Mødedato: 21.01.2004, kl. 14:00

Status på det andet år i det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole

Status på det andet år i det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. januar 2004

 

 

16.      Status på det andet år i det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole

  J.nr. U9/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      første del af KLEOs evaluering af forsøgsprojektet tages til efterretning

 

at     status på det andet år i det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole tages til efterretning

 

at      forsøget fremover benævnes "Skoleforsøget på Ydre Nørrebro"

 

 

 

RESUME

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. december 1998 (BR 601/98) at starte forsøg med ny skolestruktur på Ydre Nørrebro, og at forsøget skulle evalueres. Status på forsøgets første år blev behandlet i udvalget 5. februar 2003 (U 9/03). Nedenstående er status på forsøgsperiodens andet år, skoleåret 2002/03.

 

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget 8. august 2001 (U 76/01) blev der stillet et medlemsforslag om, at udvalget skal have en årlig status i forsøgsperioden. Udvalget tiltrådte forslaget.

 

På samme møde blev forslaget til evaluering godkendt. Første del af evalueringen, nemlig evalueringen af forsøgsprojektets opstart, er tilendebragt og vedlægges som bilag 1.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog på sit møde den 10.december 1998 (BR 601/98) at starte forsøg med ny skolestruktur på Ydre Nørrebro. Senere besluttede udvalget, at man hvert år ville have en status på forsøget. Status på forsøgets første år blev behandlet i udvalget 5. februar 2003. Nedenstående er status på forsøgsperiodens andet år, skoleåret 2002/03.

 

Hvor 49% af basisskolernes 7.klasser  startede på HGO august 2002, er dette tal  i august 2003 steget til  64  %, se bilag 2.

 

I  samarbejde mellem de fire skoler og forvaltningen er der i skoleåret 2002/03 taget en række initiativer for  at styrke den pædagogiske sammenhæng mellem kvarterets skoler. Aktiviteterne er:

 

Fællesaktiviteter:

·        På ledelsesplan: regelmæssige møder med forvaltningen omkring planlægning i forsøgsprojektet. – Drøftelse af og opfølgning på KLEOs evaluering af forsøgets opstart. – Studietur til Stockholm med temaet udviklingsorienterede skoler med mange tosprogede. –Fællesplanlægning ved de fire viceinspektører.

·        På lærerplan: En del af basisskolernes fysikundervisning varetages på HGO. - Lærer følger lærer-projekt. Lærere fra HGO og fra basisskolerne følger parvist hinandens undervisning i to dage. – Kursus og udarbejdelse af læseplan for projektarbejde. En gruppe lærere fra hver skole deltager i projektet. Gentages i skoleåret 2003/04. – Fyraftensmøder med fagligt-pædagogisk indhold.

·        På forældreplan: Et af de årlige forældremøder for henholdsvis 6. og 7. klasser finder sted på HGO.

·        På elevplan: Arbejdet med elevfølgegruppe fortsætter.

 

Skolespecifikke aktiviteter:

·        HGO: Har af Undervisningsministeriet fået forlænget ordningen med, at flere elever deltager i skolebestyrelsen, således at hele forsøgsperioden dækkes. – Skolen har fået dispensation, således at der kan afholdes skolebestyrelsesvalg hvert andet år i september. Skolen befæster sin ledelsesstruktur og oplever, at den fungerer bedre og bedre. Som del af evalueringsprojektet arbejder en forsker fra DPU med afprøvning af sokratiske diskussionsgrupper, som er en særlig måde at drøfte etik, religion og filosofi på, hvor først lærere, siden elever skal afprøve formen.

·        Rådmandsgades Skole: Deltager i udviklingsprogrammet "Et godt skoleliv for alle" og "Skolen – et lærested, et værested" samt arbejder henimod etablering af selvstyrende storteam. En renovering af legepladsen er forestående. – En klasselærer fra 7. klasse er udnævnt som tovholder for at smidiggøre overgangen til HGO.

·        Hillerødgades Skole: Har et indsatsområde om undervisning af tosprogede. Forældremøder i sproggrupper har bl.a resulteret i fem tosprogede forældre i skolebestyrelsen.

·        Havremarkens Skole: videreudvikler teamarbejdet. Både Havremarken og Hillerødgade har fået midler til renovering af faglokaler og toiletter. På Havremarken ombygges biblioteket og på Hillerødgade etableres natur / tekniklokale.

 

Center for Kompetence, Ledelse, evaluering og organisation(KLEO) har afsluttet sin evaluering af forsøgets opstart. Sammenfatningen af evalueringen er vedlagt i bilag 1. KLEO har i evalueringen tre centrale pointer:

·        HGO er ikke en distriktsskole. Forældre og elever oplever HGO som værende forskellig fra basisskolerne. Det opleves ikke som en selvfølge, men som et individuelt valg i hvert tilfælde, om eleven skal fortsætte på HGO eller andetsteds. De fire skoler har hver især være mere optaget af at finde rodfæste i deres nye identitet end i at skabe sammenhæng.

·        Etableringsprocessen er ikke slut, men må betragtes som en fortløbende proces

·        En forudsætning for projektets succes er, at det forankres på alle fire skoler. Det er ikke i tilstrækkelig grad lykkedes at inddrage alle parter i etableringsprocessen. For eksempel har basisskolerne ikke været repræsenterede i projektets styregruppe, hvor beslutningerne blev taget, men udelukkende i følgegruppen.

 

I evalueringen kommer KLEO med en række anbefalinger, der både skal ses som bud på, hvad de fire skoler bør tage fat på nu og på hvad man bør medtænke i en eventuelt tilsvarende etableringsfase. Anbefalingerne er:

·        Alle parter inddrages i udmøntningen af beslutningen. I en evt. tilsvarende proces inddrages basisskolerne i styregruppens arbejde.

·        Der udarbejdes et fælles pædagogisk grundlag for alle deltagende skoler, gerne fulgt op af handleplaner for arbejdet med udvikling på hver af de fire skoler og ikke mindst for samarbejdet skolerne imellem.

·        Skolelederne sætter ekstra fokus på en fælles tolkning af det beskrevne pædagogiske grundlag og ikke mindst på en fortsat eksperimenteren med at omsætte de pågældende intentioner til konkret praksis.

·        Der arbejdes på at etablere reelle praksisfællesskaber blandt lærere og ledere på alle fire skoler. Praksisfællesskaberne skal understøttes og følges op vha. skolernes ledelse, eksterne konsulenter og/eller samarbejdspartnere i forvaltningen.

 

Skolernes ledelser har sammen med forvaltningen drøftet KLEOs pointer og anbefalinger. Der er enighed om, at en række af de beskrevne fælles initiativer, der er taget i skoleåret 2002/03  ligger i tråd med KLEOs anbefalinger. Der er også enighed om, at et fælles pædagogisk grundlag vokser ud af indsatsen omkring udvalgte fokusområder. Udarbejdelsen og revisionen af læseplanen for projektarbejde er et eksempel på et sådant fælles fokus. Som eksempel på de foreslåede praksisfællesskaber kan nævnes ordningen med fysikundervisningen samt lærer-følger lærer-ordningen.

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: KLEOs  evaluering af opstarten af forsøget

·        Bilag 2: Elevsammensætning på HGO i skoleåret 2003/04

 

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Lise Poulsen                    

 


 


Til top