Udbud af forberedende voksenundervisning (FVU) i Københavns Kommune m.v.
Udbud af forberedende voksenundervisning (FVU) i Københavns Kommune m.v.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. november 2000
5. Udbud af forberedende voksenundervisning (FVU) i Københavns Kommune m.v.
UUU 337/2000 J.nr. U185/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at VUC København og Social- og Sundhedsskolen i Københavns Kommune udbyder undervisning i læsning, stavning og skriftlig fremstilling under lov om forberedende voksenundervisning fra. 1. januar 2001 samt, at Sprogcentret Kigkurren udbyder FVU trin 1 fra januar 2001
at øvrige udbydere af FVU udpeges så hurtigt som muligt efter 1. januar 2001
at FVU Rådet pr. 1. januar 2001 skal høres i forbindelse med vedtagelse af, hvilke institutioner der skal udbyde FVU gennem en driftoverenskomst med Københavns Kommune
at der ansættes en FVU konsulent i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i begyndelsen af år 2001 til varetagelse dels af administrative opgaver i forbindelse med FVU, dels af opgaver i relation til tilsynsvaretagelsen omkring FVU
RESUME
VUC København, Social- og Sundhedsskolen samt Sprogcentret Kigkurren har over for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen tilkendegivet, at de vil udbyde FVU undervisning fra 1. januar 2001.
Disse er alle tre kommunale uddannelsesinstitutioner.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller hermed til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at følgende institutioner udbyder FVU fra 1. januar 2001:
- VUC København
- Social- og Sundhedsskolen
- Sprogcenteret Kigkurren (dog kun trin 1 tilrettelagt for udlændinge med dansk som andetsprog)
Aktiviteten på læsekurser og basisundervisning på VUC konverteres til FVU undervisning. Dertil kommer den øvrige FVU undervisning. Andre institutioner vil også kunne udbyde FVU undervisning efter driftoverenskomst med Københavns Kommune.
Amtsrådet bestemmer ved hvilket eller hvilke voksenuddannelsescentre, der udbydes FVU. Det er ligeledes efter amtsrådets bestemmelse, at FVU kan udbydes på amtskommunale skoler, der udbyder social. og sundhedsuddannelse.
I Københavns Kommune er der ét VUC og én Social- og Sundhedsskole, og eftersom disse institutioner ifølge loven skal udbyde FVU, er der ikke et reelt valg af institutioner for udvalget at tage stilling til her.
I forbindelse med indgåelse af driftsoverenskomster skal FVU rådet rådgive amtsrådet om udbudet både ved amtskommunale uddannelsesinstitutioner og driftsoverenskomstparter. Ligeledes skal rådet høres forud for indgåelse af driftsoverenskomst. Høringen vedrørende indgåelse af driftsoverenskomster vil foregå ved det førstkommende møde i FVU rådet.
Da FVU rådet først fungerer formelt pr. 1. januar 2001 er det ikke muligt at høre rådet samt indgå driftsoverenskomst før januar måned 2001.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har fastlagt en række kvalitetskriterier for udbud af FVU i Københavns Kommune. Udvalget er blevet orienteret herom på udvalgsmøde den 2. august 2000. Kriterierne er herefter videreudviklet i et samarbejde med forvaltningerne i Københavns Amt og Frederiksberg Kommune. Dette med henblik på at undgå uhensigtsmæssig konkurrence på underbud af kvalitet.
Kvalitetskriterierne drejer sig blandt andet om institutionernes udbud af de fire trin i FVU, krav om leder- og lærerkvalifikationer, efteruddannelse af lærere, vejledning etc. Disse krav skal opfyldes for, at institutionerne kan indgå driftsoverenskomst med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
Udbud af FVU
FVU-Loven tilkendegiver, at forberedende voksenundervisning i det omfang amtsrådet bestemmer udbydes af voksenuddannelsescentre eller andre amtskommunale uddannelsesinstitutioner, som udbyder almen voksenuddannelse.
Endvidere hedder det, at FVU efter amtsrådets bestemmelse kan udbydes af amtskommunale skoler, der udbyder social– og sundhedsuddannelse og af amtskommunale institutioner med specialundervisning for voksne, dog kun undervisning i læsning, stavning og skriftlig fremstilling, der er tilrettelagt for ordblinde deltagere.
Endelig kan sprogcentre udbyde undervisning på FVU trin 1, dog kun undervisning i dansk tilrettelagt for deltagere, der har dansk som andetsprog.
VUC København, Social- og Sundhedsskolen samt Sprogcentret Kigkurren har tilkendegivet, at de vil udbyde FVU undervisning fra 1. januar 2001.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller hermed til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at VUC København, Social- og Sundhedsskolen samt Sprogcenteret Kigkurren udbyder FVU fra 1. januar 2001. For Sprogcentret Kigkurren dog kun trin 1 tilrettelagt for deltagere med dansk som andetsprog.
Størrelsen af FVU udbuddet
Undervisningsministerier regner med, at den nuværende aktivitet på læsehold og basisundervisning konverteres til FVU, og at FVU aktiviteten derefter fordobles over en 2-3 årig periode.
I Københavns Kommune er den nuværende aktivitet på læsekurser og basisundervisning svarende til 600 cpr. kursister på VUC pr. år. Denne aktivitet konverteres til FVU undervisning pr. 1. januar 2001. Dertil kommer den øvrige FVU undervisning, herunder den undervisning som udbydes efter driftsoverenskomst med kommunen.
