Mødedato: 18.04.2001, kl. 12:00

Udmøntning af Klubpuljen på 1,8 mill. kr.

Udmøntning af Klubpuljen på 1,8 mill. kr.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for Fællesmøde mellem Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget onsdag den 18. april 2001

 

3. Udmøntning af Klubpuljen på 1,8 mill. kr.

UUU 124/2001 J.nr. U70/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder forvaltningernes forslag til udmøntning af den fælles klubpulje på 1,8 mill. kr. for Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

 

RESUME

Der er etableret en pulje på 1,8 mill. kr. fælles for Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Formålet med puljen er at støtte projekter, der kan bidrage til en kvalificering af kommunens indsats i forhold til børn og unge med særlige behov for en socialpædagogisk indsats.

Der er nedsat en fælles arbejdsgruppe mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om klubarbejdet med udsatte unge. Arbejdsgruppen har udarbejdet følgende indsatsområder for udmøntning af klubpuljen:

  • Pigeaktiviteter: 4 projekter á 50.000 kr.
  • Ung til ung: 5 projekter á 20.000 kr.
  • Lommepengejobs: 3 projekter á 50.000 kr.
  • Cafétilbud (herunder "Lektiehjælp": 4 projekter á 50.000 kr., "Sport": 4 projekter á 25.000 kr. og "IT": 4 projekter á 75.000 kr.).
  • Forældreinddragelse: 4 projekter á 25.000 kr.
  • Samarbejde med Idrætsorganisationer: 3 projekter á 50.000 kr.
  • Større arrangementer i en bydel: 2 projekter á 100.000 kr.
  • En god idé, der må afprøves: 200.000 kr.

Hensigten med puljemidlerne er at give klubberne mulighed for at arbejde med nye indfaldsvinkler i forhold til klubarbejdet med de udsatte unge. Endvidere vil klubber, der i samarbejde med andre forvaltninger, foreninger m.fl. ønsker at udvikle projekter inden for indsatsområderne blive prioriteret.

Den konkrete udmøntning foregår ved, at de beskrevne indsatsområder efter udvalgsbeslutning meldes ud til samtlige klubber. Klubberne kan derefter indgive skriftlig ansøgning med en kort projektbeskrivelse. Ansøgningsfristen er den 1. juni 2001. Arbejdsgruppen om klubarbejdet med de udsatte unge mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer og tildeler midlerne inden den 1. juli 2001.

Hvis der inden for et indsatsområde indkommer for få kvalificerede ansøgninger, tildeles de resterende midler til kvalificerede projektansøgninger inden for de øvrige indsatsområder.

De klubber, der modtager puljepenge er forpligtet til at udarbejde en skriftlig evaluering inden 1. juni 2002. I forlængelse heraf afholdes en større konference med det formål at formidle og inspirere alle klubber i København. Konferencen afholdes august 2002.

Udvalgene vil få en samlet tilbagemelding på evalueringerne af projekterne samt af den afsluttende konference.

SAGSBESKRIVELSE

Klubpuljen på 1,8 mill. kr. fælles for Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget er etableret til målrettet at støtte projekter, der kan bidrage til en kvalificering af kommunens indsats i forhold til børn og unge med særlige behov for en socialpædagogisk indsats.

Den fælles arbejdsgruppe mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om klubarbejdet med udsatte unge har haft til opgave at beskrive forslag til udmøntningen af klubpuljen. Puljemidlerne giver klubberne mulighed for at arbejde med nye indfaldsvinkler i forhold til arbejdet med de udsatte unge. Forvaltningerne har udarbejdet og prioriteret følgende indsatsområder, som vil blive meldt ud til klubberne:

Pigeaktiviteter

Igangsætning af pigeaktiviteter. Der skabes et "pigerum" i klubben i et antal timer om ugen, hvor piger, såvel danske som "etniske" kan være i et drengefrit område, hvor de kan beskæftige sig med "pigeting". I "pigerummet" må kun komme kvindelige medarbejdere. Behovet udspringer dels af, at nogle "etniske" piger ikke må komme i det etablerede fritidsliv, og dels af, at en del piger ikke trives med det ofte meget drengedominerede støjniveau, aktiviteter og omgangstone i klubberne. Pigerne er derfor generelt dårligt repræsenteret i klubberne. Hensigten er at give pigerne mulighed for at udfolde de sider af deres ungdomsliv, som de ikke har mulighed for, når der er drenge tilstede. Det er endvidere hensigten at styrke pigernes personlige kompetencer og udvikling, og at fremme integrationen af de "etniske" piger. Målgruppen er alle unge piger mellem 14 og 20 &arin g;r. Der iværksættes op til 4 projekter á hver 50.000 kr.

 

Ung til ung tilbud

Unge formidlere er gode til at nå deres jævnaldrende, ligesom de mindre årgange har stor lydhørhed over for ældre unge. Dette har især betydning i forhold til unge med indvandrerbaggrund, da de yngre har stor respekt over for deres større brødre og fætre. De kan identificere sig med dem og de taler samme sprog. De større brødre kan fortælle om, hvordan de skal leve deres liv, og de kan få en dialog i gang. At udøve "ung til ung" vil endvidere styrke de unges kompetencer og deres personlige udvikling.

