Mødedato: 22.05.2002, kl. 15:00

Anlægsbevilling til etablering af midlertidig skole for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Anlægsbevilling til etablering af midlertidig skole for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. maj 2002

 

12. Anlægsbevilling til etablering af midlertidig skole for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

UUU 241/2002 J.nr. U98/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en anlægsbevilling på i alt 3,08 mill. kr. til indretning af et midlertidigt undervisningstilbud til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser i Bygning 10 nord, Sundholmsvej 10

 

 

RESUME

Der har i de senere år været en eksplosiv vækst i antallet af elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Som følge af manglende anlægsmidler har der ikke været økonomisk grundlag for etablering af permanente løsninger, men det har i stedet været nødvendigt at etablere en række midlertidige undervisningstilbud – senest er Frejaskolen, der er indrettet i lokaler på Sjællandsgades Skole på Indre Nørrebro, taget i brug ved skoleårets start i 2001.

I år er det imidlertid nødvendigt at skaffe plads til yderligere ca.15-16 elever, hvoraf 8 elever kan placeres på Frejaskolen. Det er derfor nødvendigt at indrette endnu et midlertidigt undervisningstilbud, dels for at kunne imødekomme behovet ved skoleårets start i august 2002, dels med henblik på at dække den forventede elevtilgang i 2003.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fået mulighed for at leje en ledig bygning på Sundholm for en 2-årig periode. Bygningen, der indtil 1. juli 2001 har været anvendt til hospitalsformål, vurderes at være velegnet til et midlertidigt undervisningstilbud.

På den baggrund foreslås der givet en anlægsbevilling på i alt 3,08 mill. kr. til indretning af bygning 10 nord på Sundholm til et midlertidigt undervisningstilbud til foreløbig 10-12 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Aktuelt vurderes der at være behov for at indskrive 8 elever til august 2002. Tilbudet vil administrativt indgå som en del af Frejaskolen.

Der er meget kort tid til at etablere det nye undervisningstilbud – ikke mindst med henblik på ansættelse af kvalificeret personale. Det er derfor aftalt, at skolen i de første måneder underviser de nye elever inden for de eksisterende rammer i Sjællandsgades skole, indtil det nye skoletilbud kan stå klar med medarbejdere og lokaler medio oktober 2002.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Den seneste "Perspektiv- og Handleplanen for den vidtgående specialundervisning", blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 10. april 2002. Udvalget godkendte, at planen danner grundlag for den videre udbygning. Det blev samtidig besluttet at sende planen til høring.

Af planen fremgår, at der i de senere år har været en eksplosiv vækst i antallet af elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Som følge af manglende anlægsmidler har der ikke været økonomisk grundlag for etablering af permanente løsninger, men det har i stedet været nødvendigt at etablere en række midlertidige undervisningstilbud. På Hyltebjerg Skole er elevtallet i 1998 midlertidigt udvidet med 16 elever. Der har tidligere været etableret et midlertidigt tilbud på Voldparkens Skole til 18 elever, dette tilbud er nu nedlagt og indgår i den midlertidige specialskole, der er indrettet i lokaler på Sjællandsgades Skole på Indre Nørrebro. Specialskolen er taget i brug ved skoleårets start i 2001.

Uanset dette er det i år nødvendigt at skaffe plads til yderligere ca.15-16 elever, heraf kan 8 elever placeres i afdelingen på Sjællandsgades Skole. For at kunne imødekomme behovet ved skoleårets start i august 2002 er det derfor nødvendigt at indrette endnu et midlertidigt undervisningstilbud. Samtidig er der behov for også at kunne dække den forventede elevtilgang i de nærmeste år.

Elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser:

Skole

Antal elever august 2002

Hyltebjerg Skole - permanent

15

Hyltebjerg Skole – midlertidig

16

Grundvigsskolen – permanent

11

Sjællandsgades Skole – midlertidig

40

Ny midlertidig ordning (forslag)

8

I alt

90

Samlet fungerer de 3 afdelinger som én fælles skole under navnet Frejaskolen.

Antallet af elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser (autisme, Asperger Syndrom) forventes i de kommende år at stige med ca. 15 elever årligt.

På sigt er det planen, at der som led i Eksempelprojektet i Valby skal indrettes en skole til 80 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser i den tidligere Valby Skole, der jo flytter til den nye skole i Ovnhallen. Den nye specialskole skal efter planen erstatte de eksisterende midlertidige ordninger. Med den gældende tidsplan vil skolen tidligst kunne ibrugtages til skoleårets start i 2005.

Med baggrund i antallet af elever pr. 1. august 2002 er det nødvendigt allerede fra august at kunne disponere over endnu et midlertidigt undervisningstilbud. Samtidig gør elevtilvæksten i de kommende år det nødvendigt at kunne udvide kapaciteten yderligere eller etablere flere midlertidige ordninger.

Af praktiske og pædagogiske grunde foreslås, at det nye midlertidige undervisningstilbud oprettes som en del af Frejaskolen. Med baggrund i det fortsat stigende elevtal vil det dog være nødvendigt på sigt at udvikle et nyt, selvstændigt skoletilbud til elevgruppen – uanset fastholdelse af de eksisterende permanente tilbud og etableringen af en ny specialskole for denne elevgruppe i Valby.

