Mødedato: 17.08.2005, kl. 14:30

Idrætsskoleprojekt

Idrætsskoleprojekt

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. august 2005

&nbs p;

 

4.      Idrætsskoleprojekt

  J.nr. U40/05

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at    der iværksættes et planlægnings- og udviklingsarbejde med henblik på udarbejdelse af et konkret forslag inden sommeren 2006 med henblik på realisering af et idrætsskoleprojekt fra skoleåret 2007/08

 

at    udvalgets ønskeliste til budgetforslag 2006 ændres, så der kun afsættes 1,0 mio. kr. til plan­lægnings- og udviklingsarbejdet til idrætsskoleprojektet, idet projektet først vil kunne realiseres fra skoleåret 2007/08

 

 

 

 

RESUME

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af forslag til budget 2005 blev der ved­taget følgende hensigtserklæring:

 

"Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmodes om i samarbejde med Kultur- og Fritidsfor­valtningen at udarbejde en analyse og et beslutningsgrundlag om at skabe en idrætsskole efter samme model som sang- og musikskolen på Skt. Annæ - med både mulighed for at dyrke elite og breddeidræt i tilknytning til f.eks. Grøndalscentret med Genforeningspladsen og den kom­mende ny svømmehal på Bellahøj."

 

Der er herefter udarbejdet og senere opdateret en redegørelse om idrætsskoleprojektet i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen, som blev behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møder den 1. september 2004 (U148/04) og den 16. marts 2005 (U40/05).

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede i mødet den 16. marts 2005 at ud­sende redegørelsen med bilag til høring hos samtlige folkeskoler, Fællesrådet for Folkeskolen, Fælles Pædagogisk Råd og andre relevante interessenter. I høringsmaterialet indgik partiernes kommentarer til redegørelsen.

 

Høringsparterne har forholdt sig til de i redegørelsen opstillede modeller, som repræsenterer en varieret balance mellem elite- og bredde-idræt. Få skoler går ind for elite-modeller (1 elitespor og normalspor), mens flere går ind for breddemodellen (et eller flere breddespor). Enkelte andre skoler peger på en kombination af idræt og Billedskole, mens nogle skoler går direkte imod eliteprojektet og foretrækker en generel opkvalificering af alle skoler inden for idrætsfeltet.

 

Da etablering af et idrætsskoleprojekt på en af de eksisterende skoler vil have indgribende be­tydning for skolen, forestår et større planlægningsarbejde med afklaring af skolens organisering, pædagogiske profil, en nødvendig "markedsføring" af projektet over for københavnske foræl­dre, tilvejebringelse af faciliteter og etablering af samarbejde med idrætscentre, idrætsklubber og idrætspolitiske organer m.v.

 

På den baggrund foreslår forvaltningen, at der iværksættes et plan­lægnin gs- og udviklingsarbejde dels med de 3 skoler, som er interesseret i eliteidrætsmodellen, og dels indledes forhandlinger med idrætspolitiske interessenter/idrætsklubber omkring mulig­heder og vilkår for samarbejde m.v. Endvidere at der søges en nærmere afklaring af muligheder og vilkår for gennemførelse af breddeidrætsmodellen i samarbejde med de 7 interesserede skoler.

 

Det er forvaltningens vurdering, at planlægnings- og udviklingsarbejdet vil kunne gennemføres således, at der inden sommeren 2006 kan forelægges konkrete forslag om gennemførelse et idrætsskoleprojekt. Projektet kan herefter realiseres fra skoleåret 2007/08. Det anbefales, at der i budgetforslaget for 2006 afsættes et beløb på 1,0 mio. kr. til planlægnings- og udviklingsarbej­det.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af forslag til budget 2005 blev der ved­taget følgende hensigtserklæring:

 

"Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmodes om i samarbejde med Kultur- og Fritidsfor­valtningen at udarbejde en analyse og et beslutningsgrundlag om at skabe en idrætsskole efter samme model som sang- og musikskolen på Skt. Annæ  - med både mulighed for at dyrke elite og breddeidræt i tilknytning til f.eks. Grøndalscentret med Genforeningspladsen og den kom­mende ny svømmehal på Bellahøj."

 

På denne baggrund er redegørelsen om idrætsskoleprojektet, som blev udarbejdet på foranled­ning af et medlemsforslag fremsat af Majbritt Mamsen (C), og som blev behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 1. september 2004 (U148/04), blevet opdateret i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og i denne udformning forelagt Uddannelses- og Ung­domsudvalget i mødet den 16. marts 2005 (U40/05).  Redegørelsen samt opdatering er vedlagt som bilag.

