Principper for tildeling af midler fra samtænkningspuljen
Principper for tildeling af midler fra samtænkningspuljen
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 23. januar 2002
6. Principper for tildeling af midler fra samtænkningspuljen
UUU 36/2002 J.nr. U14/02
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltræder forvaltningens justeringer og præciseringer af de gældende principper for tildeling af midler fra samtænkningspuljen
at Uddannelses- og Ungdomsudvalget bemyndiger forvaltningen til fremover at behandle ansøgningerne til samtænkningspuljen primært i forhold til ansøgningsfristerne 1. april og 1. oktober.
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 7. november 2001 at bemyndige forvaltningen til at udarbejde et forslag til justeringer og præciseringer af de gældende principper for tildeling af midler fra samtænkningspuljen, som fremlægges for Uddannelses- og Ungdomsudvalget ultimo januar 2002.
På denne baggrund præciserer forvaltningen principperne for de fremtidige ansøgninger til samtænkningspuljen i forhold til følgende områder:
Samarbejdet med forældrene
Almindelig mødevirksomhed og planlægning
Pædagogiske weekendarrangementer
Etablering af nye fysiske rammer
Projektmaterialer
Samtænkningens FASE 2 (udviklingsprogrammet)
Vikardækning
Efteruddannelse
Procedure for behandling af ansøgningerne
Udover behandlingen af ansøgninger til de ansøgningsfrister, der blev besluttet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen den 23. maj 2001, er der et behov for, i enkeltstående tilfælde, at tage stilling til ansøgninger imellem de to ansøgningsfrister med det formål at fremme samarbejdet med udviklingsforaerne.
SAGSBESKRIVELSE
Samtænkning mellem skole og fritidshjem er indført som forsøg fra og med skoleåret 2001/2002 til og med skoleåret 2002/2003.
Samtænkning er en forpligtelse for alle skoler og fritidshjem i Københavns Kommune og omfatter derfor både fritidshjemmene under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Samtænkningen er forankret i en række politiske beslutninger indeholdende følgende hovedpunkter:
- Den enkelte skole og de til skolen knyttede fritidshjem skal i løbet af forsøgsperioden foranstalte fælles planlægning og fælles mødeafholdelse, herunder fælles koordinering af pædagogiske mål for børnenes udvikling samt fælles aktiviteter og fælles anvendelse af de fysiske rammer.
- Der nedsættes lokale udviklingsfora bestående af den enkelte skole og de til skolen knyttede fritidshjem, hvori institutionsledere og skolelederen har ansvaret for den fortsatte fremdrift i den lokale samtænkningsproces.
- Det overordnede og generelle pædagogiske mål er at sikre helhed og variation i børnenes hverdag for at fremme børnenes alsidige udvikling.
- Den bedst mulige anvendelse af de fysiske rammer i fritidshjem og skole skal sikres via samtænkningen.
På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af ansøgninger til samtænkningspuljen den 24. oktober 2001, hvor udvalget på den ene side tog indstillingen til efterretning og på den anden side ønskede særlige forhold uddybet, besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 7. november 2001 at bemyndige forvaltningen til at udarbejde et forslag til justeringer og præciseringer af de gældende principper for tildeling af midler fra samtænkningspuljen, som fremlægges for Uddannelses- og Ungdomsudvalget ultimo januar 2002.
Det har været forvaltningens indtryk, at principperne for tildeling af midler bør reformuleres og præciseres for at tilskynde det enkelte udviklingsforum til at fremsende mere præcise ansøgninger og for at kunne prioritere udviklingsprojekter af mere gennemgribende karakter set i relation til samtænkningens mål og intentioner.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog i efteråret 2001 en udviklingsstrategi for Københavns Kommunes skoler og institutioner for perioden 2002 – 2006. Udviklingsstrategien er udformet som et visionspapir som grundlag for arbejdet med den fortsatte udvikling af Københavns Kommunes skoler og institutioner. Det er en fælles udviklingsstrategi, som både tilgodeser en fælles udvikling for alle skoler og institutioner og tilgodeser den enkelte skoles eller institutions udviklingsbehov.
