Mødedato: 21.02.2001, kl. 09:00

Den videre samtænkning fortsat - kommissorium for følgegruppe og udmøntning af pulje

Den videre samtænkning fortsat - kommissorium for følgegruppe og udmøntning af pulje

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. februar 2001

 

5. Den videre samtænkning fortsat - kommissorium for følgegruppe og udmøntning af pulje

UUU 44/2001 J.nr. U23/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget godkender vedlagte kommissorium for følgegruppen

at udvalget godkender, at der anvendes i alt 1,6 mio. kr. pr. skoleår til samarbejdstid til børnehaveklasseledere og lærere

at udvalget godkender, at der indkaldes ansøgninger fra fritidshjem og skoler om tilskud til samtænkningsprojekter

 

RESUME

I forbindelse med udvalgets behandling af punktet vedrørende den videre samtænkning på mødet den 7. februar 2001 blev det besluttet, at det skulle fremgå, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indgår i følgegruppen, og at der udarbejdes et kommissorium til forelæggelse og godkendelse i udvalget.

Borgerrepræsentationen har besluttet at afsætte i alt 12 mio. kr. til udvikling af samarbejdet mellem skole og fritidshjem.

På udvalgets møde den 7. februar 2001 blev det besluttet at udsende grundmodeller for lærernes og pædagogers fællestid med børnene til brug for det lokale valg af samarbejdsform. Pædagogernes samarbejdstid dækkes af de allerede udmeldte ressourcer, mens udgiften til børnehaveklasselederes og læreres samarbejdstid udgør - udover de ressourcer der indgår i den ordinære ressourcetildeling - 1,6 mio. kr. på årsbasis svarende til 0,7 mio. kr. i 2001. Forvaltningen foreslår dette beløb finansieret af puljen.

Forvaltningen foreslår endelig, at der indkaldes ansøgninger om tilskud til samtænkningsprojekter fra de lokale udviklingsfora for samarbejdet mellem skoletilknyttede fritidshjem og skoler.

 

SAGSBESKRIVELSE

Kommissorium m.m. for følgegruppen

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 7. februar 2001, under punkt 10 "Den videre samtænkning", at nedsætte en følgegruppe bestående af repræsentanter for de involverede faglige organisationer, forældre og institutioner, som skal have til formål at følge samarbejdet mellem skole og fritidshjem.

Udvalget besluttede endvidere, at det skal fremgå, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indgår i følgegruppen, og at der skal udarbejdes et kommissorium til forelæggelse og godkendelse i udvalget.

Forvaltningen har på denne baggrund udarbejdet forslag til sammensætning, tidsplan og kommissorium for følgegruppen (se vedlagte bilag).

 

Samarbejdstid til børnehaveklasseleder og lærere

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der afsættes i alt 12 mio. kr. til udvikling af samtænkning mellem skole og fritidshjem. På udvalgets møde den 7. februar 2001 blev det besluttet at udsende 6 forskellige grundmodeller for anvendelse af læreres og pædagogers fællestid med børnene. Modellerne kan danne grundlag for det lokale valg af samarbejdsform.

Lærere/børnehaveklasseledere

For at sikre at skolerne kan deltage i det forudsatte samarbejde mellem lærere/børne-haveklasseledere og pædagoger/pædagogmedhjælpere er det efter forvaltningens opfattelse nødvendigt, at der frigøres midler fra puljen til at dække udgifterne til nogle af lærerressourcerne hertil.

I arbejdstidsaftalerne for lærere og børnehaveklasseledere er der afsat en pulje på henholdsvis 155 og 75 årlige timer pr. medarbejder til bl.a. udvikling af skolen, til samarbejdet mellem lærerne indbyrdes og til samarbejdet mellem lærere og børnehaveklasseledere. Disse timer vedrører kun det interne samarbejde på den enkelte skole. Timerne kan ikke anvendes til eksternt samarbejde. De kan således ikke bruges til det forudsatte samarbejde mellem skolens lærere/ børnehaveklasseledere og fritidshjemmets pædagoger/pædagogmedhjælpere.

Skolerne har i indeværende skoleår tydelige problemer med tiden til de opgaver, som ikke umiddelbar har forbindelse med undervisningen (kurser, lejrskoler, skole-hjemsamarbejdet mv.). Med det udvidede undervisningstimetal pr. lærer i skoleåret 2001-02 forøges dette problem.

Forvaltningen vurderer, at det forudsatte samarbejde mellem børnehaveklasselederen på skolen og pædagogen/pædagogmedhjælperen på fritidshjemmet tidsmæssigt kan fastsættes til én time pr. uge, svarende til 40 årlige timer.

Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at samarbejdet mellem klasselærerne på 1., 2. og 3. klassetrin og pædagogerne/pædagogmedhjælperne på fritidshjemmet kræver en samarbejdstid på mindst ½ ugentlig time, svarende til 20 årlige timer pr. klasse.

For de fuldtidsansatte børnehaveklasseledere kan samarbejdstiden dækkes inden for deres fuldtidsansættelse, mens det vil være nødvendigt at frigøre ressourcer til deltidsansatte børnehaveklasseledere samt lærere på 1. – 3. klassetrin.

Udgiften hertil anslås til 1,6 mio. kr. på årsbasis svarende til en udgift i 2001 på 0,7 mio. kr. Forvaltningen foreslår, at dette beløb frigøres af puljen i 2001. I 2002 og 2003 forslås frigjort henholdsvis 1,6 mio. kr. og 0,9 mio. kr.

Pædagoger/pædagogmedhjælpere

Det forudsættes, at der til pædagoger/pædagogmedhjælpere på fritidshjem, der indgår i det forudsatte samarbejde med skolernes lærere/børnehaveklasseledere, afsættes et antal timer, der svarer til ovenstående samarbejdstid til lærere/børnehaveklasseledere.

På baggrund af de seneste års analyser i forbindelse med diverse arbejdsgrupper omkring samtænkningen er det forvaltningens vurdering – og forudsætning – at denne samarbejdstid vil kunne dækkes inden for den samlede "normering" på fritidshjemmene.

Aftale om tidsfastsættelsen til pædagoger/pædagogmedhjælpere til dette samarbejde vil indgå i den ny arbejdstidsaftale for pædagoger og pædagogmedhjælpere (LFS, BUPL, PMF).

 

Tilskud til samtænkningsprojekter

Derudover foreslås, at der indkaldes ansøgninger om tilskud til samtænkningsprojekter fra samtlige lokale udviklingsfora mellem skoler og skoletilknyttede fritidshjem herunder integrerede institutioner i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Det foreslås, at ansøgningerne herom skal indsendes til forvaltningen 2 gange årligt senest henholdsvis 1. april og 1. oktober. Første gang dog pr. 1. maj 2001.

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Notat vedrørende sammensætning, tidsplan og kommissorium for følgegruppen.

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Benny Blak

 

 

Til top