Mødedato: 19.11.2003, kl. 15:00

Forslag til timeudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning ( §20, stk. 2)

Forslag til timeudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning ( §20, stk. 2)

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. november 2003

 

 

8.      Forslag til timeudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning ( §20, stk. 2)

  J.nr. U209/03

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     forslag til ændret ressourceudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning efter folkeskolelovens § 20, stk. 2 sendes til høring i Det Fælles Pædagogiske Råd, Fællesrådet for Folkeskolen, Det Regionale Udvalg, de involverede skolers/klasserækkers bestyrelser og Det Sociale Brugerråd

 

at     forslaget herefter behandles af udvalget på mødet den 25. februar 2004

 

 

 

 

 

 

RESUME

 

 

Ressourceudmeldingen til den vidtgående specialundervisning, der udføres efter folkeskolelovens § 20, stk. 2, har siden særforsorgens udlægning i 1980 været udmeldt ud fra konkret vurdering fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). Ressourcerne til området har derfor ikke været tildelt ud fra en fælles og gennemskuelig model.

 

Den vidtgående specialundervisning har gennem de senere år gennemgået en stor udvikling. Således er der f.eks. kommet en række diagnoser på forskellige handicaptyper til, som ikke tidligere er anvendt. Ligeledes er procentdelen af elever inden for § 20, stk. 2 området steget. Det er derfor velbegrundet at udarbejde en egentlig ressourceudmeldingsmodel, der tager højde for de mange ændringer, der har fundet sted inden for § 20, stk. 2 området, og som er tilpasset en nutidig indsats inden for den vidtgående specialundervisning.

 

Den nye ressourceudmeldingsmodel er udarbejdet som udgiftsneutral og har som et væsentligt formål at fordele ressourcerne inden for den vidtgående specialundervisning mere tidssvarende i forhold til den nuværende ressourcetildeling.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at der i skoleåret 2004/05 og 05/06  indfases en ny ressourceudmeldingsmodel for den vidtgående specialundervisning efter folkeskolelovens § 20, stk. 2.

 

Modellen har til formål:

-         at synliggøre sammenhæng mellem elevvisitation, normeringssystem og budget/økonomi

-         at skabe objektive og synlige kriterier for ressourcetildeling inden for den vidtgående specialundervisning efter § 20, stk. 2

-         at skabe en mere enkel og gennemskuelig model for ressourceudmelding på § 20, stk. 2 området

-         at skabe en model der kan anvendes som grundlag for en nemmere overgang til lønsumsstyring

 

Baggrunden for at udarbejde en ny ressourceudmeldingsmodel er, at ressourcetildelingen til den vidtgående specialundervisning, der udføres efter folkeskolelovens § 20, stk. 2, siden særforsorgens udlægning i 1980 har været udmeldt ud fra en konkret vurdering fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR). Ressourcerne til området har derfor ikke været tildelt ud fra fælles og gennemskuelig model. Inden for den vidtgående specialundervisning undervises elever, der ikke kan modtage deres undervisning på almindelige folkeskoler, og som derfor skal modtage undervisning i særligt tilrettelagte undervisningstilbud. Elever over for hvem Københavns Kommune er forpligtiget til at yde en specialpædagogisk bistand som sikrer, at disse børn modtager alderssvarende undervisning uanset deres handicap.

 

Specialundervisningsområdet har gennem de senere år gennemgået stor udvikling. Således er der f.eks. kommet en række diagnoser på forskellige handicaptyper til, som ikke tidligere er anvendt. Ligeledes er procentdelen af elever inden for § 20, stk. 2 området steget, og i en rapport om specialundervisningen fra Undervisningsministeriet, som udkom i maj 2003,. fremgår det, at den samlede specialundervisning (efter både § 20,1 og § 20,2) udgør knap 20% af de samlede nettodriftsudgifter til folkeskolen. Behovet for at ændre på ressourcefordelingen til skolerne for børn med vidtgående specialundervisningsbehov skal også ses i lyset af, at en del af disse skoler siden særforsorgens udlægning i 1980 langsomt har øget deres timeforbrug, uden at der har foreligget en gennemarbejdet pædagogisk argumentation herfor. Det er derfor velbegrundet at udarbejde en ressourceudmeldingsmodel, der tager højde for de mange ændringer, der har fundet sted inden for § 20, stk. 2 området, og som er tilpasset en nutidig indsats inden for den vidtgående specialundervisning.

