Mødedato: 21.06.2000, kl. 13:00

Orientering om status for den forberedende voksenundervisning (FVU)

Orientering om status for den forberedende voksenundervisning (FVU)

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2000

 

11. Orientering om status for den forberedende voksenundervisning (FVU)

UUU 189/2000 J.nr. 114/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at nedenstående orientering om status for den forberedende voksenundervisning (FVU) tages til efterretning

RESUME

Loven om forberedende voksenundervisning (FVU-loven), som netop er vedtaget, indebærer, at kommunen fra januar 2001 skal udbyde en ny type undervisning til voksne, der har vanskeligt ved at læse og skrive. Fra august 2001 skal der også udbydes undervisning i regning.

Kommunen får desuden ansvar for at føre pædagogisk tilsyn med FVU-undervisning, der ikke er kommunens egen, idet daghøjskolerne får mulighed for selvstændigt at udbyde FVU-undervisning.

I FVU-loven er der nævnt en lang række mulige udbydere, fordi der skal være mulighed for lokalt at vælge de undervisningsinstitutioner, der har de bedste forudsætninger for at undervise en målgruppe, der kan have meget negative erfaringer med uddannelsessystemet. For at nå så mange som muligt lægger Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen op til, at kredsen af udbydere skal være bred.

I tilknytning til FVU-undervisningen skal der løftes en stor vejledningsopgave, som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen mener bedst varetages af en uafhængig vejledningsinstitution, der samarbejder med vejlederne på de enkelte undervisningsinstitutioner.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har indledt drøftelser med mulige udbydere og andre, der har interesse i FVU-undervisningen. På den baggrund fremlægges efter sommerferien forslag om organisering af undervisning og vejledning m.v.

SAGSBESKRIVELSE

Folketinget vedtog den 26. maj 2000 forslag til lov om forberedende voksenundervisning (FVU-loven). Lovforslaget blev vedtaget sammen med en række andre lovforslag om voksenuddannelse, herunder et forslag til en ændring af daghøjskoleloven, der giver daghøjskolerne mulighed for at udbyde FVU som en del af deres almindelige undervisning. Begge love træder i kraft i januar 2001.

FVU er et undervisningstilbud til voksne, der ikke har tilstrækkelige færdigheder i at læse, skrive og regne. Det er personer, der er i fare for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet, hvor der inden for alle erhverv stilles stadigt større krav til for eksempel læsefærdigheder. Det er personer, der ofte også er afskåret fra at videreuddanne sig inden for de eksisterende uddannelser.

Undervisningen udbydes som enkeltfagsundervisning og omfatter to fag: 1) læse- og skriveundervisning og 2) regning. Det er kun læse- og skriveundervisningen, der udbydes fra januar 2001. Regning udbydes først fra august 2001.

Det er amtskommunerne, der har fået opgaven med at udbyde FVU i henhold til FVU-loven. Amtskommunerne har desuden fået ansvar for at føre pædagogisk tilsyn med den FVU-undervisning, som daghøjskolerne af sig selv kan udbyde i henhold til den ændrede daghøjskolelov.

I Københavns Kommune får Uddannelses- og Ungdomsudvalget således både ansvaret for at udbyde 'kommunal' FVU-undervisning på egne institutioner eller institutioner, der er indgået driftsoverenskomst med, og ansvaret for at føre tilsyn med den FVU-undervisning, daghøjskolerne udbyder uafhængigt af kommunen.

For den kommunale del af FVU-undervisningen har kommunen et overordnet administrativt ansvar, der for eksempel indebærer, at kommunen skal udarbejde en plan for kommunens samlede undervisning, skal informere om de enkelte tilbud og skal koordinere såvel undervisningen som optaget til undervisningen.

Valg af udbydere

Det er Københavns Kommune, der selv afgør, hvilke undervisningsinstitutioner der skal udbyde den FVU-undervisning, som kommunen finansierer. (Det vil sige den FVU, der ikke udbydes efter daghøjskoleloven). I FVU-loven er der nævnt en lang række mulige udbydere, og der er stillet krav om, at undervisningen skal udbydes af mindst to institutionstyper. Der skal billedligt talt være flere indgange til FVU-undervisningen, og valget af undervisningsinstitutioner kan falde forskelligt ud i de forskellige amtskommuner.

Loven giver kommunen mulighed for at vælge følgende institutionstyper til at udbyde FVU-undervisning: voksenuddannelsescentre (VUC), andre amtskommunale udbydere af almen voksenuddannelse (AVU), SOSU-skoler, erhvervsskoler, AMU-centre, daghøjskoler, produktionsskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler og folkeoplysende foreninger. Sprogcentre kan vælges til at udbyde læse- og skriveundervisning for deltagere, der har dansk som andetsprog. Institutioner med specialundervisning for voksne kan vælges til at udbyde læse- og skriveundervisning for ordblinde deltagere – og kan i nogle tilfælde også vælges til at udbyde de øvrige dele af læse- og skriveundervisningen inden for FVU.