Unge med lyst til at formidle viden til andre unge eller til at lave arrangementer for andre unge skal støttes. Det kan for eksempel være unge, der kontakter andre unge uden tilknytning til de etablerede fritidstilbud og inviterer dem med til en aften i klubben eller til specielle arrangementer. De unge kan også lære andre unge brugen af PC og Internet, udøvelse af en sportsgren, at sy sit eget tøj eller med lektiehjælp osv. Klubber, der på denne måde ønsker at inddrage unge direkte i processen med at skabe nye ungekontakter kan støtte de unge i at gennemføre deres ideer. Der iværksættes op til 5 projekter á hver 20.000 kr.

 

Lommepengejobs

Klubber der ønsker at formidle og igangsætte lommepengejobs støttes. At have et fritidsjob har en positiv effekt på mange unge. De unge lærer at leve op til et ansvar, og at møde hver dag til en bestemt tid. Desuden tjener de unge penge, hvilket er kriminalitetsforebyggende. Det er endvidere særlig vigtigt for de "etniske" unge, idet deres forældre oftest ikke giver dem lommepenge – og de har de samme behov som alle andre unge i et forbrugssamfund. Klubben kan hjælpe de unge med at søge job på jobbaser via internet. Klubben kan også selv ansætte unge til at udføre konkrete praktiske gøremål. Derudover kan klubben være opsøgende i lokalområdet med henblik på at formidle småjobs mellem bruger og de unge. Endelig kan klubben få et nyt og andet image både i forhold til de unge og lokalsamfundet. Der iværksættes op til 3 projekter á 50.000 kr.

 

Café - tilbud

Etablering af et café -tilbud i en klub. Café – tilbuddet er et åbent og gratis tilbud, og kræver ikke medlemskab af klubben. De unge er ikke forpligtet til at anvende tilbuddet, men kan komme efter behov. Udover at caféen skal danne rammerne for socialt samvær skal der også tilknyttes et kvalificerende og kompetenceudviklende tilbud, det kan være:

 

Lektiehjælp

Lektiehjælpen har til formål at styrke de unges faglige forudsætninger samt at fastholde de unge i skolesystemet. Nogle unge er ikke så fagligt dygtige og er måske af forskellige årsager blevet hægtet af den almindelige undervisning. Det kan også være unge af familier med anden etnisk baggrund, da disse unge ofte giver udtryk for, at de ikke kan få lektiehjælp hjemmefra, og at det kan være svært at få ro i hjemmet på grund af mange mindre søskende. I cafédelen af klubben tilbydes lektiehjælp, det kan evt. være med hjælp fra en lærer, eller lærerstuderende, der kommer et par timer et par gange om ugen. Til støtte til iværksættelse af lektiehjælp i forbindelse med café iværksættes op til 4 projekter á 50.000 kr.

Sport

Klubben kan spille en vigtig rolle som bindeled mellem den unge og idrætsforeninger. Hensigten med en sportscafé er at skabe et miljø, hvor sporten bliver det fremherskende samtaleemne. De unge kan på denne måde få kendskab til lokalområdets muligheder for udøvelse af kropslige aktiviteter. Der etableres aftaler om, at lokale trænere kommer jævnligt i cafeen, således at de unge kan lære dem at kende, og herigennem få lyst til at prøve sportstilbud af. Caféen skal henvende sig både til piger og drenge. Det skal være muligt at stifte bekendtskab med såvel boksning og fodbold som aerobic og dans. Til støtte til iværksættelse af sportscafé iværksættes op til 4 projekter á 25.000 kr.

IT

Der oprettes flere og flere kommercielle PC – caféer rundt om i byen, og disse tiltrækker mange børn og unge. Desuden er det blevet almindeligt, at der i tilslutning til de lokale hash – "klubber" også bliver opstillet PC-ere med adgang til internet i kommercielt øjemed. Det er i sagens natur ikke gratis at spille på disse maskiner, og mange børn og unge glemmer ofte tiden og kommer derved til at bruge flere penge end tiltænkt, eller kommer til at skylde. Desuden ligger faren for at begynde at ryge hash eller stifte bekendtskab med andre stoffer lige for, når man som ung vælger den nærmeste spilleklub, der så også er en hashklub. Hovedsigtet med IT- café er at de unge opøver kompetencer i anvendelsen af pc. Konkret kan det være kurser i tekstbehandling , pc - styresystem, regneark, søgning på internet, opsætning af programmer og hjemmesider m.v. Betingelse f or IT café projekter er således, at de som hovedformål indeholder egentlig opkvalificering af de unge, f.eks. pc-kørekort (hvor prøven aflægges på ungdomsskolen). Kvalificeringen kan også gælde for de pædagoger, der skal undervise de unge i pc - anvendelse. Endelig kan det være unge, der er dygtige til IT, som underviser andre unge (ung til ung). IT-projekter kan oprettes i et samarbejde mellem klubberne og ungdomsskolen. Der iværksættes op til 4 projekter á 75.000 kr.

