Mødedato: 22.09.2004, kl. 15:00

Kontraktstyring af Social- og Sundhedsskolen

Kontraktstyring af Social- og Sundhedsskolen

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2 2. september 2004

 

 

8.      Kontraktstyring af Social- og Sundhedsskolen

  J.nr. U163/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget tiltræder, at direktionen for Københavns Kommunes Uddannelses- og Ungdomsforvaltning og Social- og Sundhedsskolen fornyer virksomhedskontrakt

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens Ungdoms- og Voksenuddannelsesområde har i samarbejde med Social- og Sundhedsskolen udarbejdet et forslag til fornyelse af virksomhedskontrakt mellem direktionen for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Social- og Sundhedsskolen gældende fra 1. oktober 2004 til 31. december 2006, hvor det p.t. forventes, at skolen overdrages til staten som følge af strukturreformen.

 

Skolen indgik pr. 1. august 2003 en etårig virksomhedskontrakt, som blev evalueret umiddelbart før kontraktens udløb med henblik på en kvalitativ og kvantitativ vurdering af opfyldelsen af de opstillede resultatkrav.

 


SAGSBESKRIVELSE

 
Kontraktstyring i Københavns Kommune

Københavns Kommune har valgt at indføre kontraktstyring med det formål at opnå bedre ressourceudnyttelse, større effektivitet og mere tilfredse borgere og medarbejdere.

I et protokollat, som blev behandlet i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 8. august 2001, har Revisionsdirektoratet overordnet givet udtryk for, at kontraktledelse som styringsprincip kan medvirke til at modernisere og effektivisere den kommunale økonomistyring.

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse den 15. maj 1997 har Økonomiforvaltningen udarbejdet et paradigme og en vejledning "Kontraktledelse i Københavns Kommune". Økonomiforvaltningens udgivelser danner grundlag for de forhandlinger mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Social- og Sundhedsskolen, som har ført til den foreliggende virksomhedskontrakt.

Med en virksomhedskontrakt vil der være opsat klare mål for en virksomheds ydelser. Mål, som gør det lettere for borgerne at se, hvad de kan kræve af den kommunale virksomhed, og mål som gør det lettere for ledere og medarbejdere at opfylde de krav og forventninger, der er til dem.

 

Kontraktstyring med Social- og Sundhedsskolen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forsøger ved indgåelse af kontrakten at sikre samspil med budgetmål, -indsatsområder og -resultatkrav for det pågældende uddannelsesområde. Samtidig skal kontrakten understøtte forvaltningens fokus på helhed og nærhed i servicen overfor borgerne og på det fortsatte arbejde med decentralisering af opgaver og kompetencer. Det er intentionen, at kontrakten anvendes som overordnet styringsværktøj med henblik på at synliggøre og kvalitetssikre opfyldelsen af mål for institutionernes ydelser.

Formålet med at indgå virksomhedskontrakt med Social- og Sundhedsskolen er at opnå:

·        Opfyldelse af dimensioneringen

·        Udvikling af skolens ydelser

·        Mere tilfredse elever og medarbejdere

·        En styrkelse af ledelse og organisering

 

Virksomhedskontraktens indhold supplerer Københavns Kommunes fokus på fastholdelse og rekruttering på Social- og Sundhedsområdet med henblik på at sikre kvalitet i social- og sundhedssektorens service overfor borgerne.

Med udgangspunkt i Københavns Kommunes værdigrundlag og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vision og mission har Social- og Sundhedsskolen formuleret vision, mission, målsætninger og indsatsområder for skolens aktiviteter og ydelser.

 

Skolen har opstillet tre målsætninger, som fokuserer på henholdsvis rekruttering, fastholdelse og skolen som attraktiv arbejdsplads. Med udgangspunkt i disse målsætninger har skolen i samarbejde med forvaltningen udvalgt følgende tre indsatsområder med tilhørende resultatkrav:

 

1. SOSU-skolens uddannelsestilbud  tilrettelægges, så det afspejler de individuelle uddannelsesplaner og de integrerede læringsaftaler , og der udarbejdes og gennemføres rekrutteringstiltag

 

2. Alle elever på SOSU-hjælperuddannelsen og SOSU-assistentuddannelsen skal have udarbejdet en personlig uddannelsesplan med integrerede læringsaftaler. De, der er involveret i elevens uddannelse, har adgang til den personlige uddannelsesplan på forskellige niveauer. Der  udarbejdes og implementeres desuden fastholdelsesinitiativer

 

3. Skolens organisation ændres i 2004 til at være organiseret omkring delvist selvstyrende teams. Delvist selvstyrende henviser til at skolens ledelse fortsat bærer det juridiske ansvar, ledelsesretten og ansættelses- og afskedigelsesretten og den overordnede ressource- og økonomistyring. Derfor præciserer ordet delvist teamenes status.

 

Omlægning til delvist selvstyrende teams er en længerevarende proces, og en fuldstændig organisationsændring påregnes at være fuldt implementeret i løbet af 2-3 år.

Der er for hvert resultatkrav opstillet en række kvalitetskriterier, som er indikatorer for kvaliteten af de aktiviteter, der gennemføres indenfor indsatsområdet.

