Mødedato: 21.03.2001, kl. 09:00

Redegørelse for vikaranvendelsen i perioden januar - december 2000

Redegørelse for vikaranvendelsen i perioden januar - december 2000

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. marts 2001

 

4. Redegørelse for vikaranvendelsen i perioden januar - december 2000

UUU 76/2001 J.nr. U49/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at redegørelsen for vikaranvendelsen i perioderne januar - december 2000 tages til efterretning

at forvaltningen fremover gennem stikprøver indsamler oplysninger vedrørende fravær og vikaranvendelse med henblik på forelæggelse af det statistiske materiale for udvalget

 

RESUME

Til belysning af vikaranvendelsen i perioden januar - december 2000 er der indhentet oplysninger fra folkeskolerne i BR-København. En tilsvarende undersøgelse blev gennemført i perioden januar - december 1999.

Ved en direkte sammenligning er det totale fravær inkl. langtidsfravær ændret fra 14,9 % til 15,8 % af de udmeldte undervisningslektioner. Kortvarig og langvarig sygdom er tilsammen ændret fra 12,7 % til 12,4 % af de udmeldte undervisningslektioner.

Vikardækning med timelønnede vikarer er ændret fra 4,6 % til 5,3 % af de udmeldte undervisningslektioner, hvorimod hjemsendelse af klasser er ændret fra 0,6 % til 0,5 % af de udmeldte undervisningslektioner.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

For at belyse vikaranvendelsen i perioden januar - december 2000 er der fra folkeskoler i BR-København indhentet oplysninger om fravær og om anvendelsen af vikarer. Data er indhentet ved hjælp af et spørgeskema for perioden januar - december 1999 blev en lignende undersøgelse gennemført med et identisk spørgeskema. I den følgende beskrivelse er tallene fra perioden januar - december 1999 medtaget i parentes til sammenligning.

Fravær

Fraværet dækker sygdom, kurser, lejrskoler, ekskursioner m.m. Det fravær som skal dækkes af de udmeldte vikarressourcer, er i perioden opgjort til 12,4 % (12,7 %) af de udmeldte undervisningslektioner.

Fravær i forbindelse med langtidssygdom, barselsorlov, forældreorlov o.a. der dækkes fuldt ud af centrale midler er opgjort til 3,4 % (2,2 %) af de udmeldte undervisningslektioner.

Det skal bemærkes, at skolernes udgifter til vikarer i forbindelse med sygdom fra den 1. august 2000 blev dækket centralt af forvaltningen efter 30 kalenderdage og ikke som tidligere først efter 8 uger.

I bilaget 1 er fraværet blevet opgjort i 6 kategorier.

 

Vikardækning

Opgørelsen over det samlede fravær i perioden januar - december 2000 viser, at

  • 55,5 % (52,4 %) af lektionerne blev dækket af vikar
  • 17,3 % (17,1 %) af lektionerne har klassens lærer eller ressourcelærer læst lektionen alene
  • 8,0 % (7,8 %) af lektionerne har eleverne fulgt undervisningen i egen klasse på grund af specialundervisning/sprogcenterlærers fravær
  • 3,4 % (3,8 %) af disse lektioner blev en lærer eller ressourcelærer flyttet fra egen klasse til en "fremmed" klasse for at vikardække
  • 3,1 % (3,7 %) af disse lektioner blev en specialundervisnings/sprogcenterlærer flyttet til en "fremmed" klasse for at vikardække. Eleverne gik fra specialundervisning/-sprogcenter til deres egne hjemklasser og fulgte den almindelige undervisning
  • 3,7 % (4,1 %) af disse lektioner havde klassen nabotilsyn
  • 4,3 % (4,9 %) af disse lektioner blev klassen hjemsendt

  • 4,7 % (6,2 %) andet, herunder ikke læste rådighedslektioner p.g.a. fravær

Det skal bemærkes, at tallene er gennemsnit for skolerne, og der er således tale om store udsving fra skole til skole.

I bilag 1 er vikardækningen opgjort i 6 hovedkategorier med en række yderligere underkategorier.

Specielt vedrørende undervisning i special- og sprogcentre

Opgørelsen viser, at 10,8 % (11,3 %) af de planlagte lektioner i special- og sprogcentre ikke afvikles som planlagt på grund af lærerens fravær. 4,2 % (5,4 %) af de planlagte lektioner afvikles ikke som planlagt på grund af, at special- og sprogcenterlæreren læser lektioner i anden klasse. Det vil sige, at der i gennemsnit ikke afvikles 15,0 % (16,7 %) af den planlagte undervisning i special- og sprogcentre.

 

Specielt vedrørende hjemsendelse af klasser

Klasser er blevet hjemsendt i 0,5 % (0,6 %) af de udmeldte undervisningslektioner. Det er overvejende 6.-10. klasser, der er blevet hjemsendt. 0.-5. klasse hjemsendes principielt ikke. Hjemsendes elever fra 0.-7. klasse sker det altid efter forudgående skriftlig besked til hjemmene.

 

Fremtidige undersøgelser

Det skal afslutningsvis bemærkes, at indsamling og bearbejdning af oplysninger vedrørende fravær og vikaranvendelse er en yderst tids- og ressourcekrævende aktivitet for såvel skoler som forvaltning. Det anbefales derfor, at fremtidige undersøgelser gennemføres via stikprøver af udvalgte skoler med henblik på efterfølgende forelæggelse af det statistiske materiale for udvalget.

 

Økonomi

Ingen

 

Høring

Ingen

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Vikaranvendelsen i perioden januar - december 2000

 

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Benny Blak

 

 

Til top