 

Forvaltningen fremlægger et samlet forslag til en ressourceudmeldingsmodel, som definerer og præciserer de enkelte elementer i modellen, samt tydeliggør den forvaltningsmæssige ansvars- og opgavefordeling i forbindelse med ressourceudmeldingen.

 

Modellen har som forudsætning de eksisterende arbejdstidsaftaler for den vidtgående specialundervisning ved folkeskoler og specialskoler, ligesom udmøntningen er foretaget på grundlag af de eksisterende budgetmæssige forudsætninger.

 

Forvaltningen har som grundlag for forslaget indhentet oplysninger vedrørende tildeling af personale/timeressourcer fra andre amter/specialskoler. Der skal i denne forbindelse gøres opmærksom på, at en umiddelbar sammenligning mellem Københavns Kommune og andre amter og kommuner er meget vanskelig pga. forskelle i fordelingskriterier og modeller. Det er dog forvaltningens vurdering, at Københavns Kommune vil være på niveau med relevante specialundervisningsforanstaltninger uden for Københavns Kommune, og at specialundervisningsressourcerne i Københavns Kommune på visse områder ligger over niveauet i andre amter. En oversigt, der sammenligner Københavns Kommune med andre amter, er vedlagt som bilag 8.

 

Ved at indføre denne ressourceudmeldingsmodel vil der, når modellen er fuldt implementeret, fremkomme et mindre ressourceoverskud – en uddannelses- og omstillingspulje på 2,06 lærerposter. Denne pulje foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anvendt til dels at kunne varetage akut opståede situationer og problemer med elever med ganske særlige behov – herunder kan nævnes den indsats, der iværksættes for elever med problemer inden for autismespektret, og som skal undervises efter ABA-metoden, dels til at øge og forbedre  efter- og videreuddannelse på området. En spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt københavnske lærere i 2002 inden for specialundervisningen peger på et særdeles stort efterslæb inden for dette område. Ligeledes peger undersøgelsen på, at det primært er de ældre lærere inden for området, der er kvalificeret til at varetage denne indsats – en gruppe lærere der inden for nær fremtid går på pension. Midlerne i omstillingspuljen tænkes derfor genanvendt inden for den vidtgående specialundervisning og overflyttes ikke til andre områder.

 

Den nye ressourceudmeldingsmodel forventes implementeret i 2 etaper over en toårig periode

 

·        Fase 1 iværksættes for skoleåret 2004/05 og indbefatter, at modellens grundstruktur indføres som styringsredskab for tildeling af ressourcerne. Det betyder, at der indføres et normeringsnøgletal for, hvor mange årlige undervisningstimer en fuld lærerpost inden for den vidtgående specialundervisning skal indeholde. Desuden synliggøres hvorledes og ud fra hvilke kriterier ressourcerne tildeles inden for den vidtgående specialundervisning.

 

·        Fase 2 implementeres fra skoleåret 2005/06 og indbefatter en revurderet og ændret tildeling af udmeldte lektioner pr. elev pr. uge (se bilag 5). Ændringen af tildelte ressourcer vil for nogle skoler betyde en væsentlig ændring i de tildelte ressourcer. Denne fase foreslås derfor gennemført i skoleåret 2005/06 med henblik på, at skolerne dels får mulighed for at omstille sig i forhold til den ændrede ressourcetildeling, dels at der kan opstå forhold, det kan være nødvendigt at tage højde for.

 

Ressourceudmeldingsmodellen forventes således fuldt gennemført i skoleåret 2005/06.

 

Det er væsentligt at være opmærksom på, at modellen er opbygget med henblik på implementering over to skoleår. Implementeringsperioden vil betyde, at der undervejs kan tages højde for eventuelle justeringer i forhold til en fremtidig ressourceudmelding inden for den vidtgående specialundervisning.

 

Det er forvaltningens vurdering, at den nye ressourceudmeldingsmodel i fremtiden vil være et meget anvendeligt redskab i forbindelse med synliggørelse af tildeling af ressourcer til området.

