Mødedato: 17.08.2005, kl. 14:30

Ny artistuddannelse i København

Ny artistuddannelse i København

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. august 2005

 

 

9.      Ny artistuddannelse i København

  J.nr. 271022

 

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at det anbefales Økonomiudvalget at indstille til Borgerrepræsentationen,

 

at      der etableres en projektgruppe med deltagelse af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (UUF), Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF), Økonomiforvaltningen (ØKF) og Akademiet for utæmmet kreativitet (AFUK), der skal udarbejde forslag til en artistgrunduddannelse i Danmark placeret i København

 

at      Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, når der foreligger et forslag fra projektgruppen, ansøger Undervisningsministeriet om godkendelse og SU-berettigelse samt drøfter driftsbetingelser med ministeriet

 

at      projektgruppen derefter udarbejder modeller for etablering af en artistgrunduddannelse i hallerne i bygning 5, Enghavevej 80-82, under forudsætning af, at der i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen findes en alternativ lokaleløsning til Grøn Service og Parkering København

 

at      der via en ny indstilling om økonomi og finansiering i forbindelse med ombygning, flytninger, samt eventuelt salg af Kigkurren 1-3 tages stilling til kommunens støtte til etablering af uddannelsen, når forhandlingerne med Undervisningsministeriet er afsluttet.

 

RESUME

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2005 blev det besluttet at rette henvendelse til staten med henblik på at undersøge mulighederne for at oprette en artistgrunduddannelse i Danmark, lokaliseret i København.

På den baggrund har der i foråret 2005 været foretaget indledende undersøgelser med henblik på mulighederne for at etablere en artistgrunduddannelse i København.

Dette arbejde er nu tilendebragt, og det indstilles, at Borgerrepræsentationen tilslutter sig, at der nedsættes en projektgruppe, der arbejder videre med planerne for etablering og placering af en artistgrunduddannelse, samt at der på baggrund heraf rettes henvendelse til staten med henblik på godkendelse af og aftale om driftsbetingelser for artistgrunduddannelsen. Hovedopgaverne for projektgruppen bliver at udarbejde forslag til en artistgrunduddannelse samt udarbejde modeller for etableri ng af en artistgrunduddannelse i hallerne i bygning 5, Enghavevej 80-82, under forudsætning af, at der i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen findes en alternativ lokaleløsning til Grøn Service og Parkering København.

 

Der er i lovgivningen ikke taget stilling til oprettelse af en artistgrunduddannelse. Det er vurderingen, at Københavns Kommune ikke kan yde et egentligt driftstilskud til en landsdækkende meritgivende og SU-berettiget artistuddannelse. Kommunen vil dog formentlig kunne yde et tilskud til etableringen af uddannelsen. Når projektgruppens arbejde er tilendebragt, vil en ny indstilling om økonomi og finansiering i forbindelse med ombygning, flytninger samt eventuelt salg af Kigkurren 1-3 blive forelagt. Når forhandlingerne med Undervisningsministeriet er afsluttet, vil der blive taget stilling til kommunens støtte til etablering af uddannelsen,


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2005 blev det besluttet at rette henvendelse til staten med henblik på at undersøge mulighederne for at oprette en artistgrunduddannelse i Danmark, lokaliseret i København.

På den baggrund har der i foråret 2005 været afholdt møder mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK) med henblik på at undersøge mulighederne for at etablere en artistgrunduddannelse i København.

Dette arbejde er nu tilendebragt, og det indstilles, at Borgerrepræsentationen tilslutter sig, at der nedsættes en projektgruppe, der arbejder videre med planerne for etablering og placering af en artistgrunduddannelse, samt at der på baggrund heraf rettes henvendelse til staten med henblik på godkendelse af og aftale om driftsbetingelser for artistgrunduddannelsen.

Artistgrunduddannelse i København

Nycirkus er en af de hurtigst voksende kunstarter i øjeblikket og har gennem en årrække nydt stigende international publikumsinteresse. Etableringen af en skole for nycirkusartister i København skal bidrage til at skabe et nycirkusmiljø i Danmark, der kan danne baggrund for forestillinger på højt kunstnerisk niveau samt fremme dansk kultureksport på nycirkusområdet.

Tankerne om at etablere en artistgrunduddannelse går tilbage til 1999-2000 og støttes af Dansk Artist Forbund. Der er allerede etableret lignende grunduddannelser i Sverige, Frankrig, Belgien, England, Tyskland, Spanien, Italien og Luxemburg. Også i Norge er man i færd med at etablere en artistgrunduddannelse.

Danske nycirkusartister har p.t. ikke mulighed for at tage en grunduddannelse på artistområdet i Danmark, der giver mulighed for optagelse på artistuddannelser i f.eks. Sverige eller den statslige solistuddannelse i Frankrig.