Beskrivelse af virksomhedskontrakten

Virksomhedskontrakten er udarbejdet, så den tager udgangspunkt i de formkrav, som er fastsat i Økonomiforvaltningens vejledning.

Kontrakten er blevet fornyet med afsæt i en kvalitativ og kvantitativ evaluering af den etårige kontrakt, som gjaldt til den 31. juli 2004.

I evalueringen beskriver SOSU-skolen opfyldelsen af målsætningernes resultatkrav, gennemførelse og vurdering af indsatsområder og aktiviteter i forhold til graden af resultatkravets opfyldelse samt vurdering af de opstillede kvalitetskriterier.

 

Mht. målsætningen: "Skolen vil skabe og bevare de bedste uddannelsestilbud til aktuelle og nye målgrupper med henblik på at tilgodese behovet for kvalificeret arbejdskraft på social- og sundhedsområdet" viser evalueringen, at SOSU-skolen har opfyldt resultatkravet om at øge optaget med 15 %.

 

Skolens samlede optag er øget med 26% ved kontraktperiodens udløb. Skolen har arbejdet med en række rekrutteringstiltag, som har haft positiv indflydelse på øgningen i optaget. Den dominerende årsag til den ekstra målopfyldelse vurderes at være udvidelse af tilbudet om voksenelevløn til SOSU-hjælperelever.

 

Mht. målsætningen: "Skolen vil arbejde på at hæve gennemførelsesprocenten" viser evalueringen , at skolen har opfyldt resultatkravet om, at alle elever, der starter på de ordinære uddannelser til SOSU-hjælper og SOSU-assistent i 2003-2004, har udarbejdet læringsaftaler. Skolen har styrket samarbejdet omkring den enkelte elev mellem skole og praktik. Lærerne har udviklet kompetencer til at fastsætte personlige uddannelsesmål for eleverne. Samtidig har skolen udarbejdet et samlet koncept til registrering og afdækning af frafald og frafaldsårsager.

 

Mht. målsætningen: "Skolen vil være en attraktiv arbejdsplads…", var resultatkravet en årlig klimaundersøgelse, der viser stigende medarbejdertilfredshed. Imidlertid  foreligger resultatet ikke endnu, da skolen er i gang med at implementere en ny organisationsstruktur. Skolen har derfor efter aftale med forvaltningen fundet det mere hensigtsmæssigt at foretage undersøgelsen efter implementeringen af strukturen, dvs. primo september 2004.

 

Skolen har i kontraktperioden, i samarbejde mellem medarbejdere og ledelse, udarbejdet og implementeret en plan for ny organisation. Den nye organisation er baseret på principper om delvist selvstyrende teams med stort uddelegeret ansvar og kontraktstyring. Et pilotprojekt omkring selvstyrende teams har været en del af en omfattende organisationsomlægning, der er startet i denne kontraktperiode og forventes at strække sig ind i den næste periode. Det er skolens vurdering, at det øgede fokus på medarbejderinddragelse, organisationsudvikling, dialog og åbenhed og bedre udnyttelse af ledelsesressourcerne har bedret arbejdsmiljøet væsentligt.

 

Kontrakten er vedlagt som bilag. Den indeholder 6 kapitler, herunder aftalens status samt baggrund for indgåelse af kontrakten, en beskrivelse af skolens organisation og opgaver samt uddannelserne. Kapitlet "De samlede rammer for skolen" omhandler økonomi, herunder budget, regnskab og rapportering, særlige forhold, herunder rekrutteringsproblematik, sygefravær, personalesager samt missi on, vision, målsætninger og indsatsområder. Afslutningsvis omhandler kontrakten rapportering, evaluering og opfølgning samt ikrafttrædelsestidspunkt og gyldighedsperiode.

 

Kontrakten afspejler de målsætninger, indsatsområder og resultatkrav, som blev fastsat i mål- og resultatstyringsrapporten af Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 25. februar 2004. Med denne virksomhedskontakt sikres samspil til resultatkravene på mellemlangt sigt i mål- og resultatstyringsrapporten ligesom der sættes fokus på skolens samlede virke.

 

Kontraktperioden er af 2 år og 3 måneders varighed, således at kontrakten indgås 1. oktober 2004 og udløber 31. december 2006, hvor det p.t. forventes, at overdragelsen til staten som følge af strukturreformen træder i kraft.

 

 

Økonomi

Social- og Sundhedsskolens økonomiske rammer er beskrevet i virksomhedskontrakten.

Budgetrammen for Social- og Sundhedsskolen består af en fast ramme (udgifter til ledelsen, bygninger og delvist administration) og en aktivitetsafhængig ramme (taxameter) således, at budgettet følger elevtallet.

Budgettet til voksenelevløn indgår ikke i skolens faste ramme eller takster, men tildeles efter særskilt bevilling i tilknytning til vedtagelsen af det årlige budget.

Opfyldelse af de opstillede resultatkrav forventes at ske indenfor Social- og Sundhedsskolens eksisterende budgetramme.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Virksomhedskontrakten vil blive forelagt til orientering for fællesbestyrelsen for sosu-uddannelserne.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Virksomhedskontrakt mellem direktionen for Københavns Kommunes Uddannelses- og Ungdomsforvaltning og Social- og Sundhedsskolen

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                            Bodil Hendrichsen

 

 

 


 


Til top