Mødedato: 24.05.2000, kl. 13:00

Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv.

Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. maj 2000

 

4. Høring vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv.

UUU 159/2000 J.nr. U96/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget

at det i sagsbeskrivelsen optrykte udkast til svar vedrørende forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv. godkendes og fremsendes til Økonomiudvalget

RESUME

Efter indstilling fra Det rådgivende Integrationsudvalg besluttede Økonomiudvalget den 11. april 2000 at sende sagen "Forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune m.v." til høring i de stående udvalg.

Det fremgår af sagen, at Det rådgivende Integrationsudvalg har indstillet til Økonomiudvalget at anbefale Borgerrepræsentationen:

  • et forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune
  • et forslag til fem indsatsområder for budgetåret 2001

  1. "børns liv og fremtid"
  2. "beskæftigelse"
  3. "kommunikation"
  4. "hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?"
  5. "det boligsociale område",

  • samt retningslinier for arbejdet med indsatsområderne
  • et pålæg til udvalgene om at udarbejde konkrete målsætninger for udvalgenes videre arbejde inden for rammerne af den overordnede integrationspolitik og de fastlagte indsatsområder
  • et pålæg til udvalgene om hvert år i februar, første gang i år 2002, at afgive en kort status til Det rådgivende Integrationsudvalg vedrørende arbejdet med integrationsområdet
  • at Borgerrepræsentationen i foråret 2001 fastlægger indsatsområderne for budgetåret 2002

I forslag til høringssvar nævnes, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget i forbindelse med vedtagelsen af forslag til Budget 2001 har optaget flg. integrationsrelevante indsatsområder på ønskelisten:

  • to-sprogede børn og unge
  • dansk som andetsprog for voksne

Det bemærkes ligeledes, at udvalget afventer en nærmere beskrivelse af indsatsområdet "det boligsociale område".

SAGSBESKRIVELSE

Det rådgivende Integrationsudvalg besluttede den 5. april 2000 at indstille til Økonomiudvalget, efter høring af de stående udvalg, at anbefale Borgerrepræsentationen at vedtage en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune i overensstemmelse med udvalgets forslag hertil samt, at Borgerrepræsentationen fastlægger fem indsatsområder, som der skal arbejdes tværgående med i de stående udvalg og i Økonomiudvalget i budgetåret 2001.

Det rådgivende Integrationsudvalg besluttede endvidere at foreslå, at de stående udvalg og Økonomiudvalget pålægges at udarbejde konkrete målsætninger for integrationsområdet inden for udvalgenes egne områder med udgangspunkt i den overordnede integrationspolitik og i de udmeldte indsatsområder.

Herudover blev det besluttet at foreslå, at Det rådgivende Integrationsudvalg årligt udarbejder en kort redegørelse til Borgerrepræsentationen om kommunens samlede arbejde med integrationsområdet på baggrund af redegørelser fra de stående udvalg og Økonomiudvalget.

Et baggrundsmateriale, udarbejdet af en embedsmandsgruppe, hvori alle forvaltninger var repræsenteret, ligger til grund for de nævnte beslutninger.

Integrationsrådet, valgt af og blandt medlemmer af kommunens indvandrerorganisationer, har deltaget i 2 fællesmøder med Det Rådgivende Integrationsudvalg og deltaget i udformningen af nærværende forslag.

Økonomiudvalget besluttede den 11. april 2000 at sende sagen til høring i de stående udvalg.

 

Forslag til overordnet integrationspolitik

Det rådgivende Integrationsudvalg har formuleret følgende mål for Københavns Kommunes integrationspolitik:

"Blandt kommunens borgere er repræsenteret forskellige etniske grupper, kulturer og livsopfattelser. Derfor findes en mangfoldighed af ressourcer og muligheder, som kan bidrage til udviklingen af det københavnske samfund.

Københavns Kommune arbejder for, at flygtninge og etniske minoriteter føler sig velkomne og respekterede som ligeværdige medborgere.

Det er Københavns Kommunes opgave at bidrage til, at de etniske mindretal bliver selvforsørgende, aktive og handlingskompetente borgere, som tager et medansvar for Københavns udvikling.

Københavns Kommunes integrationspolitik retter sig mod alle borgere, som på grund af deres etniske baggrund har særlige behov.

Københavns Kommune vil arbejde på en tilpasning af sine serviceydelser således, at der også tages hensyn til flygtninge og indvandreres særlige forudsætninger og behov.

Københavns Kommune vil som arbejdsgiver sikre, at andelen af ansatte fra etniske mindretal bringes i overensstemmelse med befolkningens sammensætning.