 

Høring

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede i ovennævnte møde den 16. marts 2005 at ud­sende redegørelsen med bilag til høring hos samtlige folkeskoler, Fællesrådet for Folkeskolen, Fælles Pædagogisk Råd og andre relevante interessenter. I høringsmaterialet indgik partiernes kommentarer til redegørelsen.

 

Høringsparterne har forholdt sig til de i redegørelsen opstillede modeller, som repræsenterer en varieret balance mellem elite og bredde-idræt. Få skoler går ind for elite-modellen (1 elitespor + breddespor – den kombinerede model 3), mens nogle går ind for breddemodellen. Enkelte andre skoler peger på etablering af et idrætskoletilbud på linie med Billedskolen, mens nogle skoler går direkte imod eliteprojektet og foretrækker en generel op­kvalificering af alle skoler inden for idrætsfeltet.

 

Høringssvarene aftegner følgende samlede billede – med angivelse af skolernes aktuelle stør­relse og skoledistrikt.

 

Model

Skole

Spor

Skoledistrikt

 

Elite – et eliteidrætsspor og breddeidrætsspor (den kombinerede model 3)

 

Klostervængets Skole

2

 4

 

Bellahøj Skole

3

11

 

Frederikssundsvejens Skole

2

12

Bredde – alle eller enkelte breddeidræts-spor (model 1)

 

Nyboder Skole

2

 1

 

Sortedamskolen

3

 3

 

Jagtvejens Skole + andre Nørrebro-skoler

1

 5

 

Oehlenschlægersgades Skole

2

 7

 

Vigerslev Allés Skole

2

 9

 

Rødkilde Skole

4

10

 

Voldparkens Skole

2

11

Støtter principielt projektet, men er ikke selv interesseret

 

Heibergskolen

-

 3

 

Havremarkens Skole

-

 6

 

Ellebjerg Skole

-

 8

Idrætsskole – særligt skoletilbud på linie med Billedskolen

 

Nyboder Skole

-

 1

 

Sortedamskolen

-

 3

 

Oehlenschlægersgades Skole

-

 7

 

Bispebjerg Skole

-

12

 

 

Herudover er følgende interessenter positive over for eliteprojektet:

 

Interessent

Bemærkninger

Team Copenhagen

Elite fra 7. – 9. klassetrin med et tæt samarbejde med idræts­klubber, idet læreruddannelsen ikke kan modsvare elite­idrætten

Danmarks Idrætsforbund

Samarbejde med den ultimative idrætsskole

Dansk Skoleidræt

Efteruddannelse vil være en forudsætning

Kultur- og Fritidsforvaltningen

Anbefaler Esbjerg-modellen: idræt  på overbygningsklasse­trin, som varetages af samarbejde med idrætsklubber

 

Blandt øvrige høringsparter er følgende tilkendegivet:

 

Høringspart

Bemærkninger

Skole og Samfund

Foretrækker at midlerne deles ud til alle, og at Team Dan­mark og Lokale- og anlægsfonden finansierer idrætsskole­projekt i Kongens Enghave

Fællesrådet for Folkeskolen

Socialdemokraterne: peger på fodboldskole

KLF: midlerne skal komme alle til gode

KSF: bør indgå i Københavnermodellen for integration

Fælles Pædagogiske Råd

Generel opprioritering; særligt Idrætsskoletilbud på linie med Billedskolen; di­striktsvise idrætsskoler

DGI

Anbefaler model 1 (breddemodel)

 

Endvidere henvises til selve høringssvarene, som  er vedlagt som bilag.

 

 

Forvaltningens bemærkninger på baggrund af høringssvarene

Som det fremgår af høringssvarene, er der kun i meget begrænset omfang (3 skoler) interesse for en skole med et eliteidræts-spor og breddeidræts-spor (den kombinerede 3. model), mens der er en vis interesse (7 skoler) for en skole med bred­deidræt (model 1). Herudover støtter 3 skoler principielt projektet, men er ikke selv interesseret.

 

Det er forvaltningens umiddelbare vurdering, at en skole med et eliteidræts-spor skal have en vis størrelse, idet skolen både skal rumme elever fra nærområdet og elever, som søger eliteidrætssporet fra andre dele af byen – og dermed også en pædagogisk og organisatorisk ro­busthed, som grundlag for at opretholde den nødvendige balance mellem eliteidræts-sporet og breddeidræts-sporet.

