Forslag til beslutning - skolebygningers indretning
Forslag til beslutning - skolebygningers indretning
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 22. maj 2002
16. Forslag til beslutning - skolebygningers indretning
UUU 248/2002 J.nr. U102/02
INDSTILLING
Undertegnede har modtaget nedennævnte forslag fra Anna Saakwa (A), Jesper Christensen (A), Jakob Hougaard (A), Tanwir Ahmad (B), Trine Schaltz (F), Charlotte Wieth-Klitgaard (F), Heidi Wang (V), Pia Allerslev (V) og Per Bregengaard (Ø) og jeg anmoder om, at punktet optages på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets dagsorden:
"Undertegnede skal hermed foreslå følgende forslag til beslutning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget:
FORSLAG TIL BESLUTNING
"Med baggrund i nye undervisningsformer stilles ændrede krav til skolebygningernes indretning. Det traditionelle klasselokale bør erstattes af basisområder, som rummer mulighed for at imødekomme de indretningsmæssige krav, som ændringen af undervisnings- og organisationsformer medfører.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen pålægges at fremkomme med forslag til modeller for indretning af basisområder, som kan tilgodese både de nye undervisningsformer og behovet for et hjemområde for eleverne.
Forslag herom forelægges i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde 28. august 2002."
MOTIVERING
Under indtryk af de nye læringsformer i folkeskolen projektarbejde, undervisningsdifferentiering m.v., og den øgede brug af holdundervisning og IT er der et stigende behov for at undersøge disse undervisningsformers samspil med folkeskolens fysiske indretning.
Samtidig har kommunen et indsatsområde om undervisningens organisering. I den forbindelse er mange skoler i gang med at ændre den organisatoriske basis fra den traditionelle klasse til en storklasse på 60 - 120 elever der efterfølgende opdeles i klasser/hold af vekslende størrelse og sammensætning. Dette stiller krav om lokaler af vekslende størrelse snarere end mange af samme størrelse. Det skal dog understreges at klassen i traditionel forstand stadig er barnets sociale basis og skal være knyttet til et fast område på skolen.
De københavnske folkeskoler er opført og indrettet meget forskelligt. Der er mindst 3 grundtyper af københavnske folkeskoler: sidekorridorskoler, midterkorridorskoler og aulaskoler, hvor de fysiske og pædagogiske muligheder er meget forskellige.
Vi er bekendt med, at Statens Byggedirektorat gennem projektet "Rum, Form og Funktion" er interesseret i at samarbejde med Københavns Kommune om at belyse nye læringsformers betydning for skolernes indretning og funktion. Der skal tages kontakt med Byggedirektoratet med henblik på en evt. medfinansiering.
Forvaltningen pålægges til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 28. august 2002 at fremlægge et forslag til et pilotprojekt omfattende 3 folkeskoler, der belyser de nye pædagogiske princippers betydning for indretningen af basisområder. I pilotprojektet belyses om andre dele af skolerne kan inddrages mere aktivt i undervisningen. Forvaltningen bemyndiges til at optage forhandling med Byggeforskningsdirektoratet m.h.p. at afklare, om Direktoratet vil medvirke ved udførelsen af pilotprojektet, herunder evt. medfinansiering.
Den 28. august 2002 fremlægger forvaltningen samtidig forslag til tidsplan og finansiering af pilotprojektet. På baggrund af pilotprojektet skal Uddannelses- og Ungdomsudvalget tage stilling til, om udvalget ønsker at fremsætte forslag overfor BR om en ændring af hjemklasseprincippet.
Med venlig hilsen
Per Bregengaard