Mødedato: 18.05.2005, kl. 15:00

Høring om demografikorrektion af budgetforslag 2006 samt budgetoverslagsårene 2007-2009

Høring om demografikorrektion af budgetforslag 2006 samt budgetoverslagsårene 2007-2009

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. maj 2005

 

 

4.      Høring om demografikorrektion af budgetforslag 2006 samt budgetoverslagsårene 2007-2009

  J.nr. 265142

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    udvalget godkender høringssvar til Økonomiudvalget vedrørende demografi korrektion af budgetforslag 2006 samt budgetoverslagsårene 2007-2009

 

 

 

 

RESUME

 

Økonomiforvaltningen har i brev af 28. april 2005 sendt indstilling om demografikorrektion af budgetforslag 2006 til høring. Høringsfristen er fastsat til 23. maj 2005 med henblik på, at Økonomiudvalget får forelagt en indstilling herom i juni 2005.

 

Demografikorrektionen indebærer, at budgetforslaget for Uddannelses- og Ungdomsudvalget opskrives med 2,8 mio. kr. som følge af kvalitetssikring af priser og mængder, og herefter nedskrives med 15,5 mio. kr. som følge af den nye befolkningsprognose for den forventede befolkning medio 2005 og den forventede befolkning medio 2006. Nettopåvirkningen af udvalgets ramme i budgetforslaget for 2006 bliver en samlet nedskrivning på 12,8 mio. kr.

 

Konsekvenserne af indstillingen fra Økonomiforvaltningen er, at de merudgifter Uddannelses- og Ungdomsudvalget får i 2005 som følge af stigninger i dækningsgrader og marginalpriser på eksempelvis specialundervisningsområdet i 2006 skal dækkes af det øvrige budget. Dette vil alt andet lige indebære, at det generelle serviceniveau for undervisnings- eller pasningstilbuddet må sættes ned for at sikre budgetoverholdelsen.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen finder ikke, at disse forhold fremgik af beskrivelserne vedrørende den nye budgetmodel. Det fremgår heller ikke af indstillingen til Økonomiudvalget. 

 

Forvaltningen anbefaler, at udvalget i sit høringssvar påpeger behovet for en justering af udvalgets ramme for 2006 i forhold til de konstaterede dækningsgrader for 2005.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Økonomiforvaltningen har i brev af 28. april 2005 sendt indstilling om demografikorrektion af budgetforslag 2006 til høring. Høringsfristen er fastsat til 23.maj 2005 med henblik på, at Økonomiudvalget får forelagt en indstilling herom i juni 2005.

 

Økonomiforvaltningens indstilling om korrektioner i demografireguleringen for 2006 vedrører to forhold:

 

1.      ændret beregning af marginaludgiften pr. barn/elev

2.      ændret befolkningsprognose

 

1. Ændret beregning af marginaludgiften pr. barn/elev

 

Der har været en løbende dialog mellem Økonomiforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om hvilke områder, der skal indgå i demografikorrektionerne. Det indebærer, at det har været drøftet, hvilke omkostninger, der må forventes at stige eller falde i takt med udviklingen i antallet af børn. Opdelingen af budgetposter i henholdsvis poster, der er afhængig af børnetallet, og faste poster, gør det muligt at fastsætte den gennemsnitlige udgift og marginaludgiften pr. barn. Forvaltningen er enige i de foreslåede ændringer.

 

Den nu fremlagte opdeling af budgettet indebærer en stigning for Uddannelses- og Ungdomsudvalget på i alt 2,8 mio. kr.

 

1.1 Fastsættelsen af prisen i reguleringen

Prisfastsættelsen i den ny budgetmodel baserer sig på det vedtagne budget for det foregående år – den regulering, der foreslås i 2006 er baseret på de priser, der kan beregnes ud fra det vedtagne budget for 2005.

 

I forbindelse med oprettelse af nye skoler er der en række faste udgifter, der indebærer, at gennemsnitsudgifterne stiger. Det drejer sig om udgifter til ledelse, administration, teknisk servicemedarbejder, skolebibliotekar, ejendomsskatter, m.m. Disse udgiftsstigninger er ikke fuldt dækket af demografitildelingen, der alene er baseret på marginaludgifter.

