Mødedato: 19.11.2003, kl. 15:00

Omlægning af Ungehuset i Norgesgade

Omlægning af Ungehuset i Norgesgade

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. november 2003

 

 

9.      Omlægning af Ungehuset i Norgesgade

  J.nr. U138/03

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    Ungehuset i Norgesgade omlægges fra værested, junior- og ungdomsklub til kun at omfatte junior- og ungdomsklub

 

at    udvalget behandler status for omlægningen af Ungehuset 6 måneder efter, at ændringen er gennemført

 

 

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på sit møde den 27. august 2003 forslag om, at Ungehuset i Norgesgade omlægges fra værested, junior- og ungdomsklub til kun at omfatte junior- og ungdomsklub.

 

Udvalget vedtog desuden, at udvalget behandler status for omlægningen af Ungehuset 6 måneder efter, at ændringen er gennemført.

 

Udvalget besluttede at sende forslaget til høring hos Ungehuset og de i indstillingen nævnte tilbud.

 

Ungehusets junior og ungdomsklub har gennem længere tid haft svært ved at tiltrække medlemmer på grund af værestedets placering i huset og værestedets uforpligtende struktur. Det er ønsket med den fremtidige struktur at signalere et mere forpligtigende tilbud til de unge, der i dag bruger værestedet. Den fremtidige struktur vil kunne rumme nogle af værestedets nuværende brugere. Forvaltningen har i samarbejde med områdets øvrige fritidstilbud planlagt tiltag i forhold  til den resterende gruppe.

 

Høringssvarene er overvejende positive, idet der dog er en række forbehold over for forslaget, som vil blive inddraget i det fremtidige samarbejde om de unge.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på sit møde den 27. august 2003 forslag om, at Ungehuset i Norgesgade omlægges fra værested, junior- og ungdomsklub til kun at omfatte junior- og ungdomsklub.

 

Udvalget vedtog desuden, at udvalget behandler status for omlægningen af Ungehuset 6 måneder efter, at ændringen er gennemført.

 

Udvalget besluttede at sende forslaget til høring hos Ungehuset og  de i indstillingen nævnte tilbud.

 

Af  høringssvaret fra Ungehuset fremgår, at der er forskellige holdninger blandt de unge til at skulle betale kontingent. Alt i alt beskriver Ungehuset, at forslaget  mødes af de unge med en meget positiv reaktion og indstilling til den forandring, der kommer til at ske. Personalet i Ungehuset har talt med 22 unge, som har nedskrevet deres mening om omstruktureringen af huset. I de 22 svar var der nogen utilfredshed med at skulle betale kontingent.

 

Det er på denne baggrund forvaltningens vurdering, at de unge her ser en mulighed for at få en ungdomsklub, som de selv kan være med til at præge. Det tyder også på, at mange af de unge vil melde sig ind i den nye klub.

 

Lokalcenteret og Ungerådgivningen konkluderer i deres høringssvar, at en omlægning er fornuftig, men at den samtidig ikke kan isoleres fra også at søge en mere bæredygtig løsning for hårdt belastede restgrupper.

 

Der er nedsat en netværksgruppe, som består af repræsentanter fra  ungdomsskolen, ungeforum, idrætskonsulenten, boligafdelingen fra Støberigården, Ungehuset, Garagen, Ungerådgivningen og forvaltningens distriktsmedarbejder. Denne netværksgruppe skal arbejde med det opsøgende arbejde blandt de unge. Ungerådgivningen og  lokalcentret udarbejder individuelle handleplaner i samarbejde med de enkelte unge, der har problemer omkring arbejde og  uddannelse.

 

Fritidscentret Brydes Alle mener, at nogle af de unge måske vil søge mod Fritidscenterets "Garage". Fritidscentret ser positivt på den planlagte konference om ungdomspædagogik.

 

Det er forvaltningens vurdering, at den planlagte konference om ungdomspædagogik primo 2004 med deltagelse af de forskellige parter i bydelene Vestamager/Amagerbro og Sundby Nord skal munde ud i et tæt samarbejde mellem de involverede institutioner om det opsøgende arbejde blandt de unge.

 

Støberigårdens afdelingsbestyrelse tilkendegiver, at hvis Ungehusets væresteds funktion lukker, ser Støberigården med bekymring på, at værestedets brugere i højere grad end tidligere vil søge til Støberigården. Støberigårdens afdelingsbestyrelse og de frivillige tilknyttet klubben her erkender, at de ikke er i stand til at takle denne gruppe unge.

 

Derfor opfordrer Støberigårdens afdelingsbestyrelse Uddannelses- og Ungdomsudvalget til, at der findes alternative og langsigtede løsninger i lokalområdet, og at der etableres kvalificerede tilbud til disse unge.

 

Forvaltningen arbejder netop med at etablere langsigtede alternativer via netværksgruppen og det udvidede opsøgende arbejde i bydelen. Det skal præciseres, at Støberigårdens værested kun har været for bebyggelsens unge beboere. Mange af de unge i værestedet i Norgesgade kommer fra hele Amager.

 

Projektbasen, Det boligsociale projekt i Holmbladsgade-kvarteret mener, at hvis det besluttes at nedlægge Ungehusets værestedsfunktioner finder Projektbasen, at der er et stort behov for langsigtede, helhedsorienterede og en forebyggende indsats i forhold til lokalområdets foreningsløse unge. Der skal være en målrettet individuel indsats i forhold til de mest uroskabende unge, ligesom der skal ske en koordinering af indsatsen i forhold til de lokale aktører.  Projektbasen finder, at den efterhånden gode samarbejdsrelation, der er opstået mellem de lokale aktører og deres fælles kendskab til de unge, vil kunne danne udgangspunkt for, at en helhedsorienteret og individuel indsats kan lykkes i lokalområdet.

