Mødedato: 22.05.2002, kl. 15:00

Skole- og institutionsstrukturen på Vesterbro

Skole- og institutionsstrukturen på Vesterbro

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. maj 2002

 

9. Skole- og institutionsstrukturen på Vesterbro

UUU 226/2002 J.nr. U89/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at forslag om den fremtidige skole- og institutionsstruktur på Vesterbro danner

grundlag for høring af skolebestyrelserne ved Vesterbro-skolerne, Centerrådet for KVUC og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

 

RESUME

I Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møder den 5. december 2001 og 13. marts 2002 blev det besluttet, at der skal foretages en nærmere analyse af den fremtidige skolestruktur på Vesterbro.

Baggrunden er blandt andet, at der med byfornyelsen på Vesterbro forventes en større befolkningstilvækst end hidtil antaget, og at der derfor vil være behov for at tilvejebringe en større skolekapacitet.

Rammerne for planlægningsarbejdet blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 5. december 2001 - og i udvalgets møde den 13. marts 2002 (U054/02: Oplæg til Handleplan 2003 for folkeskoleområdet) blev der opstillet en række løsningsmodeller, som skulle lægges til grund for beslutning om den fremtidige skole- og institutionsstruktur på Vesterbro.

Arbejdet med modellerne er gennemført i samarbejde med skolerne i foråret 2002, og på den baggrund foreligger lokaledisponeringsplaner for den enkelte skoles udbygning samt forslag om indretning af andre bygningskomplekser til skoleformål.

Det foreslås, at det samlede materiale om skolestrukturen på Vesterbro sendes til høring i skolebestyrelserne på Vesterbro, Centerrådet for KVUC og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

 

 

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Rammerne for planlægningsarbejdet om den fremtidige skole- og institutionsstruktur på Vesterbro blev forelagt for Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 5. december 2001, og i udvalgets møde den 13. marts 2002 (U054/02: Oplæg til Handleplan 2003 for folkeskoleområdet) blev der opstillet en række løsningsmodeller, som skulle lægges til grund for beslutning om den fremtidige skole- og institutionsstruktur på Vesterbro:

Model 1 "Skovskole":

  • Etablering af en 2-sporet "Skovskole" for indskolingsklasser med KKFO uden for Vesterbro lokalområde for dels at løse kapacitetsbehovet, dels give et attraktivt pædagogisk skoletilbud, og dels for at understøtte integrationsbestræbelserne på Vesterbro.

Model 2 "Udbygning af eksisterende skoler":

  • Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) har undersøgt de fem skoler og fritidshjemmene på Vesterbro med henblik på at vurdere skolernes byggetekniske muligheder for at kunne rumme flere spor og fritidshjemsbørn. Denne scanning af bygningerne har vist, at der ved udbygninger kan findes plads til 9 spor inden for den eksisterende bygningsmasse.

Behovet for at tilvejebringe yderligere skolekapacitet har være grundlaget for at opstille følgende modeller:

  • Indretning af den tidligere skole i Haderslevgade til skole-/KKFO-funktion med henblik på udvidelse af kapaciteten på Matthæusgades Skole. Bygningen rummer i dag et lokalcenter under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, hvorfor modellen forudsætter, at lokalcentret genhuses andetsteds.
  • Indretning af en skole-/KKFO-funktion (enten indskolingsafdeling for Matthæusgades Skole eller et 10. klassemiljø) i KVUC-bygningen i Helgolandsgade. Løsningsmodellen indebærer, at der skal foretages en genhusning af KVCU hovedkontor m.v.
  • Udformning af en samlet skole med KKFO og 10. klassemiljø i bygningskomplekset, som i dag omfatter Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole
  • Udarbejdelse af udbygningsplaner for de enkelte skoler i overensstemmelse med RIA's foranalyse

Under hensyn til den fremtidige skoledækning af Vesterbro og behovet for yderligere kapacitet har forvaltningen endvidere fundet det hensigtsmæssigt at undersøge mulighederne for

  • Genåbning af Gasværksvejens Skole som folkeskole. Skolen rummer i dag KVUC/Gasværksvej. Modellen forudsætter derfor, at KVUC genhuses andetsteds.

Prognose/kapacitetsbehov

På baggrund af den hidtidige fremskrivning af befolkningstallet for Vesterbro (udarbejdet af Økonomiforvaltningen) har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en prognose over det forventede antal skolesøgende børn på Vesterbro. Denne prognose – som er fra juni 2001 – viser, at der samlet vil være behov for tilvejebringe 9 spor på skolerne. Ved indskrivningen til børnehaveklasse i det kommende skoleår 2002/03 har der imidlertid været en større søgning end forventet – nemlig ca. 225 elever i forhold til et forventet fremmøde i august 2002 på ca. 200 elever. På den baggrund er der dannet 10 børnehaveklasser.

Da Økonomiforvaltningens nye befolkningsfremskrivning først forventes at foreligge i juni 2002 har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foretaget en vurdering af udviklingen i antallet af skolesøgende børn som grundlag for det gennemførte analysearbejde.