Over de næste år er Københavns Kommunes målsætning omkring FVU aktiviteten således:
- 2001-2002: 600 cpr. kursister (svarende til den nuværende aktivitet på læsehold og basisundervisning)
- 2002-2003: ca. 1.200 cpr. kursister (undervisningsministeriets mål om en fordobling)
FVU er forankret i amterne. Den amtslige kompensation skal indledningsvist ske gennem en statslig refusionsordning, hvor amterne får refunderet de faktisk afholdte udgifter op til en maksimal udgift pr. årskursist, hvilket er fastsat på finansloven. Der er således ikke sat et overordnet loft for FVU-aktiviteten.
Refusionen sker til en årskursisttakst på højst 54.315 kr. En årskursist defineres som 825 undervisningstimer. Refusionsordningen kan udfases efter en årrække og erstattes af bloktilskudsregler.
Københavns Kommunes samlede udbud af FVU undervisning er afhængig af behovet i kommunen, samt mulighederne for at få etableret kontakt til målgruppen. I den forbindelse er en opsøgende rådgivning og vejledning af afgørende betydning. Kommunen har bl.a. fået tilkendegivelser fra Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) og Det Vejledningsfaglige udvalg (VFU) herom. Det Vejledningsfaglige Udvalg er et udvalg under Det regionale Arbejdsmarkedsråd i Storkøbenhavn.
Københavns Kommune arbejder i øjeblikket sammen med Frederiksberg Kommune og Københavns Amt på at etablere en fælles vejledningsindsats.
Det vil være nødvendigt at ansætte en FVU-konsulent snarest i år 2001 for, at det er muligt for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, dels at nå målgruppen for FVU, dels at kunne administrere det kommende komplicerede refusionssystem og endelig for at kunne rådgive og føre tilsyn med de institutioner, der udbyder FVU.
Udbuddet af FVU i Københavns Kommune skal svare til det behov, der er blandt borgerne. Samtidig med dette skal bredden i udbudet sikres. De enkelte institutionstyper har forskellige pædagogiske og faglige tilgange til undervisningen og med bredde i udbudet sikres det, at der er forskelligartede tilbud til den meget sammensatte FVU-målgruppe.
Kriterier for udbud af FVU
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil indgå driftsoverenskomster om FVU med øvrige uddannelsesinstitutioner hurtigst muligt i januar 2001. Udbyderne skal udvælges ud fra en række kriterier, som institutionerne skal leve op til for at kunne indgå driftsoverenskomst.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har formuleret en række kvalitetskriterier til udbydere af FVU. Udvalget er blevet orienteret herom på udvalgsmøde den 2. august 2000.
Et af kriterierne er, at institutionerne kan udbyde FVU på alle trin, og helst i begge fag. Dette gælder dog ikke for henholdsvis specialundervisningsinstitutioner og sprogcentre, der kun udbyder trin 1. Dette for at sikre både et fagligt og pædagogisk FVU miljø.
Institutionerne skal også sikre, at kursisten placeres på det rette trin fra starten, og at kursisten kan flyttes til andet trin, hvis det skønnes hensigtsmæssigt. Endvidere er det også hensigtsmæssigt, hvis FVU lærerne kan undervise på alle trin, blandt andet for at sikre en kontinuitet for kursisterne.
Der skal skabes mulighed for erfaringsudveksling og samarbejde mellem FVU-lærerne på institutionen, og kursisterne skal sikres et solidt grundlag for rådgivning og vejledning om den eksisterende FVU og andre uddannelsesmuligheder, f.eks. GVU (grundlæggende voksenuddannelse).
Institutionerne skal kunne dokumentere, at lederen har de pædagogiske, administrative og ledelsesmæssige forudsætninger for at forestå ledelsen af FVU samt dokumentere, at lærerne er kvalificerede til at undervise i det pågældende fag på FVU såvel fagligt som pædagogisk.
Dokumentationen for lærernes kvalifikationer kan herudover være, at lærere har en af undervisningsministeriet godkendt læselæreruddannelse, eller har undervist på læsekurser for voksne eller har tilsvarende kvalifikationer.
Institutionerne skal herudover kunne fremvise en uddannelsesplan for den enkelte underviser, som viser hvilke kvalifikationer og kompetencer, den enkelte lærer har og påtænkes at erhverve sig, herunder deltagelse i ministeriets FVU-suppleringskurser. Endvidere skal institutionerne kunne garantere, at FVU-lærerne deltager i udviklingsarbejde på den pågældende institution samt indgår i et tværinstitutionelt eller tværamtsligt netværk inden for det pågældende fag.
De nævnte kvalitetskriterier er ikke udtømmende, men de væsentligste kriterier, der bliver stillet til udbydere af FVU i Københavns Kommune for at sikre en høj faglig og pædagogisk kvalitet i undervisningen.
Økonomi
Vedrørende økonomi omkring igangsættelse af aktiviteter omkring FVU afventer Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fortsat DUT-forhandlinger mellem Amtsrådsforeningen og staten. Der foreligger et udspil fra Undervisningsministeriet på taxameterets størrelse, som er 54.315 kr. pr årselev. En årselev svarer til 825 timer.
Undervisningsministeriet har desuden fremlagt et udspil på omkring i alt 5,9 mio. kr. til amternes administrative opgaver i forbindelse med FVU, herunder til tilsyn og arbejdet med FVU Rådet. Disse midler vil blandt andet kunne finansiere en FVU-konsulent i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udover midlerne, der skal afsættes til blandt andet administration og tilsyn.
Høring
Der har ikke været foretaget høring i sagen
Andre konsekvenser
Forslaget har ikke yderligere konsekvenser
BILAG VEDLAGT
Ingen
Peter Rasmussen
Birgit Smedegård