 

Det er særdeles vigtigt at understrege, at denne udmeldingsmodel ikke  ændrer på den undervisningsmæssige indsats, som eleverne inden for dette område modtager. Hensigten med udmeldingsmodellen er at tilstræbe en synlig og mere rimelig fordeling af ressourcerne, hvilket ikke medfører en forringelse af det undervisningstilbud, som denne gruppe elever modtager i dag. De skoler, der skal afgive ressourcer ved en implementering af denne udmeldingsmodel, er stadig sikret en ressourcetildeling til elevernes undervisning hvorudfra der kan tilrettelægges en velkvalificeret undervisning.

 

 

Særligt vedrørende Ungdomsskolen i Utterslev

Ungdomsskolen i Utterslev (UiU) er medtaget i forvaltningens overvejelser, skønt der ikke er tale om et undervisningstilbud i henhold til folkeskoleloven, men efter lov om specialundervisning for voksne. Skolen fungerer på grundlag af den amtskommunale arbejdstidsaftale. PPR har ikke tidligere stillet forslag til udmelding af timer til UiU, som hidtil har lavet deres eget forslag til ressourceudmelding. For at synliggøre og skabe sammenhæng i indsatsen er UiU derfor medtaget i denne ressourceudmeldingsmodel, og forvaltningen forslår, at normeringen på UiU lægges tæt op af udmeldingen til Strandparkskolen, Øresundsskolen og Skolen i Ryparken, hvilket skal ses på baggrund af, at de elever, som benytter UiU, ofte vil være elever, som har været tilknyttet disse tre skoler. Derudover skal medtænkes, at de elever, der benytter UIU, har et ugentligt undervisningstimetal, der ligger på ca. 30 timer om ugen. Dette medfører, at der skal tildeles en lidt højere ressource pr. elev pr. uge til elever til UiU i forhold til Strandparkskolen, Øresundsskolen og Skolen i Ryparken. I ressourceudmeldingsmodellen indføres et normeringsnøgletal, for hvor mange årlige timer en fuld lærerpost skal indeholde. Dette normeringsnøgletal vil også gælde for UiU.

 

Særligt vedr. Skolen på Kastelsvej

Skolen på Kastelsvej er en landsdelsdækkende skole for elever med vidtgående hørevanskeligheder. Skolen på Kastelsvej modtager elever fra hele Sjælland, og skolens elever er fordelt med ca. 16% elever fra Københavns Kommune og ca. 84% elever fra andre kommuner.

 

Skolen på Kastelsvej varetager indsatsen over for en meget bred gruppe elever med vidtgående hørevanskeligheder. Indsatsen på Skolen på Kastelsvej indbefatter således arbejdet med elever, der udover at være hørehandicappet, også kan have en lang række andre handicap som f.eks. elever med fysiske handicap, elever med problemer inden for autismespektret, elever med adfærdsforstyrrelser, elever med både generelle og vidtgående indlæringsvanskeligheder og andre grupper. At skulle varetage undervisningen af en så bred og meget sammensat gruppe elever stiller ganske særlige krav til Skolen på Kastelsvej. 

 

Som en konsekvens heraf har Skolen på Kastelsvej i denne ressourceudmeldingsmodel et lavere normeringstimetal (antal hele timer en lærer læser pr. år), end det er tilfældet for de øvrige specialskoler.

 

Folkeskoleloven

I forbindelse med vedtagelsen af folkeskoleloven ændres timetildelingen fra ugentlige lektioner til årlige timer. Udmeldingsmodellen vil teknisk blive justeret i forbindelse hermed.

 

Øvrige ressourcer

Udover ressourcer til undervisningen inden for den vidtgående specialundervisning anvendes ressourcer til kuratorordning og praktisk medhjælp. Endvidere forventes fysio- og ergoterapeuterne på specialskolerne overtaget af Uddannelses- og Ungdomsudvalget pr. 1. januar 2004.

 

Kuratorordningen

Kuratorordningen er ikke medtaget i ressourceudmeldingsmodellen, da ordningerne er under omlægning og i fremtiden forventes at indgå i den vidtgående specialundervisning efter aftaler og ordninger, som p.t. ikke er klarlagte, men som forventes afklaret inden for den nærmeste fremtid.