Det er på denne baggrund Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens foreløbige vurdering, at konstaterede højere børnetal på Vesterbro vil kunne medføre, at behovet for skolekapacitet vil være størrelsesordenen 11 – muligvis 12 spor i fremtiden. I vurderingen er samtidig indgået en aflæsning af blandt andet eventuelle ændringer i fraflytningsmønsteret og søgningen til privatskoler.

Der er i efteråret 2001 foretaget en kapacitetsanalyse af skolebygningerne på Vesterbro. Analysen - som blev gennemført af RIA i efteråret 2001 og som blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 5. december 2001 - viser, at de eksisterende skolebygninger alene kan rumme 9 spor. Aktuelt råder de eksisterende skoler samlet over ca. 90 basislokaler. For at rumme de 9 spor samt special-/modtagelsesklasser og 10. klassemiljø skal der tilvejebringes yderligere ca. 20 basislokaler - svarende til en 2-sporet skole. Det forudsætter, at der gennemføres ombygninger på alle skolerne. For at opnå en kapacitet på 11 – muligvis 12 spor skal der således tilvejebringes yderligere bygningsmæssig kapacitet svarende til en 2-3 sporet folkeskole.

I takt med tilvejebringelse af den nødvendige skolekapacitet skal der tillige skabes flere KKFO-pladser. Det er vurderingen, at der over tid skal tilvejebringes pladser svarende til 10-14 KKFO-grupper.

Med baggrund i dels bosætningsmønsteret som følge af blandt andet byfornyelsen og dels de senere års søgning til skolerne vil behovet for tilvejebringelse af yderligere skolekapacitet især være koncentreret omkring det centrale Vesterbro.

Planprocessen/høring

Arbejdet med ovenstående modeller er - for så vidt angår de eksisterende folkeskolebygninger - gennemført i samarbejde med skolerne i foråret 2002. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har uden skolernes medvirken forestået dels en analyse vedrørende indretning af KVUC/Gasværksvej til folkeskole og dels en skitsemæssig udformning af en "udeskole" ("skovskole"). Den afledte virkning af en "udeskoles" bygningsmæssige forhold m.v. for en eksisterende skole på Vesterbro er ikke belyst.

Som nævnt har skolerne været delvist inddraget i analysearbejdet, og er i denne forbindelse fremkommet med en række tilkendegivelser om fordele/ulemper m.v. i de foreliggende forslag.

Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) har været rådgiver ved alle modellerne, og RIA har udarbejdet et samlet rapport (Vesterbroundersøgelse med tegnings- og økonomibilag, April 2002).

Løsningsmodeller

Forvaltningen har foretaget en samlet fremstilling af det gennemførte analysearbejde.

Analysen viser, at der kan indvindes 18 basislokaler m.v. – svarende til en 2-sporet skole - ved ombygning af eksisterende skoler, således at skolerne i alt kan rumme 9 spor. For at dække et behov på 11 – eventuelt 12 spor skal der tilvejebringes yderligere bygningskapacitet. Der kan peges på flere forslag, som alle omhandler indretning af skole- og institutionsfunktioner i eksisterende bygningskomplekser (med undtagelse af forslaget om etablering af en "udeskole"). Det indebærer, at der vil være behov for genhusning af funktionerne i disse bygninger.

Den gennemførte analyse viser følgende muligheder for udvidelse af skole- og institutionsstrukturen på Vesterbro:

Skole

Spor

KKFO-grp.

Anlægsudgift mio. kr.

Alsgades Skole m/10. klassemiljø

2

2-3

37,2

Ny Carlsberg Vejens Skole

2

2-3

26,1

Enghave Plads Skole

2

0

22,9

Matthæusgades Skole

1

2

0,7

Oehlenschlægersgades Skole

2

2

39,3

I alt

9

8-10

126,2

Det bemærkes, at indretning af en samlet skole i Alsgades Skoles og Ny Carlsberg Vejens Skole ikke giver mulighed for yderligere kapacitet.

Herudover er der behov for at tilvejebringe yderligere 2-3 spor. Der kan peges på følgende muligheder:

"Udeskole"

Skole

Spor

KKFO-

grp.

Anlægsudgift mio. kr.

  • Indskolingsafdeling med 2 spor á 4 klassetrin med integreret KKFO-ordning
  • Foreslås placeret i Ørestaden i den sydlige del og i umiddelbart tilknytning til naturområdet og ganske tæt på Kalvehave Naturskole. Gode offentlige transportmidler og vejnet giver kort afstand til Vesterbro
  • I "Formål og rammer for etablering af en "udeskole"" opstilles mål for "udeskolen", herunder forskellige organisationsmodeller

"1"

8

28,5

 

 

Indretning af skoleafdeling i socialcenteret i Haderslevgade – med genhusning

Bygningskompleks

Spor

KKFO-grp.

Anlægsudgift mio. kr.

Haderslevgade

1

4-5

43,1

Haderslevgade

2

2

51,8

Genhusning

     

Haderslevgade foreslås genhuset i KVUC/Helgolandsgade, som forudsættes indpasset i øvrige KVUC-afdelinger.

