Mødedato: 20.09.2000, kl. 09:00

Høring om forslag til Københavns Kommuneplan 2001

Høring om forslag til Københavns Kommuneplan 2001

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2000

 

5. Høring om forslag til Københavns Kommuneplan 2001

UUU 273/2000 J.nr. U130/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgiver vedlagte udtalelse til Økonomiudvalget over forslag til Kommuneplan 2001

RESUME

Hvert 4. år udarbejder Københavns Kommune en Kommuneplan, som angiver hovedstruktur og rammer for udvikling af den fysiske planlægning, herunder planer for de enkelte bydele.

Forslag til Kommuneplan 2001 foreligger i udkast til høring i fagudvalgene, hvorefter det forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, inden der gennemføres en offentlig høring over forslaget.

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen har med brev af 14. august 2000 fremsendt forslag til Kommuneplan 2001 til høring i Uddannelses- og Ungdomsudvalget med henblik på at få en vurdering af, om forslaget giver anledning til bemærkninger. Høringsfristen er anført til den 30. september 2000.

Kommuneplan 2001 omfatter:

  • Et hovedafsnit om kommunens hovedstruktur, omhandlende overordnede udviklingsplaner og redegørelser for de enkelte sektorer
  • Et hovedafsnit om generelle rammer for lokalplanlægning og rammer for lokalplanlægning i de enkelte bydele
  • Et hovedafsnit med bydelskapitler omhandlende status og mål for de enkelte bydele

Forslag til Kommuneplan 2001 er udarbejdet af Økonomiforvaltningen, men arbejdet har været forberedt i styre- og arbejdsgrupper, hvori blandt andre Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har været repræsenteret.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ønsker at pege på enkelte områder der giver anledning til at præcisere nogle forhold, som har særlig betydning for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets virksomhedsområde.

Under henvisning til den boligpolitiske redegørelse og de senest fremkomne forslag om havneplanlægningen drejer det sig om afsnittet vedrørende boliger. Endvidere gælder det planlægningen af infrastrukturen i Ørestaden, hvor der er behov for uddybende bemærkninger. Endelig drejer det sig om de generelle rammebestemmelser vedrørende O1 områder:

Bolig-afsnittet

Forvaltningen finder, at det over for Økonomiforvaltningen bør understreges, at kommunens eksisterende skoler, fritidshjem, fritidsklubber m.v. generelt er hårdt udnyttede både kapacitets- og bygningsmæssigt. Det kan derfor ikke umiddelbart forventes, at skoler m.fl. kan optage yderligere tilvækst fra de nye større boligområder. Det er derfor påkrævet, at der i de konkrete bebyggelsesplaner, som udarbejdes for de nye større boligområder, fastlægges arealer til nye skoler m.v. med de nødvendige bygningsvolumener og friarealer, som en naturlig del af den kommunale infrastruktur på skole- og institutionsområdet.

Institutions-afsnittet

Såvel i det generelle afsnit om institutioner som i de enkelte bydelsafsnit er der peget på behovet for udbygning og nyt byggeri inden for skole- og institutionsområdet. Der er således også givet en omtale af behovet for udbygning inden for ungdomsuddannelserne, herunder de gymnasiale uddannelser. Til det formål er der i planen foretaget lokaliseringsmuligheder på Østre Gasværksgrunden, Moskégrunden på Amager, Østamager og Ørestaden.

Med de foreliggende prognoser må det forudses, at der på sigt skal etableres 1 eller 2 nye gymnasieenheder i Københavns Kommune. Men den forventede udvikling i ungdomsårgangene og den konkrete planlægning af nye gymnasieenheder indebærer, at der allerede ved den endelige udformning af kommuneplanen – eller umiddelbart derefter - bør foreligge en afklaring af gymnasieenhedernes lokalisering.

Der findes tre velegnede arealer til opførelse af nye gymnasier.

Under indtryk af den fremskridende planlægning af Ørestaden bør der derfor allerede på indeværende tidspunkt tages højde for en mulig placering af en gymnasieenheden i Ørestaden. Det er forvaltningen vurdering, at en sådan lokalisering bør være afstemt med en forventet placering af andre uddannelsesinstitutioner, herunder folkeskoler m.fl. i Ørestaden. Forvaltningen må således anbefale, at der allerede på indeværende tidspunkt søges om reservation af areal til formålet, herunder en nærmere afklaring af vilkårene for en reservation.

For så vidt angår Moskégrunden giver gældende planbestemmelser allerede nu mulighed for indplacering af offentlige institutioner, herunder et eventuelt nyt gymnasium.

Tilsvarende må forvaltningen anbefale, at der tages skridt til en samlet helhedsplan for anvendelsen af Østre Gasværksgrunden, herunder muligheden for indplacering af en gymnasial skoleenhed.

Generelle rammer for lokalplanlægning

Med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forslag om ny struktur inden for klubområdet, og forslagene om tværsektorielt samarbejde på fritidsområdet er der blandt andet lagt afgørende vægt på at skabe tætte samarbejdsrelationer mellem fritidshjem/klubber og idrætsorganisationer.

I en aktuel sag om bygningsfællesskab med Boldklubben Union har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen således fået afslag på en forespørgsel om at etablere et nyt fælles bygningsanlæg til fritidshjem og sportsklub i det O1 område, hvor sportsklubben er beliggende. Samarbejdet er til gensidig fordel for fritidsinstitutionen og sportsklubben om fællesudnyttelse af bygnings- og friarealsfaciliteter, hvorved anvendelsesgraden/nyt-teværdien af disse faciliteter optimeres. På den baggrund må forvaltningen anbefale, at bestemmelserne for O1 områderne i Kommuneplan 2001 udformes, så der sikres mulighed for, at institutioner til børn og unge kan lokaliseres sammen med sportsklubber i disse områder.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at vedlagte udkast til høringssvar afgives med de tilretninger, som Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af forslag til Kommuneplan 2001 giver anledning til.

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

Høring

Det bemærkes, at forslag til Kommuneplan 2001 efter behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen er undergivet en offentlighedsfase, hvor blandt andre bestyrelser ved skoler og institutioner kan komme med bemærkninger og indsigelser

 

BILAG VEDLAGT

  • Økonomiforvaltningens skrivelse af 14. august 2000 bilagt forslag til Kommuneplan 2001
  • Udkast til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets høringssvar

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

Til top