Mødedato: 21.04.2004, kl. 08:15

Status på overvejelser om Perspektiv- og handleplan inden for den vidtgående specialundervisning: Fremtidig struktur for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Status på overvejelser om Perspektiv- og handleplan inden for den vidtgående specialundervisning: Fremtidig struktur for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. april 2004

 

 

2.      Status på overvejelser om Perspektiv- og handleplan inden for den vidtgående specialundervisning: Fremtidig struktur for elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser

  J.nr. U70/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller over for Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      tilbuddet for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser planlægges til også at kunne indeholde børnehaveklassetilbud med virkning fra 2006

 

at      Peder Vedelsgade anvendes og indrettes med lokaler til 12 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser, og at disse tilknyttes Amager Fælled Skole 

 

at      afviklingen af  specialskolefunktionen på Sjællandsgades Skole fra 2005 og frem drøftes med Sjællandsgades Skole under hensyn til det stigende elevtal

 

at      de lokaler, som Frejaskolen forlader i 2005 på Grundtvigskolen overgår til andet skoleformål efter forudgående drøftelse  med skolen

 

at      specialfritidshjemmet på Lønstrupvej overgår til at varetage klubfunktion for de ældste elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser med virkning fra 2005

 

at     den fremtidige struktur udsendes i høring til de direkte berørte skoler

 

at      konsekvenserne af den ændrede struktur indarbejdes i revisionen af Udbygningsoversigten

 

 

RESUME

 

Ud fra pædagogiske og indlæringsmæssige hensyn indstilles det, at specialskoletilbuddet for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser planlægges til også at kunne indeholde børnehaveklassetilbud med virkning fra 2006. Dette medfører, at der på sigt vurderes at være behov for ca. 150 specialskolepladser til autister. 97 pladser tilvejebringes af Frejaskolen. Ved skolestart 2004 placeres 12 autister i Peder Vedelsgade, idet "Grupperne" genhuses allerede i 2004. De afledte driftsudgifter ved at udvide tilbuddet med børnehaveklasse fra 2006 indarbejdes i budgetforslaget for 2006. Eventuelle konsekvenser for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets tildeling af demografimidler på specialområdet drøftes med Økonomiforvaltningen.

 

Afviklingen af specialskolefunktionen på Sjællandsgades Skole fra 2005 drøftes med skolen under hensyntagen til Sjællandsgades Skoles stigende elevtal i de almindelige klasser.

 

Grundtvigskolens har ikke for nærværende kapacitetsproblemer – der skal først udarbejdes en helhedsplan for skolens udbygning til en 3-sporet skole i 2007. I samråd med Grundtvigskolen afklares anvendelsen af de frigjorte bygninger i perioden frem til gennemførelsen af skolens udbygning.   

 

Den midlertidige pavillon på Hyltebjerg Skoles sportsplads fjernes i 2005, når eleverne flytter til Frejaskolen. Specialfritidshjemmet på Lønstrupvej kan herefter overtage de ligeledes rømmede lokaler på Hyltebjerg Skole og indrette et klubtilbud til de ældste autistelever.

 

De afledte anlægsudgifter som følge af strukturændringerne indarbejdes i revisionen af Udbygningsoversigten, der forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget efter sommerferien. Strukturforslaget sendes i høring til de direkte berørte institutioner.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede i mødet den 13. august 2003 på baggrund af høringen af Perspektiv- og handleplanen for den vidtgående specialundervisning, at udvalget ønskede en tilbagemelding på, hvilke overvejelser, høringssvarene gav anledning til.

 

Tilbagemeldingen vedrørende elevgruppen med gennemgribende udviklingsforstyrrelser omhandler dels den fremtidige struktur på området, dels at tilbuddet med fordel kan udvides til også at omfatte et børnehaveklassetilbud.

 

Status

Fordelingen af elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser i skoleåret 2003/04 er følgende:

 

Skole

 

Lønstrupvej 7 v. Hyltebjerg Sk., permanent

15

Lønstrupvej 7 v. Hyltebjerg Sk., midlertidig

16

Hovmestervej, v. Grundtvigskolen

18

Hovmestervej, v. Grundtvigsk. resursegruppe

4

Sjællandsgade 10, v. Sjællandsgades Skole

451)

Frejaskolen, i alt

98

Enkeltintegrerede

17

Elevtal, i alt

115

Note 1: Midlertidig merindskrivning på 5 elever.

