Anlægsbevilling til oprettelse af midlertidigt skole- og fritidstilbud til 18 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
Anlægsbevilling til oprettelse af midlertidigt skole- og fritidstilbud til 18 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 21. april 2004
6. Anlægsbevilling til oprettelse af midlertidigt skole- og fritidstilbud til 18 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
J.nr. U47/04
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget indstiller,
at der gives en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til oprettelse af et midlertidigt skole– og fritidstilbud til 18 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser placeret i Peder Vedelsgade 8-10 samt på Lønstrupvej 7 inkl. genhusning af den selvstændige skole "Grupperne", der p.t. har til huse i Peder Vedelsgade. Der anvises dækning for 2,4 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004, konto 3.07.3, rådighedsbeløb for undervisning af børn med vidtgående handicap (specialskoler) og for 1,6 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004, konto 5.15.3, rådighedsbeløb for fritidshjem
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 10. marts 2004 en anlægsbevilling til etablering af en ny specialskole til Frejaskolen i den tidligere Valby Skole. Ifølge planen skal den nye skole stå klar i august 2005.
Den nye specialskole i Valby vil imidlertid ikke – jf. Perspektiv- og Handleplanen for den vidtgående specialundervisning – have tilstrækkeligt med pladser til at imødekomme behovet. Der vil derfor være behov for at opretholde det særlige tilbud i en eller flere af Frejaskolens nuværende 3 afdelinger, alternativt at finde lokaler til yderligere en ny skole til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.
Fra skolestart august 2004 mangler plads til i alt 18 elever. Der er i perspektivplanen afsat i alt 4 mio. kr. til at skaffe midlertidig kapacitet (skole- og fritidshjem) til denne elevgruppe.
12 af de midlertidige pladser foreslås etableret i den tidl. skole i Peder Vedelsgade 8-10, der i dag rummer den selvstændige skole "Grupperne" og en afdeling af KVUC. I den forbindelse foreslås "Grupperne" flyttet til ledige lokaler i Suhmsgade 4, hvilket samtidig giver mulighed for at udvide med yderligere én skolegruppe. Der er et stigende behov for pladser på området, da området følger det øvrige folkeskoleområde, hvad angår behovet for kapacitetsudvidelse.
De ledige lokaler i Peder Vedelsgade indrettes til 12 elever (2 grupper) med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.
Udover dette skaffes der for skoleåret 2004/05 plads til undervisning af yderligere en gruppe på 6 elever i specialfritidshjemmet på Lønstrupvej 7, hvor de i forvejen går i fritidshjem. Disse 6 elever flytter ved skolestart 2005 sammen med Frejaskolens nuværende elever til Frejaskolens endelige placering i den gamle Valby Skoles bygninger.
På denne baggrund søges om en anlægsbevilling på i alt 4,0 mio. kr. til at indrette 2 grupper á 6 børn i Peder Vedelsgade 8-10 samt indrette faciliteter til en skolegruppe på 6 børn i fritidshjemmet på Lønstrupvej – inkl. flytning og genhusning af "Grupperne" i Suhmsgade 4. Efter gældende praksis skal der ikke deponeres ved kommuneinterne lejemål.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser er en elevgruppe inden for den vidtgående specialundervisning. De er typisk normaltbegavede, men har svære kontakt- og kommunikationsvanskeligheder - og diagnosticeres derfor inden for autismespektret.
I øjeblikket er elevgruppen organisatorisk samlet i Frejaskolen, der geografisk er fordelt på lokaler på Hyltebjerg Skole, Grundtvigskolen og Sjællandsgades Skole.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 10. marts 2004 (U35/04) en anlægsbevilling til etablering af en ny specialskole til Frejaskolen i den tidligere Valby Skole. Ifølge planen skal den nye skole stå klar i august 2005.
Den nye specialskole i Valby vil imidlertid ikke – jf. Perspektiv- og Handleplanen for den vidtgående specialundervisning – have tilstrækkeligt med pladser til at imødekomme behovet. Der vil derfor være behov for at opretholde det særlige tilbud i en eller flere af Frejaskolens nuværende afdelinger, alternativt at finde lokaler til yderligere en ny skole til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.