Nyt midlertidigt undervisningstilbud på Sundholm

Forudsætninger

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fået mulighed for at leje en ledig bygning på Sundholm for en 2-årig periode. Bygningen, der sammen med en "tvillingebygning" mod syd indtil 1. juli 2001 har været anvendt af HS til hospitalsformål, vurderes at være velegnet til indretning af et midlertidigt undervisningstilbud. Bygningen har adgang direkte fra Sundholmsvej.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har planer om at indrette de 2 ledige bygninger (bygning 10 nord og syd) på Sundholm til bofællesskaber for særligt udsatte grupper. Indtil forudsætningerne herfor er afklarede, er forvaltningen indstillet på midlertidigt for en foreløbig 2 årig periode at udleje en del af bygningerne (bygning 10 nord) til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen – medens Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen selv ønsker at disponere over bygning 10 syd til bl.a. 60 husvildeboliger.

Bygning 10 nord, der er i 4 etager, er samlet på i alt ca. 1900 m2. Bygningen er forsynet med elevator. Der vil være mulighed for at disponere over et selvstændigt friareal i tilknytning til bygningen.

Indretning af bygning 10 nord.

Bygningen er struktureret, så hver etage naturligt opdeles i 3 omtrent lige store dele, der praktisk og bygningsmæssigt gør det muligt at indrette elevgrupperne i nogenlunde ensartede grupper med hver 5-6 elever.

I stueetagen indrettes ergoterapi og tumlesal, personalefaciliteter og administration.

På 1. sal indrettes plads til 2 elevgrupper á 5-6 elever. Hver elevgruppe består af 2 grupperum med birum samt køkken og elevtoiletter. Derudover indrettes 2 kreative værksteder/faglokaler samt et mindre personalerum.

2. sal disponeres til 3 elevgrupper, der hver får rådighed over 2 grupperum med birum samt køkken og elevtoiletter.

3. sal disponeres til 2 elevgrupper, der indrettes svarende til elevgrupperne på de øvrige etager. Derudover indrettes 2 faglokaler/værksteder.

Der vil således i bygningen være mulighed for at indrette et velfungerende midlertidigt undervisningstilbud til i alt 35-40 elever inkl. et fuldt integreret fritidstilbud. De samlede udgifter hertil inkl. omkostninger, inventar og undervisningsmidler udgør i alt 5,98 mill. kr.

I første omgang søges alene anlægsbevilling til indretning af stue og 1. sal med i alt 2 elevgrupper med plads til tilsammen 10-12 elever. Aktuelt vurderes det dog, at der til skolestart i august 2002 kun er behov for at indskrive 8 elever i denne afdeling. Anlægsbevilling til indretning af de øvrige etager vil blive søgt senere. Frejaskolen vil blive inddraget i det videre arbejde med indretningen.

For at sikre Frejaskolen tilstrækkelig tid til at skaffe de nødvendige, kvalificerede lærere, pædagoger mm. til det nye undervisningstilbud og samtidig sikre, at lokalerne står klar, er det aftalt, at det nye skoletilbud først ibrugtages medio oktober 2002. I de første måneder af det kommende skoleår vil de nye elever i stedet midlertidigt blive undervist af Frejaskolen i afdelingen i Sjællandsgade.

De samlede udgifter til indretning af bygning 10 nord til et midlertidigt undervisningstilbud inkl. integreret fritidsordning til i alt 35-40 elever udgør i alt 5,98 mill. kr. Lejeudgiften er af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fastlagt til 650 kr. pr. m2 årligt – svarende til en årlig husleje på i alt ca. 1,25 mill. kr. for hele bygningen.

I første omgang søges alene anlægsbevilling på i alt 3,08 mill. kr. til indretning af de 2 nederste etager til undervisningstilbud og fritidsordning med plads til i alt 10-12 elever. Bevilling til indretning af de 2 øvrige etager vil blive søgt senere.

Udgifterne på i alt 3,08 mill. kr. fordeler sig med 1,00 mill. kr. til fritidsordning og 2,08 mill. kr. til skoledel. Udgifterne afholdes i 2002.

Der anvises dækning for udgifterne til skoledelen på i alt 2,08 mill. kr. på Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 3.07.3 afsatte rådighedsbeløb. Samtlige udgifter forventes afholdt i 2002.

Der anvises dækning for udgifterne til fritidsordningen på 1,00 mill. kr. på Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen post 5.15.3 afsatte rådighedsbeløb. Udgiften afholdes i 2002.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har tidligere på mødet den 13. marts 2002 (UUU 119/2002) godkendt, at der om nødvendigt optages et lån på i alt 12,4 mill. kr. på fritidshjemsområdet til sikring af pladsgarantien. Den endelige opgørelse af lånebehovet vil blive vurderet sidst på året i forbindelse med de afsluttende regnskabskalkuler.

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Indretningen af det midlertidige undervisningstilbud vil ske i samarbejde med Frejaskolen. Forslaget om etablering af det nye skoletilbud er sendt til høring i bestyrelsen for Frejaskolen. Udtalelsen vil blive fremlagt snarest muligt – senest ved behandlingen af sagen i Borgerrepræsentationen.

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag: Situationsplan

 

 

Peter Rasmussen Jørn Larsen

 

 

 

 

Til top