 

Stigningen i antallet af børn henvist til vidtgående specialundervisning medfører bl.a., at Peder Vedelsgade i forbindelse med overflytningen af KVUC til Vognmagergade tages i brug til specialskole for at skaffe plads til det stigende elevtal på området. I sagen vedrørende oprettelse af specialundervisningstilbud i Peder Vedelsgade (U53/05) er det derfor særskilt indstillet, at der anvendes demografimidler til finansiering af de stigende driftsudgifter oprettelsen af en ny skole medfører.

 

Tilsvarende vil genåbningen af Gasværksvejens Skole medføre en række udgifter, der ikke umiddelbart dækkes af demografimodellen.

 

Forvaltningen mener, at der i reguleringen af budgetudmeldingen ikke alene bør inddrages ændrede forudsætninger i befolkningsprognoserne, men også ændringen i priserne pr. barn og pr. elev. De yderligere udgifter til oprettelse af nye skoler og institutioner, omplaceringer inden for udvalgets ramme, og tillægsbevillinger indebærer ligeledes en udvikling på prissiden.

 

Der er således indskrevet i materialesamlingen vedrørende den nye budgetmodel, at der ved budgetreguleringen i budgetåret på baggrund af en ny befolkningsprognose skal tages hensyn til, i hvilket omfang de faktiske udgifter ændres.

 

Dog er det værd at bemærke, at det er forudsat, at også reguleringen i 2006 af 2006 budgettet vil tage udgangspunkt i den pris, der er fastsat på baggrund af det vedtagne budget for 2005.  For begge reguleringer gælder derfor, at eksempelvis de lønpuljer, der er tilbageholdt i 2005 og først udmøntes i løbet af 2005, dermed ikke indgår i prisen pr. barn og elev.

 

1.2 Fastsættelsen af dækningsgrader i reguleringen

I beregningen af den foreslåede justering, er det antaget, at de dækningsgrader, der var gældende i 2004 også vil være gældende i 2006. Udgangspunktet i modellen er, at dækningsgraden er udtryk for et serviceniveau, og at en ændring af det serviceniveau skal ske på baggrund af en politisk stillingtagen. Det indebærer, at der ikke er taget hensyn til de områder, hvor dækningsgrader udvikler sig med en anden takt end den almindelige befolkningsudvikling.

 

Eksempelvis har stigningen i antallet af elever i specialundervisningstilbud været større end stigningen i det samlede antal af 6-16 årige i kommunen (dækningsgraden er de seneste år steget). Da justeringen af demografitildelingen for 2006 ikke indebærer en justering af de anvendte dækningsgrader, vil Uddannelses- og Ungdomsudvalget allerede ved indgangen til 2006 have påtaget sig udgifter til den vidtgående specialundervisning, der overstiger den bu dgetterede ramme.

 

Forvaltningen mener, at også ændringen i dækningsgrader bør afspejles i reguleringen af budgettet til udvalget for 2006.

 

2. Ændret befolkningsprognose

 

På baggrund af ny befolkningsprognose indstiller Økonomiforvaltningen, at tildelingen til demografi Uddannelses- og Ungdomsudvalget ændres for 2006.

 

Befolkningsprognosen for 6-16 årige har ændret sig således:

 

 

2005

2006

Ændring

Oprindelig prognose

45.785

46.813

1.028

Ny prognose

45.556

46.589

1.033

 

Som det fremgår, forventer den nye prognose en større stigning i antallet af 6–16 årige end den tidligere. I forhold til den nuværende demografimodel ville dette alt andet lige indebære, at demografitildelingen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget ville være stort set uændret eller svagt stigende.

 

I Økonomiforvaltningens indstilling er der taget udgangspunkt i de elevtal/børnetal og enhedspriser, der fremgår af den nye budgetmodel for 2005. Nedskrivningen i prognosen for det samlede antal børn i befolkningsgruppen indebærer, at der ved konstante dækningsgrader og enhedspriser, skal anvendes færre marginale udgifter end antaget i indkaldelsescirkulæret.

 

Dette medfører, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget nedskrives med i alt 15,5 mio. kr.

