Mødedato: 21.09.2005, kl. 15:00

Kapacitetsfastsættelse for gymnasier og hf-kurser

Kapacitetsfastsættelse for gymnasier og hf-kurser

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. september 2005

 

 

4.      Kapacitetsfastsættelse for gymnasier og hf-kurser

  J.nr. 268625

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen  indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget godkender forslaget om en udvidelse af kapaciteten til 55 gymnasiespor samt en ekstra klasse på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og en ekstra klasse på Rysensteen Gymnasium – i alt 57 klasser. Såfremt søgningen mod forventning er til mere end de 57 klasser, bruger Københavns Kommune muligheden for at  placere en midlertidig overbelægning på en ekstra klasse på et eller flere af de største gymnasier i 2006

 

at      hf-kapaciteten uændret fastsættes til 11 spor

 

at    udvalget godkender uændrede minimale klassekvotienter på 28 for de københavnske gymnasier og hf-kurser i skoleåret 2006/2007. Der er dog fortsat dispensation til en klassekvotient på 24 på Østre Borgerdyd Gymnasium

 

 

RESUME

Forslaget til kapacitetsfastsættelse bygger på Rammeplan 2000 og den seneste prognose for søgningen fra Fordelingsudvalget for 2006-20 samt den forventede stigning i søgetallene til de københavnske gymnasier i 2006.

 

Gymnasiekapaciteten foreslås fastsat til 55 gymnasiespor og en ekstra klasse på henholdsvis Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF  og på Rysensteen Gymnasium – i alt 57 1.g-klasser. Såfremt søgningen mod forventning nødvendiggør oprettelse af flere end de 57 klasser, placeres disse som en midlertidig overbelægning med en ekstra klasse på et eller flere gymnasier.

 

Hf-kapaciteten foreslås uændret fastsat til 11 spor, og der forventes ikke at blive mangel på hf-kapacitet.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Ifølge lovbekendtgørelse nr. 833 af 8. oktober 2003, Lov om institutioner for uddannelsen til studentereksamen og lovbekendtgørelse nr. 864 af 23. oktober 2003, Lov om institutioner for uddannelsen til højere forberedelseseksamen sikrer Københavns Kommune en kapacitet i et sådant omfang, at alle ansøgere, der opfylder optagelsesbetingelserne,  kan optages.

 

Ifølge Optagelsesbekendtgørelsen af 14. december 2004, Bilag 3 fastsætter Københavns Kommune på grundlag af gymnasiernes og hf-kursernes bygningsmæssige forhold det maksimale antal grundforløbshold eller klasser på det enkelte gymnasium/hf-kursus. Københavns Kommune fastsætter endvidere det minimale antal elever/kursister, som skolen er forpligtet til at optage efter ansøgning.

 

Institutionens leder fastsætter det maksimale antal elever/kursister pr. klasse på gymnasiet, hf-kurset eller voksenuddannelsescentret i overensstemmelse med den minimumsramme for klassestørrelser ved kommunens gymnasier eller kurser, som kommunen fastsætter.

 

Ændringer i kapacitetsfastsættelsen skal finde sted inden den 1. november i det forudgående år for optagelsen og indberettes til Undervisningsministeriet.

 

Kommunen orienteres af de private gymnasier og hf-kurser inden den 1. oktober i det forudgående år om kapaciteten på disse.

 

I særlige tilfælde kan amtsrådet pålægge et gymnasium/hf-kursus en midlertidig overbelægning.

 

Prognosegrundlaget for skoleåret 2005/06 og fremover var behæftet med en større usikkerhed end hidtil, da det var usikkert, hvordan reformerne pr. 1. august 2005 – bl.a. med bortfald af den sproglige linie og den matematiske linie - ville påvirke de unges valg af ungdomsuddannelse fremover. I 2005 steg søgningen og søgefrekvenserne, og der forventes uændrede søgefrekvenser og et stigende søgetal i 2006 (som følge af de voksende ungdomsårgange). 

 

Rammeplan 2000 – for gymnasiet og hf-kursus, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 23. august 2001, har tilvejebragt et grundlag for planlægningen på gymnasie- og hf-området i Københavns Kommune. På baggrund af udviklingen i ungdomsårgangene viser planen, at der i de kommende år må forventes en voldsom stigning i tilgangen til de almengymnasiale uddannelser som følge af den demografiske udvikling.

 

Prognoserne fra Gymnasiefordelingsudvalget i Storkøbenhavn (Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt) – og den seneste for 2006-2020 - viser samme udviklingstendenser.

 

Kapacitetsfastsættelsen er siden 2001 blevet fastsat med udgangspunkt i et fælles prognosegrundlag fra Gymnasiefordelingsudvalget og en enighed om en fælles kapacitetsfastsættelse i Storkøbenhavn.

 

Der er fortsat ingen udveksling af gymnasieelever over Øresund med Malmø.

 

Pr. 1. januar 2007 overgår de amtslige og kommunale gymnasier og hf-kurser til staten, jf. Folketingets vedtagelse af Kommunalreformens udmøntning på gymnasie- og hf-området.

