Mål- og resultatstyring - Ungdomsskolen
Mål- og resultatstyring - Ungdomsskolen
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. september 2003
5. Mål- og resultatstyring - Ungdomsskolen
J.nr. U165/03
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at mål- og resultatstyringsrapporten vedrørende Ungdomsskolen godkendes
RESUME
På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål- og resultater inden for udvalgets budgetområder. På denne baggrund har Uddannelses- og Ungdomsudvalget foreløbigt behandlet mål- og resultatstyringsrapporter omhandlende 1) observationskolonier, 2) anvendelse af centrale udviklingsmidler, 3) bygningsdrift inden for folkeskoleområdet, 4) folkeskolens øvrige driftsområder, 5) lærerressoucer/personale i folkeskolen, 6) Center for Vejledning og 7) bygningsdrift inden for fritidshjems- og klubområdet.
Med henblik på beskrivelse af udvalgets øvrige budgetområder er der udarbejdet vedlagte mål- og resultatstyringsrapport vedrørende Ungdomsskolen.
Det foreslås, at der fastsættes et mål om initiativer til at nedbringe den uddannelsesmæssige restgruppe ved at styrke og målrette udslusningen af de unge i ungdomsskolens heltidsundervisning og et mål om videreudvikling af det almene undervisningsfelt.
Forvaltningen vil i efteråret 2003 fremlægge yderligere mål- og resultatstyringsrapporter.
Det forventes, at samtlige budgetområder er beskrevet inden for mål- og resultatstyringskonceptet over en fireårig periode.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skal være øget fokus på anvendelse af de afsatte ressourcer herunder fastlæggelse af politiske mål, opstilling af krav til forvaltningerne om resultater samt opfølgning på, om de opstillede mål og resultatkrav er gennemført.
På baggrund heraf pegede Økonomiudvalget i forbindelse med indkaldelse af budgetbidrag for 2003 på, at der skal igangsættes et arbejde med målsætninger i budgettet. De overordnede rammer for dette arbejde er bl.a. følgende:
· målsætningerne for udvalgene skal være dækkende og balancerende og dække de væsentligste serviceområder
· målsætningerne skal være præcise
· økonomi og mål skal være sammenhængende
Sigtet med omlægningen er at skabe en klarere sammenhæng mellem bevillinger og aktiviteter/mål indenfor hvert aktivitetsområde i budgettet. Samtidig er der et behov for politisk at kunne følge resultaterne af de afsatte bevillinger, og der er behov for at skabe en større gennemsigtighed i budgettet og anvendelse af midlerne.
På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål- og resultater inden for udvalgets budgetområder. På denne baggrund har Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlet 7 mål- og resultatstyringsrapporter vedrørende observationskolonier, anvendelse af centrale udviklingsmidler, bygningsdrift inden for folkeskoleområdet, folkeskolens øvrige driftsområder, lærerressourcer/personale i folkeskolen, Center for Vejledning samt bygningsdrift inden for fritidshjems- og klubområdet.
Ungdomsskolen
Med henblik på beskrivelse af udvalgets øvrige budgetområder er der udarbejdet vedlagte mål- og resultatstyringsrapport vedrørende Ungdomsskolen.
I rapporten gennemgås skolens samlede opgaveportefølje, der omfatter følgende hovedaktiviteter:
· Almen undervisning
· Prøveforberedende undervisning
· Specialundervisning
· Undervisning særlig tilrettelagt for indvandrere i dansk sprog og danske samfundsforhold
· Heltidsundervisning
· Færdselslære og knallertkørsel
Med udgangspunkt i ovenstående aktivitetsområder er
der udvalgt 2 fokusområder der vil indgå som et integreret element i
forvaltningens mål- og resultatstyring. De to fokusområder er følgende:
Mål 1: Initiativer
til at nedbringe den uddannelsesmæssige restgruppe ved at styrke og målrette
udslusningen af de unge i ungdomsskolens
heltidsundervisning
Mål på kort sigt (2004): At mindst X %* af de elever som er tilmeldt heltidsundervisningen gennemfører det samlede undervisningsforløb. Endvidere viser en tilfredshedsundersøgelse blandt eleverne i heltidsundervisningen mindst index A med hensyn til elevernes tilfredshed med undervisningstilbudet.
Mål på mellemlangt sigt (2007): At mindst Y %* af de elever som er tilmeldt heltidsundervisningen gennemfører det samlede undervisningsforløb. Endvidere viser en tilfredshedsundersøgelse blandt eleverne i heltidsundervisningen mindst index B med hensyn til elevernes tilfredshed med undervisningstilbudet.
