Mødedato: 20.11.2002, kl. 15:00

Handleplan folkesundhed

Handleplan folkesundhed

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. november 2002

 

 

14.      Handleplan folkesundhed

 

UUU 509/2002  J.nr. U134/02

 

 

INDSTILLING[e1] 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender vedlagte handleplan for forvaltningens arbejde med sundhedsfremme på de københavnske skoler i forbindelse med Folkesundhedsplanen for København 2002 - 2005

 

 

 

RESUME[e2] 

 

I 1999 begyndte Sundhedsforvaltningen arbejdet med Folkesundhedsplanen for Københavns Kommune. Det var en vigtig forudsætning for denne Folkesundhedsplan, at den skulle være tværsektoriel og dermed involvere samtlige forvaltninger, H:S og Embedslægeinstitutionen. Desuden var det tanken, at Folkesundhedsplanen skulle udgøre hovedindholdet i den sundhedsplan, som kommunen er forpligtet til at udarbejde i henhold til Sygesikringsloven.

 

Der blev nedsat arbejdsgrupper på en række temaområder, som skulle levere temabidrag til Sund By Styregruppen med henblik på at udarbejde den endelige Folkesundhedsplan. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdede følgelig forslag til skoleområdet, og det samlede forslag til en Folkesundhedsplan blev forelagt og godkendt i Uddannelses- og Ungdomsudvalget i december 1999. I august 2001 vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for perioden 2002 – 2005, samt at der skulle udarbejdes handleplaner for hvert indsatsområde. Borgerrepræsentationen tilsluttede sig dette på mødet den 4. oktober 2001.

 

De overordnede målsætninger, som er vedtaget, skal implementeres via specifikke handleplaner og disse skal som udgangspunkt koordineres af den forvaltning, der har ansvaret for det specifikke indsatsområde. Derfor blev Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen opfordret til at koordinere arbejdet med at udarbejde handleplaner på skoleområdet, og det er denne handleplan, der nu foreligger til udvalgets godkendelse.

 

Det overordnede mål for skolen i Folkesundhedsplanen er "at skolen i hele sin virken skal medtænke sundheds­fremme og forebyggelse bredt - både pædagogisk og orga­nisatorisk - således at ele­verne opnår for­udsætninger, så de bliver i stand til at handle for at fremme deres egen og andres sundhed".

 

For at opfylde denne målsætning er der opstillet følgende indsatsmål:

 

§        Alle københavnske skoler skal udforme en sundhedspolitik i dialog med elever, forældre, lærere og det øvrige personale

§        Sundhedsundervisningen skal kvalitetsudvikles i skolerne, og der skal ske en udvikling af de sundhedspædagogiske metoder

§        Eleverne skal være mere fysisk aktive i skolerne

§        Eleverne skal kunne købe sund og billig mad på skolerne

§        Mobning skal forebygges i skolerne

§        Børn og unge med særlige behov skal sikres støtte og en hurtig og effektiv ind­sats

 

I vedlagte handleplan er disse indsatsmål beskrevet, og for hvert indsatsmål er målet konkretiseret, og der er givet en kort status på området med angivelse af målgruppe og aktører. Endelig er de enkelte tiltag beskrevet med tanker om evaluering og resultater. Handleplanen slutter med en oversigt over påtænkte tiltag i planperioden 2002 - 2005 samt en oversigt over specifikke tiltag i 2002 - 2003.

 

Handleplanen på skoleområdet er i en foreløbig udgave forlagt Sund By Styregruppen på mødet den 13. september 2002.

 

Ved udgangen af 2003 skal der gennemføres en samlet midtvejsevaluering og med udgangen af 2005 en afsluttende evaluering af hele arbejdet med Folkesundhedsplanen.

 


SAGSBESKRIVELSE[e3] 

Baggrund

I 1999 begyndte Sundhedsforvaltningen arbejdet med Folkesundhedsplanen for Københavns Kommune. Baggrunden for dette arbejde var, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i oktober 1998 havde besluttet, at den daværende Sund By Plan, som udgjorde rammen for det sundhedsfremmende arbejde i København i perioden 1994 - 1997, skulle revideres.

