Mødedato: 21.09.2005, kl. 15:00

Høring om alkoholpolitisk handleplan

Høring om alkoholpolitisk handleplan

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. september 2005

 

 

6.      Høring om alkoholpolitisk handleplan

  J.nr. 276046

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget godkender udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget om alkoholpolitisk handleplan

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2005 den 7. oktober 2004, at der skulle udarbejdes en alkoholpolitisk handleplan. Baggrunden for beslutningen var et ønske om en styrket indsats for at begrænse københavnernes høje alkoholforbrug og dermed begrænse de individuelle og samfundsmæssige konsekvenser, som det høje forbrug medfører. Samtidig skulle den alkoholpolitiske handleplan også fremme koordineringen af kommunens indsatser på området.

 

På dette grundlag har der været iværksat en proces, hvor samtlige af kommunens forvaltninger, Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) samt frivillige organisationer har bidraget til udviklingen af forslaget til alkoholpolitisk handleplan.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har behandlet udkastet til den alkoholpolitiske handleplan på sit møde den 25. august 2005, og her besluttede man, at planen skulle sendes til høring i de øvrige forvaltninger og H:S.

 

Forvaltningen foreslår, at udvalget tilslutter sig de opstillede mål og foreslåede indsatser over for målgruppen børn og unge, og at initiativerne over for børn og unge bør have fokus på en tidlig indsats samt forebyggelse.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2005 var der enighed om, at der er et påtrængende behov for en ekstra indsats på alkoholområdet i København. Sundhedsforvaltningen skulle derfor i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde en samlet alkoholpolitisk handleplan med inddragelse af H:S. Denne plan skulle fremlægges til politisk behandling i 2005.

 

Baggrund

Borgerrepræsentationens beslutning om en styrket indsats på alkoholområdet udspringer af, at der i Københavns Kommunes Folkesundhedsplan er opstillet følgende målsætning på alkoholområdet: Københavnerne skal reducere deres alkoholforbrug væsentligt. En målsætning, som alle kommunens forvaltninger har forpligtet sig til at arbejde for at realisere. Når kommunalreformen træder i kraft den 1. januar 2007, får kommunerne ansvar for borgerrettet sundhedsfremme og forebyggelse samt vederlagsfri behandling af alkoholmisbrugere. Der er endnu ikke taget beslutning om, hvorledes den fremtidige alkoholindsats skal organiseres, men den nuværende behandlingsindsats i H:S alkoholenhederne forudsættes videreført via kommunens køb af pladser efter nærmere forhandling med Region Hovedstaden. Disse ændringer understreger også behovet for en gennemgang af den nuværende indsats på alkoholområdet og for formulering af en handleplan, der kan styrke indsatsen.

 

De sundhedsmæssige udfordringer

Folkesundhedsplanens målsætning om at reducere københavnernes alkoholforbrug skal ses på baggrund af, at danskerne – og ikke mindst københavnerne – drikker alt for meget. Siden først i 1960erne er danskernes alkoholforbrug tredoblet, og sammenlignet med de øvrige nordiske lande er danskernes alkoholforbrug højt. Følgerne af det høje forbrug kan bl.a. aflæses i dødsårsagsstatistikken. I starten af 1960´erne døde hver 50. dansker over 14 år af en alkoholrelateret lidelse – i dag er det hver 20. dansker. Således har danskernes alkoholforbrug været medvirkende til den stagnerende middellevetid igennem det seneste årti. Som det eneste nordiske land ligger Danmark fortsat under OECD-landenes gennemsnitlige middellevetid, og det skyldes i sær danskernes drikke- og rygevaner.

 

Sundhedsprofilen for Københavns Kommune 2005 viser, at hver tiende københavner drikker over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser. Det er især midaldrende og ældre mænd, der drikker for meget, men også mange unge er at finde i denne gruppe. Knap hver fjerde af de københavnske mænd synes faktisk også selv, de drikker for meget. Samtidig er det hver femte københavner, der angiver, at de lider under andres alkoholproblemer – fx i familien.

 

I Københavns Kommune skønnes der at være ca. 62.000 storforbrugere af alkohol. Og ca. 19.000 københavnere er decideret afhængige af alkohol og egentlig behandlingskrævende. Det er over landsgennemsnittet. Københavnernes høje alkoholforbrug og de mange alkoholafhængige understreger behovet for en helhedsorienteret, koordineret indsats, som skal omfatte den tidlige forebyggelse, opsporingen af personer med begyndende alkoholproblemer, den egentlige alkoholbehandling samt opfølgning efter endt behandling.