 

Om de 3 skoler, som viser interesse for indpasning af et eliteidræts-spor, skal det bemærkes, at det for Klostervængets Skole og Frederikssundsvejens Skole gælder, at de begge i forvejen ar­bejder med idrætsprojekter som en del af skolens profil. Der er tale om 2-sporede skoler – dvs. relativt små skoler i forhold til at bære et egentlig eliteidrætsspor. Bellahøj Skole er en 3-sporet skole, som umiddelbart ville kunne bære en model med 2 almindelige spor og 1 elitespor. For­valtningen har dog noteret sig, at der af den fremsendte udtalelse fra en større kreds af skolens lærere kan herske tvivl om, hvorvidt et eliteidrætsprojekt på skolen hviler på den fornødne opbakning.

 

De 7 skoler, som peger på breddemodellen, strækker sig fra en 1-sporet skole (Jagtvejens Skole, som dog ønsker samarbejde med andre Nørrebro Skoler) over 2-3 sporede skoler til en 4 sporet skole (Rødkilde Skole). Af skolernes bemærkninger fremgår, at der er tale om forskellige modeller for breddeidrætsskolen: breddeidrætten omfatter enten alle, enkelte eller kun et af skolens spor. Interessen for breddeidrætsmodellen er stort set fordelt over hele byen – med undtagelse af skoler på Amager.

 

Mens der i de uddannelsespolitiske organer og interesseorganisationer (blandt andre Fællesrå­det for Folkeskolen, Skole og Samfund, faglige organisationer) lægges mere vægt på en generel opkvalificering af idrætstilbuddet i folkeskolen, er der blandt de idrætspolitiske organer (blandt andre Team Copen­hagen og DIF) opbakning til eliteidrætsprojektet. Her ses det som en forudsætning, at der etableres et tæt samarbejde med idrætsklubber, som skal stå for idrætten.

 

I den forbindelse har forvaltningen hæftet sig ved Esbjerg-modellen (eliteidræt alene på 7.- 9. klasse­trin i samarbejde med lokale idrætsklubber), som blandt andre Kultur- og Fritidsforvaltningen har fremhævet.

 

 

Den videre planlægning

Det er fortsat forvaltningens opfattelse, at der i den videre proces primært skal tages afsæt i den kombinerede model (model 3), dvs. at undervisningstilbuddet tilrettelægges således, at det dækker både eliten og bredden. Såfremt modellen skal implementeres på en eksisterende folkeskole, skal der være mulighed for at optage elever fra hele kommunen. Samtidig må det forudses, at modellen begrænser kapaci­teten på den pågældende skole, hvorfor der skal tilvejebringes supplerende kapacitet gennem ud-/ombygning af en nærliggende skole.

 

Som fremhævet af forvaltningen vil etablering af en idrætsskoleprojekt på en eksisterende skole have afgørende indvirkning på hele skolens virke og forældrenes forventning til skolen. Der vil derfor forestå et større planlægningsarbejde med afklaring af skolens organisering, pædagogi­ske profil, en nødvendig "markedsføring" af projektet over for københavnske forældre, tilveje­bringelse af faciliteter og etablering af samarbejde med idrætscentre, idrætsklubber og idræts­politiske organer m.v.

 

På den baggrund foreslår forvaltningen, at der tilrettelægges en række planlægningsforløb med henblik på udarbejdelse af endeligt forslag om etablering af en eller flere idrætsskoler på eksi­sterende folkeskoler. Det må samtidig forudses, at gennemførelsen af dette planlægningsarbejde først vil kunne føre til etablering af idrætsskoletilbuddet fra skoleåret 2007/08 – idet forslaget ikke vil kunne foreligge i sin endelig form inden indskrivningen (november 2005) til det kommende skoleår.

 

Med henblik på etablering af en folkeskole med den kombinerede model (eliteidræts-spor og breddeidræts-spor) foreslås gennemført et udviklings- og afklaringsarbejde i samarbejde med de 3 sko­ler, som har vist interesse for denne model (Klostervængets Skole, Bellahøj Skole og Frederiks­sundsvejens Skole).

 

Samtidig vil forvaltningen optage kontakt med relevante interessenter – blandt andre Kultur- og Fritidsforvaltningen, Team Copenhagen, DIF m.fl. med henblik på afklaring af forventninger til  eliteidrætsskole-projektet, vilkår og muligheder for samarbejdsmodellen, herunder samarbejdet med idrætsklubber. I den forbindelse vil det være fordelagtigt at tilrettelægge nogle studieture, blandt andre til Esbjerg med henblik på en nærmere vurdering, videndeling og erfaringsopsam­ling omkring Esbjerg-modellen, ligesom det kan være relevant af søge viden og erfaring i ud­landet (f.eks. Sverige). 