Mål på langt sigt (2013): At mindst Z %* af de elever som er tilmeldt heltidsundervisningen gennemfører det samlede undervisningsforløb. Endvidere viser en tilfredshedsundersøgelse blandt eleverne i heltidsundervisningen mindst index Cx) med hensyn til elevernes tilfredshed med undervisningstilbudet.
*) Procentdelen fastsættes efter en konkret opmåling i 2003.
x) Tilfredshed måles på en skala fra 1-5, hvor 5 er yderst tilfreds, 4 er god, 3 er hverken/eller og 1 er yderst utilfreds. Index fastsættes efter en konkret opmåling i 2003.
Målopfyldelsen hviler på en forudsætning om en uændret målgruppe,
uagtet at udviklingen går i retning af elever med færre forudsætninger for at
påbegynde en ungdomsuddannelse. Der udarbejdes derfor en beskrivelse af
heltidsundervisningens målgruppe på hvert af måletidspunkterne, som vil indgå i
vurderingen af målopfyldelsen vedrørende nedbringelsen af den
uddannelsesmæssige restgruppe.
Mål 2: Videreudvikling af det almene undervisningsfelt
Mål på kort sigt (2004): I 2004 viser en tilfredshedsundersøgelse blandt ungdomsskolens elever mindst index A* med hensyn til elevernes tilfredshed med skolens almene uddannelsesmæssige tilbud.
Mål på mellemlang sigt (2007): I 2007 viser en tilfredshedsundersøgelse blandt ungdomsskolens elever mindst index B* med hensyn til elevernes tilfredshed med skolens almene uddannelsesmæssige tilbud.
Mål på lang sigt (2013): I 2013 viser en tilfredshedsundersøgelse blandt ungdomsskolens elever mindst index C* med hensyn til elevernes tilfredshed med skolens almene uddannelsesmæssige tilbud.
*) Tilfredshed måles på en skala fra 1-5, hvor 5 er yderst tilfreds, 4 er god, 3 er hverken/eller og 1 er yderst utilfreds. Index fastsættes efter en konkret opmåling i 2003.
For en nærmere gennemgang af målene henvises til vedlagte bilag. Det skal bemærkes, at der ud over de udvalgte fokusområder sideløbende arbejdes med andre indsatsområder, som tilsammen understøtter opfyldelsen af Ungdomsskolens visioner og målsætninger.
Tidsplan for
behandling af mål- og resultatstyringsrapporter
Med hensyn til det videre forløb vil forvaltningen i efteråret 2003 fremlægge mål- og resultatstyringsrapporter efter følgende tidsplan:
Emner |
Udvalgsbehandling |
Personaleressourcer inden for fritidshjems- og klubområdet |
29. oktober 2003 |
Center for
Undervisningsmidler |
3. december 2003*) |
Administrative ressourcer og opgaver i centralforvaltningen |
19. november 2003 |
Social- og
Sundhedsskolen |
19. november 2003 |
Musikskolen |
3. december 2003 |
*) Bestyrelsen for Center
for Undervisningsmidler har anmodet om, at behandlingen af mål- og
resultatstyringsrapporten fra Center for Undervisningsmidler udsættes fra den
29. oktober 2003, som fremgik af den hidtidige tidsplan
I 2004 og fremover vil forvaltningen fremlægge yderligere rapporter vedrørende mål- og resultatstyringsprojektet. Det forventes, at samtlige budgetområder er beskrevet inden for mål- og resultatstyringskonceptet over en fireårig periode.
Det skal bemærkes, at forvaltningen ved udarbejdelsen af de kommende mål- og resultatstyringsrapporter vil foretage en nærmere sammenkædning af de opstillede målsætninger og de tilknyttede økonomiske vilkår, jf. den af Økonomudvalget udmeldte skabelon vedrørende målstyring.
Økonomi
Ingen yderligere bemærkninger
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
Høring
Forslag til mål- og resultatstyring i
Ungdomsskolen er blevet godkendt i bestyrelsen for Ungdomsskolen den 4.
september 2003. Efter
bestyrelsens ønske er det nu præciseret i rapporten, at ungdo
msskolens
budgetramme er blevet udvidet som følge af ændret demografi og at målet med
udslusningen i heltidsundervisningen er, at få eleverne ind i videre
uddannelsesforløb eller i arbejde som
led i personlige udviklingsforløb. Mål 2 er desuden efter bestyrelsens ønske
blevet omformuleret med henblik på målfastsættelse for det almene undervisningsfelt.
BILAG VEDLAGT
· Mål- og resultatstyring – Ungdomsskolen
Peter
Rasmussen
Søren Stahl Nielsen