 

Søgetal og klassedannelse i 2005

Kapaciteten blev i Københavns Kommune for 2005 fastsat til 44 gymnasiespor og en ekstra klasse på Rysensteen Gymnasium. Efterfølgende blev kapaciteten udvidet med 7 spor ved beslutningen om oprettelse af Ørestad Gymnasium i midlertidige lokaler på København Universitet. Dermed var den samlede kapacitet forøget til 51 spor og en ekstra klasse på Rysensteen Gymnasium – i alt 52 klasser. Som følge af søgetallene blev der oprettet 53 1.g klasser – heraf 6 klasser på Ørestad Gymnasium. For at imødekomme flest mulige elevønsker og sikre en hensigtsmæssig fordeling blev der oprettet en ekstra klasse på henholdsvis Nørre Gymnasium og Christianshavns Gymnasium ud over kapaciteten. Tildeling af en ekstra klasse skete efter ønske fra de 2 gymnasier på baggrund af bygningsmæssige ændringer på de 2 skoler.

 

Søgetallet til gymnasierne i Storkøbenhavn pr. 15. marts 2005 steg med 8,5 %. Der blev oprettet 177 klasser på de offentlige gymnasier – 10 mere end i 2004. Københavns Kommune har haft den største stigning på 13,7 %  og har oprettet 53 klasser – 6 mere end i 2004. Frederiksberg Kommune har haft næsten uændrede søgetal og har oprettet 13 klasser – 2 færre end i 2004. Set under et har Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune et søgetal, der overstiger kapaciteten med 12 klasser (inkl. IB-søgetal og 1 IB-klasse). Københavns Amt har haft en stigning på 5,7 % og har oprettet 111 klasser – 6 mere end i 2004.

 

Gymnasiesøgefrekvensen for københavnere er steget fra 47,0 til 49,0.

                     

Forventninger om yderligere stigning i søgetallene til gymnasierne i 2006

Den bygningsmæssige kapacitet på de københavnske gymnasier var i 2005 44 spor + 7 spor på Ørestad Gymnasium – i alt 51 spor samt en ekstra klasse på Rysensteen Gymnasium.

 

Efter den foreliggende prognose for tilgang af nye gymnasieelever i skoleåret 2006/2007 må det forudses, at der skal tilvejebringes ny kapacitet ud over de nuværende 51 spor svarende til 8 1.g. klasser  -  i alt  59 klasser.

 

Såfremt overskuddet af københavnske ansøgere fortsat kan optages på gymnasier uden for Københavns Kommune, kan kapacitetsbehovet reduceres – men formentlig højest med 2 klasser. Der skal således skabes plads til mindst 6 flere 1.g klasser på de københavnske gymnasier i august 2006.

 

Den fortsat stigende søgning til de storkøb enhavnske gymnasier rummer mange københavnere, og det er derfor nødvendigt, at Københavns Kommune medvirker til at sikre den fornødne kapacitet. Der er stort pres på kapaciteten i Frederiksberg Kommune (ansøgere til 12 klasser flere end kapaciteten). I Københavns Amt er kapaciteten også under pres, hvilket yderligere forøger behovet for en kapacitetsudvidelse på de københavnske gymnasier.

 

På Ørestad Gymnasium er det muligt at udvide kapaciteten fra 7 til 10 spor. Eleverne forventes i december 2006 overflyttet til de nybyggede lokaler i Ørestad, som er planlagt til en kapacitet på 10 spor.

Da Sankt Annæ Gymnasium ikke længere har brug for lån af lokaler på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF, vil det være muligt at udnytte kapaciteten på en ekstra klasse på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF i 2006.

Nørre Gymnasium har på baggrund af bygningsmæssige ændringer ønsket en udvidelse af kapaciteten fra 8 til 9 spor. Rysensteen Gymnasium planlægger ombygning, som muliggør optagelse af en ekstra klasse i 2006. Begge gymnasier har tilkendegivet, at de ønsker tilført midler til ombygningerne, men at kapacitetsudvidelsen ikke er betinget af et sådant tilskud.

Dette medfører en udvidelse af kapaciteten fra 51 til 55 spor og muliggør placering af en ekstra klasse på henholdsvis Rysensteen Gymnasium og Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF - i alt 57 1.g klasser i 2006.

Såfremt søgningen mod forventning nødvendiggør oprettelse af flere end de 57 klasser, placeres disse som en midlertidig overbelægning med en ekstra klasse på et eller flere gymnasier.

 

Hf-kapaciteten og søgetal i 2005

Kapaciteten på hf blev for 2005 uændret fastsat til 11 spor:

 

Søgetallene til hf i Storkøbenhavn pr. 15. marts 2005 steg med 0,9 %. Søgetallene til de offentlige hf-kurser er steget med 4,7 %, og der blev oprettet 45 klasser – en mere end i 2004.

 

Københavns Kommune havde den største stigning i søgetallet på 11,4 % og har uændret oprettet 11 hf-klasser. Københavnernes hf-frekvens steg fra 17,2 til 18,3.