Det blev i den forbindelse besluttet, at samtænkningen skal være et af fire udviklingsprogrammer. På denne baggrund har forvaltningen foretaget en præcisering af, hvornår et udviklingsforum kan tilslutte sig udviklingsprogrammet.
Forvaltningen er af den opfattelse, at et samtænkningsprojekt defineres ved, at der fokuseres på kvaliteten i børnenes hverdag, helhed og variation, og på eventuel forældreinvolvering, samt at der er opstillet mål, delmål, kvalitetskriterier og handleplaner. Endvidere skal der i projektet være medtænkt en evaluering, der inddrager børnene, eventuelt også forældrene. Målsætningen for samtænkning skal tydeligt afspejle sig i beskrivelsen af projektet.
De to tidligere ansøgningsrunder har vist, at der udover behandlingen af ansøgninger til de ansøgningsfrister, der blev besluttet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen den 23. maj 2001, er et behov for, i enkeltstående tilfælde, at tage stilling til ansøgninger imellem de to ansøgningsfrister. Det vil minimere det forhold, at administrative procedurer blokerer for samtænkningsprocessen, og det vil kunne fremme samarbejdet i og med udviklingsforaerne.
Der foreslås derfor følgende justering og præcisering af principperne for den konkrete tildeling af midler fra samtænkningspuljen:
- Samarbejdet med forældrene
Projekter, der direkte involverer forældrene som samarbejdspartnere, fremmes
- Almindelig mødevirksomhed og planlægning
Der ydes principielt ikke projektmidler til almindelig mødevirksomhed og planlægning, da dette område er tilgodeset gennem de respektive arbejdstidsaftaler. Ved større projekter kan der dog gives tid til særlig omfattende planlægning og evaluering
- Pædagogiske weekendarrangementer
Der ydes et grundbeløb på 3 000 kr. + 100 kr. pr. deltager, som fx dækker leje af kursussted, transport og forplejning.
Arrangementet skal omfatte det samlede udviklingsforum.
- Etablering af nye fysiske rammer
Egentlige ombygninger eller renoveringer dækkes ikke af samtænkningsmidlerne.
Der kan dog ydes støtte til et indledende og forberedende pædagogisk arbejde til pædagogisk udvikling i forbindelse med ændringer af fysiske rammer. Her kan der være tale om dækning af eventuelle udgifter til rådgivning og inspiration.
- Projektmaterialer
Der ydes tilskud til projektmaterialer, som kan begrundes pædagogisk og som falder inden for rammerne af undervisningsmaterialer og forbrugsmaterialer og som udgør en ekstraudgift ud over, hvad skolens og institutionens driftskonto normalt kan finansiere.
- Samtænkningens FASE 2 (udviklingsprogrammet)
I FASE 2 arbejdes der i særlig grad systematisk på følgende måde
der arbejdes med udviklingen af samtænkning i et flerårigt perspektiv
der er tilknyttet to obligatoriske efteruddannelsesforløb
der dannes et netværk med andre skoler og fritidshjem
der sættes fokus på forældreinvolvering
- Vikardækning
Der ydes principielt ikke vikardækning.
- Efteruddannelse
Efteruddannelsesforløb skal være professionsrettede og fælles for begge personalegrupper. Endvidere skal de begrundes i det ansøgte samtænkningsprojekt.
Samtænkningens FASE 2 indeholder to obligatoriske efteruddannelsesforløb, hvor kursusafgiften og 2/3 del af timerne dækkes af samtænkningspuljen.
Ved øvrige samtænkningskurser dækkes kursusafgiften i henhold til tidligere praksis.
Der ydes normalt ikke forplejning i forbindelse med efteruddannelse og videreuddannelse. Hvis efteruddannelse omfatter en pædagogisk weekend, er forplejningen en del af de 100 kr., der ydes pr. person, jf. punkt 3.