 

Arbejdet med handleplanen

Den alkoholpolitiske handleplan er udarbejdet i et samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og H:S, ligesom de frivillige organisationer på alkoholområdet har været repræsenteret i arbejdet. Der har været nedsat en styregruppe bestående af ledelsesrepræsentanter fra de involverede forvaltninger samt H:S, og styregruppen har nedsat seks arbejdsgrupper. Arbejdsgrupperne har haft til opgave at kortlægge forbrug, problemer og nuværende indsatser inden for de enkelte målgrupper og områder, samt at komme med forslag til mål og nye indsatser. Sundhedsforvaltningen har koordineret arbejdet.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har haft formandskabet i arbejdsgruppe 1 om "Unge i skole og fritid". Arbejdsgrupperne afsluttede deres arbejde i maj 2005 med en række rapporter, der ligger til grund for det udarbejdede forslag til alkoholpolitisk handleplan, der blev vedtaget på møder i styregruppen i juli 2005.

 

På mødet i Omsorgs- og Sundhedsudvalget den 25. august 2005 blev det besluttet at sende forslaget til en alkoholpolitisk handleplan for Københavns Kommune til høring i de øvrige udvalg og H:S.

 

Handleplanens målsætninger og indsatser

Den alkoholpolitiske handleplan har tre kerneområder, som skal sikre, at kommunens indsats på alkoholområdet "kommer hele vejen rundt":

 

·        En borgerrettet forebyggende indsats

Her er hovedsigtet at forhindre alkoholproblemer i at opstå. Der skal være fokus på en tidlig indsats, hvilket konkret betyder en indsats over for det ufødte barn. Dernæst skal udsatte børn i misbrugsfamilier støttes og elever i folkeskolen skal rustes bedst muligt til at vælge sunde alkoholvaner og f.eks. modstå gruppepres. Forældrene spiller en central rolle for udvikling af gode alkoholvaner hos de unge. Derfor skal forældre inddrages i den forebyggende indsats.

·        Tidlig opsporing

Københavns Kommune har et stort potentiale for tidlig opsporing af alkoholproblemer, fordi kommunen har direkte kontakt til borgere i forskellige sammenhænge (børneinstitutioner, beskæftigelsesområdet og det sociale system). Dette frontpersonale skal uddannes til at tage spørgsmål om alkoholforbrug op, når de mener, det er relevant, og derefter følge op med den støtte/henvisning, som borgeren måtte have behov for. De praktiserende læger har også en helt central rolle i forhold til tidlig opsporing.

·         Sikring af en helhedsorienteret og sammenhængende social- og behandlingsmæssig indsats

Den hidtidige indsats på alkoholområdet har været karakteriseret ved, at udviklingen er sket i sundhedsfagligt regi. Dette har haft klare fordele, men har også betydet, at der ikke har været en tilstrækkelig sammenhæng med den sociale indsats i den samlede alkoholbehandling. Det er vurderingen, at der er behov for en helhedsorienteret behandlingsmæssig og social indsats.

 

Herudover er der behov for at øge omfanget og bredden af både de forebyggende indsatser og den egentlige behandlingsindsats. Desuden skal der foretages en systematisk indsamling af viden/data, som omfatter både forekomsten af alkoholproblemer blandt københavnerne og iværksatte indsatser.

 

I den alkoholpolitiske handleplan er der opstillet 15 delmål med 27 tilhørende indsatser for at opfylde den overordnede målsætning om, at københavnerne skal reducere deres alkoholforbrug væsentligt.

 

Børn og unge

1.      Det ufødte barn skal beskyttes mod gravides alkoholforbrug

2.      Børn skal sikres mod omsorgssvigt som følge af forældres alkoholmisbrug

3.      Debutalderen for alkoholforbrug skal hæves

4.      Alkoholforbruget blandt unge skal reduceres

5.      Gode alkoholvaner blandt unge (< 25 år) skal fremmes

 

Voksne og ældre

6.      Der skal arbejdes aktivt for at begrænse tilgængeligheden af alkohol bl.a. via bevillingssystemet og udskænkningspraksis på diskoteker og værtshuse

7.      Arbejdspladsen skal bruges aktivt som arena til at begrænse alkoholforbruget blandt voksne

8.      Antallet af alvorligt tilskadekomne ved spiritusuheld skal nedbringes med 30 % (1998-2012)

9.      Alkoholforbruget blandt ældre københavnere skal reduceres

10. Tidlig opsporing af borgere med alkoholproblemer skal styrkes

 

Behandling og efterbehandling

11. Alkoholbehandlingen og den sociale indsats skal være sammenhængende og helhedsorienteret

12. Behandlingskapaciteten skal øges

13. Behandlingstilbud skal differentieres og kvaliteten øges

14. Der skal være tilbud til de mest udsatte alkoholafhængige

 

Tværgående

15. Effektiv koordinering af indsatsen på alkoholområdet skal sikres på tværs af forvaltninger og H:S/Region Hovedstaden

 

Over for elever i folkeskolen foreslås det i planen, at der udbydes en "sundhedspakke" til 7. – 9. klasse, der indeholder tre tilbud. Tilbuddene har allerede delvist været tilbudt i mindre omfang i forvaltningens regi:

 

·        Forældrearrangementer med titlen "En teenager i familien", hvor SSP-repræsentanter, der er særligt uddannede, vil deltage og igangsætte en dialog med forældrene om det at have teenagere i familien og de problemer, det kan give omkring alkohol, fester, m.m.

