Mødedato: 20.09.2000, kl. 09:00

Projekt Mere og Bedre Idræt i København

Projekt Mere og Bedre Idræt i København

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2000

 

6. Projekt Mere og Bedre Idræt i København

UUU 274/2000 J.nr. U146/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget tiltræder projektet "Mere og Bedre Idræt i København"

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen gået ind i et nyskabende projekt, der skal styrke det lokale samarbejde mellem idrætsforeninger og skoler i København. Projektet sigter mod at øge elevernes bevidsthed om og lyst til at bevæge sig og således gøre bevægelse/motion til en naturlig del af børnenes hverdag. Det vil forhåbentlig resultere i en øget interesse for det lokale idrætsliv og på længere sigt skabe grundlag for etablering af nye lokale klubber. Der deltager seks skoler i en pilotfase, der starter i dette skoleår og løber frem til juni 2002. Herefter vil projektet blive evalueret og projektets eventuelle implementering blive vurderet organisatorisk og økonomisk.

SAGSBESKRIVELSE

Med baggrund i bl.a. den idrætspolitiske redegørelse i Københavns Kommune (1997) har Danmarks Idrætsforbund taget initiativ til et projekt om en idrætsskole, hvis formål er at:

  • åbne for de idrætsrum, der findes på skolerne - ude og inde - og vise, hvordan, der kan skabes idrætsaktiviteter i og efter skoletid
  • give praktiske eksempler på, hvordan skolens rum for få penge kan ændres og rekvisitbeholdningen fornys
  • give eksempler på, hvordan idrætsundervisningen i skole og arbejdet i idrætsforeninger kan have glæde af hinanden
  • bringe antallet af foreningsaktive børn i København op
  • etablere nye samarbejdsrelationer i lokalområdet

Der er udvalgt seks skoler til at indgå i et pilotprojekt, som starter i efteråret 2000. De seks udvalgte skoler er:

  • Amager Fælled Skole
  • Sundpark Skole
  • Nyboder Skole
  • Oehlenschlægersgades Skole
  • Klostervængets Skole
  • Grundtvigskolen

Følgende kriterier har været anvendt ved udvælgelsen af de 6 skoler:

  • Geografisk spredning
  • Skoler for hvem deltagelse i projektet ville udvide idrætstilbudet og kompensere for skolens manglende fysiske rammer
  • Udvist interesse for deltagelse i projektet

Hver af de udvalgte skoler har udpeget tre lærere, der i tæt samarbejde med instruktører og konsulenter fra DIF skal planlægge og tilrettelægge de nærmere rammer for skoleprojekterne. Der træffes aftale med den enkelte skole om faciliteter, elever og nødvendige rekvisitter. De deltagende lærere skal desuden afdække den enkelte idrætsaktivitets didaktiske problemstillinger, se på lokalområdernes idrætsmuligheder, m.m. Idrætsprojektet tilbydes ét klassetrin på hver skole

Hver skole arbejder med en bestemt idrætsgren på ét udvalgt klassetrin pr. semester (halvår). I pilotfasens første år vil skolerne arbejde med idrætsgrenene bordtennis og gymnastik på hhv. 4. og 3. klassetrin. De følgende idrætsgrene er indtil videre planlagt til at være basketball, håndbold og volleyball.

Den tætte tilknytning mellem skole og idrætsforening - både gennem instruktørernes besøg på skolerne og den efterfølgende træning i klubberne - gør, at der vil være en naturlig overgang fra skole til idrætsforening. Det forventes, at projektet i pilotfasen vil præsentere ca. 1.500 elever for de forskellige idrætsgrene, og det er målet, at ca. 500 af disse elever efterfølgende vil blive aktive i en lokal idrætsforening. Det er således hensigten på længere sigt at øge elevernes bevidsthed om og lyst til at bevæge sig og således gøre bevægelse/motion til en naturlig del af børnenes hverdag.

Der er nedsat en styregruppe med repræsentanter fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Desuden er der nedsat to faglige undergrupper. Den ene skal vurdere det faglige grundlag for idrætsdelen, og den anden skal analysere skolernes lokalefaciliteter i projektet, herunder forsøg med magnetkort på skolerne.

 

Økonomi

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bevilger 18 timer til hver lærer til kursusdelen samt en pulje på 21 timer pr. skole til møder og samarbejde med idrætsforeninger, i alt 75 timer pr. skole pr. aktivitet i skoleåret 2000/2001 og 2001/2002.

Øvrige udgifter finansieres af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Danmarks Idrætsforbund m.fl.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Projektbeskrivelse fra Danmarks Idrætsforbund af 9. marts 2000

 

 

Peter Rasmussen

Lise Poulsen

 

Til top