 

Frederiksberg Kommune har haft en uændret søgning og har uændret oprettet 14 hf-klasser. Københavns Amt har haft en fremgang på 4,7 % og har oprettet 20 hf-klasser – 1 mere end i 2004.

 

 

Forventninger om uændrede søgetal til hf

Prognoserne for hf viser ingen markant ændring i søgningen til hf i 2006. Der synes således ikke umiddelbart at være behov for en ændring af hf-kapaciteten på de københavnske hf-kurser.

 

På baggrund af det samlede søgetal i 2005 i Storkøbenhavn, søgetallet til de københavnske hf-kurser, en uændret oprettelse af 11 klasser på de københavnske hf-kurser  og prognosen for 2006 foreslås kapaciteten uændret fastsat til 11 hf-spor.

 

Hf-kapaciteten for Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og HF-Centret Efterslægten samtænkes med gymnasiekapaciteten på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF.

 

Forslag til kapacitetsfastsættelse for 2006

 

Antal spor og klasser i 2006

På baggrund af prognoserne for søgningen i 2006 forventes

 

1)               et behov for at øge kapaciteten fra de nuværende 51 spor og en ekstra klasse til i alt 59 1. g klasser.

En sådan kapacitetsudvidelse skabes ved at udvide kapaciteten på Ørestad Gymnasium fra 7 til 10 spor i de lejede lokaler på KUA samt en kapacitetsudvidelse fra 8 til 9 spor på Nørre Gymnasium. Den samlede sporkapacitet udvides dermed fra 51 til 55 spor.

Hertil kommer en ekstra kapacitet på en klasse på henholdsvis Rysensteen Gymnasium og Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF – i alt 57 1.g klasser.

Hvis det mod forventning skulle blive nødvendigt, har kommunen bemyndigelse

til at pålægge et eller flere gymnasier en midlertidig overbelægning.

 

2)   et behov for en uændret hf-kapacitet på 11 spor.

 

Klassekvotienter

Det mindste antal elever/kursister pr. 1.g og 1. hf-klasse, som gymnasiet/hf-kurset er forpligtet til at optage efter ansøgning, foreslås uændret fastsat til 28. Østre Borgerdyd Gymnasium har dog dispensation til 24 elever på grund af de særlige bygningsmæssige forhold.

Rektorerne har kompetencen til at fastsætte den maksimale klassekvotient. Alle rektorerne har uændret fastsat den maksimale klassekvotient til 28 – undtagen Østre Borgerdyd Gymnasium, hvor den uændret er fastsa t til 24.

 

Forslaget til kapacitetsfastsættelse fremgår af nedenstående oversigt.

 

Forslag til kapacitetsfastsættelse på de københavnske gymnasier i skoleåret 2006/2007:

 

Gymnasiekapacitet:

                                                               Spor og klasser

Christianshavns Gymnasium                  7* *

Metropolitanskolen                               6*

Nørre Gymnasium                                 9 (inkl.1 Pre-IB-kl.)

Rysensteen Gymnasium                        6 * +1 ekstra klasse

Sankt Annæ Gymnasium                       6

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF   6 + 1 ekstra klasse 

Østre Borgerdyd Gymnasium                5

Ørestad Gymnasium                             10

 

i alt                                                        55 spor (inkl. Pre-IB)   + 2 ekstra klasser = 57 

 

 

* De 3 gymnasier markeret med en stjerne har ud over sporkapaciteten en ekstra kapacitet på 1 klasse pr. stjerne,  som i 2006 er udnyttet.

 

Med en kapacitet på 55  spor (incl. 1 IB-klasse) og 1 ekstra klasse på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF  og 1 ekstra klasse på Rysensteen Gymnasium -  i alt 57 klasser - forventes der at være den fornødne kapacitet i 2006.

 

Hf-kapacitet:

(2/3-årigt hf)

                                                               spor:

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF    4 

 

HF-Centret Efterslægten          7

 

i alt                                                         11 spor 

 

 

                                                                                                                                            

Økonomi

 

Gymnasie- og hf-området overgår pr. 1. januar 2007 til staten. Et øget klassetal får derfor  konsekvenser for Københavns Kommune med hensyn til driftsudgifterne på gymnasierne i 2006. Hvis gymnasiefrekvensen stiger, vil der opstå ikke-budgetlagte udgifter på området. Forvaltningen vil i givet fald forelægge spørgsmålet om finansiering heraf for udvalget i 2006.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Sagen forelægges for Gymnasie- og HF-Rådet den 14. september 2005. Eventuelle bemærkninger eftersendes til udvalgets møde.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Notat fra forvaltningen om gymnasie-/hf-kapacitet

·        Bilag 2: Søgetal og klassedannelse på gymnasier i 2005

·        Bilag 3: Søgetal og klassedannelse på hf i 2005

·        Bilag 4: Søgefrekvenser til gymnasiet og hf

·        Bilag 5: Høringssvar fra Gymnasie- og HF-Rådet - eftersendes

 

 

 

Peter Rasmussen                           

                                                          Bodil Hendrichsen

 


 

Til top