 

Elevtallet i skoleåret 2003/04 er på 115, hvoraf 17 er enkeltintegrerede på almindelige folkeskoler og 98 er i specialskole (alle i Frejaskolens regi). Der er en midlertidig merindskrivning på Frejaskolens Sjællandsgadeafdeling på 5 elever.

 

Optag ved skolestart 2004

Som det fremgår af sagen: "Anlægsbevilling til oprettelse af midlertidigt skole- og fritidstilbud til 18 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser", der er optaget andetsteds på nærværende dagsorden, udvides antallet af skolepladser med 18 ved skolestart 2004. Herefter har i alt 116 elever et specialskoletilbud (98 + 18 elever). Ca. 20 elever er enkeltintegrerede. 6 af de 18 nye specialskoleelever søges placeret på Specialfritidshjemmet Lønstrupvej, hvor de i forvejen er i fritiden. Ordningen skal kun gælde skoleåret 2004/05. 12 af de 18 nye elever placeres i "Gruppernes" lokaler i Peder Vedelsgade 8-10. Inden da flytter "Grupperne" til Suhmsgade 4.

 

Børnehaveklassetilbud inkluderes

Frejaskolens høringssvar på Perspektivplanen udtrykte et ønske om, at tilbuddet til autisterne også omfattede børnehaveklasseelever. Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings udtalelse om sagen var positiv m.h.t. at udvide autist-tilbuddet med børnehaveklasseelever. Både høringssvar og udtalelse blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 13. august 2003. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har siden drøftet sagen yderligere med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, Frejaskolen samt specialkonsulenter på området.

 

Undersøgelserne har klargjort, at diagnosen i dag  - i modsætning til tidligere, hvor autisme først blev diagnosticeret umiddelbart før skolestart -  stilles helt ned til 3 års alderen. Børn og forældre må vente længe (indtil 1. klasse) på et egentligt indlæringspædagogisk tilbud. I før-børnehaveklassealderen er børnene enten i almindelige børnehaver med støttepædagog eller i de gruppeordninger, der er etableret i FAF-regi. Tilbuddene omfatter f.eks. institutionen Katholm, der ligger på Jyllingevej, men det er vurderingen, at tilbuddenes kapacitet er en del mindre end behovet.

 

Når børnene når børnehaveklassealderen, beholder forældrene børnene i børnehaven, eftersom Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens tilbud om specialskole ikke omfatter børnehaveklassen. Den traditionelle børnehavepædagogik baseret på leg og udforskning er ikke velegnet til autist-gruppen, idet autisternes behov er de stik modsatte så som struktur og forudsigelighed, piktogrammer, visualisering m.v.

 

Flere forældrepar har overfor PPR og Bispebjerg Hospitals Børnepsykologiske Afdeling givet udtryk for, at deres børn befinder sig et "vakuum" i børnehaveklassealderen. Eleverne er ofte kognitiv (dvs. indlæringsmæssig) velfungerende og er parat til at lære. Alligevel beholder forældrene børnene i børnehaven for at undgå et institutionsskifte, hvor barnet først starter i almindelig børnehaveklasse og derefter fra 1. klassetrin tildeles et særligt tilbud for autister på en specialskole. Børnene må herved undvære den overgang fra leg til indlæring, som børnehaveklassen repræsenterer. Ydermere bliver autistbarnets handicap endnu mere "synlig" i forhold til de øvrige børn, fordi barnet i det sidste år i børnehaven er 1 år ældre end de øvrige børn.  PPR og Bispebjerg Hospital Børnepsykiatriske Afdeling er enig i disse forældres vurderinger. 

 

PPR forventer, at såfremt specialskoletilbuddet udvides med børnehaveklasse, så vil børnehaveklassens glidende overgang fra leg til indlæring indebære mulighed for, at færre autister bliver stærkt udadreagerende. Det skal bemærkes, at stærkt udadreagerende elever ("ressourcegruppen") er mere udgiftskrævende, end de øvrige elever og har en højere personalenormering.