Formålet med at give amtskommunerne mange valgmuligheder i forbindelse med tilrettelæggelsen er, at undervisningen af målgruppen kan løses lokalt på de undervisningsinstitutioner, der er bedst egnet. Det må tages i betragtning, at målgruppen for FVU-undervisningen er personer, der typisk ikke har haft tilstrækkeligt udbytte af anden undervisning og måske endda har meget negative erfaringer med uddannelsessystemet.

Efter Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens opfattelse bør målet for kommunens FVU-undervisning være, at flest mulige københavnere, der har brug for det, får et tilbud om FVU-undervisning.

Med det mål for øje mener forvaltningen ikke, at det er hensigtsmæssigt på forhånd at udpege et mindre antal uddannelsesinstitutioner, der skal udbyde FVU for kommunen. Forvaltningen anbefaler derimod, at der fastlægges en række kvalitetskrav til 'kommunale' udbydere. Det kan for eksempel være krav om bestemte leder- og lærerkvalifikationer, om et moderne voksenpædagogisk miljø og om en vis størrelse. Institutioner, der kan leve op til disse kvalitetskriterier, skal efter forvaltningens opfattelse så vidt muligt have lov til at udbyde undervisningen.

Det skal nævnes, at FVU ifølge loven skal udbydes af mindst en amtskommunal institution, der også udbyder almen voksenuddannelse (AVU). Denne institution skal også have ansvaret for at afholde prøver både inden for kommunens egen FVU-undervisning og inden for daghøjskolernes. Det betyder, at VUC København er selvskreven som udbyder af FVU i København og vil få en central rolle, fordi VUC København er den eneste af kommunens institutioner, der udbyder AVU.

Forvaltningen har i foråret indledt en række møder med VUC København og de kommunale og private uddannelsesinstitutioner, der ifølge lovgivningen kan blive valgt til at udbyde FVU for kommunen. Målet med møderne har været at få et billede af, hvilke institutioner der ønsker at udbyde FVU, og at drøfte mulighederne for samarbejde. I forlængelse af møderne er der nedsat flere arbejdsgrupper, hvor både forvaltningen og de kommunale og private institutioner deltager.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil efter sommerferien fremlægge forslag til de krav, som de kommunale udbydere efter forvaltningens opfattelse bør leve op til, forslag til valg af udbydere og forslag til en plan for organiseringen af den samlede undervisning.

 

Vejledning og rådgivning

Det overordnede mål for vejledningsindsatsen er efter forvaltningens opfattelse, at flest muligt kortuddannede borgere motiveres til at påbegynde og gennemføre FVU.

En sådan vejledning skal kunne virke på mindst to måder: Vejledningen være synlig og kunne opsøges af personer, der ønsker voksenuddannelse. Vejledningen skal også selv være opsøgende, for eksempel ved at vejlederne holder orienteringsmøder på virksomheder for at motivere såvel ledelse som medarbejdere til at udnytte de muligheder, der er i FVU.

Efter forvaltningens opfattelse løses opgaven bedst af en fælles vejledningsinstitution, der ikke er knyttet til en bestemt udbyder eller institutionstype, men kan samarbejde med de enkelte udbyderes vejledere og indgå i andre netværk inden for uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Forvaltningen mener, at det er nødvendig med en sådan uafhængig vejledning for at sikre, at den enkelte borger vejledes på baggrund af et overblik over det samlede undervisningstilbud, hvis dyd er mangfoldighed, og vejledes til det tilbud, der er relevant for den pågældende.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil efter sommerferien fremlægge forslag til organisering af vejledningsindsatsen.

Det er forudsat i loven, at der skal være en FVU-konsulent i hver amtskommune. Det må derfor også påregnes, at der skal ansættes en konsulent i Københavns Kommune. Konsulentens opgaver vil blandt være at medvirke til at føre det pædagogiske tilsyn, som kommunen har både med egen undervisning og daghøjskolernes undervisning.

FVU-rådet

I henhold til loven skal kommunen nedsætte et FVU-råd, hvor blandt andre LO, DA og arbejdsformidlingen skal være repræsenteret. Rådet har en betydelig rolle i forhold til rådgivning af kommunen om information af borgerne, vurdering af antallet af udbydere. størrelse af udbudet og evaluering.

Forvaltningen vil umiddelbart efter sommerferien fremkomme med et forslag til etableringen af rådet, selvom loven først træder i kraft og undervisningen først starter 1. januar 2001. Forvaltningen finder det hensigtsmæssigt, at rådet inddrages allerede i planlægningsfasen.

 

Kommunen skal betale eventuel efteruddannelse for lærere på de institutioner, som kommunen vælger til at udbyde den kommunale del af FVU-undervisningen.

Efter sommerferien skal der forhandles med staten om en regulering af kommunens bloktilskud. FVU erstatter de hidtidige 'læsekurser', som er blevet finansieret over bloktilskuddet.

Statens refusion til FVU-undervisningen gives derimod som direkte tilskud til kommunen og afhænger af antallet af faktiske undervisningstimer. Kommunen er dog ikke garanteret fuld finansiering af undervisningen.

Præcise beregninger af kommunens forventede indtægter og udgifter i forbindelse med FVU kan ikke foretages på nuværende tidspunkt.

 

Der er ikke foretaget høring

 

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

 

Peter Rasmussen

 

Birgit Smedegård

 

Til top