·        Alle klasser tilbydes besøg af "Rusmiddelguider", som er et ung til yngre korps, bestående af unge studerende (omkring 20 – 25 år), som er særligt uddannet til at formidle viden og skabe dialog med eleverne om tobak, alkohol og andre rusmidler.

·        Undervisningsmaterialet "Tackling", der bygger på en helhedsorienteret indsats over for eleverne i 7. – 9. klasse, idet materialet kombinerer information om tobak, alkohol og hash med en styrkelse af elevernes personlige og sociale kompetencer. Materialet lægger op til en systematisk undervisning på alle tre klassetrin. Materialet afprøves i øjeblikket i et større pilotprojekt af Sundhedsstyrelsen, og Københavns Kommune indgår med 6 indsatsskoler og 12 kontrolskoler. De første evalueringsresultater fra dette pilotprojekt er meget positive.

 

På gymnasieområdet foreslår planen, at der sker en metodeudvikling med afsæt i rapporten "Festkultur og rusmidler i gymnasieskolen" fra 2004. Implementering af indsatsen kan finde sted fra 2007. På tekniske skoler gennemføres en sundhedsprofil på basis af hvilken, der udvikles en målrettet indsats. Samtidig fortsætter tilbuddet "Sundhed og livsstil på tekniske skoler og produktionsskoler" med større volumen. Fra 2008 tages der initiativ til et samarbejde med handelsskolerne om en lignende indsats.

 

Desuden opstiller planen forslag om bedre rammer for sunde alkoholvaner blandt de unge og en målrettet indsats over for unge under 25 år.

 

I forvaltningens udkast til høringssvar understeges vigtigheden af, at der skal ske en styrket indsats på alkoholområdet og at initiativerne, specielt over for målgruppen børn og unge, bør have fokus på en tidlig indsats og forebyggelse med den hensigt at etablere en systematisk, sammenhængende forebyggende og sundhedsfremmende indsats. Det er forvaltningens opfattelse, at den skitserede indsats i planen over for målgruppen børn og unge bygger på en helhedsbetragtning omkring målgruppen, hvor der er fokus på at styrke de unges viden, selvværd og handlekompetence i forhold til en sund livsstil. Derfor indstiller forvaltningen, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget tilslutter sig de opstillede mål og foreslåede indsatser i handleplanen over for målgruppen børn og unge og godkender udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Forvaltningens udkast til udvalgets høringssvar

Forvaltningen foreslår, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgiver følgende høringssvar til alkoholpolitisk handleplan for København:

 

"Udvalget er enige i, at der skal ske en styrket indsats på alkoholområdet i Københavns Kommune, og at initiativerne, specielt over for målgruppen børn og unge, bør have fokus på en tidlig indsats samt forebyggelse med den hensigt at etablere en systematisk, sammenhængende og forebyggende sundhedsfremmende indsats.

 

Strategien over for børn og unge bør tage afsæt i en helhedsbetragtning omkring målgruppen, og der bør være fokus på at styrke de unges viden, selvværd og handlekompetence i forhold til en sund livsstil.

 

På denne baggrund kan udvalget tilslutte sig de opstillede mål og foreslåede initiativer over for børne- og ungegruppen i handleplanen. Forudsætningen for at hæve debutalderen og reducere alkoholforbruget blandt de unge er en sundhedsfremmende indsats, der kan være medvirkende til at fremme børn og unges alsidige udvikling, øge deres trivsel og sikre dem de bedste forudsætninger for et godt liv.

 

De foreslåede indsatser på skoleområdet og på ungdomsuddannelserne bygger netop på en sådan bred tilgang, og udvalget finder det vigtigt, at der til stadighed arbejdes på at udvikle nye metoder for at nå målgruppen."

 

 

Økonomi

En styrket indsats på alkoholområdet kræver tilførsel af ressourcer. Den alkoholpolitiske handleplan lægger op til, at der tilføres alkoholområdet følgende ressourcer:

 

År

Københavns Kommune

H:S (2006)/Region Hovedstaden (2007-2009)

2006

13.420.000

515.000

2007

13.485.000

300.000

2008

14.935.000

100.000

2009

14.965.000

0

 

For Uddannelses- og Ungdomsudvalgets vedkommende er der tale om en medfinansiering på sundhedspakken til folkeskolen, således:

 

2006:    910.000 kr. (SUF    685.000 kr. UUF 225.000 kr.)

2007: 1.360.000 kr. (SUF 1.060.000 kr. UUF 300.000 kr.)

2008: 1.810.000 kr. (SUF 1.435.000 kr. UUF 375.000 kr.)

2009: 2.015.000 kr. (SUF 1.565.000 kr. UUF 450.000 kr.)

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

·        Sundhedsforvaltningens brev af 8. september 2005 vedr. høring af alkoholpolitisk handleplan 2006 – 2009

 

 

 

 

                         Peter Rasmussen   

                                                                        Jørgen Eriksen

 


 

Til top