 

Artistgrunduddannelsens formål og struktur

Nycirkus udspringer af ungdomskulturen, som den viser sig i det offentlige rum og benytter virkemidler fra rockmusikken, poesien, dansen, akrobatikken og udtryksformer kendt fra skater- og breakdancermiljøerne.

 

Nycirkus er i Københavns Kommune forankret i den folkeoplysende forening Ørkenfortet, Daghøjskolen Kigkurren og Produktionsskolen AFUK, der alle har til huse i Københavns Kommunes ejendom, beliggende på Kigkurren 1-3. Historien bag nycirkus går tilbage til 1986, hvor gøgler- og artistskolen blev etableret som et uddannelsesprojekt for arbejdsløse unge i samarbejde med Den centrale bistandsafdeling i Københavns Kommune, Ungbo og AOF-hovedstaden. Siden er aktiviteterne gentagne gange udvidet til det nuværende omfang.

Visionen bag artistgrunduddannelsen er, at de nuværende nycirkusaktiviteter bevares og suppleres med en overbygning - en decideret grunduddannelse for nycirkus.  Ideen er at placere uddannelsen i sammenhæng med AFUK's nuværende aktiviteter, så der kan skabes et samlet miljø for nycirkus i København.

 

Artistgrunduddannelsen skal give deltagerne mulighed for at erhverve sig viden og færdigheder inden for kunstarten Nycirkus med henblik på at kvalificere sig til formidlere/undervisere/ensemble artister eller til optagelse på en højere solistuddannelse i udlandet.

Uddannelsen er tænkt som en adgangsgivende grunduddannelse med et tre-årigt forløb, der afsluttes med prøve og udstedelse af bevis for uddannelsens gennemførelse.

Efter de to første år – basisårene – kan kursisterne vælge mellem en pædagogisk linie og en artistlinie. Den pædagogiske linie vil kvalificere kursisten til at undervise børn og voksne i nycirkus. Artistlinien vil kvalificere til et virke inden for nycirkus, teater, film m.m. Artistlinien har karakter af et solistisk år og danner forudsætningen for, at kursisterne efter endt uddannelse vil kunne søge videre på f.eks. den statslige solistuddannelse i Frankrig.

Alternativt kan kursisterne efter 2 år søge om optagelse på en udenlandsk artistuddannelse.

 

Der er i lovgivningen ikke taget stilling til oprettelse af en artistgrunduddannelse. Det er vurderingen, at Københavns Kommune ikke kan yde et egentligt driftstilskud til en landsdækkende meritgivende og SU-berettiget artistuddannelse. Kommunen vil dog formentlig kunne yde et tilskud til etableringen af uddannelsen. Såfremt uddannelsen skal oprettes, er det således på nuværende tidspunkt vurderingen, at driften skal være fuldt ud betalt af staten.

 

Nedsættelse af projektgruppe

For at forankre det videre arbejde med udvikling og etablering af en artistgrunduddannelse foreslås det, at der etableres en projektgruppe med deltagelse af UUF, KFF, ØKF og Akademiet for utæmmet kreativitet (AFUK), der skal udarbejde forslag til en artistgrunduddannelse i Danmark placeret i København.

Hovedopgaverne for projektgruppen bliver at udarbejde forslag til en artistgrunduddannelse samt udarbejde modeller for etablering af en artistgrunduddannelse i hallerne i bygning 5, Enghavevej 80-82, under forudsætning af, at der i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen findes en alternativ lokaleløsning til Grøn Service og Parkering København.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ansøger, når der foreligger et forslag fra projektgruppen, Undervisningsministeriet om godkendelse og SU-berettigelse samt indgår i drøftelser med ministeriet.

 

Placering af uddannelse i Remisen på Enghavevej

AFUK holder i dag til i nedslidte kommunale lokaler på Kigkurren på Islands Brygge. Forvaltningerne vurderer, at bygningen på Kigkurren ikke er hensigtsmæssig i forbindelse med etableringen af en artistgrunduddannelse. Bygningen er utidssvarende på flere områder. Dette gælder bl.a. klimaskal og omklædningsfaciliteter. Dertil kommer, at lokalerne ikke har tilstrækkelig loftshøjde, hvorfor udendørsarealerne er taget i anvendelse med de ulemper, landets klima medfører.

Udvidelsen af træningsfaciliteterne m.m. kan realiseres gennem placering af artistgrunduddannelsen i hallerne i bygning 5, Enghavevej 80-82. Hallerne i bygning 5 på Enghavevej rummer 7.800 m2, hvilket er tilstrækkeligt areal til at huse samtlige Kigkurren´s tilbud samt artistgrunduddannelsen.