 

3.                  Ændret råderum for udvalget

 

De foregående år har redegørelserne for anvendelse af demografimidlerne medført omplaceringer indenfor udvalgets ramme. Da der de seneste år har været områder, der har fået tildelt demografimidler, der overstiger den konstaterede stigning i elevtallet, har det været muligt indenfor udvalgets ramme at finansiere eksempelvis væksten i antallet af elever, der modtager vidtgående specialundervisning, og stigningen i antallet af gymnasie - og hf-elever.

 

Den foreslåede nedskrivning af udvalgets ramme for 2006 indebærer, at i det omfang der i 2005 foretages en omfordeling af demografimidlerne, så vil omfordelingen alene finansiere merudgifter i 2005. I det omfang, der er områder, hvor elev- eller børnetallet er steget mere end forudsat i den nye budgetmodel for 2006, vil udvalget allerede ved indgangen til 2006 ikke have fuld budgetmæssig dækning for udvalgets udgifter.

 

Finansieringen af det øgede antal pladser på Ungdomsskolen i Utterslev kan dermed heller ikke længere dækkes af de midler, Uddannelses- og Ungdomsudvalget tilføres i forbindelse med den demografiske udvikling. De øgede driftsudgifter på Ungdomsskolen i Utterslev skal dermed selvstændigt finansieres og kan ikke længere som aftalt bl.a. i forbindelse med beslutningen om anvendelse af ekstraprovenu fra personskatter (selvbudgettering) dækkes af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme inden for de midler, Uddannelses- og Ungdomsudvalget tilføres som følge af den demografiske udvikling.

 

Forvaltningen anerkender, at udvalgets ramme for 2006 justeres i forhold til, at der  er en ændret forventning til, hvor mange børn og unge, der bor i kommunen i 2006. Men forvaltningen har i tidligere analyser af anvendelsen af demografimidlerne påvist, at dels medfører en kraftig demografisk vækst også vækst i de faste driftsudgifter, dels er dækningsgraderne på de enkelte områder langt fra konstante.

Denne udbygning indebærer både, at dækningsgraden på den vidtgående specialundervisning stiger, og at den marginale udgift pr. elev stiger.

 

Konsekvenserne af indstillingen fra Økonomiforvaltningen er, at de merudgifter Uddannelses- og Ungdomsudvalget får i den anledning i 2006 skal dækkes af budgettet i øvrigt. Dette vil alt andet lige indebære, at det generelle serviceniveau for undervisnings- eller pasningstilbuddet må sættes ned for at sikre budgetoverholdelsen.

Beslutningen om, at der i årets løb skal tages politisk stilling til, hvis der skal flyttes midler fra f.eks. normalundervisningen til specialundervisningen f.eks. i forbindelse med ændringer i elevtallene og dermed i dækningsgraderne, bliver således alene for det pågældende år. Det vil således være muligt at dække udgifter i f.eks. 2005 og dermed opretholde serviceniveauet, men allerede fra 2006 bliver det nødvendigt at reducere serviceniveauet.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen finder ikke, at disse forhold fremgik af beskrivelserne vedrørende den nye budgetmodel. Det fremgår heller ikke af indstillingen til Økonomiudvalget. 

 

I det omfang det bliver fastholdt, at der skal foretages en justering på nuværende tidspunkt, vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslå, at der indledes en dialog med Økonomiforvaltningen om den manglende opdatering af dækningsgrader og prisfastsættelsen i justeringen af udvalgets ramme.

 

Forvaltningens udkast til udvalgets høringssvar

Forvaltningen foreslår følgende høringssvar til Økonomiudvalget:

"Udvalget anerkender, at udvalgets økonomiske ramme for 2005 justeres i forhold til den senest kendte vurdering af antallet af børn og unge i aldersgruppen 6–16 årige i kommunen i 2006.

 

I forhold til den nuværende demografimodel ville de justerede prognosetal have medført, at demografitildelingen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget ville have været stort set uændret eller svagt stigende. Men i Økonomiforvaltningens indstilling er der anvendt en ny metode, hvor der er taget udgangspunkt i marginalpriserne, samt de dækningsgrader og deraf afledte elevtal/børnetal, der fremgår af den nye budgetmodel for 2005.

 

Anvendelsen af den nye metode resulterer i, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget i stedet for at være stort set uændret, nedskrives med i alt 15,5 mio. kr.

