Mødedato: 23.10.2002, kl. 15:00

Decentralisering - forsøg med udlægning af lønmidler

Decentralisering - forsøg med udlægning af lønmidler

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. oktober 2002

 

9. Decentralisering - forsøg med udlægning af lønmidler

UUU 431/2002 J.nr. U72/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at orienteringen vedrørende forsøget med udlægning af lønmidler tages til efterretning

at de angivne forsøgsbetingelser vedrørende skolernes og institutionernes serviceniveau godkendes

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 30. maj 2002 at gennemføre et forsøg med selvforvaltning af lønbudgetter med henblik på bl.a. at øge det økonomiske og ledelsesmæssige råderum på skoler og institutioner. Decentraliseringen af lønmidler indgår som et element i den samlede udlægning af opgaver fra centralforvaltningen til skoler og institutioner.

På mødet den 11. september 2002 tiltrådte Uddannelses- og Ungdomsudvalget de overordnede rammer vedrørende forsøget med udlægning af lønmidler. I forbindelse med den konkrete udmøntning af forsøgsbetingelserne har forvaltningen fastlagt de nærmere retningslinier for de deltagende skolers og institutionernes frihedsgrader og handlemuligheder.

Forsøgsbetingelserne har været forelagt de to følgegrupper.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 30. maj 2002 at gennemføre et forsøg med selvforvaltning af lønbudgetter med henblik på bl.a. at øge det økonomiske og ledelsesmæssige råderum på skoler og institutioner. Decentraliseringen af lønmidler indgår som et element i den samlede udlægning af opgaver fra centralforvaltningen til skoler og institutioner.

I forsøget udlægges lønbudgetterne som gennemsnitsløn på 15 skoler og institutioner og som faktisk løn på et tilsvarende antal skoler og institutioner. Udlægningen af lønmidler påbegyndes den 1. januar 2003 og afsluttes ved udgangen af 2004, hvorefter der skal tages stilling til, hvorledes lønmidlerne skal forvaltes.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte på mødet den 11. september 2002 de overordnede rammer vedrørende forsøget.

I forbindelse med den konkrete udmøntning af forsøgsvilkårene har forvaltningen fastlagt de nærmere retningslinier for de deltagende skolers og institutioners frihedsgrader og handlemuligheder.

Retningslinierne er udarbejdet med henblik på at sikre de to grundlæggende styringsprincipper: helhed og nærhed. Disse principper indebærer, at serviceniveauet på alle skoler og institutioner skal fungere og opfattes som en helhed, at der er fælles overordnede mål og rammer for alle skoler og institutioner samt, at serviceniveauet inden for disse rammer i videst mulig grad tilpasses lokale behov, krav og ønsker.

Råderummet for de deltagende skolers og institutioners handlemuligheder fastlægges med henblik på at sikre den størst mulige selvbestemmelse sideløbende med, at de fælles overordnede servicemål og -rammer overholdes.

På denne baggrund er råderummet for skoler og institutioner i forhold til serviceniveau, budget, personalesammensætning samt overskud/underskud fastlagt som følgende:

Serviceniveau

Med hensyn til institutionerne er serviceniveauet fastlagt i bestemmelserne af 9. januar 1995 vedrørende personalenormeringer for daginstitutioner samt tilhørende bilag 1 (med efterfølgende ændringer) og "Redegørelse for mål og rammer for daginstitutioner i Københavns Kommune" tiltrådt i Borgerrepræsentationen den 22. oktober 1992.

I forhold til åbningstiden vil der i forsøgsperioden være mulighed for, at institutioner med den normale ugentlige åbningstid på minimum 50 timer eller mere kan planlægge med en kortere åbningstid uden, at det vil få budgetmæssige konsekvenser for institutionen.

Med hensyn til lukkedage vil der i forsøgsperioden være mulighed for, at forældrebestyrelsen/bestyrelsen på den enkelte institution i samarbejde med ledelsen, kan fastsætte flere end de nuværende 5 årlige lukkedage uden, at det vil få budgetmæssige konsekvenser for institutionen. Det forudsættes, at det lokale samarbejdsudvalg inddrages.

