forvaltningens vurdering, at der administrativt i forvaltningen og på gymnasier og hf-kurser ikke vil være behov for anvendelse af væsentlige, ekstra ressourcer som følge af overgang til en udmelding af lønnen som gennemsnitsløn.
Gymnasier og hf-kurser vil i lighed med skoler og institutioner på lønsumsstyring modtage et nyt decentralt budgetværktøj til lønsumsstyring, når dette er endeligt udviklet, hvilket forventes at ske i januar måned 2005.
Overgangsordning
Ændringen fra udmelding af lønnen som faktisk løn til udmelding som gennemsnitsløn vil for gymnasier og hf-kurser som helhed ikke betyde en samlet økonomisk forringelse. For de enheder, der har en faktisk løn, som er højere end den udmeldte gennemsnitsløn, kan det dog betyde færre lønmidler til dækning af de faktiske lønninger.
Omvendt gælder, at de enheder, der har en faktisk lønudgift mindre end den udmeldte gennemsnitsløn, vil få en positiv effekt.
Med henblik på at sikre, at ingen gymnasier eller hf- kurser bliver unødvendigt ramt i forbindelse med udvidelse af den nuværende lønsumsstyring, etableres en 2-årig solidarisk udligningsordning.
Overgangsordning vil have følgende karakter i forhold til den udmeldte gennemsnitsløn, og den udmelding, som det pågældende gymnasium eller hf-kursus ville have fået udmeldt som faktisk løn:
Gennemsnitsløn contra faktisk løn: |
|
Forskellen reduceres med: |
|
|
|
1 år ( 1. januar til 31.
januar 2005): |
|
|
|
|
|
Sum af budgetudmeldt gennemsnitsløn er >
faktisk løn |
|
- 100 % |
Sum af faktisk løn < budgetudmelding som
gennemsnitsløn |
|
+ 100 % |
|
|
|
2 år ( 1. januar til 31.
januar 2006): |
|
|
|
|
|
Sum af budgetudmeldt gennemsnitsløn er >
faktisk løn |
|
- 80% |
Sum af faktisk løn < budgetudmelding som
gennemsnitsløn |
|
+ 80 % |
Baggrunden for, at der det første år arbejdes med en 100%´s løsning, er den relativt korte horisont, der arbejdes med i forhold til gymnasier og hf-kursers overgang til staten pr. 1. januar 2007.
Forvaltningen har drøftet den foreslåede model for lønsumsstyring på gennemsnitsløn, med gymnasier, hf-kurser og Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), og resultatet heraf er, at de anbefaler den foreslåede model.
Økonomi
Ingen yderligere bemærkninger
Miljøvurdering
Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
BILAG VEDLAGT
Ingen
Peter Rasmussen
Søren Stahl Nielsen