Mødedato: 21.02.2001, kl. 09:00

Ændring af rammerne for observationskolonierne

Ændring af rammerne for observationskolonierne

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. februar 2001

 

10. Ændring af rammerne for observationskolonierne

UUU 49/2001 J.nr. U39/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at der med virkning fra den 1. august 2001 sker følgende tids- og normeringsmæssige ændringer på observationskolonierne Furesøkolonien, Kallehave Strand og Terrasserne:

  • koloniernes årlige åbningstid øges fra 35 uger til 39 uger
  • kolonierne indfører weekendlukning fra fredag eftermiddag til søndag eftermiddag
  • normeringen øges fra eksisterende niveau (1 lærer pr. ca. 6 elever) til 1 lærer pr. 5 elever til undervisning, elevaktiviteter og tilsyn

 

RESUME

I budgettet for 2001 er indregnet et puljebeløb på 0,5 mio. kr. til bl.a. ændring af åbningstiden på observationskolonierne. I forbindelse hermed blev det besluttet, at analysere området.

På denne baggrund har der været et udvalgsarbejde med deltagelse af observationskoloniernes ledelser, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), Skolepsykiatrisk Center (SPC) og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Udvalget har udarbejdet forslag til en ændring af rammerne for observationskolonierne.

Forslaget indebærer, at koloniernes årlige åbningstid udvides fra 35 uger til 39 uger, at der indføres weekendlukning samt at normeringen øges. Ændringen skal samlet set sikre en mere hensigtsmæssig udnyttelse af ressourcerne inden for koloniområdet.

SAGSBESKRIVELSE

Observationskolonierne er et specialpædagogisk døgntilbud i henhold til folkeskolelovens § 20 stk. 3. Der er tale om et korterevarende midlertidigt ophold med en varighed på indtil et skoleår. Den gennemsnitlige opholdslængde er omkring 6 – 7 måneder. Visitation sker gennem PPR eller SPC.

Eleverne kan generelt karakteriseres ved, at de er præget af adfærds-, kontakt og trivselsvanskeligheder. Det vil sige, at der er tale om elever med sociale- og følelsesmæssige vanskeligheder, hvortil ofte kommer indlæringsvanskeligheder af specifik karakter – koncentrations- og opmærksomhedsforstyrrelser.

Opholdet er et led i den pædagogisk-psykologiske vurdering og har til formål at rådgive med henblik på elevens fortsatte undervisning. Opholdet har endvidere det formål at forsøge at bryde et problemfyldt samspil mellem eleven og omgivelserne. Der tilstræbes et tæt samarbejde med forældrene, ligesom kolonierne i samråd med forældrene og PPR / SPC kan inddrage hjemskole og socialforvaltning m.fl.

Koloniernes pædagogiske personale består af lærere. Der tilstræbes et helhedsorienteret miljø, hvor specialpædagogiske og socialpædagogiske aktiviteter integreres i overensstemmelse med det udvidede undervisningsbegreb.

 

Ændring af de tids- og normeringsmæssige rammer

På baggrund af et langvarigt udvalgsarbejde med deltagelse af koloniernes ledelser, PPR, SPC og repræsentanter for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdedes "Rapport fra arbejdsgruppen vedr. observationskolonierne", som blev færdig i januar 2000 (vedlagt som bilag).

Rapporten påpeger bl.a. behovet for såvel en ændring af åbningstiden som for normeringsforbedringer.

Eksisterende arbejdstidsaftale for lærere på observationskolonier blev forlænget et år i bestræbelserne på at skabe samtidighed og sammenhæng mellem arbejdstidsaftale, struktur og normeringsforhold. Der er med virkning fra 1. august 2001 indgået aftale med Københavns Lærerforening. En aftale der på væsentlige punkter afviger fra den almindelige arbejdstidsaftale, og som netop sikrer sammenhæng mellem aftalen og observationskoloniarbejdets særlige karakter.

