Mødedato: 23.01.2002, kl. 08:00

Høring om forslag til sammensætning af Fællesbestyrelsen for de grundlæggende Social- og Sundhedsuddannelser

Høring om forslag til sammensætning af Fællesbestyrelsen for de grundlæggende Social- og Sundhedsuddannelser

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. januar 2002

 

8. Høring om forslag til sammensætning af Fællesbestyrelsen for de grundlæggende Social- og Sundhedsuddannelser

UUU 57/2002 J.nr. U23/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget beslutter,

at forslaget om sammensætning af fællesbestyrelsen sendes til høring blandt de i forslaget nævnte parter

at der på baggrund af indkomne høringssvar fremlægges et forslag til sammensætning af fællesbestyrelsen

 

RESUME

Ændringer i lov om de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser betyder, at fællesbestyrelsen for uddannelserne i Københavns og Frederiksberg Kommuner skal sammensættes på en ny måde. Sygeplejeskolerne hører ikke længere under fællesbestyrelsens ressort, og Københavns Kommune overtager fra Hovedstadens Sygehusfællesskab opgaven med at stille sekretariatsbistand til rådighed for fællesbestyrelsen.

I Københavns Kommune er der yderligere sket det, at ansvaret for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser er overført til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund udarbejdet et forslag til en ændret sammensætning af fællesbestyrelsen. Forvaltningen anbefaler, at forslaget sendes i høring blandt de instanser, der efter forslaget skal repræsenteres i fællesbestyrelsen.

Det fremgår af loven, at Københavns og Frederiksberg Kommuner og bestyrelsen for Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) sammen skal nedsætte fællesbestyrelsen og udpege en formand. De færdiguddannedes organisationer skal være repræsenterede i fællesbestyrelsen. Skolelederne skal tilforordnes fællesbestyrelsen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Efter lov om de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser (SOSU-loven) skal kommunalbestyrelserne i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune samt bestyrelsen for Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) sammen nedsætte en fællesbestyrelse for uddannelserne og i forening udpege en formand for fællesbestyrelsen. Halvdelen af medlemmerne udpeges af Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Hovedstadens Sygehusfællesskab i forening og halvdelen af de færdiguddannedes organisationer. Skolelederne tilforordnes fællesbestyrelsen.

Fællesbestyrelsen er en "tung" bestyrelse med en lang række beføjelser i forhold til SOSU-uddannelserne. Det er for eksempel fællesbestyrelsen, der koordinerer elevoptaget til skolerne. Fællesbestyrelsen rådgiver desuden de to kommuner ved uoverensstemmelser mellem elevtilgang og uddannelsesbehov. Fællesbestyrelsen afgiver indstillinger til kommunerne om uddannelsestilbudets sammensætning og omfang, herunder om uddannelsestilbudet på de enkelte skoler og om skolernes antal og placering. Fællesbestyrelsen godkender uddannelsesordninger og praktiksteder. Fællesbestyrelsen godkender endvidere hver enkelt skoles budget og afgiver indstillinger til kommunerne om ansættelser og afskedigelser på skolerne. Fællesbestyrelsens mange opgaver oplistes i et selvstændigt afsnit i slutningen af indstillingen.

I den reviderede SOSU-lov, der trådte i kraft den 1. januar 2002, er der sket to ændringer, der har betydning for fællesbestyrelsens sammensætning: Sygeplejeskolerne hører ikke længere under fællesbestyrelsens ressort, og Københavns Kommune overtager fra H:S opgaven med at stille sekretariatsbistand til rådighed for fællesbestyrelsen.

Ansvaret for forvaltningen af SOSU-uddannelserne er fra den 1. januar 2002 flyttet fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har derfor udarbejdet et forslag til sammensætning af en ændret fællesbestyrelse. Forvaltningen anbefaler, at forslaget sendes til høring hos de parter, der er relevante som deltagere i fællesbestyrelsen.

Den hidtidige fællesbestyrelse havde som formand, Peter Martinussen, der både var borgmester for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og bestyrelsesformand for H:S. De 12 øvrige medlemmer repræsenterede ud over H:S og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Frederiksberg Kommune, Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), Dansk Sygeplejeråd (DSR), Landsforeningen for Socialpædagoger og Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF). Fordelingen af repræsentanterne fremgår af bilag 1.