 

Tilsvarende foreslås en afdækning af mulighederne for etablering af en eller flere skoler efter breddeidræts-modellen i samråd med de 7 skoler, som har vist interesse for denne model.

 

I det videre arbejde vil det endvidere blive vurderet, om der er grundlag for at udforme et særskilt Idrætsskoletilbud på linie med Billedskolen og Musikskolen.

 

På denne baggrund vil forvaltningen forelægge konkrete forslag om etablering af idrætsskolemodeller på en eller flere af de eksisterende skoler inden sommeren 2006.

 

Forvaltningen arbejder også med mulighederne for at indpasse en idrætsskoleprofil i forbindelse med den samlede planlægning af nyt skolebyggeri i Ørestad, ligesom mulighederne undersøges i forbindelse med den ny skole i Sydhavn. Forvaltningen vil for udvalget fremlægge forslag herom inden udgangen af indeværende år.

 

  

Økonomi

Ved etablering af et idrætsskoleprojekt efter model 3 (den kombinerede model) forudsættes tilført ressourcer i størrelsesordenen 6,9 mio. kr. på årsbasis, når idrætsprojektet er fuldt udbygget, jf. forvaltningens notat af 9. marts 2005 med oversigt ove r anslåede årlige driftsudgifter, som er vedlagt som bilag 2. Midlerne skal primært anvendes til afvikling af idrætstimer og aktiviteter, herunder midler til anvendelse (leje) af anlæg, transport m.v. I en opbygningsfase vil det være nødvendigt, at der inden for denne ramme anvendes midler til ind­retning, anskaffelse af udstyr m.v.

 

Med denne model vil skolen i sagens natur skulle opbygges og udvikles over flere år, jf. også beskrivelsen i vedlagte redegørelse. Den samlede driftsøkonomi i de kommende 3 år kan anslås som følger:

                                                                                                                                        Mio. kr.

Budgetår

Udgifter

Drift/udstyr

I alt

2006 - planlægning

Faglig rådgivning, facilitetsmæssige analyse og vurderinger, markedsføring, efteruddannelse af lærere m.v.

1,0

1,0

2007 – 5/12-drift

Lærertimer, efteruddannelse, lejeaftaler, basisudgifter

Udstyr, faciliteter m.v.

1,4

2,0

3,4

 

2008 – helårsdrift

Lærertimer, lejeaftaler, stævner, instruktører m.v.

Udstyr, faciliteter m.v.

1,9

2,0

3,9

 

 

Forvaltningen må tage forbehold for ovenstående anslåede udgifter, idet der først i gennem det forestående planlægnings- og udviklingsarbejde kan skabes den fornødne afklaring af primært de udgifter, som er forbundet med leje af idrætsanlæg, honorering af konsulenter, økonomiske forhold som følge af samarbejdsaftaler m.v.

 

Såfremt idrætsskolen indgår i en helt nyt skolebyggeri, vil der være behov for et tilsvarende beløb på årsbasis, når skolen er fuldt udbygget. Hertil kommer supplerende anlægsudgifter for­bundet med etablering af egentlig idrætsanlæg. Der kan ikke gives et endeligt bud på den sup­plerende anlægsudgift, men det må forventes, at den samlede anlægsudgift ved etablering af en ny skole skal forøges med minimum 10-12 mio. kr. Det kan i den forbindelse komme på tale at etablere de særlige idrætsanlæg i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen eller ved eventuel medfinansiering fra fonde, private virksomheder og lignende.  

 

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ønskeliste til budgetforslaget for 2006 er afsat 4,0 mio. kr. til gennemførelse af et idrætsskoleprojekt. Som følge af at idrætsskoleprojektet først vil kunne realiseres fra skoleåret 2007/08, bør der i 2006 alene afsættes 1,0 mio. kr. til plan­lægnings- og udviklingsarbejdet, som bruges til dækning af udgifter til planlægning, efteruddannelse af lærere m.v., jf. også ovenstående tabel.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Redegørelse vedrørende idrætsskoleprojekt med tillæg og bilag
  • Bilag 2: Anslåede driftsudgifter ved etablering af en idrætsskole
  • Bilag 3: Partiernes kommentarer til redegørelsen
  • Bilag 4: Indkomne høringssvar

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                            Michael H. Olsen

 

 


 


Til top