 

Det var en vigtig forudsætning for den nye Folkesundhedsplan, at den skulle være tværsektoriel, og dermed involvere samtlige forvaltninger, H:S og Embedslægeinstitutionen. Desuden var det tanken, at Folkesundhedsplanen skulle udgøre hovedindholdet i den sundhedsplan, som kommunen er forpligtet til at udarbejde i henhold til Sygesikringsloven. Endelig har de overordnede målsætninger i den daværende regerings Folkesundhedsprogram 1999 - 2008 været inspirationskilde for arbejdet med Folkesundhedsplanen for København.

 

Der blev nedsat arbejdsgrupper på en række temaområder, som skulle levere temabidrag til Sund By Styregruppen med henblik på at udarbejde den endelige Folkesundhedsplan. Disse arbejdsgrupper skulle ligeledes være sammensat på tværs af forvaltningerne. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdede følgelig forslag til skoleområdet, og det samlede forslag til en Folkesundhedsplan blev forelagt og godkendt i Uddannelses- og Ungdomsudvalget i december 1999. I august 2001 vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget de overordnede målsætninger og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet for perioden 2002 – 2005, samt at der skulle udarbejdes handleplaner for hvert indsatsområde. Borgerrepræsentationen tilsluttede sig dette på mødet den 4. oktober 2001.

 

De overordnede målsætninger, som er vedtaget, skal implementeres via specifikke handleplaner, og disse skal som udgangspunkt koordineres af den forvaltning, der har ansvaret for det specifikke indsatsområde. Derfor blev Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen opfordret til at koordinere arbejdet med at udarbejde handleplaner på skoleområdet, og det er denne handleplan, der nu foreligger til udvalgets godkendelse. I arbejdsgruppen har der siddet repræsentanter fra UUF, FAF samt SUF. Desuden har Københavns Lærerforening og Københavns Skolelederforening været repræsenteret.

 

Den overordnede ramme for folkesundhedsarbejdet, der danner grundlag for implementeringen, består af en række overordnede målsætninger og indsatsmål.

 

De overordnede målsætninger er:

·        Folkesundhedsarbejde skal tage udgangspunkt i borgernes ret til forebyggelse.

·        Københavnernes middellevetid skal øges med udgangspunkt i de for tidlige dødsfald.

·        Den sociale ulighed i sundheden skal mindskes.

·        Københavnernes sundhed og livskvalitet skal fremmes.

·        De overordnede mål og målsætninger for folkesundhedsarbejdet skal afspejle sig i kommunens generelle politikker.

 

Indsatsmålene gælder for følgende indsatsområder:

·        Arenaer: Sundhedsvæsnet, arbejdspladsen, byens offentlige rum og byens miljø, skolen, daginstitutioner og lokalområderne.

·        Temaer:  Tobak, alkohol, kost og motion.

·        Målgrupper: Unge, ældre og etniske minoriteter.

 

Handlingsplaner

For hvert indsatsområde skal der udarbejdes en handleplan. Handleplanen er et styringsredskab, der udmønter de politiske prioriteringer, og bør derfor som udgangspunkt koordineres af den forvaltning, der har ansvaret for det specifikke indsatsområde, og forelægges i eget udvalg. Udarbejdelsen af handleplaner bør involvere de interessenter, der har medansvar for gennemførelse af aktiviteterne. Handleplanerne skal beskrive følgende indenfor planperioden:

·        Indsatsmål - Hvilke overordnede målsætninger skal der arbejdes hen imod? Hvilke aktiviteter til hvilken målgruppe skal der igangsættes for at opfylde målsætningerne?

·        Tidsplan Hvornår gennemføres hvilke faser i arbejdet?

·        Organisering Hvem er ansvarlige og hvem er samarbejdspartnere? Hvorledes organiseres arbejdet? Hvad gøres konkret i forhold til at sikre borgerinddragelse i arbejdet?

·        Ressourceforbrug Hvilke og hvor mange ressourcer skal der bruges for, at handleplanen skal kunne gennemføres?

·        Forventede resultater Hvilken sundhedsmæssig forbedring forventes der?

 

Ved udgangen af 2003 skal der gennemføres en samlet midtvejsevaluering. Hvert indsatsområde skal bidrage til evalueringen med deres interne statusredegørelse. Statusredegørelserne skal behandles i de respektive udvalg forinden en samlet forelæggelse i form af en midtvejsevaluering for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Med udgangen af 2005 gennemføres en afsluttende evaluering. Den skal vurdere den samlede plans målopfyldelse. Udover en evaluering af de opnåede resultater skal der laves en procesevaluering. Dvs. en evaluering af organiseringen af arbejdet, de anvendte strategier og metoder samt borgerinddragelse og inddragelse af andre eksterne aktører.