En placering af nycirkusmiljøet på Enghavevej 80-82 vil endvidere muliggøre en udnyttelse af synergieffekten i forhold til skaterhallerne, der er placeret på samme adresse. Skater/breakdancemiljøet udgør en stor del af uddannelsens rekrutteringsgrundlag.

Hallerne rummer i dag faciliteter for Parkering København og Grøn Service, herunder et tømrerværksted. Det forudsættes, at der – hvis det besluttes at anvende hallerne til en artistgrunduddannelse – kan findes en alternativ placering til disse aktiviteter. Projektgruppen skal i samarbejde med Københavns Ejendomme og de berørte forvaltninger udarbejde forslag hertil.

Såfremt det besluttes at anvende hallerne på Enghavevej 80-82 til en artistuddannelse, kan det få konsekvenser for den igangværende proces omkring udarbejdelsen af en helhedsplan for Bavnehøjanlægget samt bygninger og udendørs arealer ved den gamle Enghave Remise. Helhedsplanen for Bavnehøjanlægget er udsendt til Kultur- og Fritidsudvalget og vil i løbet af september 2005 blive behandlet af Kultur- og Fritidsudvalget.

En evt. placering i de ovennævnte haller medfører udgifter til ombygning samt flytning af AFUK's nuværende aktiviteter. Foruden isolering af tag og malerbehandling af vægge, skal der etableres bade/toilet faciliteter, og den eksisterende gulvbelægning skal forbedres, ligesom der skal installeres rigge m.m., der muliggør luftakrobatik.

Det indstilles, at der arbejdes videre med muligheden for at etablere en artistgrunduddannelse i hallerne i bygning 5, Enghavevej 80-82, under forudsætning af, at der i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen findes en alternativ lokaleløsning til Grøn Service og Parkering København.

 

Etableringsomkostninger og drift

AFUK har udarbejdet kravspecifikationen til hallerne Enghavevej 80-82, men bygningens egnethed er ikke gennemgået og vurderet af rådgivende ingeniører og arkitekter. På baggrund af AFUK´s kravspecifikation har Ejendomsdrift anslået udgifterne til renovering af hallerne til brug for en artistuddannelse til minimum 5,5 mio. kr. Hertil kommer udgifter til flytning af de nuværende aktiviteter på Kigkurren. Der er tale om en overslagspris, hvorfor tallet skal tages med forbehold. De endelige ombygningsomkostninger kendes først, hvis der foretages en egentlig byggeteknisk gennemgang af bygningens stand, men der er p.t. ikke afsat midler til det formål.

Det foreslås, at Københavns Kommunes andel af omkostningerne til en eventuel ombygning af hallerne i bygning 5, Enghavevej 80-82, til brug for artistgrunduddannelsen samt produktionsskolen AFUK og daghøjskolen Kigkurren, udgifterne til flytning af AFUK´s og daghøjskolens nuværende aktiviteter samt udgifterne til flytning af Grøn Service og Parkering Københavns nuværende aktiviteter på Enghavevej alle holdes inden for den ramme, der kan tilvejebringes ved provenuet af et eventuelt salg af ejendommen Kigkurren 1-3. Den offentlige ejendomsvurdering for Kigkurren 1-3 udgør 5.150.000 kr.

Der er p.t. ikke foretaget budgettering af driftsomkostningerne til den nye artistuddannelse. Sigtet med det videre arbejde er at opnå fuld statslig finansiering af driften af en artistuddannel se placeret i København. Det vurderes, at Københavns Kommune ikke lovligt kan yde driftsstøtte til en landsdækkende meritgivende SU-berettiget artistuddannelse.

 

Når forhandlingerne med staten om oprettelse og drift af en artistgrunduddannelse er afsluttet vil der blive forelagt en særskilt indstilling om størrelsen af kommunens etableringsstøtte til uddannelsen, herunder de nødvendige ombygninger af Enghavevej 80-82, samt udgiften til afledte flytninger. Endelig vil et eventuelt salg af Kigkurren 1-3, såfremt ejendommen ikke ønskes benyttet til andet kommunalt formål, blive forelagt i en særskilt indstilling.

 

MILJØVURDERING

I forbindelse med en eventuel ombygning af Enghavevej 80-82 vil der blive foretaget miljøvurdering.

 

ØKONOMI

Særskilt indstilling vedr. økonomi i forbindelse med etableringsstøtte til artistgrunduddannelsen, ombygning, flytning, samt eventuelt salg af Kigkurren 1-3 vil blive forelagt, når forhandlingerne med staten er afsluttet.

 

 

BILAG VEDLAGT

Ingen.

                     

 

                                            Peter Rasmussen                                Carsten Haurum

 

 


 

Til top