 

Prognose og fremtidig struktur

Ved skolestart 2004 er 116 elever i specialskoletilbud. Inkluderes børnehaveklassen i specialskoletilbuddet vurderes det, at antallet af autistelever, der har behov for specialskoletilbud, i løbet af en årrække sandsynligvis vil stabilisere sig på ca. 150 elever. Frejaskolen vil fra 2005 kunne rumme i alt 97 elever (92 elever samt 5 stærkt udadreagerende elever i "ressourcegruppen"). Der vurderes herefter at være behov for at tilvejebringe et samlet skoletilbud med plads til yderligere 50-60 elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser inden for de nærmeste år.  Det vurderes, at Frejaskolen vil kunne indeholde alle nuværende elever i skoleåret 2003/04 samt de 6 elever, der i skoleåret 2004/05 midlertidig undervises i Specialfritidshjemmet på Lønstrupsvejs lokaler, når Frejaskolen flyttes til permanente lokaler på Valby Skole ved skolestart 2005.   

 

Afvikling af specialskoletilbuddet på Sjællandsgades Skole

Det fremgår af Udbygningsoversigten for 2004-07 at:

 

Det må også forudses, at Frejaskolens Sjællandsgade-afdeling skal opretholdes ind- til videre, idet der senere tages endelig stilling til løsningsmodeller, der fastlægger såvel Frejaskolens som Sjællandsgade-afdelingens fremtidige strukturelle forhold. Den fremtidige struktur på specialundervisningsområdet har således betydning for den fremtidige skolestruktur på Indre Nørrebro.

 

Sjællandsgades Skole er ved at udvikle sig til en 2-sporet skole. Eftersom Frejaskolens Sjællandsgade-afdeling midlertidig befinder sig på skolens grund med 40 elever (45 elever i indeværende skoleår p.g.a. merindskrivning) har Sjællandsgades Skole fået kapacitetsproblemer, der er afhjulpet gennem kapacitetsafhjælpende foranstaltninger.  Indtil der kan tilvejebringes et nyt samlet skoletilbud (jf. ovenfor) må det forudses, at specialskolefunktionen på Sjællandsgades Skole skal opretholdes og afvikles over en kortere årrække under hensyntagen til Sjællandsgades Skoles folkeskolebehov. Forvaltningen har derfor til hensigt at drøfte den nærmere planlægning heraf med Sjællandsgades Skole.

 

Specialskoletilbuddet på Grundtvigskolen

Ved skolestart 2005 flytter autisterne ud af lokalerne på Grundtvigskolen (villaen og pavillonen), og eleverne overflyttes til Frejaskolens permanente bygninger i Valby Skole. Grundtvigskolens kapacitetsproblemer er ikke umiddelbart overhængende. Det fremgår således af Udbygningsoversigten 2004-07, at der først skal udarbejdes en helhedsplan for Grundtvigskolens udbygning til en 3-sporet skole i 2007. På denne baggrund vil forvaltningen i samråd med Grundtvigskolen afklare anvendelsen af villaen og pavillonen i perioden frem til gennemførelsen af Grundtvigskolens udbygning.

 

Lønstrupvej som specialklubtilbud

Den midlertidige pavillon på Hyltebjerg Skoles sportsplads fjernes i 2005, når eleverne i Frejaskolens afdeling på Lønstrupvej (Hyltebjerg Skole) overflyttes til Frejaskolens permanente bygninger i Valby Skoles gamle bygninger. Specialfritidshjemmet på Lønstrupvej kan herefter overtage den ligeledes rømmede bygning på Hyltebjerg Skole og indrette et klubtilbud til de ældste autistelever - et behov, som,  der, jf. Perspektiv- og handleplanen for den vidtgående specialundervisning, hidtil ikke har kunnet findes en placering af.

 

 

Økonomi

 

De afledte anlægsudgifter som følge af strukturændringerne indarbejdes i revisionen af  Udbygningsoversigten 2004-07, der forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget efter sommerferien.

 

De afledte driftsudgifter i forbindelse med udvidelsen af tilbuddet med børnehaveklasse fra skoleåret 2006/07 indarbejdes i budgetforslaget for 2006 med helårsvirkning fra budgettet for 2007. Evt. konsekvenser for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets tildeling af midler på specialområdet i henhold til demografimodellen drøftes med Økonomiforvaltningen.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Strukturforslaget sendes ud til de direkte berørte institutioner.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Ingen

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Jørn Larsen 

 

 


 


Til top