Virksomhedsplan for Center for Vejledning
Virksomhedsplan for Center for Vejledning
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. november 2002
8. Virksomhedsplan for Center for Vejledning
UUU 512/2002 J.nr. U161/02
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdoms-udvalget,
at vedlagte
årlige redegørelse samt aktivitets- og projektkatalog for indeværende og
kommende år tages til efterretning
Uddannelses- og
Ungdomsudvalget behandlede på sit møde den 7. november 2001 Skole- og
Ungdomsvejledningens redegørelse over institutionens virksomhed, mål og
resultater for 2000/2001. Udvalget besluttede, at Skole- og Ungdomsvejledningen
(nu Center for Vejledning) fortsat én gang årligt orienterer udvalget om den
fortsatte implementering af mål og resultater.
Vedlagte redegørelse over "Center for Vejlednings virksomhed, mål og resultater 2002/2003" er en fortsættelse af de forrige års redegørelser.
Udgangspunktet for dette års redegørelse er et ønske om en fortsat tydeliggørelse og dokumentation af vejledningsindsatsen. Årets fokuspunkt er "Kvalitet i Vejledningen". De enkelte områder har derfor koncentreret sig om: Arbejdsopgaver, målsætning, målopfyldelse, problemfelter samt kommende indsatsområder. Ligeledes indgår der i redegørelsen faktabokse for de enkelte områder.
Tværsektorielt samarbejde
Vejledningsindsatsen er i de senere år blevet intensiveret på lokalt plan omkring unge i en marginaliseret situation. Dette arbejde er funderet i et tværsektorielt samarbejde med bl.a. lokalcentrene jf. samarbejdsaftalen "Uddannelse og job til alle unge i København" af 4. januar 2000. Ligeledes involverer vejledningen sig i projekter inden for klubområdet – "Motivering til erhverv", lokale kvarterløftsprojekter samt øget, intensivt samarbejde med erhvervsskolerne.
10. klasse -
brobygning
Ændring af Folkeskoleloven af 2. juni 1999 med ikrafttræden august 2000 indebar en ændring af det hidtidige 10. klassetilbud med større fokus på basale færdigheder, brobygning og uddannelsesvalg. Tilrettelæggelsen af 10. klasse tager udgangspunkt i den enkelte elevs uddannelsesplan, hvilket medfører et øget behov for koordinering, dels skolerne imellem og dels mellem kommunen og ungdomsuddannelserne. For at sikre de unges individuelle og fleksible valg af bl.a. brobygningsforløb er der indgået samarbejdsaftaler med samtlige erhvervsuddannelser. I skoleåret 2002/2003 påbegyndes i samarbejde med ungdomsuddannelserne en brugerundersøgelse vedr. 10.klasse og brobygning. Undersøgelsen forventes afsluttet august 2003.
Forbedring af Center for Vejlednings fysiske rammer
Center for Vejledning har hidtil haft til huse i bagerste bygning på 3. sal på Kildevældsskolen, Ydre Østerbro. På opfordring fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget har forvaltningen nu fundet egnede lokaler i Korsgade 30.
Udgangspunktet er, at lokalerne skal være centralt beliggende lokaler, der kan opfylde ønsket om et miljø for åben vejledning - et vejledningscenter - for unge og deres forældre samt kursus- og projektlokaler.
Stabs- og støttefunktion
Center for Vejledning er placeret i en ny central organisationsmatrix som støttefunktion med koordinerende opgaver samt selvstændige driftsopgaver. Center for Vejledning har direkte reference til direktionen. Center for Vejledning koordinerer, udvikler og dokumenterer vejledningsindsatsen for alle 14-18 årige i København samt forestår tværsektorielle ungeindsatser, hvor unges kompetenceudvikling, uddannelse og vejledning er de centrale omdrejningspunkter. Ligeledes forestår Center for Vejledning en tværsektoriel koordination af en helhedsorienteret vejledning i København i samarbejde med samtlige ungdomsuddannelser, ungdoms- og produktionsskoler m.fl.
Reform af vejledningen
Kvalitet, helhedsorienteret og
sammenhæng i vejledningen - uafhængig af sektorinteresser - ligger til grund for en ny reform af
uddannelses- og erhvervsvejledningen i Danmark. Undervisningsministeriet har
netop sendt "Udkast til
forslag til lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv" til høring hos myndigheder og organisationer.
Efter forslaget træder loven i kraft den 1. august 2004.
Reformen lægger op til en øget konsolidering af den kommunale ungdomsvejledning primært som uddannelsesvejledning - men også med et vejledningsperspektiv, hvor kommende erhverv trækkes ind i uddannelsesplanen. Udvikling af unges formelle og uformelle kompetencer skal medvirke til, at frafald og omvalg i uddannelserne begrænses mest muligt.
Skolevejledningen foreslås koblet op til den kommunale ungdomsvejledning, som i lovforslaget kaldes "Ungdommens Uddannelsesvejledning". Ligeledes forventes en del af studievejledernes arbejde ved ungdomsuddannelserne koordineret fra "Ungdommens Uddannelsesvejledning" fx. gennem særlige samarbejdsaftaler, som vi kender det fra københavnske forhold i Center for Vejledning. Selve vejlednings-indsatsen skal fortsat foregå tæt ved den unge.
I lovudkastet er ikke skitseret
finansieringsmodeller, men det forventes, at der tilføres kommunerne yderligere
midler til det øgede koordinerings-, vejlednings- og dokumentationsarbejde.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Center for Vejledning: Virksomhed, mål og resultater 2002/2003. I rapporten indgår tillige Center for Vejlednings "Aktivitets- og projektkatalog" (omdelt til mødet den 6. november 2002)
Peter Rasmussen
Jørn Larsen