Procedure for behandling af ansøgningerne
Det er de lokale udviklingsfora, der har ansvaret for projekterne. Der skal fremover indsendes en samlet ansøgning fra det enkelte udviklingsforum, hvor der er foretaget en prioritering af de forskellige projekter. Såfremt et udviklingsforum ansøger om flere projekter, skal en evt. pædagogisk sammenhæng mellem projekterne beskrives. Projekterne skal indplaceres i den fælles udviklingsplan.
I særlige tilfælde behandles ansøgningerne til samtænkningspuljen fleksibelt imellem de to ansøgningsfrister den 1. april og den 1. oktober.
Den 2. november 2000 bevilgede Borgerrepræsentationen 6 mio. kr. i 2001 til samtænkning. I budgetforslaget for 2002 indgår ligeledes 6 mio. kr. hertil. Det samlede budget til samtænkning er således 12 mio. kr.
Borgerrepræsentationen gav på sit møde den 29. marts 2001 tilsagn om fordeling af de 6 mio. kr. i budgetår 2001 med henholdsvis 5/12 til første halvdel af skoleåret (dvs. 2,5 mio. kr.) og 7/12 til anden halvdel af skoleåret (dvs. 3,5 mio. kr.). Der er således overført 3,5 mio. kr. fra budgetåret 2001 til anden halvdel af skoleåret 2001/2002. På samme måde vil der kunne anvendes 6 mio. kr. til samtænkning i hele skoleåret 2002/2003, fordelt med 2,5 mio. kr. i skoleårets første halvdel og 3,5 mio. kr. i skoleårets anden halvdel.
På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 21. februar 2001 blev det besluttet at anvende 1,6 mio. kr. pr. skoleår (i alt 3,2 mio. kr.) til samarbejdstid til børnehaveklasseledere og lærere. De 1,6 mio. kr. fordeler sig med 5/12 til første halvdel af skoleåret (dvs. 0,7 mio. kr.) og 7/12 til anden halvdel af skoleåret (dvs. 0,9 mio. kr.).
I majansøgningsrunden blev der disponeret over 1.032.206 kr. Dette beløb fordeler sig med 584.717 kr. i budgetår 2001 og 447.489 kr. i budgetår 2002.
I oktoberansøgningsrunden disponeres over 1.590.147 kr. Dette beløb fordeler sig med 924.611 kr. i budgetår 2001 og 665.536 kr. i budgetår 2002.
I budgetår 2001 vil der være tildelt midler for i alt 2.209.328 kr. I forhold til de afsatte midler i 2001 på 2,5 mio. kr. er der en rest på 290.672 kr.
Projektmidlerne fra de hidtidige to ansøgningsrunder i maj 2001 og oktober 2001 er fordelt på budgetår 2001 og 2002, da en del af projekterne først påbegyndes i budgetår 2002.
Ikke-forbrugte centrale og decentrale midler fra denne fordeling af samtænkningspuljen i 2001 overføres til budget 2002.
Økonomi - den centrale samtænkningspulje
2. Halvår 2001 |
1. Halvår 2002 |
2. Halvår 2002 |
1. Halvår 2003 |
Totaler |
|
Samlet budget |
2.500.000 |
3.500.000 |
2.500.000 |
3.500.000 |
12.000.000 |
Tildelt til samarbejdstid |
700.000 |
900.000 |
700.000 |
900.000 |
3.200.000 |
Tildelt i maj 2001 |
584.717 |
447.489 |
0 |
0 |
1.032.206 |
Tildelt i okt. 2001 |
924.611 |
665.536 |
0 |
0 |
1.590.147 |
Tildelt i alt |
2.209.328 |
2.013.025 |
700.000 |
900.000 |
5.822.353 |
Rest |
290.672 |
1.486.975 |
1.800.000 |
2.600.000 |
|
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Ingen
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Udviklingsstrategier 2001-2006
- Bilag 2: Arbejdsbeskrivelse for lokalt udviklingsarbejde mellem fritidshjem og skoler, tiltrådt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 21. februar 2001
Peter Rasmussen
Dorrit Christensen