Sammenlægning af Center for Specialundervisning for Voksne og Højskolen i Randersgade
Sammenlægning af Center for Specialundervisning for Voksne og Højskolen i Randersgade
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. november 2000
6. Sammenlægning af Center for Specialundervisning for Voksne og Højskolen i Randersgade
UUU 338/2000 J.nr. U132/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at Center for Specialundervisning for Voksne og Højskolen i Randersgade sammenlægges pr. 1. april 2001
at bestyrelsessammensætningen for en fælles bestyrelse fastsættes således, at Borgerrepræsentationen udpeger to medlemmer, DSI udpeger 2 medlemmer, og at der udpeges to medarbejderrepræsentanter og en elevrepræsentant
at bestyrelsesvedtægterne for den sammenlagte institution evalueres efter 2 år med henblik på en belysning af behovet for en ændring af bestyrelsens størrelse og sammensætning
at der i forbindelse med sammenlægningen af de to institutioner pr. 1. april 2001 gennemføres nyvalg til bestyrelsen
RESUME
Sagen om en sammenlægning af Center for Specialundervisning for Voksne og Højskolen i Randersgade har været sendt til høring hos de to institutioners bestyrelser, Det Sociale Brugerråd og DSI København.
DSI København og bestyrelsen for Center for Specialundervisning for Voksne har ønsket en bibeholdelse af den nuværende bestyrelseskonstruktion ved CSV, ligesom man ikke har kunnet se det hensigtsmæssige i at afholde faste formøder i kontaktgruppen forud for bestyrelsesmøderne. Det Sociale Brugerråd har ligeledes anset forvaltningens forslag til en kommende bestyrelses størrelse og sammensætning som fornuftig.
Højskolen i Randersgades bestyrelse har derimod ønsket en udvidelse af bestyrelsen, således at gruppen af udviklingshæmmede sikres en repræsentation i bestyrelsen på både medarbejder-, elev- og organisationsniveau. Man har i bestyrelsen ligeledes imødekommet afholdelsen af formøder i kontaktgruppen forud for bestyrelsesmøderne.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at bestyrelsen får i alt 7 medlemmer, hvoraf to udpeges af DSI, men at der efter to år foretages en evaluering af bestyrelsesvedtægterne. I forhold til afholdelsen af formøder i kontaktgruppen forud for hvert bestyrelsesmøde, foreslår forvaltningen, at der i bestyrelsesvedtægten indarbejdes en bestemmelse, der giver såvel kontaktgruppen som bestyrelsen mulighed for at indkalde den anden part til et møde omkring konkrete problemstillinger forud for bestyrelsesmødet.
SAGSBESKRIVELSE
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sit møde den 13. september 2000 behandlet forslag til en organisatorisk sammenlægning af Center for Specialundervisning for Voksne og Højskolen i Randersgade. I den sammenhæng blev det besluttet, at forslaget skulle sendes til høring hos de to institutioners bestyrelser, Det Sociale Brugerråd og DSI København, før sagen blev endelig fremlagt for Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
De hørte parter har generelt bakket op omkring forslaget til en sammenlægning af de to institutioner. Dog har der vist sig nogen uenighed i forhold til en kommende bestyrelses sammensætning og størrelse, ligesom holdningen til eventuelt at justere den nuværende kontaktgruppes kompetence har vist sig forskellig hos de berørte parter.
Kontaktgruppen
Såvel DSI København som bestyrelsen ved Center for Specialundervisning for Voksne udtrykker stor skepsis i forhold til afholdelse af formøder i kontaktgruppen forud for bestyrelsesmøderne. I kraft af organisations- og elevrepræsentanternes i forvejen tætte kontakt med baglandet betegnes formøderne som decideret unødvendige, ligesom de grundet kontaktgruppens størrelse betragtes som uhåndterlige.
Højskolen i Randersgades bestyrelse anser det som meget positivt, at der lægges op til afholdelse af formøder i kontaktgruppen forud for hvert bestyrelsesmøde.
Bestyrelsens sammensætning og størrelse
DSI København ser ingen grund til ved en sammenlægning at ændre på konstruktionen for den nuværende bestyrelse ved CSV. DSI København har tiltro til, at de valgte organisationsrepræsentanter repræsenterer den samlede handicapgruppe og dermed også LEV. En tildeling af en særlig status til LEV i en kommende bestyrelse vurderes at ville medføre et lignede krav om repræsentation fra de øvrige interesseorganisationer. Et forhold der efter DSI Københavns opfattelse vil gøre bestyrelsen mindre arbejdsdygtig.