 

Som det nævnes i Projektbasens konklusion er der oprettet et koordinerende samarbejde på tværs af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Det er på baggrund af høringssvarene forvaltningens opfattelse, at Ungehusets unge udtaler overvejende tilfredshed med omlægningen. Ligeledes finder forvaltningen de øvrige høringssvar positive dog med visse forbehold. Disse forbehold har forvaltningen planlagt at inddrage i det fremtidige samarbejde om de unge, hvis omlægningen besluttes. 

 

Forbeholdene vil blive imødekommet ved følgende tiltag: Netværksgruppens tværgående samarbejde, konferencen om ungdomspædagogik, et skærpet udegående og opsøgende socialpædagogisk arbejde. Det er planen, at netværksarbejdet ved en eventuel vedtagelse af forslaget netop skal resultere i en helhedsorienteret og individuel indsats i lokalområdet, som koordineres af netværket. Endelig er SSP-lokalgruppen i Sundby Nord inddraget i hele problematikken og vil følge udviklingen meget tæt.

 

Forvaltningen anbefaler derfor, at omlægningen af Ungehuset til en junior- og ungdomsklub gennemføres som foreslået.

 

 

Baggrund

Ungehuset blev oprindelig etableret som juniorklub- og ungdomsklub. Ungdomsklubben har haft en særlig opgave i forhold til projektarbejde og netværksdannelse blandt de unge i kvarteret.

 

En del af tilbuddet  i Ungehuset blev derfor værestedet (det åbne tilbud), der er placeret centralt i huset. Denne placering har flere gange været til diskussion, da den er årsag til, at juniorklubben har haft svært ved at blive en fast del af Ungehuset. Ungdomsklubbens forankring i huset har lidt under samme problemstilling samtidig med, at det har været svært at skelne mellem ungdomsklub og værested, hvor der også er forskellige betalingsregler.

 

På trods af det opsøgende arbejde og samarbejde med kvarterets fritidshjem og klubber i forsøget på at få brugere til junior- og ungdomsklubben er det ikke lykkedes at få forankret disse tiltag. Værestedet placering og brugere har skræmt nye brugere til Ungehuset væk.

 

Værestedet besøges dagligt af ca. 20-30 unge, primært drenge af anden etnisk herkomst. I den senere tid har antallet af unge med særlige vanskeligheder været stigende, der har været en del politiudrykninger med naboklager til følge. Personalets fokus på værestedets unge har resulteret i, at junior- og ungdomsklubaktiviteterne har været dalende med et meget lavt medlemstal til følge.

 

Struktu ren er i dag:

Værested med 100 pladser, kontingentfri og registreringsfri. Juniorklub normeret til 30 pladser og ungdomsklub normeret til 30 pladser.

 

Som fremtidig struktur foreslås:

Juniorklub for børn i alderen 12-14 år normeret til 40 pladser. Åbningstid: kl. 13.00 – 21.00, 2  dage om ugen og kl. 13.00 –18.00, 3 dage om ugen.

Ungdomsklub for unge i alderen 14-20 år normeret til 60 pladser. Åbningstid kl. 14.00-22.00 med søndagsåbent.

 

Der vil i forbindelse med strukturændringen blive nedsat en forældrebestyrelse, som der er mulighed for, efter servicelovens regler for klubtilbud.

 

Ungehuset vil, ud over de to nye klubtilbud, stadig have det opsøgende og udgående arbejde som en central funktion i samarbejde med kvarterets andre tilbud.

 

Forvaltningen er opmærksom på, at ændringen af Ungehusets pædagogiske struktur vil betyde, at nogle af de unge fra værestedet søger andre steder hen. Ungehusets udgående medarbejder  har i samarbejde med kvarterets øvrige tilbud, Garagen Brydes Alle, Støberigårdens beboer- og ungeværested, Kvarterløfthuset i Jemtelandsgade, Idrætscontaineren samt Ungerådgivningen i Woltersgade planlagt at følge disse grupper af unge tæt. Ligeledes er der nedsat en netværksgruppe, der består af personer fra alle interessenterne. Forvaltningen er desuden opmærksom på at følge den generelle udvikling i området nøje. Der er således planlagt en konference med samtlige institutioner i området om emnet "Ungdomspædagogik", hvor udviklingen vil blive behandlet.

 

 

Økonomi

 

Institutionens normering vil blive justeret i forhold til omlægningen. Det betyder, at institutionens lønbudget vil blive nedjusteret med 1.182.140,00 kr. fra 2.925.796,50 kr. til 1.743.656,50 kr., og at driftsbudgettet vil blive nedjusteret med 97.488,00 kr. fra 264.592,00 kr. til 167.104,00 kr. I nedjusteringen er modregnet en udgift til en pædagogstilling til det opsøgende arbejde i ungdomsklubben. Forvaltningen afventer udviklingen i området således, at en del af de ubrugte midler eventuelt foreslås anvendt til nødvendige tiltag i forhold til de unge og institutionerne i området. Det kan f.eks. være en styrkelse af ungdomsklubben eller funktionen omkring det udgående og opsøgende arbejde.

 

Omkostningerne til istandsættelse af lokaler vurderes til ca. 335.000 kr., som afholdes inden for institutionens eget budget til vedligeholdelse, institutionens opsparede midler samt eventuelt et lån i Lånebanken.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·&nbs p;       Høringssvar fra De unge i Ungehuset, Ungerådgivningen i Woltersgade 8, Fritidscenteret Brydes Alle 40-42, Støberigårdens afdelingsbestyrelse, Projektbasen, Det boligsociale projekt i Holmbladsgade-kvarteret

 

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Jan Lange    


 


Til top