I det fremlagte forslag til en ændret sammensætning bevares den hidtidige størrelse af fællesbestyrelsen på 13 personer inklusive formanden. Der er én faglig organisation, der udtræder (sygeplejerskerne), men der skal være plads til endnu en part i Københavns Kommune (Uddannelses- og Ungdomsudvalget/-forvaltningen).

Det er tilstræbt i forslaget at bevare forholdet mellem henholdsvis Københavns Kommunes, Frederiksbergs Kommunes og H:S's repræsentation. Forslaget indebærer dog en forskydning i Københavns Kommunes favør, fordi den hidtidige formand, Peter Martinussen også var bestyrelsesformand for H:S. Det er dog af mindre betydning, fordi H:S fremover udelukkende skal være der af hensyn til SOSU-assistentelevernes praktik. På organisationssiden sker desuden en forskydning i FOA's favør. Imidlertid er FOA den vigtigste repræsentant på organisationssiden, idet SOSU-hjælperne og -assistenterne udgør den største del af kursisterne.

Loven fastsætter fællesbestyrelsens størrelse til 15 personer i amterne. Loven fastsætter ikke antallet af medlemmer i H:S-området. Der behøver derfor ikke være flere end de foreslåede 13 medlemmer.

Forslag til sammensætning af fællesbestyrelsen

Formand for fællesbestyrelsen er borgmesteren for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Medlemmerne udpeges på følgende måde:

  • Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune udpeger 3 medlemmer (der repræsenterer hhv. Uddannelses- og Ungdomsudvalget/-forvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget/-forvaltningen og Sundheds- og Omsorgsudvalget/-forvaltningen

  • Kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune udpeger 2 medlemmer.

  • Bestyrelsen for Hovedstadens Sygehusfællesskab udpeger 1 medlem.

  • Forbundet af Offentligt Ansatte, Social- og Sundhedsafdelingen i Storkøbenhavn, udpeger 4 medlemmer.

  • Landsforeningen for Socialpædagoger udpeger 1 medlem.

  • Pædagogisk Medhjælperforbund udpeger 1 medlem.

Skolelederne for følgende skoler tilforordnes fællesbestyrelsen:

  • Social- og Sundhedsskolen i Københavns Kommune
  • Diakonissestiftelsens Social- og Sundhedsskole for Frederiksberg Kommune
  • Københavns Socialpædagogiske Seminarium

Fællesbestyrelsens opgaver i henhold til SOSU-loven

Det fremgår af lovens § 18, at fællesbestyrelsen -

1) forestår den samlede koordinering af elevoptaget og sikrer herunder kommunalbestyrelserne et hensigtsmæssigt udbud af uddannelsespladser,

2) afgiver indstilling til kommunalbestyrelserne om skolernes antal og placering og om uddannelsestilbudet på de enkelte skoler,

3) afgiver indstilling til kommunalbestyrelserne om ansættelse og afskedigelse af skoleledere og lærere,

4) afgiver indstilling til kommunalbestyrelserne om uddannelsestilbudet på skolerne,

5) rådgiver kommunalbestyrelserne ved uoverensstemmelser mellem elevtilgang og uddannelsesbehov,

6) godkender uddannelsesordninger for grundforløbet efter indstilling fra uddannelsesrådene i forening,

7) godkender uddannelsesordninger for social- og sundhedshjælperuddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen og for den pædagogiske grunduddannelse efter indstilling fra de respektive uddannelsesråd,

8) godkender hver skoles budget efter indstilling fra skolelederne inden for de økonomiske rammer, som amtsrådet har fastlagt,

9) godkender praktiksteder,

10) fastsætter retningslinjer for skolernes godkendelse af merit til elever med relevante uddannelsesmæssige og beskæftigelsesmæssige forudsætninger, jf. dog § 10,

11) udtaler sig om kvalifikationskriterier for optagelse til uddannelserne og

12) udtaler sig, inden kommunalbestyrelserne indgår overenskomst med staten, selvejende eller private institutioner eller andre amtsråd om at henvise elever til undervisning i statsskoler, selvejende skoler, private skoler eller til en skole under et andet amtsråd.

 

Ingen bemærkninger

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Forslaget sendes til høring hos de parter, der er relevante som deltagere i fællesbestyrelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: "Fællesbestyrelsen for H:S regionen", november 1999

 

 

Peter Rasmussen

Birgit Smedegård

 

 

 

 

Til top