Det Sociale Brugerråd finder, at forvaltningens forslag til bestyrelsens størrelse og sammensætning virker hensigtsmæssigt udfra en betragtning om effektivitet. Man betoner dog vigtigheden af, at bestyrelsen repræsenterer den samlede handicapgruppe.
Højskolen i Randersgades bestyrelse er af den opfattelse, at de udviklingshæmmede skal garanteres repræsentation i en kommende fælles bestyrelse. Dette foreslås konkret realiseret ved en sikring af LEVs deltagelse som én af to organisationsrepræsentanter, en udvidelse af medarbejderrepræsentationen fra to til tre medlemmer, hvoraf den ene skal være fra afdelingen for udviklingshæmmede samt en udvidelse af elevdeltagelsen fra en til to repræsentanter således, at den ene af de to elever er udviklingshæmmet.
Visitation og faggruppelærerfunktionen
Højskolen i Randersgades bestyrelse anfører vigtigheden af, at den egentlige visitation ligger hos ledelsen subsidiært afdelingsledelsen. For gruppen af udviklingshæmmede anfører bestyrelsen således også, at selve visitationen bør ligge hos afdelingslederen for afdelingen for udviklingshæmmede.
Der fremsættes ligeledes et ønske om, at faggruppelæreren i afdelingen for udviklingshæmmede bør dække såvel årskurser som deltidskurser.
Præcisering af undervisningstilbuddet på Højskolen i Randersgade
Højskolen i Randersgades bestyrelse ønsker en præcisering af forvaltningens beskrivelse af Højskolen i Randersgades undervisning, således at det blandt andet fremgår, at der også i forbindelse med afholdelsen af årskurser for udviklingshæmmede udarbejdes en skriftlig individuel undervisningsplan for den enkelte deltager.
LEV København
Ud over ovenstående interessenter, har LEV København i brev af 27. oktober 2000 indsendt en udtalelse i forbindelse med sammenlægningen. LEV København tilkendegiver ligesom Højskolens bestyrelse en positiv holdning til afholdelse af formøder i kontaktgruppen, ligesom man i LEV ønsker en udvidelse af den kommende bestyrelse, således at gruppen af udviklingshæmmede sikres i en særlig grad. Man forudsætter også, at afdelingslederen for afdelingen for udviklingshæmmede forestår visitationen af de udviklingshæmmede.
Forvaltningens forslag
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Center for Specialundervisning for Voksnes nuværende bestyrelsessammensætning videreføres i en kommende fælles bestyrelse således, at en mere snæver bestyrelseskreds repræsenterer det samlede felt af interessenter. Forvaltningen foreslår dog, at der nedfældes bestemmelser om evaluering af bestyrelsesvedtægterne for den sammenlagte institution efter 2 år med henblik på en belysning af behovet for en ændring af bestyrelsens størrelse og sammensætning. Forvaltningen foreslår ligeledes, at der gennemføres nyvalg i forbindelse med sammenlægningen pr. 1. april 2001.
DSI Københavns og Center for Specialundervisning for Voksnes skepsis omkring relevans og håndterlighed i forhold til afholdelsen af formøder i kontaktgruppen forud for hvert bestyrelsesmøde deles af forvaltningen, hvorfor forvaltningen foreslår, at der i bestyrelsesvedtægten indarbejdes en bestemmelse, der giver såvel kontaktgruppen som bestyrelsen mulighed for at indkalde den anden part til et møde omkring konkrete problemstillinger forud for bestyrelsesmødet.
I forhold til visitationen af voksne udviklingshæmmede, er forvaltningen af den opfattelse, at afdelingslederen for afdelingen af udviklingshæmmede står som dagligt ansvarlig for såvel visitation som gennemførelse af undervisningen, men at CSVs ledelse i tvivlstilfælde altid vil kunne træffe den endelige beslutning.
Forvaltningen er ligeledes af den opfattelse, at faggruppelæreren for den undervisning, der retter sig mod de udviklingshæmmede, skal dække såvel årskurser som deltidsundervisning.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Sammenskrivning af høringssvar
- Bilag 2: Forslag til sammenlægning af CSV og HiR
- Bilag 3: Organisationsplan for et fremtidigt kompenserende undervisningstilbud på CSV
- Bilag 4: Indholdsbeskrivelse af CSVs samlede kompenserende undervisningstilbud efter en sammenlægning med HiR
- Bilag 5: Høringssvar fra Det Sociale Brugerråd
- Bilag 6: Høringssvar fra DSI København
- Bilag 7: Høringssvar fra bestyrelsen ved CSV
- Bilag 8: Høringssvar fra bestyrelsen ved HiR
- Bilag 9: Brev fra LEV København
Peter Rasmussen
Birgit Smedegård