Fra skolestart august 2004 mangler plads til i alt 18 elever. Der er i perspektivplanen afsat i alt 4 mio. kr. til at skaffe midlertidig kapacitet (skole- og fritidshjem) til denne elevgruppe.
12 af de midlertidige pladser foreslås etableret i den tidligere skole i Peder Vedelsgade 8-10, der i dag rummer Den selvstændige skole "Grupperne" og en afdeling af KVUC. I den forbindelse foreslås "Grupperne" flyttet til ledige lokaler i Suhmsgade 4, hvilket samtidig giver mulighed for at udvide med yderligere én gruppe. Der er et stigende behov for pladser på området, da området følger det øvrige folkeskoleområde, hvad angår behovet for kapacitetsudvidelse.
De ledige lokaler i Peder Vedelsgade indrettes til 12 elever med g ennemgribende udviklingsforstyrrelser. Det vil blive nærmere vurderet om Peder Vedelsgade på sigt kan udvikles til en ny skole til "frejaskoleelever" i forbindelse med genåbningen af Gasværksvejens Skole og genhusning/samlingen af KVUC, tilsammen med en evt. "arbejdsdeling" af elevgruppen mellem Frejaskolen og en ny skole.
Etablering af 18 midlertidige pladser til "Frejaskoleelever" på Peder Vedelsgade og Lønstrupvej
Ved flytning af Grupperne fra Peder Vedelsgade og ved en mindre rokade af KVUC's lokaler på stedet frigøres i alt ca. 350 m2. Dermed bliver der plads til 12 børn fordelt på 2 grupper.
De 395 m2 indrettes på 2 etager med 3 lokaler pr. gruppe, 1 faglokale og 1 værksted på 1. sal samt lederkontor og personalerum i stueetagen. Ombygningerne på Peder Vedelsgade vil i mindre omfang influere på KVUC. Den endelige løsning vil blive forhandlet med KVUC, idet forvaltningen allerede har haft indledende drøftelser med centeret.
Administrativt er det planen, at de 12 midlertidige pladser indtil videre skal høre under Amager Fælled Skole som en midlertidig klasserække med en afdelingsleder.
Denne løsning er drøftet med skolelederen på Amager Fælled Skole.
Specialfritidshjemmet Lønstrupvej 7 (ved Hyltebjerg Skole) aftager i forvejen elever fra Frejaskolen (fra afdelingen på Magistervej). Ved, som en midlertidig løsning, at udnytte fritidshjemmets lokaler til undervisning om formiddagen skaffes plads til i alt 6 elever fra Magistervej, som på den baggrund kan optage nye elever.
Det er planen, at de 6 elever fra Lønstrupvej sammen med Frejaskolens nuværende elever skal flytte til den nye specialskole i Valby, når den efter planen åbner i august 2005.
Genhusning
af "Grupperne" i Suhmsgade 4
Med henblik på at frigøre lokalerne i Peder Vedelsgade flyttes "Grupperne" til ledige kommunale lokaler på 2. sal i Suhmsgade 4. Lokalerne er blevet ledige i forbindelse med samlingen af Kultur- og Fritidsforvaltningens aktiviteter i Den Hvide Kødby. Den årlige husleje for 430 m2 er kr. 455.000,- ekskl. varme og el. Ifølge Kultur- og Fritidsforvaltningen er det en forudsætning for leje af lokalerne, at lejemålet godkendes af Kultur- og Fritidsudvalget.
"Gruppernes" nuværende areal i Peder Vedelsgade er ca. 300 m2, der har givet plads til undervisning af 1 gruppe og "Gruppernes" administration. Det øgede areal i Suhmsgade, vil derfor give mulighed for at udvide undervisningstilbuddet med 1 gruppe. De 430 m2 i Suhmsgade indrettes med 2 storrum, 2 faglokaler, 2 lokaler til differentieret undervisning, kontorer til leder, sekretær, souschef og vejleder samt et mødelokale.
Tidsplan
Under forudsætningen af, at den foreliggende anlægsbevilling godkendes i Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget samt at Kultur- og Fritidsforvaltningen godkender lejemålet, vil ombygningsarbejderne blive sat i gang i foråret 2004.