Institutionen skal i forbindelse med lukkedage sikre, at familier der har behov for et dagpasningstilbud har fået tilbud om pasning. Ved ændring af åbningstiden forudsættes det, at samtlige forældre i den aktuelle forældregruppe kan få tilgodeset deres hidtidige pasningsbehov.

Med hensyn til folkeskolerne er serviceniveauet fastlagt i bilag IV i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune. Her er fastsat minimumsbestemmelser vedrørende lektionstal, som skolerne skal overholde. Yderligere tildelte lektioner f.eks. som følge af mange elever, tosprogede elever mv. disponeres i forsøgsperioden af skolerne. Denne procedure svarer til ordningerne vedrørende lønsumsstyring i Århus og Odense Kommune

Udover de fastsatte minimumsbestemmelser kan skolen/institutionen inden for de rammer, der er fastlagt i budgettet, overenskomster, lovgivning mv. fastsætte serviceniveauet.

Budget

I forsøgsperioden udmeldes der et samlet løn- og driftsbudget til den enkelte skole/institution. Budgettet kan disponeres under hensyntagen til det af Borgerrepræsentationen mv. fastlagte serviceniveau samt indgåede overenskomster, arbejdstidsaftaler og andre overordnede aftale og beslutninger mv.

Følgende elementer vil herefter indgå i det budgetmæssige råderum hos de deltagende skoler og institutioner:

  • Lønbudget
  • Driftsbudget

  • Overførsler fra tidligere år
  • Overførsel mellem øvrig drift, rammebeløb og vikarbudget
  • Overskud fra vakante stillinger
  • Anden personalesammensætning end den budgetterede
  • Besparelser/merudgifter ved afgang/tilgang af billigere/dyrere personale
  • Over/underforbrug – f.eks. ved overarbejde eller vikarer

Personalesammensætning

Med hensyn til frihedsgrader ved ansættelser kan de i forsøget deltagende skoler/institutioner frit vælge personalesammensætningen, men der foretages ikke en budgetmæssig kompensering for eventuelle ansættelser i andre personalekategorier. Den enkelte skole/institution har dermed mulighed for at ændre sammensætningen af personalestaben, såfremt det kan rummes inden for skolens/institutionens samlede ramme og overholder det af Borgerrepræsentationen besluttede serviceniveau samt øvrige overordnede beslutninger herunder gældende lovgivning og indgåede overenskomster mv.

På nuværende tidspunkt har skoler og institutioner ikke denne mulighed.

Overskud / underskud

Den enkelte skole/institution kan oparbejde et underskud på 2 % pr. år akkumuleret til 5 %, samt opspare 5 % pr. år akkumuleret til 10 %. Disponeringer udover de angivne procentsatser kan kun foretages efter aftale med forvaltningen. Skoler og institutioner skal vedlægge handleplan for brug af over/underskud ved regnskabsopfølgning.

På nuværende tidspunkt forudsætter overførelse mellem budgetårene en særlig aftale med forvaltningen.

Centrale puljer

Med henblik på at sikre en udjævning af udgifter der knytter sig til særlige forhold og arbejdsfunktioner etableres der separate centrale puljer inden for henholdsvis skole- og institutionsområdet. Puljerne skal afholde udgifterne til eksempelvis pensioner ved udskiftning af tjenestemænd med overenskomstansatte, fællestillidsrepræsentanter samt aflønning af specielle funktioner f.eks. superbrugere og hotlinere og løsning af opgaver vedr. censorering.

Værktøjer

I forbindelse med udlægningen af lønmidler vil skoler og institutioner få stillet en løsning til rådighed med henblik på den decentrale styring af lønmidlerne. Forvaltningen er nuværende tidspunkt ved at udvikle denne løsning.

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Rammerne for de deltagende skolers og institutioners råderum har været drøftet på en række møder i de to følgegrupper inden for henholdsvis skole- og institutionsområdet. Følgegrupperne har ingen bemærkninger til den foreliggende indstilling.

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 

 

Til top