 

En del af den endelige evaluering skal være ekstern.

 

Handleplanen på skoleområdet

Skolen er en central arena, når det handler om børns sundhed. Ved at give eleverne viden, holdning og handlekraft til at vælge en positiv sundhedsadfærd og et sundt liv kan skolen medvirke til at forebygge livsstilsrelaterede sygdomme og forsøge at mod­virke en negativ effekt fra dårlige sociale kår. Det sundhedsfremmende arbejde i skolen hviler på et bredt og positivt sundhedsbe­greb, som også understreges i læseplanen for Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab.

 

I målsætningen for folkeskolen i København hedder det ligeledes, at skolen og undervisningen skal være fremmende for livskvalitet, sundhed og bæredygtighed, så børnene får et grundlag for aktiv stillingtagen og handlen.

 

Det overordnede mål for skolen i Folkesundhedsplanen er, "at skolen i hele sin virken skal medtænke sundheds­fremme og forebyggelse bredt - både pædagogisk og orga­nisatorisk - således at ele­verne opnår for­udsætninger, så de bliver i stand til at handle for at fremme deres egen og andres sundhed".

 

For at opfylde denne målsætning er der opstillet følgende indsatsmål:

 

§        Alle københavnske skoler skal udforme en sundhedspolitik i dialog med elever, forældre, lærere og det øvrige personale

§        Sundhedsundervisningen skal kvalitetsudvikles i skolerne, og der skal ske en udvikling af de sundhedspædagogiske metoder

§        Elevernes skal være mere fysisk aktive i skolerne

§        Eleverne skal kunne købe sund og billig mad på skolerne

§        Mobning skal forebygges i skolerne

§        Børn og unge med særlige behov skal sikres støtte og en hurtig og effektiv ind­sats

 

I vedlagte handleplan er disse indsatsmål nærmere beskrevet, og for hvert indsatsmål er målet konkretiseret i forhold til forvaltningens, skolens og de enkelte læreres opgaver. Efter en kort statusredegørelse på området er de konkrete tiltag beskrevet i forhold til målgruppe, aktører, formål og mål med indsatsen. Handleplanen slutter med en oversigt over påtænkte tiltag i planperioden 2002 - 2005 samt en oversigt over specifikke tiltag i 2002 - 2003 med tidsplan.

 

Handleplanen på skoleområdet er i en foreløbig udgave forlagt Sund By Styregruppen på mødet den 13. september 2002.

 

Det politiske ansvar

Politisk drøftes handlingsplanen for skoleområdet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, hvorefter den behandles af Sundheds- og Omsorgsudvalget, som har den koordinerende rolle. Koordinationen vedrører især at se til, at tidsrammerne for folkesundhedsarbejdet overholdes, og at der er sammenhæng imellem de forskellige handlingsplaner, der fremlægges.

 

Det administrative ansvar

Den administrative koordination påhviler Sund By styregruppen. Sund by styregruppen består af repræsentanter fra alle forvaltninger samt H:S og embedslæge-institutionen.

 

Styregruppen skal endvidere understøtte den tværgående dialog om folkesundhedsarbejdet i Københavns Kommune.

 

 

Økonomi

 

De opstillede tiltag i handleplanen på skoleområdet gennemføres inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ordinære budgetramme. Flere af tiltagene vil blive gennemført i samarbejde med andre forvaltninger, og her skal der i hver enkelt tilfælde aftales en fordeling af udgifterne.

 

 

Miljøvurdering

 

Det overordnede formål med handleplanen for folkesundhed på skoleområdet er, at skolen i hele sit virke skal medtænke sundhedsfremme og forebyggelse bredt. De enkelte indsatsmål på skoleområdet tilsigter således at forbedre elevernes sundhed gennem påvirkning af elevernes omgivelser og livsstil. 

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Skolen som sundhedsfremmende arena - Handleplan 2002 – 2005 (omdelt til mødet den 6. november 2002)

 

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Dorrit Christensen

 


 


 [e1]00105755DOC

 [e2]00105757DOC

 [e3]00105759DOC

Til top