Mødedato: 24.09.2003, kl. 15:00

Godkendelse af daghøjskolernes vedtægter

Godkendelse af daghøjskolernes vedtægter

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. september 2003

 

 

7.      Godkendelse af daghøjskolernes vedtægter

  J.nr. U166/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender vedtægter for Daghøjskolen Københavns Forkursus og Københavns Mediedaghøjskole Rampen

 

 

 

 

 

RESUME

 

I 2002 overgik daghøjskolerne fra statsligt til kommunalt regi. Daghøjskolerne er nu integreret som et selvstændigt afsnit i Folkeoplysningsloven (kap. 12 a i L 149 af 25/3 2002).

 

Det fremgår af Folkeoplysningsloven, at daghøjskolerne er uafhængige, selvejende institutioner med vedtægter godkendt af en kommunalbestyrelse eller et amtsråd og med en bestyrelse, hvis medlemmer opfylder visse betingelser. Kompetencen til at godkende vedtægter for daghøjskolerne er delegeret fra Borgerrepræsentationen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Daghøjskolen Københavns Forkursus og Københavns Mediedaghøjskole Rampen har revideret deres vedtægter med baggrund i de retningslinier Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udstukket. Bestyrelserne på de 2 daghøjskoler har godkendt og underskrevet vedtægterne.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler hermed, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender daghøjskolernes vedtægter med det forbehold at de henvisninger, der er til daghøjskoleloven rettes snarest muligt, da den tidligere daghøjskolelov er ophævet.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

I 2002 overgik daghøjskolerne fra statsligt til kommunalt regi. Daghøjskolerne er nu integreret som et selvstændigt afsnit i Folkeoplysningsloven (kap. 12 a i L 149 af 25/3 2002).

 

Det fremgår af Folkeoplysningsloven, at daghøjskolerne er uafhængige, selvejende institutioner med vedtægter godkendt af en kommunalbestyrelse eller et amtsråd og med en bestyrelse, hvis medlemmer opfylder visse betingelser. Kompetencen til at godkende vedtægter for daghøjskolerne er delegeret fra Borgerrepræsentationen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Daghøjskolen Københavns Forkursus og Københavns Mediedaghøjskole Rampen har nu revideret deres vedtægter med baggrund i de retningslinier Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udstukket. 

 

Sidste gang daghøjskolernes vedtægter blev godkendt var i 1996, og i 2002 reviderede alle daghøjskolerne deres vedtægter, grundet en ny daghøjskolebekendtgørelse. Imidlertid blev Daghøjskoleloven og bekendtgørelsen ophævet i 2002, så vedtægterne har ikke været forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget siden 1996. De væsentligste indholdsmæssige ændringer er markeret med en streg i marginen i de nye vedtægter.

 

Daghøjskolen Rampen og Daghøjskolen Københavns Forkursus har begge ændret rækkefølgen af paragraffer og formuleringer i teksten, så vedtægterne fremstår moderniseret med hensyn til indhold og form.

 

De ændringer, der i henhold til Folkeoplysningsloven skal fremgå af vedtægterne er:

 

Formålsbeskrivelsen skal være i overensstemmelse med de nyeste retningslinier, der er udarbejdet på området og i den forbindelse kan daghøjskolerne præcisere deres formålsbeskrivelse.

 

Daghøjskolerne har været repræsenteret i en arbejdsgruppe (med repræsentanter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen), som har udarbejdet to analyserapporter. Af analyserapport nr. 2 fremgår det, at formålet for daghøjskolerne er som beskrevet nedenfor. De 2 daghøjskolers formålsbeskrivelse skal ligge inden for denne ramme:

 

"At tilbyde undervisning og vejledning, som giver mulighed for personlig udvikling, afklaring, faglig kvalificering og udvikling af læringsformer for herigennem at styrke dels den enkelte kursists muligheder i det ordinære uddannelsessystem og på arbejdsmarkedet dels den enkeltes evne til at tage hånd om sit personlige liv og deltage i et demokratisk samfund".

 

Det skal desuden fremgå af daghøjskolernes vedtægter, at beslutning om ophør af skolens drift ikke som tidligere skal meddeles til Undervisningsministeriet, men til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.

 

Endelig skal det fremgå af vedtægterne, at eventuelle overskydende midler ved skolens ophør skal anvendes til folkeoplysende eller beskæftigelsesfremmende formål efter kommunalbestyrelsens godkendelse.

 

Yderligere skal det fremgå af skolens vedtægter, at bestemmelserne i forvaltningslovens § 2 om inhabilitet og kap. 8 om tavshedspligt m.v. gælder for bestyrelsen, skolens leder og andre ansatte ved skolen.

 

Det skal ligeledes fremgå, at følgende personer ikke kan være medlemmer af en daghøjskoles bestyrelse:

 

1) Medlemmer af bestyrelser i fonde, selskaber, foreninger eller andre virksomheder, der udlejer lokaler m.m. til foreningen eller kontrollerer udlejer af lokaler m.m. til foreningen.

2) Advokater, revisorer og lignende rådgivere for samt ansatte i fonde, selskaber, foreninger eller andre virksomheder, der udlejer lokaler m.m. til foreningen, eller som kontrollerer udlejer af lokaler m.m. til foreningen.

3) Ejere af lokaler m.m., der udlejes til foreningen.

 

Kommunalbestyrelsen kan dog fravige dette, når lejemålet er af uvæsentligt omfang, og når kommunalbestyrelsen skønner, at en fravigelse ikke vil medføre, at uvedkommende interesser får mulighed for at påvirke beslutningsprocessen i den folkeoplysende forening.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har gennemgået de 2 daghøjskolers vedtægter med henblik på at sikre, at de lever op til de fastsatte krav. Det anbefales hermed, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender daghøjskolernes vedtægter med det forbehold, at de henvisninger, der er til daghøjskoleloven, rettes snarest muligt, da den tidligere daghøjskolelov er ophævet.

 

Udvalget vil få forelagt vedtægter for de resterende daghøjskoler snarest muligt. 

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

-

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Vedtægter fra  Daghøjskolen Københavns Forkursus og Københavns Mediedaghøjskole Rampen

 

 

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Bodil Hendrichsen

 

 

 

 


 


Til top