Mødedato: 21.01.2004, kl. 14:00

Status for arbejdet med integrationspolitikken

Status for arbejdet med integrationspolitikken

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. januar 2004

 

 

11.      Status for arbejdet med integrationspolitikken

  J.nr. U225/03

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender vedlagte statusbeskrivelse af

udvalgets og forvaltningens arbejde med integrationspolitikken til fremsendelse til Det rådgivende Integrationsudvalg

 

 

 

RESUME

 

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 14. juni 2000 en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune. Samtidig besluttede Borgerrepræsentationen at pålægge de stående udvalg samt Økonomiudvalget at afgive en kort status til Det rådgivende Integrationsudvalg vedrørende udvalgets og forvaltningens arbejde med integrationsområdet.

 

På baggrund af  de stående udvalgs og Økonomiudvalgets statusrapporter udarbejder Det rådgivende Integrationsudvalg en samlet statusrapport til Borgerrepræsentationen.

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs oplæg  til statusrapporten består dels af generelle spørgsmål vedrørende indsatsområderne "Beskæftigelse" og "Kommunikation", dels af fagspecifikke spørgsmål til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ressortområde.

 

Vedlagt er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens forslag til et kort statusnotat fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 14. juni 2000 en overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune med tilhørende indsatsområder:

1. "Børns og unges liv og fremtid". Der arbejdes bl.a. med daginstitutioner, skoler, biblioteker, fritidstilbud, foreninger, boligområder samt andre relevante tilbud set fra børnehøjde.

2 "Beskæftigelse". Der arbejdes bl.a. med overledighed, selvforsørgelse, etnisk ligestilling, personalepolitik, flaskehalsproblemer, uddannelse, virksomhedsstøtte, iværksættere etc., i relation til såvel private som offentlige arbejdsgivere.

3. "Kommunikation". Der arbejdes med sprogpolitik, medievalg og fælles regler for tolkebistand etc.

4. "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" Der arbejdes med folkeoplysningen (foreninger, enkeltarrangementer, aftenskoler etc.), socialt arbejde, støtte af netværk i f.eks. boligområder etc.

5. "Det boligsociale område" Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget pålægges at kortlægge indsatsområdet - herunder at fremlægge en plan for indsatsen i budgetårene 2001-2002 og 2003, således at den kan indgå i de kommende års budgetdrøftelser.

 

Samtidig besluttede Borgerrepræsentationen at pålægge de stående udvalg samt Økonomiudvalget at afgive en kort status til Det rådgivende Integrationsudvalg vedrørende udvalgets og forvaltningens arbejde med integrationsområdet i det foregående år.

 

På baggrund af  de stående udvalgs og Økonomiudvalgets statusrapporter udarbejder Det rådgivende Integrationsudvalg en samlet statusrapport til Borgerrepræsentationen.

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs oplæg  til statusrapporten består dels af generelle spørgsmål vedrørende indsatsområderne "Beskæftigelse" og "Kommunikation", dels af fagspecifikke spørgsmål til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ressortområde.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg ønsker ikke en oplistning af alle relevante tiltag og projekter, men en opsummering af udvalgets og forvaltningens indsats i relation til de enkelte spørgsmål.

 

Vedlagt er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forslag til et kort statusnotat fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Statusnotatet beskriver, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget har vedtaget målsætninger og handleplaner vedrørende integration på udvalgets største ressortområder:

·        Folkeskole

·        Fritidsinstitutioner

·        Gymnasium/HF

 

Graden af målopfyldelse er pt. vanskelig at fastslå, men det forventes at den særlige københavnske PISA-undersøgelse og hele kvalitetsudviklingsprojektet vil give udvalget et langt bedre grundlag for at foretage politiske og økonomiske prioriteringer på hele dets ressortområde.

 

Vedrørende etnisk ligestilling beskrives med udgangspunkt i Økonomiforvaltningen statistiske opgørelse over antallet af ansatte med anden etnisk baggrund, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har forøget sin andel af ansatte med anden etnisk baggrund fra 9,3% i 2001 til 10,8% i 2003.

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Brev af 3/11-2003 fra Det rådgivende Integrationsudvalg med anmodning om status for arbejdet med integrationspolitikken

·        Bilag 2: Forslag til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets statusnotat vedrørende arbejdet med integrationspolitikken

 

 

 

Peter Rasmussen

 Ann Granum

 


 


Til top