     

 

Indretning af skoleafdeling i KVUC/Helgolandsgade – med genhusning

Bygningskompleks

Spor

KKFO-grp.

Anlægsudgift mio. kr.

Helgolandsgade

1

2

34,9

Genhusning

     

KVUC/Helgolandsgade forudsættes indpasset i øvrige KVUC-afdelinger.

     

 

Indretning af 2-sporet skole i KVUC/Gasværksvej – med genhusning

Bygningskompleks

Spor

KKFO-grp.

Anlægsudgift mio. kr.

KVUC/Gasværksvej

2

4-5

36,6

Genhusning

     

KVUC/Gasværksvej forudsættes genhuset (i eksisterende bygningskompleks)

     

 

Opstilling af samlede løsningsmodeller

På baggrund af de gennemførte analyser og udarbejdede lokaledisponeringsplaner er der nedenfor foretaget en samlet opstilling af forslag til modeller for den fremtidige skole- og institutionsstruktur på Vesterbro – 3 alternative modeller for en struktur med 11 spor og 2 alternative modeller for en struktur med 12 spor.

For alle modellerne gælder, at der både skal gennemføres en om-/udbygning af eksisterende skoler svarende til 2 spor og tilføres yderligere bygningskapacitet svarende til 2-3 spor. I alle modeller er forudsat en genhusning, men i varierende grad.

De anførte anlægsudgifter er anslået og beror på den udarbejdede lokaledisponeringsplan. Den forventede anlægsøkonomi vil først kunne fastlægges i forbindelse med udarbejdelse af et egentligt byggeprojekt. Den anslåede anlægsudgift er excl. inventar, større undervisningsmidler, flytteudgifter m.v.

 

 

Ud og ombygning af eksisterende bygninger

Anlægsudgift

Mio. kr.

Bemærkninger

   

126,2

  • 2 spor/18 basislokaler
  • Multianvendelige fagområder
  • Pædagogisk ServiceCenter
  • 8-10 KKFO-ordninger

Model

Nye bygnings-

komplekser

Anlægsudgift

Mio. kr.

Bemærkninger

11 spor

1.

  • "Udeskole"
  • Helgolandsgade

63,4

  • "Udeskole" tilknyttes eksisterende skole, som ombygges til i alt 3 spor
  • Helgolandsgade tilknyttes Matthæusgades Skole, som herefter er en 2-sporet skole
  • Genhusning af Helgolandsgade

2.

  • Haderslevgade

51,7

  • Haderslevgade tilknyttes Matthæusgades Skole, som herefter er en 3-sporet skole
  • Genhusning af lokalcenteret i Helgolandsgade, som genhuses inden for KVUC

3.

  • Gasværksvej

36,6

  • Der oprettes en selvstændig ny skole
  • KVUC skal genhuses

12 spor

4.

  • "Udeskole"
  • Haderslevgade

80,2

  • "Udeskolen" tilknyttes eksisterende skole, som ombygges til i alt 3 spor
  • Haderslevgade genhuses i Helgolandsgades, som genhuses indenfor KVUC

5.

  • Helgolandsgade
  • Gasværksvej

71,5

  • Helgolandsgade tilknyttes Matthæusgades Skole, som herefter er en 2-sporet skole
  • Ny selvstændig 2-sporet skole på Gasværksvej
  • Genhusning af begge KVUC-afdelinger

 

De enkelte modeller forudsætter forskelligt genhusningsbehov af eksisterende funktioner. De anførte udgifter til genhusning er anslået og er excl. udgifter tilflytning m.v.

Genhusning

Mio. kr.

Bemærkninger

KVUC/Gasværksvej

90,0

Forudsat genhuset i eksisterende bygningskompleks

Lokalcenter/Haderslevgade

11,0

Forudsat genhuset i nuværende KVUC/Helgolandsgade

KVUC/Helgolandsgade

-

Forudsat indpasset i KVUC's samlede bygningskomplekser

Det skal afslutningsvis bemærkes, at de enkelte løsningsmodeller i sagens natur hviler på række forudsætninger, herunder en forskellig iværksættelses- og gennemførelsestakt.

Herudover giver modellerne mulighed for en etapevis gennemførelse over en kortere eller længere periode.

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Skolerne har været inddraget i analysearbejdet specielt ved udarbejdelsen af lokaledisponeringsplaner for den enkelte skole. Under arbejdet er der fremkommet forskellige tilkendegivelser om løsningerne, der er optrykt som bilag til RIA's analysemateriale.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at de opstillede løsningsmodeller om den fremtidige skole- og institutionsstruktur sendes til høring med seks ugers frist hos skolebestyrelserne ved skolerne på Vesterbro, Centerrådet ved KVUC og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

 

BILAG

  • Bilag 1: Mål og rammer for etablering af en "udeskole", maj 2002

  • Bilag 2: Rådgivende Ingeniører og Arkitekters (RIA) analyse med bilagsmateriale (tidligere udsendt)

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

 

 

 

 

 

Til top