Åbningstiden forslås øget fra 35 – 39 uger, idet det er forudsat, at kolonierne som udgangspunkt følger folkeskolens vejledende ferieplan, men dog begynder en uge senere i august. Da kolonierne modtager elever fra alle københavnske skoler, vil dette sikre, at kolonierne begynder skoleåret samtidig med de skoler, som begynder senest. Behovet for øget åbningstid har været rejst såvel i Borgerrepræsentationen som i arbejdsgruppen. Det er uhensigtsmæssigt, at kolonierne i perioder har lukket udenfor den øvrige folkeskoles ferier. Dette skaber problemer i forhold til at sikre eleverne et relevant undervisningstilbud i sådanne perioder.

Normeringen øges fra eksisterende niveau, 1 lærer til ca. 6 elever, til 1 lærer til ca. 5 elever i forbindelse med undervisning, elevaktiviteter og tilsyn. Den aktuelle normering sikrer ikke fornøden overensstemmelse mellem elevernes behov for specialpædagogisk bistand og koloniernes aktuelle muligheder for at honorere dette.

På sammenlignelige københavnske døgninstitutioner (skole- og behandlingshjem) karakteriserer en analyse en normering på 1 : 5 som værende lav; 1 : 4 er middel, mens 1 : 3 karakteriseres som høj.

Kolonierne indfører weekendlukning fra fredag eftermiddag til søndag eftermiddag

Koloniernes hidtidige weekendordning karakteriseres som værende af stor pædagogisk værdi. Gennem de senere år har halvdelen af børnegruppen på skift været på hjemmeweekend hver anden weekend, og kolonierne har været normeret i overensstemmelse hermed.

Der opleves imidlertid et stigende forældreønske om at have børnene hjemme i weekenden.

Forslaget fremsættes dog overvejende af ressourcemæssige grunde med det formål at omlægge ressourcerne til en ændret åbningstid og bedre normering. Dette vil samlet set bedst sikre den ønskelige kvalitet.

Forslaget har indgående været drøftet mellem PPR, koloniernes ledelser og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Der er enighed om, at der er tale om en nødvendig og forsvarlig prioritering, men også om at det vil være nødvendigt nøje at følge, i hvilken udstrækning weekendlukningen kommer til at afskære elever med store hjemlige problemer fra at kunne benytte sig af observationskolonierne.

Efter skoleåret 2001 / 2002 vil der blive foretaget en vurdering af situationen.

 

Øvrige forhold

Udvidelsen af åbningstiden fra 35 uger til 39 uger og indførelsen af weekendlukning medfører på årsbasis en mindre nedgang i det samlede antal åbningsdage.

Det forhold, at koloniernes pædagogiske bemanding alene består af læreruddannet personale, er blevet drøftet i arbejdsgruppen. Såvel eventuelle økonomiske som pædagogiske fordele ved ansættelse af ( social-)pædagoger er blevet vurderet.

Når der ikke lægges op til ændringer, skyldes det bl.a.:

  • at der er tale om et specialpædagogisk tilbud i henhold til folkeskoleloven
  • at der er tale om korterevarende midlertidigt ophold
  • at der ikke er tale om et behandlingstilbud
  • at der under de aktuelle forudsætninger ikke ville kunne opnås økonomisk fordel heraf

 

Økonomi

I budgettet for 2001 er der indarbejdet et puljebeløb på 0,5 mio. kr. til dækning af merudgifterne ved omlægningerne på observationskolonierne. Beløbet svarer til 1,2 mio. kr. på årsbasis.

Merudgifterne ved de foreslåede ændringer kan holdes inden for dette puljebeløb.

Ændringen medfører derudover ændrede forudsætninger i forhold til køkkenledere, husmedhjælpere, skolesekretærer og skolebetjente. Der må derfor forventes behov for justeringer. Ligeledes må imødeses behov for afledte justeringer af koloniernes driftsbudgetter, herunder kørselsudgifter som følge af weekendlukningen.

Det skønnes dog, at der samlet ikke er tale om merudgifter.

 

Høring

Rapporten har været udsendt til kommentering på observationskolonierne, PPR og SPC.

De konkrete forslag er drøftet med – og har fået tilslutning fra ledelser og tillidsrepræsentanter på observationskolonierne samt fra PPR.

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • "Rapport fra arbejdsgruppen vedr. observationskolonierne"

 

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Benny Blak

 

 

Til top