Integration er en livslang proces, som kræver gensidig forståelse og en åben dialog mellem alle parter".

De fem indsatsområder i budgetåret 2001

Det rådgivende Integrationsudvalg har formuleret indsatsområderne for budgetåret 2001 således:

"1. "børns liv og fremtid". Der arbejdes bl.a. med daginstitutioner, skoler, biblioteker, fritidstilbud, foreninger, boligområder samt andre relevante tilbud set fra børnehøjde

2. "beskæftigelse". Der arbejdes bl.a. med overledighed, selvforsørgelse, etnisk ligestilling, personalepolitik, flaskehalsproblemer, uddannelse, virksomhedsstøtte, iværksættere etc., i relation til såvel private som offentlige arbejdsgivere

3. "kommunikation". Der arbejdes med sprogpolitik, medieudvalg og fælles regler for tolkebistand etc.

  1. "hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" Der arbejdes med folkeoplysningen (foreninger, enkeltarrangementer, aftenskoler etc.), socialt arbejde, støtte af netværk i f.eks. boligområder etc.

5. "det boligsociale område"

Forslag til høringssvar

Det indstilles på denne baggrund, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgiver følgende høringssvar:

"Med henvisning til Økonomiudvalgets beslutning den 11. april 2000 om at sende sagen "Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv." i høring i de stående udvalg skal bemærkes følgende:

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i forbindelse med vedtagelsen af forslag til budget 2001 peget på nogle integrationsrelevante indsatsområder, som er optaget på udvalgets ønskeliste:

  • to-sprogede børn og unge
  • dansk som andetsprog for voksne indvandrere

Uddannelses- og Ungdomsudvalget modtager gerne udspil herom fra Det rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget er endvidere indstillet på til hvert år i februar, første gang i år 2002, at afgive en kort status til Det rådgivende Integrationsudvalg vedrørende arbejdet med integrationsområdet.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har hæftet sig ved, at det boligsociale område som indsatsområde endnu ikke er beskrevet. Udvalget afventer en nærmere beskrivelse af dette indsatsområde, idet bosætningsmønstre hos indvandrere og flygtninge har stor betydning for de lokale folkeskoler og fritidshjem samt placeringen af undervisningen i dansk som andetsprog for voksne.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har endvidere noteret sig, at finansieringen af den foreslåede overordnede integrationspolitik og de foreslåede indsatsområder endnu ikke er fastlagt. Udvalget må derfor tage forbehold for de økonomiske konsekvenser af Det rådgivende Integrationsudvalgs forslag.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget finder det uklart, hvorvidt den sidste formulering i Det rådgivende Integrationsudvalgs målformulering indeholder forståelsen af integration som en gensidig proces, hvorigennem de forskellige etniske kulturer tilpasser sig hinanden uden at opgive deres etniske identitet, kultur og sprog. En sådan præcisering ville være i overensstemmelse med den af udvalget formulerede holdning, således som den fremgår af "Målsætning 2000 for folkeskolen i BR-København" (afsnit 6: Skolen i en multietnisk virkelighed) vedtaget i udvalgets møde 3. maj.

Udvalget ser frem til et samarbejde om udviklingen af Københavns Kommunes integrationspolitik og den indsats, vi kan gøre på vores felt. Til orientering vedlægges "Målsætning 2000 for Folkeskolen i BR-København – revideret på baggrund af Uddannelses- og ungdomsudvalgets beslutning den 3. maj 2000" samt bilag VI til styrelsesvedtægten: "Undervisning af tosprogede elever i folkeskolen."".

 

Økonomien i "Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv." er ukendt, men harmonerer emnemæssigt godt med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets emner på ønskelisten til Budget 2001

 

Der er foretaget høring af ældreråd, Ungdomsborgerrepræsentationen, bydelsråd, lokalråd og en række andre interessenter om den overordnede integrationspolitik og de udvalgte indsatsområder.

Det rådgivende Integrationsudvalg har haft to fællesmøder med Integrationsrådet.

 

Godkender Borgerrepræsentationen "Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik mv.", skal udvalget hvert år i februar afgive en kort status til Det rådgivende Integrationsudvalg vedrørende arbejdet med integrationsområdet, første gang i år 2002.

 

BILAG VEDLAGT:

  • Brev af 12. april 2000 fra Økonomiforvaltningen med kopi af indstillinger og beslutninger i sagen
  • Embedsmandsgruppens baggrundsmateriale til Det rådgivende Integrationsudvalg (fremlagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor)

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Poul Toftdahl

 

Til top