Økonomi
De samlede udgifter til oprettelse af 18 midlertidige pladser inkl. fritidsordning til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser og til genhusning af "Grupperne "er vurderet til 4,0 mio. kr. ved indeks 104,4 (forventet middelindeks for 2004).
Udgifterne afholdes i 2004. Udgifterne fordeler sig med 2,4 mio. kr. til skoledelen og 1,6 mio. kr. til fritidsdelen.
Der anvises dækning på for 2,4 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004, konto 3.07.3, rådighedsbeløb for undervisning af børn med vidtgående handicap (specialskoler) og for udgiften på 1,6 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2004, konto 5.15.3, rådighedsbeløb for fritidshjem.
Efter gældende praksis skal der ikke deponeres ved kommuneinterne lejemål.
Miljøvurdering
Da der er tale om ombygningsarbejder i eksisterende lokaler, forventes ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser af selve projektet. Der vil ikke ske en større belastning af miljøet, når de ombyggede lokaler er taget i brug.
Høring
I forbindelse med etableringen af de 18 midlertidige pladser til elever
med gennemgribende udviklingsforstyrrelser – samt flytning af "Grupperne" til
Suhmsgade 4 er der anmodet om udtalelser fra: "Grupperne", Frejaskolen,
Specialfritidshjemmet Lønstrupvej 7 samt Amager Fælled Skole.
Fra Frejaskolens bestyrelse foreligger en udtalelse om en tidligere påtænkt midlertidig placering af 2 grupper (12 elever) i fritidshjemmet Lønstrupvej 7 – mod den ene gruppe, der nu aktuelt vurderes at være behov for. Skolebestyrelsen accepterer nødtvungent placeringen, idet man i sit høringssvar først og fremmest understreger behovet for, at der findes permanente løsninger for en udbygning med den nødvendige kapacitet for denne elevgruppe, ligesom man understreger, at den nye specialskole i Valby ikke er tilstrækkelig til at løse kapacitetsproblemerne.
Forvaltningen er enig i, at området igennem de senere år som følge af en
stærk vækst i elevtallet kombineret med begrænsede udbygnings- og
budgetmuligheder har været præget af nødvendige midlertidige løsninger. I den
forbindelse peges på, at der netop med placeringen af den nye afdeling i Peder
Vedelsgade er lagt op til en løsning, der kan blive permanent og på sigt
udvikle sig til en ny specialskole til denne elevgruppe.
Fra Specialfritidshjemmet på Lønstrupvej foreligger også en udtalelse om
et tidligere påtænkt forslag om en midlertidig placering af 2 grupper (12
elever) i fritidshjemmet Lønstrupvej 7 – mod den ene gruppe, der nu aktuelt
vurderes at være behov for. Forældrebestyrelsen har forståelse for behovet for
undervisningslokaler, men mener, at forslaget vil belaste børnene, som har brug
for uforanderlighed. I stedet foreslår bestyrelsen, at der opsættes en
pavillon, da det vil give det mindste indgreb i børnenes undervisning.
Forvaltningen vurderer, at forslaget om at indplacere en gruppe midlertidigt på
Lønstrupvej 7 vil være den mest hensigtsmæssige løsning, da der er alene er
tale om et år, og da udvidelsen sker indenfor de eksisterende rammer.
Amager Fælled Skole er positiv overfor en midlertidig forankring af specialklasserækken til skolen, inden specialklasserækken forventeligt udvikler sig til en selvstændig skole om et par år. Skolen gør opmærksom på, at specialklasserækken vil belaste skolens ledelsesfunktion. Dette vil efterfølgende blive drøftet med skolen. Endelig er skolen utilfreds med den korte tidsfrist. Forvaltningen er enig heri og beklager, at det ikke har været muligt på et tidligere tidspunkt at få afklaret specialklasserækkens tilknytning.
Udtalelse fra Københavns Kommunes Ungdomsskole "Grupperne" forventes at foreligge på udvalgsmødet.
BILAG
VEDLAGT
· Bilag 1: Situationsplan og etageplan i Peder Vedelsgade
· Bilag 2: Udtalelser fra, skolebestyrelsen ved Frejaskolen, bestyrelsen for specialfritidshjemmet på Lønstrupvej og skolebestyrelsen ved Amager Fælled Skole
Peter Rasmussen
Jørn Larsen