 

Udvalget finder det bekymrende, at der således i fastsættelsen af den foreslåede justering hverken er inddraget ændringen i prisen pr. barn eller elev, eller den forventede udvikling i dækningsgrader eksempelvis på specialundervisningsområdet.

 
Ændrede marginalpriser

Stigningen i udvalgets udgifter som følge af oprettelse af nye skoler og institutioner, og tillægsbevillinger indebærer, at der på prissiden er sket en udvikling, der ikke bliver afspejlet i den foreslåede regulering.

 

I både den foreslåede regulering af budget 2006 og i den regulering, der foretages i 2006 af 2006-budgettet tages udgangspunkt i den pris, der er fastsat på baggrund af det vedtagne budget for 2005.  For begge reguleringer gælder derfor, at eksempelvis de lønpuljer, der er tilbageholdt i 2005 og først udmøntes i løbet af 2005, dermed ikke indgår i prisen pr. barn og elev.

 

Ændrede dækningsgrader

I beregningen af den foreslåede justering, er det antaget, at de dækningsgrader, der var gældende i 2004 også vil være gældende i 2006. Udgangspunktet i modellen er, at dækningsgraden er udtryk for et politisk fastsat serviceniveau, og at en ændring af serviceniveauet målt som dækningsgrad skal ske på baggrund af en politisk stillingtagen. Det indebærer, at der ikke er taget hensyn til de områder, hvor dækningsgrader udvikler sig med en anden takt end den almindelige befolkningsudvikling.

 

Eksempelvis har stigningen i antallet af elever i specialundervisningstilbud været større end stigningen i det samlede antal af 6–16 årige i kommunen (dækningsgraden er de seneste år steget). Da den foreslåede justering af udvalgets budgetramme for 2006 ikke indebærer en justering af de anvendte dækningsgrader, så vil Uddannelses- og Ungdomsudvalget allerede ved indgangen til 2006 have påtaget sig udgifter til den vidtgående specialundervisning, der overstiger den budgetterede ramme.

 

Opsamling

På baggrund af ovenstående forventer udvalget, at udvalget allerede ved indgangen til 2006 bliver nødt til at søge om særskilt finansiering af de driftsudgifter, der i 2005 bliver dækket af mertildelte demografimidler.

Det vedrører følgende områder:

·        Udgifter til nyoprettede skoler og specialskolers ledelse, administration, rengøring, teknisk servicemedarbejder, etc.

·        Udgifter til det øgede antal elever på Ungdomsskolen i Utterslev

·        Udgifter til specialundervisningsområdet i det omfang dækningsgraden fortsat er stigende

·        Udgifter til handicappladser i dagpasningstilbud i det omfang dækningsgrader fortsat er stigende

·        Øgede udgifter på alle områder som følge af manglende indregning af tillægsbevillinger (herunder lønpuljer) i prisen pr. ydelse (pr. barn eller pr. elev)

I det omfang udvalgets anmodning om finansiering af ovenstående forhold ikke bliver imødekommet, må udvalget skære ned på serviceniveauet, og dermed i det undervisnings- eller pasningstilbud den enkelte modtager.

I det omfang Økonomiudvalget vælger at gennemføre den foreslåede regulering, er det udvalgets opfattelse, at Økonomiudvalget bør overveje også at justere de berørte udvalgs rammer for de faktisk konstaterede dækningsgrader og priser for 2005, og at Økonomiudvalget overvejer, at indarbejde en sådan justering i den ny budgetmodels mekanismer. Udvalget foreslår derfor, at der i givet fald mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indledes en dialog om den manglende opdatering af dækningsgrader og prisfastsættelsen i justeringen af udvalgets ramme.

Udvalget finder desuden, at der i et samarbejde mellem fagforvaltningerne og Økonomiforvaltningen bør foretages en samlet beskrivelse af de reguleringer, der vil blive foretaget i forbindelse med det enkelte budgetår, og hvilken konsekvens det har for de enkelte udvalgs selvstændige råderum. "

 

Økonomi

 Ingen yderligere bemærkninger

 

Miljømæssige konsekvenser

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

 Ingen bemærkninger

  

BILAG VEDLAGT

·        Brev af 28. april 2005 fra Økonomiforvaltningen om indkaldelse af udvalgenes høringssvar til indstilling om demografikorrektion for 20 06

 

          Peter Rasmussen

                                                                                       Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Til top