 

Forældreinddragelse

Klubber der ønsker at arbejde bevidst med større forældreinddragelse kan søge støtte til igangsætning af dette. Forældreinddragelse er både konstruktivt og nødvendigt i arbejdet med marginaliserede unge – især omkring de etniske minoritetsunge. Manglende forældreinddragelse gør "kulturmødet" og dermed integrationen endnu sværere for de unge. Det kan gøres ved hjemmebesøg, som netop de etniske forældre kan forstå – og flere projekter peger på, at det først og fremmest er gennem en tættere medarbejderkontakt til indvandrerforældrene, at integrationen af de unge indvandrere kan udbygges. Et andet tiltag klubberne kan benytte er afholdelse af flerkulturelle festarrangementer for alle lokalområdets beboere samt etablering af et netværk mellem klubmedarbejderne og repræsentanter fra de lokale indvandrerforeninger. Endelig kan de t gøres ved sædvanlige forældremøder, men også gerne i forbindelse med konkrete episoder – eksempelvis problemer med en gruppe unge. Der iværksættes op til 4 projekter á 25.000 kr.

 

Idrætsorganisationer

De unge kan lide sport og spænding, men ønsker måske ikke at træne to gange ugentlig og spille kampe. Der igangsættes samarbejdsprojekter med sportsklubber, for unge, der ikke normalt opsøger sportsforeninger. Der kan være tale om større arrangementer eller stævner, som viser unge nye veje og oplevelser i fritidslivet. Der kan oprettes specielle hold, der tilmeldes stævner, der kan laves en "forening i foreningen" i samarbejde med en klub. Disse unge skal måske have en træner med specielle talenter og en klubmedarbejder som støtter processen. Der iværksættes op til 3 projekter á 50.000 kr.

 

Større arrangementer, "event" i en bydel

Engangsprojekter, med musik, teater, kultur eller lignende, der formår at samle mange unge i processen op til arrangementet og dette gerne på tværs i en bydel. Arrangementet skal være attraktivt og vedkommende for de unge, således at det kan konkurrere med mere uheldige arenaer for de unge, som for eksempel hashklubberne. Det kunne for eksempel være en stor fodboldturnering for alle unge i en bydel, dog med særlig fokus på de unge, der ikke er medlem af en idrætsklub. Eller en stor temadag om pigeliv i et lokalområde. Der iværksættes op til 2 projekter á 100.000 kr.

 

En god ide, der må afprøves

En klub, en gruppe unge, som har en god ide til udvikling af klubbernes arbejde med særligt udsatte unge, kan søge penge af puljen. Der afsættes 200.000 kr. til iværksættelse af gode ideer.

 

Ovenstående indsatsområder meldes ud til samtlige klubber efter udvalgsbeslutning. Klubberne kan derefter indgive ansøgninger med projektbeskrivelse senest den 1. juni 2001. Projekterne vurderes og bevilges penge inden den 1. juli 2001.

Hvis der inden for et indsatsområde indkommer for få kvalificerede ansøgninger, tildeles de resterende midler til kvalificerede projektansøgninger inden for de øvrige indsatsområder.

De klubber, der modtager puljepenge er forpligtet til inden 1. juni 2002 at udarbejde en mindre rapport på ca. 10 sider om erfaringer ved udviklingsarbejdet. Disse rapporter udarbejdes efter en fælles disposition og udgives med henblik på at andre klubber kan drage nytte af erfaringerne. I forlængelse heraf afholdes en større konference med det mål at formidle og inspirere alle de københavnske klubber. Konferencen afholdes august 2002. Der afsættes 100.000 kr. til afholdelse af den afsluttende storkonference.

Udvalgene får en samlet tilbagemelding på evalueringerne af projekterne samt af den afsluttende konference.

 

Økonomi

Udmøntningen af de 1,8 mill. kr. er fordelt på følgende måde:

Pigeaktiviteter 200.000 kr.

Ung til Ung tilbud 100.000 kr.

Lommepengejobs 150.000 kr.

Café – tilbud, herunder Lektiehjælp, Sport, IT 600.000 kr.

Forældreinddragelse 100.000 kr.

Idrætsorganisationer 150.000 kr.

Større "events" i en bydel 200.000 kr.

En god idé, der må afprøves 200.000 kr.

Konference 100.000 kr.

I alt 1.800.000 kr.

Klubpuljen på de 1,8 mill. kr. er afsat i budgettet for 2001, og udmøntningen har derfor ingen yderligere økonomiske konsekvenser.

 

Høring

Ingen

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Vedlagt årsplanen fra klub "Blå Time". Årsplanen er vedlagt for at give et konkret eksempel på, hvordan en klub arbejder med udsatte og marginaliserede unge, blandt andet i forbindelse med forældreinddragelse og lektiehjælp

 

 

 

 

 

Grethe Munk Peter Rasmussen

 

Til top