 

Fysio- og ergoterapi

Ressourcerne til fysio- og ergoterapien er ikke medtaget i ressourceudmeldingsmodellen. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sit fællesmøde den 29. oktober 2003 vedtaget at indstille til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at overflytte fysio- og ergoterapiopgaverne fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Når overflytningen er foretaget, vil forvaltningen analysere ressourceanvendelsen på området nærmere og vurdere om ressourcerne er dækkende for behovet. Eventuelle forslag om ændringer vil blive fremlagt i forbindelse med forvaltningens forslag ti l budget 2005.

 

Praktisk medhjælp og pædagoger:

Arbejdsgruppen har afgrænset ressourceudmeldingsmodellen til kun at omfatte undervisningspersonalet inden for den vidtgående specialundervisning. I modellen indgår derfor ikke beregninger for det pædagogiske personale, som tilknyttet fritidshjem/KKFO og praktisk medhjælp, da disse personaleressourcer tildeles efter andre principper. Bilag 7 er en oversigt over tildeling af praktisk medhjælp og principperne for tildeling heraf.

 

 

Økonomi

 

Udgifterne til den vidtgående specialundervisning er steget markant gennem de senere år. En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening fra 2000 viser, at specialundervisningsområderne  §20, stk. 1 og §20, stk. 2 udgør knap 20 %  af de samlede nettodriftsudgifter til folkeskolen. Udover at forholde sig til øgede udgifter på området, ser forvaltningen det også som en væsentlig opgave at forholde sig til de ændringer, som har fundet sted inden for specialundervisningsområdet. Nye diagnoser og ændringer i ansvarsplacering og opgavevaretagelse er også medvirkende til, at der er behov for at revurdere indsatsen inden for området.

 

I denne ressourcetildelingsmodel har udgangspunktet været at udarbejde en udgiftsneutral model, som tager højde for ændringer inden for området, uden at det medfører en samlet forøget driftsudgift. Dette har medført, at nogle områder må afgive ressourcer, og at nogle områder skal modtage ressourcer. Det er forvaltningens vurdering, at nærværende model tager højde for en mere rimelig fordeling af ressourcerne inden for området. Det er ligeledes vurderingen, at modellen vil kunne anvendes i en fremtidig planlægning af den vidtgående specialundervisning bl.a. med henblik på indførelse af lønsumsstyring.

 

Ressourceudmeldingsmodellen er som nævnt udarbejdet som udgiftsneutral og kræver således ikke, at der tilføres området flere ressourcer, medmindre der ønskes en styrkelse af indsatsen inden for den vidtgående specialundervisning. Hvis man i fase 2 ønsker at fastholde den foreslåede ressourceforbedring for klasserækkerne og  Skolen i Charlottegården, uden at disse ressourcer overflyttes fra andre skoler for elever med behov for vidtgående specialundervisning, vil dette medføre en udgiftsforøgelse for skoleåret 2005/06 på 10,06 lærerposter.

 

Dette forøgede ressourceforbrug vil skulle behandles i forbindelse med budgetforslag til budget 2005. En forøgelse af ressourcerne på 10,06 lærerposter er ensbetydende med et øget forbrug på ca. 3,7 mio. kr. regnet ud fra priser i 2003.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Forvaltningen har i oktober 2003 gennemført en orienteringsrunde med de skoler, som er berørt af modellen, og gruppen har ligeledes orienteret Københavns Lærerforening og Københavns Skolelederforening.

 

Det foreslås, at ressourceudmeldingsmodellen sendes til høring i  Det Fælles Pædagogiske Råd, Fællesrådet for Folkeskolen, Det Regionale Udvalg, de involverede skolers/klasserækkers bestyrelser og Det Sociale Brugerråd med høringsfrist den 16. januar 2004, hvorefter forslaget fremlægges til endelig vedtagelse for udvalget.

 

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1. Ressourceudmeldingsmodellens implementering

·        Bi lag 2. Ressourceudmeldingens opbygning

·        Bilag 3. Input – antal visiterede elever                                                     

·        Bilag 4. Parametre – faktorer der afgør tildelte ressourcer

·        Bilag 5. Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings forslag til en ændret ressourceudmelding

·        Bilag 6. Output – forslag til ny ressourceudmelding

·        Bilag 7. Praktisk medhjælp – pædagoger

·        Bilag 8. Sammenligning med andre amter

 

 

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Lise Poulsen                    

 

 

 

 

 


 


Til top